CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1787|Reply: 16

[Pelbagai] KENAPA BERAT BADAN KITA TIDAK TURUN?

[Copy link]
Post time 11-1-2023 02:25 PM | Show all posts |Read mode
Berat badan kita tidak akan terus menurun dan ia terdiri daripada 4 faktor ini iaitu lemak, otot, tulang dan air. Salah satu sebabnya berat tak berubah adalah disebabkan lemak menyusut namun jisim otot tidak berubah atau mungkin bertambah. Otot adalah lebih tumpat seperti batu.


9 SEBAB BERAT TAK TURUN WALAUPUN DIET & BERSENAM

1. KUANTITI MAKANAN
2. MINUMAN MANIS
3. MELAKUKAN RUTIN SENAMAN YANG SAMA
4. MERASA MAKANAN
5. TAK KAWAL KUANTITI MAKANAN SIHAT
6. HABISKAN MAKANAN ORANG LAIN
7. SOS DRESSING
8. MASIH MENGUNYAH WALAUPUN DAH KENYANG
9. NIAT DAN KUMPUL TIPS BANYAK-BANYAK


Jadi marilah kita sama-sama insaf & turunkan berat badan yang semakin bertambah ni. huhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-1-2023 03:51 PM | Show all posts
Faktor usia main peranan gk. haha
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2023 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Hormon tak jalan. Nk bagi jalan, tenangkan minda. Nk tenangkan minda, kosongkan fikiran dari masalah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2023 06:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Makin meningkat makin menurun metabolisma. Cane eh nm bagi metabolisma tu x turun. Dulu mkn byk ok je, skrg mkn terlebih sikit hbis naik kg
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2023 10:29 AM | Show all posts
defisit kalori gaisssssssss

iols jaga makan dari last year august.. from 63 to 53 now.. and ongoing..

paling2 penting kalori yg masuk kena lagi kurang dgn yg keluar. tu je.

calorie in > calorie out = gain
calorie in = calorie out = maintain
calorie in < calorie out = loss
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Give up dah nak diet
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-6-2024 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Makan manis kot.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurang bergerak kot.
Xsemestonya kena work out gym bagai. Active berjalan Dan xbanyak duduk sangat membantu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2024 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgh mood diet sekarang ni. Elok2 dh turun 3kg, mcm nak naik balik gara2 nak raya. Lepas raya sambung diet semula. ????????
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul, nak turun berat badan ni yang penting calorie deficit. Ada deficit, pasti turun. Cepat atau lambat je. 80% pemakanan, 20% senaman jgn lupa tau.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Jaga makan, senaman (cardio & weight training) lagi kebaboom hasilnya. Tapi diri ini belum mampu lagi nak buat senaman weight training. Sekarang jaga makan (Suku Suku Separuh) & cardio exercise je (brisk walk). Badan xbesar pun tapi menyampah tengok lemak kt perut ni haa.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasa ja makan sikit. Hakikatnya makan lebih kalori diperlukan badan.
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2024 01:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Stress menyumbang kepada kegagalan diet..kalau stress asik nak mengunyah
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2024 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Lepas makan jangan baring. Berjalan sekurang kurangnye 45 steps selepas makan. Ini kata orang lah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2024 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Setuju dgn pendapat2 kat atas.. Hakikatnya byk benda yg kena korbankan dan kena 'gerak' utk nak turun kan berat bdn ni..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2024 08:32 AM | Show all posts
lagi berumur lagi susah nk turun berat...huhuu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-7-2024 02:40 PM | Show all posts
nisako replied at 18-7-2024 08:32 AM
lagi berumur lagi susah nk turun berat...huhuu

setuju..makin berumur mmg makin kene gigih nak turun berat badan..penyakit pulak rajin menyinggah kalau x berjaga-jaga..kene beware selalu dgn kesihatan kita terutama bila overweight..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 227659 Replies : 4104
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 39243 Replies : 321
Aishwarya Rai, Abhishek tidak lagi sebumbung?
mojarean_XAishwarya Rai, Abhishek tidak lagi sebum
Views : 29355 Replies : 33
Puteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah curi tumpuan netizen
YgBenarPuteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puter
Views : 41364 Replies : 69
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 6872 Replies : 21
Kena lagi episod 3:Netizen terkesima grafik atlet Malaysia yang akan ke Olimpik Paris seolah muka 'wanted'
YgBenarKena lagi episod 3:Netizen terkesima gra
Views : 53353 Replies : 20
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 114033 Replies : 2973
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92325 Replies : 1005
Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan daripada hadir sidang Dewan Rakyat. Sejurus keputusan penggantungan, semua Ahli Parlimen blok pembangkang bangun membaca doa qunut nazillah
mojarean_XWan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan d
Views : 35516 Replies : 33
Teka kerja apa
TomyamPutehTeka kerja apa
Views : 12634 Replies : 69

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-7-2024 05:47 PM GMT+8 , Processed in 0.074976 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list