Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
205431
View
1291
Reply

SEMUANYA BERMULA DENGAN NASI LEMAK.

  [Copy link]

Author: Mia_Sara       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 26-11-2010 12:02 PM | Show all posts
Terima kasih.

Mia mmg beruasaha utk bersabar ni. Now mia kena tentukan nawaitu mia...i want to do it or i have to do it. Kalau mia stick pada i have to do it...i dont think i will be happy, but if mia want to do it..insyaAllah.

Cuma skrg ni...mmg Allah realu duga mia. Today xde mood..lepas mandikan my niece rasa penat...xtau penat apa today..mybe sbb rasa frust....adik lelaki bangun je...tanya habis berapa bungkus...bila mia jawab tak niaga...terus geleng kepala....ish sakit hati. Macamla dia tolong buat apa apa...mcmla kat dunia ni dia sorang je keje shift....takde semangat betul la today...berkurung dlm bilik je...lantakla malas nak turun  bawah....
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 01:22 PM | Show all posts
Tadi tak sempat nak update..

Tadi pagi prepare 70 bungkus...and alhamdulillah habis 65 bungkus... ...
Mia_Sara Post at 25-11-2010 23:56


mia ni mcm saya jugak...byk yg terbuku di hati pasal org2 sekeliling...saya mmg jenis secretive so byk benda yg org tak tahu...even dgn hubby pun saya tak byk luah perasaan...ok manjang bila dia tanya walaupun dalam hati saya dah banjir..dgn mak ayah yg jauh lagi la...tak byk yg saya reveal pasal masalah saya atau apa2...
Saya pun baru 2 bulan resign..skrg buat je apa2 bisnes yg saya boleh buat..mostly online la..sbb saya ada 3 anak..skrg pun tgh sarat mengandung..so tak dapat nak buat offline bukak gerai ke apa sgt...
Saya dah serik nak berharap pada org sbb saya rasa sgt sedih dikhianati adik sdri..kalau pikir buat saya mengalir air mata jer..so skrg mmg saya lone ranger je..
INsyaAllah..saya persetankan apa yg org nak kata ttg saya tinggalkan kerja yg gaji 5k sbb nak business....bagi saya duit no 2..yg penting saya buat benda yg saya puas hati...
Mia kena kuat semangat.....rezeki Allah tu luas...kita kena usaha jer..org boleh bercakap..tapi jgn amik pot sgt..bukan diorg yg suap mkn ke apa kat kita so takde makna nak pedulikan kata2 org...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 03:59 PM | Show all posts
kalo dah bleh jual 60-65 bungkus tu mmg dah ok kira ada market..tp knp dpt RM50 je..bukan sebungkus RM1 ke....ni kira jual siap bungkus la ek...lauk ape? org skang nak bli yg bleh pilih lauk tp nnt lg penatla nk masak lauk2 lak..

try dulu dlm sebulan tgk mcm mana keuntungannya..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 05:50 PM | Show all posts
tahniah....teruskan usaha, bersabar dan jgn mudah putus asa....

p/s:pernah buat part time dulu jual nasi lemak,bihun grg,kuetiaw grg dll dulu, masa tu nak kumpul duit coz nak bertunang...huhu

masa dah kawin, pernah jual nasi campur depan rumah , tapi disebabkan kawasan perumahan tu tak ramai so selalu tak abis laup-pauk....sedih bila ingatkan , tapi itulah bisnes dah sebati tak blh dipisahkan...huhu
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 06:12 PM | Show all posts
mia, satu lagi cara... cuba try tanya kat kedai runcit yg ramai customer.. nak tak amik jualkan.. sbb kat area rumah saya Shah Alam.. ada kedai runcit tu jual nasi lemak pepagi... dia letak dekat area depan kedai dia... tak byk pon, dalam satu tupperware besar je... hari2 pon habis...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 08:21 PM | Show all posts
kat perumahan saya ni 3 thn lepas hasben & wife jual tau fu fa dgn air soya pastu nasik lemak kukus dgn 2-3 lauk..tepi jln aje..

sekarang, dia dh masuk pasar mlm kat tmpt kami nie selain jual kat dataran peniaga..
lauk pun dah byk..

tp kan mia..saya setuju dgn beberapa pendapat forummer..

untuk cepatkan/kurangkan keje mia..

tukar daun pisang kepada kertas bungkus yg kaler coklat tu..
kalu nak ade bau daun pisang tu just tindih daun tu kat kertas coklat tu sblm bubuh nasik etc..

atau gune polistrin..

saya tgk kebanyakan yg jual nasik lemak dorg akan bungkus time org order sbb bile dlm bekas yg kedap panas tu..
org suke..nasik still panas..pastu leh tgk mcm mane/berapa byk nasik/sambal mia letak..hehe
dan dorg leh pilh nak bubuh telur mata kerbau ker..(sedapnya mkn dgn nasik lemak), kerang sambal ker..

kalu nak bungkus siap2 tu bole letak kat storen
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2010 09:36 AM | Show all posts
determination kene kuat mia.. setkn prancangan perniagaan cite2 cnth mia nk jd caterer dalam masa 5 taun lg .. 1st berniaga mmg nmpk susah sume susah.. make it fun simple n profesional ..

