Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
4448
View
25
Reply

Kekurangan Penyertaan Bukan Melayu Dalam ATM

[Copy link]

Author: kitul       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-11-2010 09:28 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by kitul at 22-11-2010 08:36

Memang benar bahawa penyertaan Bukan Melayu di dalam ATM tidak mencerminkan pecahan populasi Malaysia. Isu ini dibangkitkan berulang-ulang dan sering dimainkan oleh pihak2 tertentu yang berniat negatif.

Baru-baru ini Menteri Pertahanan dikritik hebat di Parlimen kerana dipetik berkata "kurangnya penyertaan Bukan Melayu ke dalam ATM mungkin disebabkan kurangnya semangat patriotisme kepada negara". Isu ini juga diperhebohkan didalam website dan blog tertentu.

Apakah realitinya keadaan ini? Bagaimanakah caranya untuk membuatkan semua rakyat faham akan keadaan sebenarnya?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2010 09:43 AM | Show all posts
So what's the actual reason? Anyone care to share with us here why u dont wanna join the armed forces.... I'd done my part b4, did try to join the air force more than 20 years ago... but to no avail... They refused me...  But life is not all... God given me some other better things for me to do instead...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2010 10:24 AM | Show all posts
bangsa asing?? how rude ma boy!
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2010 02:33 PM | Show all posts
Ari tu muhyidin dh sound zahidi suruh clarify statement dia.
Bnda yg betul, buat ape yg sepet dgn yg belit nk tersentap...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2010 03:27 PM | Show all posts
bukan bumiputra la...bukan bangsa asing...harap maklum..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2010 08:18 PM | Show all posts
kalau ikutkan letter yang dihantar ke the star masa isu ni hangat, non bumi ni mahukan:

- masuk2 je dihantar ke institut terkemuka spt sand hurst
- nak pegang jawatan2 besar dalam atm. kenaikan ikut merit katanya (klu dah jumlah jumlah derang ni ciput je dalam atm, mmg la yang naik jadi pegawai besar pun ciput jugak.  takkan nak naikkan derang ni semata2 nak tunjukkan semangat 1malaysia plak. konon...)
- nak gaji lagi tinggi drpd yang sekarang ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2010 08:30 PM | Show all posts
cina dan india kah ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-11-2010 08:35 AM | Show all posts
Telah dibuat pembetulan pada tajuk dan kenyataan. Haraf maaf atas kesilapan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 10:20 AM | Show all posts
bagus la tak nak masuk....askar ( dan orang awam) boleh mintak tonton presentation Risik pasal sejarah kejayaan cekup askar ATM yang jual rahsia ke negara jiran sejak tahun 70an. Pernah di tayang di sebuah Institut Perguruan dan semua kakitangan awam Kementah dah tonton. 100% semua kes-kes tu bukan askar bangsa melayu. tanyalah orang2 Risik. Kau akan syukur bangsa asing kurang masuk askar.

Presentation tu Zahid Hamidi kena kasi Muhyidin tengok...Najib dah tengok sebab dia pernah duduk Mindef lama. Sebab tu Najib senyap aje.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 11:29 AM | Show all posts
melayu- bukan melayu- pribumi- orangutan- hobbit - yetti - ultramen
mcmn nak 1malaysia? :@
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 11:30 AM | Show all posts
bagus la tak nak masuk....askar ( dan orang awam) boleh mintak tonton presentation Risik pasal sejar ...
tecito Post at 22-11-2010 10:20

jual enjin F-5, komisyen scorpene
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 11:35 AM | Show all posts
bagus la tak nak masuk....askar ( dan orang awam) boleh mintak tonton presentation Risik pasal sejar ...
tecito Post at 22-11-2010 10:20



   
Setujuk!!!.......... Biarla kurang depa-depa ni masuk. Takat yang mana ada..cukup la

Realiti........ Ambik Rejimen Askar Wataniah jer ( yang akan dikerah masa perang ) Jawatan Komander Rejimen-Rejimen...hanya ada 1 jer yang diketuai oleh bukan Melayu..Di Rejimen 516 AW Tawau.

Kenapa sorang ??   Polisi tidak rasminya...jawatan Komander ni powerful masa darurat dan perang..jawatan Komander AW ni sama kuasa dengan Panglima Briged masa emergency...depa boleh command Rejimen mereka..termasauk la penggunaan senjata api. Askar tak nak ambik risiko...jika ada Komander yang berpaling tadah nanti, jadik jangankan perkhidmatan regular...perkhidmatan Askar wataniah pun kesetiaan mereka tu masih dikaji dan diteliti.

