Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
205403
View
1291
Reply

SEMUANYA BERMULA DENGAN NASI LEMAK.

  [Copy link]

Author: Mia_Sara       Show all posts   Read mode

Post time 30-11-2010 11:46 AM | Show all posts
lama tak jenguk thread usahawan..

rasanya mia_sara ni forumer lama..

anyway keep it up.. plaing penting jangan patah smangat..
memang kerja jual nasi lemak ni memenatkan.. imcome awal pun x seberapa kalau kita jual below 100 bungkus perday.

tapi once dah established.. ada loyal kasteme.. kebelbagaian teknik menjual.. bisnes akan menjadi lebih simple..

kalo dulu bangun seawal 4 pagi.. lama kelamaan..kalo bangun kol 6 pun still bleh catch up pasal dah pro bab timing.. silap-silap niaga pun tutup seawal 8-9 bagi sebab nasi lemak dah habis terjual..

keep it up.. print it in ur mind.. 9/10 rezeki datang dari perniagaan.. but 9/10 ujian dan challenge pun datang dari perniagaan.. so be motivate always.!
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2010 11:48 AM | Show all posts
Tahniah..!!..Sy sebagai pembeli nasi lemak ..selalu mgharapkan nasi lemak yg dibeli :

1. Ade rase lemak nasinya dan tak kering.
2. Ikan bilis yg byk..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2010 12:00 PM | Show all posts
Cuba buat something kat kedai tu utk tarik customer
Buat mcmane yg org kat kedai buat. Bukan letak pelaris tau
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2010 12:04 PM | Show all posts
apa salahnya letak pelaris..MIA laa pelaris tu.....cuba org lain yg buat,,mesti susah,,sebab MIA yg buat.....sold out aja tiap hari....
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2010 12:09 PM | Show all posts
Ko letak bunting ngn logo nama ko cth NASI LEMAK MIA. Buat bunting cantik2 sket. Wlupun kedai tepi jalan tapi klu ade logo & nama kedai, org lain senang nak tlg promote atau bgtau org lain klu nasi lemak ko sedap. Pastu letak harga 60sen tu besar2, dari 500meter org dah bleh nampak
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2010 12:40 PM | Show all posts
Post Last Edit by adzir at 30-11-2010 12:52

Salam mia,

Perniagaan abg pernah buat; Jual burger kat lrt Tasik Selatan, jual bihun sup utara kat pasar malam, jual nasi ayam hingga sekarang. Dan sekarang masih berkhidmat dengan kerajaan.

abang rasa mia ada sedikit rasa cepat mengalah. Bukan senang mia nak jadi senang. Kalau kesenangan datang bergolek kat mia, tiada nikmat untuk mia kecapi kesenangan itu. Kena nangis, memerah keringat, bersakit, bersengkang mata dahulu mia, baru indah kecapi kesenangan.

Abang dulu cam mia juga. Hutang banyak, tiba-tiba isteri kena berenti kerja. Abg jadi panik. Abg tak boleh tanggung keluarga sorang2 kos gaji kecik. Mati abg....! Abang buat planning. Ada duit simpanan sikit abg hantar isteri abg belajar buar nasi ayam. Lepas tu abg minta isteri abg prepare nasi ayam kat umah. Malam abg buka payung jual nasi ayam kat tepi jalan (tempat kena srategik), lepas balik kerja pukul 5 petang, abg start niaga sampai pukul 12 malam. Abg memang target untuk rugi dalam tempoh sebulan. Tapi nasib menyebelahi abg. Tak pernah rugi. Hari-hari pelanggan bertambah.

Lepas tu isteri abg dapt kerja balik kat satu syarikat swasta. Dia tolak katanya jual nasi ayam lagi menguntungkan. Sekarang abg pakai pemb 2 org pembantu Indon tolong bantu prepare masak nasi ayam dan jual kat tepi jalan.

Taktik abg: buat promosi gila2 macam Dr Rozmi. Buat sepanduk, pasang lampu kelip2, pakai apron cantik2. Yang penting kebersihan. Sekarang abg cuma tengok sekejap2 jer kat belakang. Cadangan: nak buka restoran macam Linda Onn.

Cadangan untuk mia:

1. Cari tempat yangpaling strategik. Kalau depan rumah mia, hanya dapat jual 70 bungkus sehari, apasalah kalau mia cari tempat yang boleh jual 200 bungkus sehari walaupun tempat tu berada 5 km dari rumah mia. Contoh: kawasan pejabat, kilang, flat2.