1. mia kene ade gerai yg kekal cnth mcm gerabak yg boleh tutup n tolak, gerai yg sambung kat pagar rumah ke so mia xperlu lah kemas meja ke ape ke..
2. pakai kertas coklat tu tuk bungkus ..
3. cop kat kertas bungkusan cth "mia nasik lemuck" letak logo, email facebook . no pon utk org komen, tempahan, trademark n identiti mia..
4. pakai kasut, cap chef asst n apron yg nmpk keprofesionalan mia n penarik org ramai..
5. ltkkn 1 mende baru dlm nasik lemak mia cnth ikn goreng ke, ulam pegaga ke, satay ke,
nasik lemak berulam pegaga, nasik lemak harga runtuh
6. 1st nega jgn kedekut bg jer lebih mule2 untun sikit2 jer xpe.. jgn fokus kat untun lg fokus kat costumer dlu
7. buat mende yg lbh besar lobi tender2 goverment.. cnth kantin2 JPJ JKR sekolah, PLKN yg ni leh mintk tlg ngn abg ke BF mia ke

mcm2 la mia bile sampai 1 thp mia akn leh pikir n berdiri sndiri point of view mia mula luas.. tp warning utk mia mule2 ni la mia akn pegang tukul besi, pegan cangkul berat, tidur 2-3 jam 1 ari, dilanda ribut ujan tetibe payun atap gerai mia tercabut, silap2 meja gerai mia pon terbalik abis nasik dpn custumer2 mcm2 la didepan.. hehe 1 soalan jer kene mia kene jwb sanggup ker mia buat mende luar biase ni.. bab kate org2 MLM hanya org yg biase yg bersemngt luar biase jer sanggup haha selamat maju jaya mia.. kalau mia sanggup SEE U AT THE TOP~!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-11-2010 11:44 AM | Show all posts
Wow! terima kasih semua.

Semalam mia tak niaga kan...rasa down sbb percubaan mia memasak nasi lemak gagal...tp today berjaya YES!!!! So air mata semalam tu mmg worth it.

Hari ni mia berjaya masak nasi...today buat 70 bungkus. Habis!!! and the best part return customer!! mia tegur satu kakak ni tanya kak tak beli ke nasi lemak...dia cakap takla dik, today akak x beli. Tapi the best part dia kata nasi lemak adik sedap!!! YES!!! Alhamdulillah. Then ada satu uncle ni..nasi lemak tinggal 7 and mia cakapla...uncle amekla semua....esok sy bagi free satu and dia amek semua...hehehe

Then, i aslo figure out few things...

I have to work smart..tak bermakna mia dah jual nasi lemak mia tak perlu ikut peraturan so i decided to adjust few things

Proses pembungkusan

1) Mia akan buat rite after jual pepagi, mia akan sampai umah plg lewat 10 a.m. So in between mia akan siapkan semua keperluan.

2) Mia nak stick pd daun pisang sbb old school and that is my trademark...kat sini malam pun ada jual nasi lemak tp dia hanya pki plastik. So mia akan stick to my daun pisang...

3) Kalau selalu mia potong dulu daun2 tu kecik2 ikt size bungkusan...kali ni...mia akan bukak dulu daun tu...lurutkan dan lap dahulu...then baru ptg..ni akan lebih cepat dan avoid mia rasa bosan...

4) Then ptg paper dalam bulk...ikut berapa yg pisau mampu nak potongla...lipat dua...

5) Final baru letak daun pisang

Bab siang2 semua ni akan di lakukan day time...mcm waktu kerjalah....buat sambal pun 2 hari sekali so takla penat sangat...

Thanks pada yg bagi opinion mia take note semuanya and thanks to u all sbb u all mia wanna fight and prove to myself i can do this...i will learn to enjoy wake up at 4 am. I will enjot wrapping all those cute nasi lemak and i will learn to enjoy cutting all the banana leaves..insyaAllah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-11-2010 12:00 PM | Show all posts
determination kene kuat mia.. setkn prancangan perniagaan cite2 cnth mia nk jd caterer dalam masa 5  ...
edogawa Post at 27-11-2010 09:36



   
Brilliant!

Matter of fact i have plans. Rugila pengalaman kerja mia selama ni kalau tak applykan even dalam kaedah menjual nasi lemak. InsyaAllah.

