Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
205409
View
1291
Reply

SEMUANYA BERMULA DENGAN NASI LEMAK.

  [Copy link]

Author: Mia_Sara       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-11-2010 08:50 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Mia_Sara at 7-5-2011 23:44

Assalamualaikum,
Harap2 sedikit sebanyak, coretan saya di sini dapat memberikan sy lebih semangat. Saya dah berhenti kerja. After tak tahan sangat dgn boss yang berat sebelah...di buli dgn kerja yang melambak...dan tak di hargai...Mia nekad berhenti. Yes i just did

I sell nasi lemak...alhamdulillah after 4 days i managed to maintained 60 bungkus setiap pagi. Nak kata pandai masak..hahaha mmgla haru tapi mak Mia mmg pandai...so dia tunjuk2la sikit. Mula mula balik kl mmg tak tau apa nak buat...nak buat business online...thinking about it it will not be an instant money...akan ambil masa...so pikir punya pikir...easy way...sellling nasi lemak...first day..punyalah malu....ye laaa kita ni bukan penjual yang kat tepi2 jalan ni...sekali kita pulak yg kena jd mcm tu...( bukan down gred , tp utk menjd sehebat penjual kaki jalan ni...it takes alot of courage.) and I just did.

Alhamdulillah family semua support tho semua kening senget sebelah...aku buat tak tau je..and tahan rasa malu dan sedih ni...insyallah...nasi lemak will bring me somewhere soon....

Nanti sambung eh..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 09:16 PM | Show all posts
Reply 1# Mia_Sara


    Wslm.. teruskan cerita.. tak ramai ada keberanian nak buat camni...keep it up!
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 09:30 PM | Show all posts
bagusla.nabi dulu pon meniaga jugak.lagipon,cari rezeki halal.bukannya jual badan pon
teruskan usaha.mana tau,murah rezeki bole dapat tender sedia nasi lemak utk function2 pulak kan
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 09:39 PM | Show all posts
Reply 1# Mia_Sara


    WOW!!!
respectt.... i myself masih belum serajin itu... adussss
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 09:43 PM | Show all posts
mula2 aje malu
lama2 nnt akan jd biasa
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 10:12 PM | Show all posts
Ingatkan mia sara pelakon tuh...
wakakka...
selamat berjaya!
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 10:13 PM | Show all posts
you should be proud of yourself!!

along the journey,there will be up & down.. sabar dan rajin lah berusaha..

ingat satu - jangan hasad dengki dan berniagalah dengan ikhlas.. niat untuk NYA..

dan bila dah sampai keatas, jangan lupa masa kat bawah.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 10:36 PM | Show all posts
Tahniah!!...
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 11:29 PM | Show all posts
Tahniah .. keep it up ....
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 12:05 AM | Show all posts
teruskan cerita pls.. me mmg minat ngan perniagaan kecil-kecilan ni .. sekadar menambah pendapatan.. aku pun penah berangan nak berhenti kerja by age 35 and tumpukan pada business .. tapi tak sure nak business apa lagi
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 03:13 AM | Show all posts
cuba tanya kedai2 mamak atau petrol station untuk letak nasi lemak sara kat kedai mereka....
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 09:16 AM | Show all posts
wow... keep it up!
selalu nampak org jual nasi lemak dari bonet kereta je kat The Cuve pagi2..
laku woh org tu jual


me blom rajin ke situ..yg kat rumah ni pon gi beli je nasi lemak

u jual nasi lemak kat mana? kalo dekat bleh try
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 10:19 AM | Show all posts
Mia my sister jual nasik lemak bungkos camni dari anak dia semua sekolah rendah sampai lah lar ni anak2 dah kerja. Satu hari tak kurang 150 bungkus boleh jual. Tapi ada juga time memang tak abis..tak jalan... itu mesti ada!! Ada waktu-waktu dia ... tapi bila jadi camtu jangan lemah semangat..adat meniaga lah. Alhamdulillah dia masih berniaga sebab PERMINTAAN...kalau ikut kan dia dah banyak kali nak stop tapi customer dia dok mintak lagi nasi lemak bungkos dia. So to Mia...All the best!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 10:43 AM | Show all posts
mia..

