Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
205400
View
1291
Reply

SEMUANYA BERMULA DENGAN NASI LEMAK.

  [Copy link]

Author: Mia_Sara       Show all posts   Read mode

Post time 24-11-2010 11:05 AM | Show all posts
Mia.. it's good start !

Apa kata, mia deal dgn mana-mana kedai mamak untuk ambil nasik lemak bungkus mia tu setiap hari.

Saya tengok, kedai mamak kat area saya tu, ada org luar yg hantar setiap hari. byk jugak. Setiap meja ada dalam 10 bungkus. Memang habislah setiap hari.

Pastu donut pun mia boleh try hantar pd org -org yg dah meniaga nasik lemak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2010 04:31 PM | Show all posts
Salam,

Today n.lemak laku 65 bungkus out of 70 bungkus....mia add kan qty another 10..hmm alhamdulillah....hari ni stay lama sikitla smpi 10 a.m. Selalu sampai 9.30 dah habis...balik umah terus terlelap.

Now on jap laptop and lagi jap nak ptg lada kering and basuh daun pisang.

Time makan tadi mama cakap ' penat , ni boleh masuk hospital mcm ni ' rasa sedih dengar mama ckp mcm tu...maybe mama pun tak sengaja tp mia faham... mia diam je...dia kata mia tak sesuai buat ni semua.

Mmgla tak biasa...tp apa mia nak buat situation make me do it...so nak tak nak i hv to force myself to love that job a nasi lemak maker.

I feel down sikit today sbb my family doesnt seem to understand my situation...maybe they are but i know, dorang pun human so masing2 ada opinion memasing..so nak tak nak mia diam je la.

Am i making a wrong decision by quiting my job? i dont feel that way...i still dont think i make a wrong decision...skrg ni mia cuma kena sabar je...sigh. Nak express kat bf nnt dia kata ..tu la sapa suh quit keje...nak luahkan kat mama pun sama ayah pun sama...no one seems to bother

Ya Allah, kuatkanlah semangat ku dan Kau tunjukkanla jalannya..Amin.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2010 04:33 PM | Show all posts
Mia.. it's good start !

Apa kata, mia deal dgn mana-mana kedai mamak untuk ambil nasik lemak bung ...
crystal_biru Post at 24-11-2010 11:05



    Hi Crystal...
    Dah tanya area nearby semua dah ada..and some dorang buat sendiri...mamak skrg dah pandai...dia suh org masak and dia yg jual...

Thank you for the input.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2010 04:49 PM | Show all posts
Tabahkan hati ya mia.

Ada kakak yg jual nasik kat area sini, setahun jual nasik lemak.  ada lauk jugalah, paru, sotong. but setiap hari lain-lain lauk dia.

then kuih muih dia amik dari org.
skang ni dia dah mampu buka satu kedai makan kat area situ jugak. But gerai nasik lemak pagi-pagi tu dia tetap maintain.

Apa yg mia kena lakukan sekarang, mesti cekal dan try utk susun schedule sendiri.

bangun kul berapa berniaga kul berapa. pastu tengahhari rehat atau tido lah sekejap. sebelum asar kena bangun.
insyallah, alah tegal bisa dek biasa
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2010 05:30 PM | Show all posts
gud luck untuk mia k

jangan patah semangat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2010 11:12 PM | Show all posts
Reply 14# makita


   wow! saya kagum dgn mak makita harap mia pun boleh jd mcm tu ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2010 11:20 PM | Show all posts
Jam dah 11 .05, mata dah ngantuk gak ni tp japlah nak jenguk CARI jap...tadi semua keperluan dah di siapkan...santan dan blender siap siap....2 kelapa parut mia buat....untuk 10 pot beras. Sukatani tu mia pki tin  sardin yg besar sikit tu...then serai, daun pandan dah siap siap...esok mia sendiri yg akan masak nasi...tak nak suh mama bangun pagi2 lg...so esok jgk last mama bangun dgn mia n mama ajar mia..pernah hari kedua...mia yg masak nasi...end up lembik! terus buang je....rugi. Harap2 sukatan kali ni betul.

Jadual esok..

Bangun : 4 pagi
               - rencah nasi lemak di tumis
               - letak santan
               - basuh beras
               - masak nasi
              : 5 pagi nasi dah siap
              : 5.05 - 6.15 a.m.
               - bungkus nasi lemak
              : 7.00 pagi - 10.00 menjual  ( bergantung pada nasi lemak yg tinggal, klu habis awal balik awal la...)