Mia takde letak meja ke apa....mine simple approach...belakang booth keta je...then mia letak nasi lemak for display and the rest put dalam bakul...mia also put poster - Nasi Lemak sambal tumis ikan bilis...hmmm some hw i think sambal tumis petai ?? relevan ke??

At the moment mia jual kat kawsan area rumah je...so customer pun org2 yg duk area ni....utk letak jenis2 lauk...yeah but i need to survey demand dulu..so monday ni mia akan start letak option satu lauk iaitu ' rendang " some suka makan nasi lemak dgn rendang....so sapa nak dgn rendang...mia bungkuskan rendang...kalau demand ok...mia akan buat nasi lemak rendang plak....

Then jual nasi lemak belah pagi ni it take me 2 hrs je...pastu dlm thari after dah siap semua mia tak buat apa dah...apa kata mia jual sebelah ptg?? org kl ni suka makan nasi lemakla mia tgk sbb tmpt mia jual sebelah malamnya ada dua budak pompuan ni jual nasi lemak...and laku...mia pun rasa ada potential..the only thing mia akan buat kat tmpt lain..i wish to share peluang perniagaan ni dgn semua org so xnak potong rezeki budak2 tu...becoz mia dah test nasi lemak dorang...bukan nak ckp mine taste better hehehe

Mia tgk nasi lemak yg lain nasi too much...mine just nice utk seorang makan, mia letak serai, letak halia sikit, daun pandan and santan perah ..ni perah sendiri mia tak beli yg dah siap perah sbb dorang campur benda lain so taste different...

Hmmm mia target dalam masa 5 bulan mia akan ada kiosk...im planning to open one kiosk kat giant shah alam...nasi lemak ayam berempah..plus lauk2...ni kalau Allah izinkan mia dpt kumpul duit jadilah semua ni...

Some of my frens ketawakan mia...dia kata apalah jual nasi lemak..tp mia diam je..biarla dia melaram dgn keta besar...skirt pendek...mekap apa semua...but me i stick to myself....biarla mia pki je keta cute mia tu...biarla mia dgn jeans mia and tak mekap pun....satu hari nnt mia tau i will have my own trade mark  The Journey of Mia Sara as a Nasi Lemak Maker...

Doakanlah semangat mia ni tak tergugat... and the best part i wish n pray duit nasi lemak ni nntlah yg akan bawak mama and ayah lead a better and comfortable life...

My first aim before apa apa ialah

I nak mama banyak duit dlm pursenya...tak perlu nak tgu anak2 lain bagi
I nak ayah easily can buy anything he want without waiting....

Mia nak parents mia happy..biarla mia rasa boring kdg tapi mia doa Allah tetapkan iman Mia...

Okayla mia gtg nnt sambung lagi k...

Thank u
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2010 05:17 PM | Show all posts
Mia wat akak nangis petang2 nih...

Nia niage kt ne? kasik clue cket
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-11-2010 08:17 PM | Show all posts
Mia wat akak nangis petang2 nih...

Nia niage kt ne? kasik clue cket
DandelionZ Post at 27-11-2010 17:17



   Nape akak nangis ? xmaula k.
   Mana boleh bgtau...nnt tau sapa mia...nnt mia seganla...buat apa mia luahkan kat sini kalau nak org tau..heheheh..anyway   
   cluenya  kawasan perumahanlah.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 02:02 AM | Show all posts
huhh..tabik laa ngan mia ni....teruskan sis,,,,
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 08:38 AM | Show all posts
respect!!!!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2010 10:45 AM | Show all posts
rezeki mia hari ni 22 bungkmus je. Dari 70. hmmm alhamdulillah. muga esok kembali mcm biasa. Mia dah agak sbb ahad ramai lambat bangun n kurang org....takpelah

Muga Allah tingkatkan semangant mia.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 11:45 AM | Show all posts
mia kat kawasan saye....die jual nasi lemak tepi jalan...mcm awak....dalam mase 5 taun....umah pun ade....kereta jgn ckp...honda acc baru tu....sy tau coz die kawan saye...
modus operandi....byk kan lauk yg simple tap margin besar....telur goreng.....fish fillet...nuget....daun pisang die gune utk letak sambal je...jimat mase n tenage....
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2010 12:45 PM | Show all posts
mia,

saya akan foolw thread ini..
really like your semangat..
chaiyok...chaiyok....


edogawa...
thanks for sharing your notes kat sini...
bagi inspirasi kepada reader yg lain...

PeachRose...
dulu selalu tgk kat thread F&B
rerupanya selalu kat sini...
tak sangka org yg kecil molek
bersemangat tinggi...
satu hari nnt saya akan ikut mcm peachrose..
cuma tak tau bila....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2010 08:09 PM | Show all posts
Hari ni badan sakit betul...ntah ya mybe sblm ni tak penah buat semua ni...rasa lenguh...this is not easy kawan2 banyaknya dugaan.