2. Gunakan meja pasar malam, payung dan alas meja. Peralatan ini senang dibawa.

3. kalau mia rajin dan punya masa waktu malam, buka stall burger depan rumah waktu malam. Cari pembantu kalau tak punya masa. Burger adalah perniagaan yang mudah untuk dikendalikan. 1 biji burger boleh untuk RM 1, tidak termasuk burger special.

4. Rajin2 la cari buku motivasi perniagaan.

Abang akan follow mia disini, selamat berjaya mia.

* doa pelaris paling mustajab: doakan kesejahteraan kepada arwah kedua ibu&bapa, agar diampunkan dosa dan diletakkan bersama roh orang2 yang beriman dan beramal soleh. Serta rajin2 sedekah al-fatihah lepas solat.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2010 01:01 PM | Show all posts
Brilliant!

Matter of fact i have plans. Rugila pengalaman kerja mia selama ni kalau  ...
Mia_Sara Post at 27-11-2010 12:00



Jual nasi lemak belkang boot kereta... Teringat mummy 2 tahun sudah ( cuti kerje 2 tahun masa tu ) mummy pun berjualan dari blakang booth kereta.. masa tu mummy jual kerepek bagai.. start lepas asar dalam kul 5 ptg sampai 7 petang... hampair setiap hari habis sebonet kereta kerepek.....hahahaha...memang minggu minggu pertama takde org singgah...mummy pun buat style camtu.. ambik manila card tulis kerepek pedas etc... pakai marker pen... and the best thing.. masa tu mummy pregnant anak yg sulong... dengan perut memboyot mummy lepak tepi jalan utama kat PUncak Jalil....daya penarik jugak tu..hahaha hasil jualan mummy guna untuk beli  barang dapur dan shopping barang baby ( masa tu pengunjung tegar apa saja warehouse sale )..

moral of the story... teruskan usaha.. be creative...jangan malu... now mummy dah kerja balik ( dalam lab )..dan masih merindui jualan di boot kereta ( sbb dapat ramai kenalan baru )...bisnes masih lagi dalam darah..now mummy dah ada bisnes wallpaper ( berjaya pujuk hubby berenti kerje ( manager it ) untuk full time bisnes..hehehehe..) and sambil buat kerje lab sekarang tengah set up new wings untuk breast feeding mom plak....

teruskan usaha mia sara
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2010 03:48 PM | Show all posts
ya..bukan senang untuk senang..banyak masa yang perlu dikorbankan.. mia kira ok lg, sbb masih lg bujang.. at least tak payah nk fikir nak luangkan masa utk anak2.. akak pon pernah gak dalam dilemma. Disebabkan anak 3 org dan taraf hidup yg tinggi. Dugaan paling besar masa husband tak leh buat OT. Biasa duit balance disbbkan hasil OT. Gaji kami berdua, bila dikira2 bila dibayar duit anak, bil2, rumah dan kereta, tinggal tak sampi Rm 50 pon. Tu pon kira klau emergency, mmg teruk la. Kadang2 hujung bulan, tinggal 2-3 ringgit je.

Di sebabkan tu la, akak cuba jimat sana sini. First skali jimat pampers la. Anak yg kedua n ketiga still pakai pampers pakai buang. Tiap2 bulan kena beli 4 pek. Pas tu nk jimat punya pasal, terus beli cloth diapers. Tapi, mmg la kena berusaha lebih skit la..bab basuh membasuh ni.. tapi nak jimat punya pasal..teruskan je la. Mula2 mmg tak biasa, sbb dh terbiasa buang-membuang nih.. tapi org ckp alah bisa, tegal biasa. Skang ni dah jd rutin seharian, dn tak rasa menyusahkan pon.. at least ada la kalori yg terbuang dari aktiviti basuh membasuh ni..lg pon bukan ssh sangat pun, letak je dalam wachine mahine..20 mnt dh boleh jemur pon..

pas tu, mulala mai idea ni..jual Cloth Diapers. Walaupon masih di kira newbie dalam bisnes ni, tapi duit hasil jualan dh banyak dh membantu melangsaikan hutang2, bayar insuran kereta, bagi mak ayah tiap2 bulan, bagi adik untuk kenduri kawen dll.. tu belum lg membantu time2 terdesak..he..he..lps ni nk kena buat betul2..tak leh dh nak cilok duit meniaga.

plan lepas ni nak buat wholesale.. husband pon skang ni, dh sudi membantu sedikit sebanyak.. skang ni kira dah setahun lebih dah buat bisnes ni.. dulu tok sah nak ckp la.. mmg banyak kepahitan yg terpaksa dilalui.. moga mia tabah dan berusaha..!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2010 11:30 AM | Show all posts
Terima kasih semua

Mmg tak mudah dan mia harap sgt semangat mia ni kekal selamanya..mia akan usaha supaya tak mudah putus semangat.