Well itulah jadual pepagi..

Okayla nnt sambung, now ngantok dah....
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2010 11:29 PM | Show all posts
jgn cepat mengalah Mia, teruskan usaha, cekalkan hati, kuatkan semangat..InsyaAllah ada sinar dihujung nanti...Allah bersama org2 yang sabar..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2010 12:02 AM | Show all posts
Teruskan usaha.
Mia meniaga kat mana.
Kalau dekat boleh kitorang serbu.
Hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2010 12:58 AM | Show all posts
apa2 pun, jgn rasa rendah diri kerana org jual nasi lemak lebih mulia berbanding dgn mereka yg mengepaww duit org
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2010 03:45 AM | Show all posts
keje menjaja makan ni mmg best, jadi bos sendiri. pandai masak mmg boleh kaya, tapi mmg kerja lebih masa le hari2.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2010 12:52 PM | Show all posts
hi mia..kuatkan semangat anda...i believed u can do it..... the momment u submit yr resign. letter, i',m sure u have tought abt yr journey ahead ...good luck dear
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-11-2010 08:51 PM | Show all posts
Thank you...i will insyaAllah. Mmg dah predict semua ni....mmg dah tau apa yang mia akan alami....but i have make the choice so i have to make myself enjoy doing what im doing now...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-11-2010 11:56 PM | Show all posts
Post Last Edit by Mia_Sara at 26-11-2010 12:53

Tadi tak sempat nak update..

Tadi pagi prepare 70 bungkus...and alhamdulillah habis 65 bungkus....yg balance 5 bawak balik and buat breakfast sendiri la

Hari ni badan rasa letih sgt....tadi siang tak tido prepare semua keperluan. Mama suh pakai polistrin je tapi aku ttp nak pki daun pisang..tu yg jenuh basuh , lap and potong paper lagi..dah maju nnt plan nak pki kertas coklat plak...tp kinda like the old school type....tgkla mcm mana nnt.

Tadi mia nangis... dalam bilik sorang.2..biasalah nangis sbb penat agaknya...dunno mcm tak expect plak...jual nasi lemak...memikirkan esok adik tak nak teman so kenalah tgu sorang2. Well it sounded simple...but for me...its big...bukan semua org ble buat ni...adik mia yg lelaki dulu tak keje 2 thn pun tak penah terfikir nak buat ni semua...mia yg tak sam2pai seminggu tak keje pun tutup mata buat semua ni...actually there is something yg buggin me...mia tak tau nak ckp kat sapa...nak luahkan kat bf i dont think its a rite thing to do...nvr tell too much abt urself....thats a lesson yg mia belajar..when u tell too much risiko kemudian hari susah nak kata....nak luahkan kat mama....ayah hmm takut disalah anggap or kecik hati...kat adik2 mcm semua buat tak faham or mmg tak upaya nak buat apa....so i dont know....

Im totaly surrender skrg ni...mia tak nak perkara ni buat mia moody ....or jatuh sakit ke apa...i dont want to live my life in sad way...

Mia dah jual nasi lemak for almost 10 days now. Purata daily mia dapat rm50 la...modal...4 hari sekali...susah lg nak budget ...sbb not the whole month..plus mia start pun baru few days...but overall nasi lemak ni doing ok...

Kalau mia cakap sikit semua kata, hah kenapa quit kerja...i have my reason..so i feel sad when no one seems to understand.

I think my life is sad. Tapi mia taknakla jdkan ni semua alasan...i want to stay positive but it was very tough.

Hmm nak citer mia sara life story ni...ble jd mcm drama swasta...malas nak citer kisah lama...so i just hope...my life will realy change now becoz i am determine to change my life...mia harap Allah kuatkan semangat mia...tu je la mia harap...10 tahun  boleh takkanla setahun dua tak bolehkan...

Wish me luck k la nak tido dulu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-11-2010 06:17 AM | Show all posts
Hari ni terlewat bangun, selalu 4 pagi ...tersedar almost 4.20 a.m. Semalam susah nak tido wlu mata ngantok.

Today nasi lembik, lembik sangat..percubaan pertama masak sendiri tanpa mama guide failed. Air terlebih...mia salah faham ingatkan santan dan air sukatan asing..end up terlebih air. Boleh makan tp kalau dah makan after that mmg customer tu xnak beli lagila...so hari ni mia tak niaga...rasa frust..pepagi dah nangis...napelah bodoh sangat mia ni masak nasi pun tak reti...mmg mia tak pernah masak dalam sukatan yg banyak so mmg mia tak pandai nak agak...im so stupid.