xdek apa yg nak di malukan jual nasi lemak tepi jalan...cekalkan hati sbb kita nak cari rezeki..
mia taw ...mak makita masa tahun 1987 niaga depan umah..hari pertama 2 bungkus nasi lemak yg laku...pendekkan cerita kami adik beradik dah besar semua masuk universiti...hasil nasi lemak tu dpt la beli umah masa thn 2000...guna nama anak sbb mak xdek pay slip...
hasil niaga nasi lemak...sekarang masih berniaga di gerai (mmg sengaja x nak bukak restoren sbb takut x terurus) ada 6 org pekerja..tiap2 tahun dpt hantar bibik balik kampung..
kereta lebih dr mencukupi....klau kwan2 saya dtg umah diorg tnye pak saya ni dato ke..eheheh..saya ckp...'tak..pak saya jual roti canai dan mak saya jual nasi lemak'....mmg diorg x pecaya..n anggap saya ni low profile abes...hehekehehk

tp kenyataannye bermula dgn menjual nasi lemak sbb terdesak dan ikhlas nak cari perdapatan utk menampung hidup...segala2 nye tak mustahil...utk mia...langkah pertama tu mmg dah canitk sgt tu....teruskan..mia bole....jgn malu2 ye
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 11:30 AM | Show all posts
Mia.. kat mana tempat Mia niaga...kalau berdekatan boleh kitorang meriahkan ! jadi pelanggan Mia!
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 11:36 AM | Show all posts
bagusla.nabi dulu pon meniaga jugak.lagipon,cari rezeki halal.bukannya jual badan pon
teruskan us ...
puccafan Post at 22-11-2010 21:30


i like this statement.. ye la bukan semua yg boleh sampai tahap u nih.. memerlukan semngat yg tinggi.
Semoga berjaya!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 11:40 AM | Show all posts
Reply 16# julia5094


   thanx for like
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 03:46 PM | Show all posts
tahniah kerana telah menjadi boss sendiri. Teringin menjadi seperti ni, kerja sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 03:54 PM | Show all posts
boleh tahan 60 bungkus tu.....

teruskannnn...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-11-2010 06:41 PM | Show all posts
Post Last Edit by Mia_Sara at 4-12-2010 19:15

Salam,

I feel like crying....alhamdulillah...ada jugak tempat nak luahkan. Semua suuport eg? thank u so much

Today bangun seawal 4 pagi...masak nasi...and add on some kueh...donut je...tak banyak buat 50 pcs je ....3 jual rm1 sbb buat kecik2..mamanya donut mmg sedap lembut je. Tapi respond tak best sgt..but its ok...since mia mmg dlm marketing line so what i did i approach org yang lalu lalang tu...xnak beli pun xpe..amek je mia kasi test..ala setakat donut takdelah rugi mana...ni mana tau...dpt free next time dorang suka so dorang dtgla lg...and again today nasi lemak 60 bungkus habis jugak...cuma i need to improve bab bungkus ni..nasi siap masak 5 pagi....yang pandai bungkus mia je so mia start bungkus dr 5 am sampai 6.30...adehhh sakitnya bahu ni....tp xpelah nak berniaga manade cara senangkan...xpe mia cuba lagi...yang buat mama n mia...tp mia risau she just had her bypass...bangun awal pagi takut effect kesihatan dia...tp mama nampak happy mia dah balik kl....dia ada kawan...so dia nak jugak bangun sama at 4 am...hmmm

Anyway....rasa nasi makin improve cuma sambal je masih pedas ke mia yang tak suka pedas...hari ni nak masak lagi..selalu sambal ni buat utk stock  hari so imaginela....nak basuh lada kering tu..seumur idup tak penah basuh lada kering...satu keja yg mencabar ni...hehehe siap pki sarung tangan utk keselamatan :p...alhamdulillah beres...

Cuma satu je skrg nak budget betul2 kalau tak end up duit dpt habiskat beli brg2 pasar...any idea kawan2...ni yg buat mia down...

Malu dah kurang cuma...tak boleh lg duk sorang adik kena teman...tp naik sekolah nnt mia sorangla....arrrghhh ni lagi satu cabaran  nak facing ni

Hmmm adik mintak top up...tak bagi tak sampai hati...aarghhhhh....bulan ni mmg takde saving...sib baik dah spare duit keta dari gaji last month...hmmm but the following month...hmm kena work out something nih....

New target nak...buat sampai 100 bungkus...insyaAllah..

ps ....tima kasih semua
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.118297s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list