Mia mmg tak tau apa nak pikir cuma buat je la apa yg boleh....kdg tak tau plan mia ni akan menjadi kenyataan ke tak....and at times dah tak tau apa mia nak...semalam mood berkobar je hari ni rasa down...

Nasi lemak hari ni okay...habis alhamdulillah. Yang buat mia down...banyak distraction...duk dgn family ni mmg ada prons and cons....hmm sabar je la...

Routine pun dah jd mcm housewife...

Lepas pukul 10 pagi - mandikan niece, suapkan makan, layan dia and tido kan...pastu siapkan  kelengkapan esok. Tengahari siap makan utk semua, pastu kemas pastu salinkan my niece, angkat kain then kemas dapur.

Pendek kata mia mmg takde masa nak buat benda yang mia suka...nak duk dlm bilik lama2 pun tak boleh dah....hehehe dah kena adjust lifestyle. Dulu duk sendiri boleh buat apa je now dah duk dgn family kenalah adjust...aaarghhhhh....bila la nak kawin ni...jahat mia ni...dalam hati mia ckp bila la nak duk sendiri balik ni....jahat kan

Nantila mia update lg today takde mood nak type...anyway thanks kawan2
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2010 09:20 AM | Show all posts
dulu my sis start niaga kt pasar malam...jual tshirt2 rm10 gitu...ms tu ramai yg membantah dan mcm eleh...blh ke hidup...gitula...ms tu dia keje kat legal firm...husband keje kt mitsubishi...setahun dia niaga...ada modal sket dia syer ngn kwn jual jeans...byk gak untung sbb time raya..kiranya sume abes jual tinggal 3-4 helai gitu je..buat modal lg jual baju2 pompuan yg cantik2 sket...makin hr makin besar spi dia ambik keputusan berenti keje...asben pun berenti...
aku dan yg lelainla byk membantah...blh ke dia nak byr hutang2 dia...rumah n kereta 2 biji...tp sbb dia cekal dan bersungguh2..alhamdulillah mmg rezeki dia...skrg dia dah senang sgt..mewah dgn niaga...dah ada van utk brg2 niaga...ada 4 org pekerja...melancong every year luar ngr...keluar zakat mcm2 lg...

jd pd mia utk berjaya kena cekal, tabah, bersungguh2...kita buat apa yg kita suka...org lain tak kan faham...gud luck
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2010 09:53 AM | Show all posts
Thank u lafamilia

Mmg tak mudah nak hidup senang ni. Semalam chat dgn one of my close fren..dia kata mia ni suka merungut. Hmm mmg betul apa dia ckp...merungut je mia ni....tak syukur langsung. Ntahla mia sebenarnya tak yakin lagi...maybe mia masih tak nampak..mia masih tak nampak jual nasi lemak ni ble kaya....

Hari hari jual 60 bungkus - kalau sebulan dapatla 1560 ( anggaran ) ni pun dah minima habis dah mia calculate ....

Purata pendapatan sebulan                                               RM1560  ( tolak 4 hari ahad )
Modal sebulan                                                                     RM150 ( ni anggaran since mia buat 60 bungkus je )
Keta                                                                                     RM500
Astro utk ayah                                                                     RM150
Duit belanja pasar ( ikan, sayur portion mia utk umah         RM100
Duit ayah                                                                              RM200
Duit mama                                                                            RM100
Petrol + tol                                                                            RM200 ( Since tak kemana )

Conclusion : Balance disimpan RM100 - nak kaya mcm mana mcm ni?? buat mia penat adalah...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Kena buat adjustment ni....apa dia????

Tadi dah la mia tambah kueh2....laku rm5 je...tu pun mia buat sikit je...nak buat lauk pauk...kurang sesuai sbb yg beli kat sini those yg mmg nak beli yg bungkus je...shud mia jual ptg jugak...???

Mia buat online biznes gak...tp baru sangat2..baru untuk RM100 hmmm aduiii penatnya otak ni....

Mia suka writing ada sesapa tak nak belik write up mia ni??? apa lagi nak buat ni????

panik panik panik....
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2010 11:07 AM | Show all posts
if you can't find the market...then start creating one!! don't be static and just hope that rezeki will come over to you by themselve...

kena selalu igt syarat penting bisnes mkn ni bukan cuma pandai msk.. x caya, cuba tgk kat KL. mostly, dr 10 kedai yg kita pg, maybe 2-3 kedai je yg betul2 sedap msakan dia. yg lain either ala kdar or sometimes even worst. tp nape kedai2 tu boleh survive? cr rahsia nya... they won't share it but it won't be hard enough for u to figure it out.

all the best to u mia.. dah kaya nt blanja kengkawan nasi lemak ok!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079851s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list