Today jual nasi lemak 60 bungkus...selalu 70 tp since sukatan nasi mia lebihkan so 9 pot beras dpt 60 je...mia jugak buat mee hoon goreng test satu bungkus mee hoon je...dapat 10 bungkus..habis 7.

Nasi lemak mia jual rm1.00 as well mee hoon rm1.00 murah sangat ke? tp pd mia mcm ok sbb just nice je nasi tu...telur grg, ikan bilis , kcg and sambal..nasi santan mia letak lebih...mia sengaja beli santan kat satu kedai melayu ni..wlu sebiji rm2.20 mahal!!!! tp sbb kawasan mia ni dia ni jela kelapanya banyak santan so mia tutup mata je la...

Mia rasa mia nak tukar tempat, area sedia ada ni...target yg ada hanya penduduk umah...so plg banyak ble jual pun 70 bungkus...mia dah try buat kueh tp kurang...pilihan lauk je mia belum cuba. Rendang pun kurang haritu satu ekor ayam je...tak habis....yg beli banyak cina kat sini.mia tgk....

Mia ingat mia nak cr tempat lain...i dont think 60 bungkus will speedy my plan...mia nak ikut ur guys opinion so mia nak survey tempat baru nanti...

Mia jugak tgh buat flyers + bunting + namecard...slow slow mia nak amek order masakan..utk kenduri ke, birthday party ke...apa apa la je...ha! lupa mia pandai buat caramel....dulu tmpt keja lama mia selalu gak buat ..tp utk kasi kawan makan2 je...penahla boss order utk meeting..mia letak wheap cream and buah peach nampakla mcm cantik...ye la...

Anyone nak order caramel tak? heheheh kalau nak PM mia...ceh..,mia duk kat in between subang n shah alam - putra heights

Today ada satu cina ni...dia tgk tgl 14 bungkus dia amek semua!! dia kata nak bg staff dia...hahaha mia ni ble tahan jugak pursuade....now mia tgk customer semua repeat customer...yg banyak dtg balik cina...hmmm melayu adalah 2,3 ...kot area ni ramai cina...tak jugak...

Anyway im excited to look forward...bf mia pun mcm tak konfiden je dgn mia....dia mcm kesian je tgk mia jual nasi lemak...ye la..awek dia ni cun so jual nasi lemak la plak...heheheh gurau je...hari ni mia penat tp mia tak nak down2..so mia akan cuba menceriakan hari2 mia wlu mia dah takde gaji bulan ni...

Kira2 almost 2 weeks mia jual nasi lemak...kalau ikutkan adalah beberapa ratus...start bulan ni mia target mesti lebih RM1000 nett!! insyaALLAH doakan eh...

Thank u so much, u all realy give me an inspiration to move forward...mia tahu semua yg berlaku ni ada sebab....Allah takkan bagi semua ni kat mia kalau mia tak ble handle...matter of being patient kan...okayla nnt sambung...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2010 11:34 AM | Show all posts
ya..bukan senang untuk senang..banyak masa yang perlu dikorbankan.. mia kira ok lg, sbb masih lg buj ...
julia5094 Post at 30-11-2010 15:48



    a brave woman, untung husband akak and anak anak akak to have u as a wife and a mother..harap one day mia pun ada semua ni. Mia doakan ur wish come true and makin bertambah2 rezeki.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2010 05:26 PM | Show all posts
keep up mia....saya suka sangat orang nak meniaga....hanya meniaga je yg leh bagi you rezeki lebih...setakat makan gaji...camtu aje la.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-12-2010 11:32 AM | Show all posts
Arrrghhhh..semangat mia ni masih tak konsisten.

Semalam sambutan kurang, dari apa yg mia perati semalam x ramai org keluar masuk. So habis 46 bungkus je. Mee hoon habis 8 je...

Hmm hari ni mia akan survey tmpt baru and mia akan jual ptg ni jgk !

