Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
4430
View
25
Reply

Kekurangan Penyertaan Bukan Melayu Dalam ATM

[Copy link]

Author: kitul       Show all posts   Read mode

Post time 30-8-2013 01:16 PM | Show all posts
Soal isu ni, kena buat survey awam. Tapi secara umumnya, kaum Cina di Malaysia memang tak berminat dengan ketenteraan. Bukan gaji besar sangat mana pun. Baik buka kedai jual hp, buka kelab malam karaoke atau jual DVD cetak rompak sebab hasilnya masyuk. At the end, its all about money. Becoming an career military men won't get you shiny things in life except bullets.

Kaum India pula, dah nampak peningkatan ke dalam PDRM. Tapi sepatutnya ATM kena lbh banyak promosi kat kaum India, kerana secara tradisi, ketenteraan adalah kerjaya tradisional kaum ini (sepoys British).

Bukan mudah nak integrasi kaum Cina kapitalis masuk tentera. Masa SG dikeluarkan drp MY, LKY pun naik pening sbb nukleus SAF adalah majoriti Melayu sbb Cina kiasu xnak masuk tentera .... sebab tu akta kerahan tentera dilaksanakan di SG. Kalau tgk mana2 negara majoriti Cina kapitalis macam SG & Taiwan, kerahan tentera DIWAJIBKAN. Kena paksarela bukan sukarela cam kita dgn RELA atau WATANIAH.

Lain lah Cina Komunis macam PR China. Tu Cina entah berapa generasi kena basuh ideologi komunis Mao yang memang patriotik gila babi. Tak suruh masuk tentera lagi la nak volunteer. Takat bagi pegang AK-47, terus voila, tentera sukarela merah Mao (Mao Red Army).

Sbb tu wilayah autonomi China (SAR) Hong Kong & Macau yang majoriti Cina kapitalis cuma lebih suka jd polis (keselamatan dalam negeri HK & Macau shj) tp ketenteraan, China kena supply tentera PLA buka kem kat Hong Kong & Macau.
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2013 06:20 PM | Show all posts
robotech posted on 30-8-2013 01:16 PM
Soal isu ni, kena buat survey awam. Tapi secara umumnya, kaum Cina di Malaysia memang tak berminat d ...

cina jual hp , dvd pun pendapatan macam askar gak.
Yang pinjam duit along untuk buka kelab malam ,karaoke semua berapa kerat saja. Lepas bayar sewa premis & wang perlindungan kat gangster ... ciput gak untung



Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 01:21 PM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 31-8-2013 06:20 PM
cina jual hp , dvd pun pendapatan macam askar gak.
Yang pinjam duit along untuk buka kelab malam  ...

Tak jugak Botak. Tengok sapa pegang kek ekonomi sudah. Malas citer lebih2 bila fakta menunjukkan sebaliknya. Sekarang ni, memang budaya Cina kapitalis (bukan komunis) kat mana2 pun susah nak masuk armed forces. Kena wajibkan menerusi kerahan jugak. Tengok Taiwan dengan SG sudah le.

Itupun ramai cari alasan nak lari dari kerahan wajib. Sanggup lari keluar negara atas alasan sambung belajar. Lepas tu tak reti nak balik untuk habiskan tanggungjawab kerahan militeri. Bersepah dah kes macam ni. Tambah lagi kalau dah dapat work visa atau green card kat negara Barat.

Tgk SG. Terpaksa import China PRC jadi warganegara sbb kadar kelahiran Cina Kiasu merudum sekaligus mengurangkan pool tenagakerja & pool untuk pertahanan negara.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 02:32 PM | Show all posts
robotech posted on 9-9-2013 01:21 PM
Tak jugak Botak. Tengok sapa pegang kek ekonomi sudah. Malas citer lebih2 bila fakta menunjukkan s ...

apa kaitan pulak antara ekonomi yang dikuasai tuan melayu dengan cina pengecut miskin yang dipijak melayu ?
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 02:35 PM | Show all posts
Di negara cina macam singapura pula ada paksaan sebab kaum majoritinya terkenal sebagai pengecut
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 06:51 PM | Show all posts
Pengecut pun, tapi mampu diubah secara berkesan walaupun menerusi kerahan tenaga. Nukleus SAF dulunya majoriti Melayu, sekarang dikuasai Cina. Nak kata apa?

Tapi Cina Taiwan bukan pengecut sangat, x macam Cina HK atau Cina Macao. Sebab Cina Taiwan sanggup mati melawan China. Tentang Cina Maoist dari China, ternyata bukan pengecut bila mampu kalahkan Cina Kuomintang yang terpaksa berundur ke Taiwan, membelasah US & pasukan PBB di Korea, sanggup berperang di sempadan Russia menentang sekutu sendiri, mengganyang Vietnam dalam perang Sino-Vietnam & pertempuran di Spratlys.

Aku tak kisah sangat ancaman Cina kapitalis SG. Tapi ancaman Cina Maoist dari China adalah satu ancaman yang nyata. Dari segi ekonomi, pengaruh sosio geo-politik hingga ancaman militeri.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.068739s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list