Tension betul pepagi ni...mama bangun terus bising...nape tak ingat nape lupa...tulah mama bangun mia marah....mama ckp mcm tu...mia bukan xnak mama bangun..mia cuma xnak mama bangun awal sangat nnt tak cukup rehat...bukan mia nak tunjuk pandai...or eksen dah tau masak...sedihla rasa.

Rasa down sgt hari ni..xtau apa nak cakap...solat subuh tadi mia cakap kat Tuhan...tolongla mia, mia tak tau nak buat apa..betulke mia boleh jual nasi lemak ni...ke masa depan mia mmg sampai ketua banyak masalah....

permulaan hari yg sgt sedih hari ni kawan kawan
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 07:37 AM | Show all posts
Reply 35# Mia_Sara

Sabar Mia... Mia ada permulaan yg baik.. u start biz, u dah dapat jual.. ada org 1st month, masih tak dapat cari sales.. tapi, i sgt kagum ngan semangat u.. sampai i sendiri nangis.. tak pe.. pelan2, InsyaAllah.. ada kemenangan di depan sana
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 08:33 AM | Show all posts
saya kagum dgn sifat tidak putus asa & ketabahan awk.

perniagaan mknan mmg memenat'n. saya pun t'fikir nk bukak gerai mkn tp disebab'n faktor ni sy kena fikir cara lain. unless u ada org tolong & keje u hanya sbgai cashier & bantu sikit2 jer. mungkin permulaan ni u kena buat semua tp surely u ada perancangan utk ambil pekerja di masa hadapan kan. nasi lemak antarabangsa mesti cara permulaannya mcm u gak. sekarang, mereka boleh dikatakan berjaya.

cdgan i..kalau u berminat nak cuba jual mknan lain selain nasi lemak, u pilih mknan yg ready made, tgl serve jer. contoh, u bole tanya mana2 restoren yg ada ruang niaga utk u bukak stall. kos utk setup rasanya xsmpai 1k pun. u bole jual otak2, sata, chicken wing. mknan2 mcm ni mmg dh ada supplier. u tgl bakar atas griller then serve. pd i cara ni kurang penat. kalau kedai mamak, sure org lepak2 smpai lewat mlm..so mknan yg ringkas mcm ni insyaAllah ada sambutan.

tu jer pendapat i, so wish you all the best..jgn mudah putus asa ya!!
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 11:39 AM | Show all posts
mia, harap jangan putus asa, kalau nak berjaya mesti lalui kesusahan dulu. nanti baru rasa manis kejayaan tu. kalau sekali cuba terus berjaya, kita tak rasa nikmat kejayaan tu.
makin banyak kali kita fail, sebenarnya makin banyak peluang kita untuk berjaya.
sentiasa yakin yang Allah sentiasa melihat kita, Allah Maha Pengasih, Maha Penyayang, He Knows and He Understands u better than ur self.
Kalau u dah berusaha, akan tiba masanya u akan mencapai kejayaan. Cuma perlukan kesabaran. Sabar ya.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 11:43 AM | Show all posts
saya nak cadangkan:
dari yang saya baca kat atas tu, masa untuk bungkus nasi lemak tu ambik masa lama kan? why dont u bungkus time orang nak beli? tambah lauk2 ayam, ikan sikit. jangan pakai daun pisang, banyak keja. pakai la kertas coklat tu.

tambah kuih2 yang buat dalam loyang. senang, bancuh sekali, terus kukus atau bakar. dah siap terus transfer dalam bekas plastik, buat garis potong2, tutup. kat tempat jual nanti, baru bungkus. save time. sementara belum ada pembantu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 11:50 AM | Show all posts
just to share, sorang ni dah millionaire pun tapi wife dia tetap buat nasi lemak pagi2. mula2 dulu buat sendiri - time susah, bila dah banyak demand, dia hire indon masak, sekarang dah lebih 10 tahun, diaorang dah senang tapi tetap maintain jual nasi lemak, sebab satu hari katanya boleh dapat nett RM500. saya tak tau berapa banyak kuantiti dia jual tapi ada assistant la.

jangan patah semangat ya. orang yang berusaha akan berjaya juga akhirnya, insyaallah! ikhlaskan hati, buat kerana Allah. insyaallah.
saya doakan u berjaya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081265s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list