Wish me luck !
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2010 07:10 PM | Show all posts
When there is a will there is a way..just like my tag

I know it wasnt easy but things wont happen without purpose kan so whenever mia recalling that thoughts in my head i feel better. Much better.

Should take this nasi lemak as a professional job...yeah for beginning hanya 60-70 bungkus and who knows what is next..from air conditioning environment, coat and nice outfit to something that santai ...open air....it doenst happen just for free...mesti ada sebab mia je tak nampak lagi....tough times wont last but tough people they last forever..cehh.

Paling tak bila balik duk dgn parents ni mia dah start sembahyang - dah tak freedom macam dulu...i think there is a gud reason behind it ..mia cuma kena sabar je.  I dont care if my ex boss laughing at me ke, call me and ask me to come back n work w him ke...i realy dont care now...i want to prove to myself..a step ahead by the time mia bukak meje jual nasi lemak..i know i will be somewhere soon. Plus i may not have much money but i do have brains...cuma emosi je kena pandai control...heheh

Anyways...today as usual bangun 4 pagi and yes!!!! nasi lemak mia hari ni yang mia masak sendiri without mama tolong perfect!!! tak lembek! just nice alhamdulillah.
Mia prepare 60 bungkus hari ni and rendang ayam. Mama mia suh bangun pukul 6 at least utk bantu bungkus...and i think mia dah makin expert ..dari 1 hour bungkus now around 45 mins je....alhamdulillah.

Jap sambung nak maghrib jap
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2010 09:44 PM | Show all posts
okay sambung balik.  

Today mia jual nasi lemak dalam masa 45 minit percaya atau tak...mia pun surprised. Ramai customer yg dtg repeat customer...beli 15 bungkus, 10 bungkus...ni firts time la jd mcm ni...then serentak org dtg...

Mia rasa hepi tp tak confiden nak tambahkan lg qty...takut tak habis plak...sbb senario ni tak kekal kan?? apa pun alhamdulillah.

Mia as mentioned, dah survey tempat baru...tmpt tu dkt dgn kilang and mia tgk kat situ ptg selalu bus berhenti and turunkan pekerja kilang...balik keje la..so ada potensi...patut mia mula...belasah je tapi mia rasa takutla nak duk kat situ sorang2...hmm misi gagal...kena fight perasaan takut ni...insyaAllah isnin ni mia akan beranikan diri jugak..

Esok ahad mia tak niaga, i take it as my cuti day la...plus esok mia nak beli brg2 in big qty xnakla beli 4 hari sekali  rugi kot...now kat tempat sebelah pagi mia yakin dah sikit..walaupun ada restoran nasi lemak betul2 baru bukak.....hmm insyaAllah nasi lemak mia boleh survive...sbb mmg mia confident nasi lemak mia sedap...hehehe

ps: kawan2 xnak order ke nasi lemak dgn mia...klu kawasan nearby boleh mia hantarkan   nnt boleh komen...now mia kena improve kemaskan lg style mia bungkus...mia masih kekal pki daun pisang...cuma now dah upgrade sikit mia pakai kertas minyak

K la ngantok dah ...nite semua
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2010 10:17 PM | Show all posts
Terima kasih TT kerana sharing kisah permulaan TT di sini....saya doakan TT akan tetap tabah...dan akan berjaya menjadi seorg business woman yg hebat.....bermula mmg sukar...bila dah biasa nt....pasti mudah....

Cuma kalau TT nak kembangkan....TT just jd supplier je....letak kat byk tempat.....letakan matlamat jual 200 sehari....tak kira...pagi ke mlm.....bila letak target..pasti akan ada datang idea utk mencapainya...InsyaAllah..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2010 11:01 AM | Show all posts
Mia, kalau u duduk area PJ, ade satu mapley mamak kat depan Kilang Vitagen (Sec. 19), letak lah byk mana pun mesti abis.....smpi ptg org akan makan kat situ, x kira lah makanan ape yg ade.....I ari2 makan kat situ......kalau u rajin tanyelah......mana tau kalau ade rezki.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2010 11:08 PM | Show all posts
thank you for all the input. Suka sangat sbb semua positive feedback mia sorang je yg sceptical.

I had a short talk w my dad..betul jugak apa yang dia cakap.  I have to love what im doing baru smooth je...now mia dah ada additional dish - rendang and so far cina mmg suka. So hari2 mmg kalau tak 60 - 70 bungkus habis...