Ini semua realiti...

As for me,

i salute all my non malay brother officers and soldiers, they are proven. As for the others.....show your loyalty 1st before talking bout ratio and percentage in taking part in Military Services.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-11-2010 08:49 AM | Show all posts
Dari segi statistik:

- Sebanyak 9,054 pegawai dan anggota lain-lain pangkat diserapkan ke ATM sejak dua tahun lalu, berbanding 14,749 yang direkrut pada 2006 hingga 2008.

Sepanjang 2008 hingga 2009, seramai 8,151 orang atau 90 peratus adalah berbangsa Melayu, 26 orang atau 0.29 peratus adalah Cina, 82 orang atau 0.91 peratus India manakala 795 atau 8.8 peratus adalah bangsa-bangsa lain termasuk kalangan bumiputera dari Sabah dan Sarawak -

Fakta di atas dibentangkan oleh Menteri Pertahanan Zahid Hamidi  di Parlimen dua minggu lalu dan tidak dipertikaikan.

Empat sebab dibentangkan bagi menjelaskan situasi ini, iaitu kemungkinan-kemungkinan disiplin yang ketat, gaji rendah, kurang dorongan keluarga dan kurangnya semangat patriotisme.

Hanya isu kurangnya patriotisme di kalangan Bukan Melayu yang hangat diperdebatkan manakala 3 isu lain langsung tidak diperdebatkan.

Kenapa?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 06:31 PM | Show all posts
macamana kalau kata...bangsa asing ni penakut? ini berdasarkan pengalaman aku di banyak kem PLKN sebelum dan selepas wujudnya latihan penggunaan M16.

Kecoh gila MCA, Gerakan dan DAP bangkang semasa modul M16 mula nak diperkenalkan. MIC senyap aje (dah biasa tengok hero filem tamil tembak-tembak kot?) .

Akhirnya...kalau pelatih nak guna M16 kena dapat kebenaran ibubapa. Masa tahun pertama dulu 86% ibubapa pelatih PLKN benarkan. Sekarang ni average 92%. Tak pernah dapat 100%,

Kaum mana yang TAK BENARKAN anak pegang M16? syukurlah tak seorang pun dari kaum melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 06:52 PM | Show all posts
Post Last Edit by malberi8 at 23-11-2010 19:13

apa hal la nak bising2 ... kalu dah bangsa lain selain melayu x nak masuk askar biar je lah... kalu perang pon besar kemungkinan hat bangsa yang kaya raya ni lah yg nak lari keluar negeri bawak sekali harta benda derang sekali.... let it be.

sapa kata melayu x bole pertikai semangat petriotisme bukan melayu...mana bukti dan mana contoh boleh bagi example semangat petriotisme yg tinggi wujud pada bangsa2 bukan melayu waktu ini.... waktu ini ya bukan waktu zaman darurat dulu2... zaman darurat dulu2 memang semua berjuang untuk menetang komunis, sebab komunis kejam..kena ingat komunis dimonopoli oleh kaum apa pulak!!! bangsa mana pulak yg x setuju malaysia diberi kemerdekaan waktu dijajah Ingeris dulu? dan raja2 mana pulak yg bermurah hati bagi kerakyatan pada bangsa asing ini? .....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2010 08:26 AM | Show all posts
suka sangat kalau kabinet putuskan untuk menaikkan gaji, elaun dan insentif kepada ATM dan PDRM bagi menggalakkan kemasukan bukan melayu, supaya yang 90 peratus lagi warganya akan mendapat faedah  
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2013 08:16 AM | Show all posts
sesape ada statistik:

ratio pegawai cina vs LLP cina
ratio pegawai india vs LLP india
ratio pegawai Melayu vs LLP Melayu
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2013 04:48 PM | Show all posts
Biar saja la kaum bukan bumi miskin & pengecut semua tak masuk ATM.

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2013 12:51 PM | Show all posts
Tentera Melayu penjaga keselematan Malaysia yang paling  setia ..... bukan saja kepada Malaysia ... tetapi juga kepada British/Ratu Elisabeth II ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2013 05:52 PM | Show all posts
hanya kat msia je ada menteri leh wat kenyataan camni
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091892s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list