Penat jela....ishhhh penat penat mia ni...mana ada keje mudah nak dpt duit kan?? mia je ni yang lembik...now demam ...batukla selsemala....badan ni plak adoiii sakitnyaa....tp nak buat mcm mana tak jual xdelah gajikan...

Mia dgr ayah citer dia kata dulu ada satu ceo bmw mana ntah dia kata kat subang..(heheheh tak taula betul ke tak) co dia facing problem and he become broke. Dia jual otak2 and now he is back on his track..

Sometimes ada betulnya ...u got to do what u got to do...and live  to love what u do...and mia still trying.

Anyway nasi lemak mia skrg dah pakai polistrin...heheheheh i follow u guys opinion...yeap lg cepat since mia dah buat lg banyak..so xlah mia wasting time sangat and best part mia dpt solat subuh.

K la nnt mia update lg ngantok...btw mia akan mula jual ptg jgk soon ....
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2010 08:56 AM | Show all posts
thank you  for all the input. Suka sangat sbb semua positive feedback mia sorang je yg sceptical.
...
Mia_Sara Post at 8-12-2010 11:08 PM



    knape mia pakai polisterin? xleh ke mia pakai kertas minyak or kertas surat khabar dan lapik plastik? lebih eco friendly dan juga jimat kos utk long term compared to polisterin. summore polisterin x elok utk simpan makanan panas utk jngka masa panjang, ada toksid(kot adala kasteme yang simpan untuk makan tengahari).tapi kalau dah terpaksa pakai, jadikan amalan utk aler kasteme jgn terlalu lama simpan makanan dalam polisterin,. utk short time xpe.

saya x ingat plak web site yang buat research pasal polisterin ni. dulu pernah ada dalam discovery chenel.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2010 09:17 AM | Show all posts
haah pakai polisteri dalam jangka masa panjang leh mudarat kan kesihatan.mia leh guna bekas plastik yg ada bungkus biskut tu jimat dan xbahaya.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2010 10:00 AM | Show all posts
huhu..tergelak haku sensorang kt sini baca cite mia..sbb mengingatkan aku pengalaman jd penjual nasi lemak dan kuih-muih kt tepi bus stop dulu. ms tu jual dgn kawan. hari mula2 aku rasa kulit muka aku mcm cair dn jatuh ke tanah sbb malu yg amat sgt setiap kali org pandang. pastu bila ada je bas berhenti kt bus stop tu, aku akan buka sokabar dan angkat tggi2 sampai cover dr kepala sampai bdn aku

tp lama kelamaan perasaan itu hilang sendiri seiring dgn jualan yg semakin hari semakin meningkat. malah rasa bangga pulak sbb jd penjual nasi lemak. cabaran bangun awal pagi tu lama2 jd biasa..buat keje apa pun ada cabarannya sbb bkn sng nk jd sng. sambal tumis masak dr malam..telur rebus, ikan masin dan ikan bilis goreng buat dr mlm.pagi masak nasi dan bungkus jer. nk bg keje membungkus jd cepat kami atur kertas dan plastik diatas meja dlm keadaan sedikit bertindih dan skop nasi dgn cawan letak atas kertas2 tu. lps tu letak lauk2 dan akhir sekali tuang sambal dan terus bungkus slps tu. sekali bungkus leh dpt dlm 30 bungkus. habis je susun lg plastik2 atas meja dan ulang proses yg sama. cara ni buat keje membungkus jd cepat. klu guna polisterin pun buat cara yg sama tp guna kertas dn plastik lebih jimat sbnrnya.

kuih pun buat dr adunan yg sama tp menghasilkan beberapa jenis kuih. dr satu adunan jd donat, burger malaysia dn roti sosej goreng. pastu ada gk org htr kuih sikit2, kira amik komisen je.

pastu dr meniaga pagi terus tukar ke ptg sbb ptg kurg saingan dn permintaan utk nasi lemak panas dgn pelbagai lauk pauk amat tggi. yg ni x bungkus siap2 dr umah dh. isi dlm flask besar dan cedok bila customer nak je. lauk rendang ayam adalah favourite org2 cina ms tu. klu ada byk jenis lauk mmg ramai yg dtg beli sbb msg2 dgn selera sendiri kan..

btw, suka thread ni..suka baca pengalaman mia juga..kuatkan semangat jgn mudah mengalah..best sbnrnya meniaga tepi jln ni..ramai customer.

p/s.. ku pernah jual burger tau..lg malu hehe..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080800s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list