Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
60909
View
319
Reply

Amanah hartanah bumiputera

  [Copy link]

Author: aristotle85       Show all posts   Read mode

Post time 29-11-2012 12:25 PM | Show all posts
nak tanya semua...baru-baru ni boleh guna caruman kwsp untuk saham AHB nikan...betul ke atau dah ada yang buat???
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2012 07:25 AM | Show all posts
GalileO posted on 29-11-2012 12:25 PM
nak tanya semua...baru-baru ni boleh guna caruman kwsp untuk saham AHB nikan...betul ke atau dah ada ...

aku br jerk buat...boleh jerk..tp dier ada laa limit nak kuar kan dr kwsp akaun 1 ..konsep dier mcm ko nak kuarkan duit kwsp tuk beli unit trust..eh in fact ahb ni pun one kind of unit trust gak..cuma dier punyer nilai unit tuh tak berubah mcm unit trust len..singgit ko beli sampai bebila harga dier maintan singgit... pastu dier bagi dividen 2x per year..tak silap aku bulan 3 n bulan 9..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2012 02:17 PM | Show all posts
termignoni posted on 30-11-2012 07:25 AM
aku br jerk buat...boleh jerk..tp dier ada laa limit nak kuar kan dr kwsp akaun 1 ..konsep dier mc ...

camna proses nak buat?
aku taktau pun bleh pakai duit kwsp utk AHB
unit AHB nih dah tak limited ek? bleh pegi topup bila2 masa sahaja?

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2012 04:38 PM | Show all posts
baby_pingu posted on 30-11-2012 02:17 PM
camna proses nak buat?
aku taktau pun bleh pakai duit kwsp utk AHB
unit AHB nih dah tak ...

gi maybank..mintak nak bukak akaun ahb melalui pembayaran kwsp..mod pingu pernah kuarkan duit kwsp tuk beli unit trus public mutual tak? prosedure camtuh gak..means kalau nak melabur pakai duit kwsp nih..every 3 month laa br leh topup..kalau nak topup ari ari pakai cash plak..mod pinggu kena bukak 1 lagi akaun ahb yg boleh boleh topup pakai cash...paham tak?
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2012 08:28 PM | Show all posts
termignoni posted on 30-11-2012 04:38 PM
gi maybank..mintak nak bukak akaun ahb melalui pembayaran kwsp..mod pingu pernah kuarkan duit kwsp ...

oh..kena buka separate akaun dr yg ahb cash tuh ek..
yg cash tuh dah lama stop topup sbb ingatkan fund dia mcm limited gitu..
dpt dividen 19 hengget jah
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2012 08:55 PM | Show all posts
baby_pingu posted on 30-11-2012 08:28 PM
oh..kena buka separate akaun dr yg ahb cash tuh ek..
yg cash tuh dah lama stop topup sbb ingat ...

mayb limited gak kot since dgr iklan dier kata penambahan 400 ribu unit jerk..kalau unlimited takkan dier akan mention menda tuh..baby dah lama ker melabur?
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2012 09:01 PM | Show all posts
termignoni posted on 30-11-2012 08:55 PM
mayb limited gak kot since dgr iklan dier kata penambahan 400 ribu unit jerk..kalau unlimited takk ...

ala..bukak akaun masa dia mula2 kuar dulu..
buat yg minimum 500 tuh ja..
pastu sempat topup sekali jah..tuh pun nak topup kena tunggu dekat sejam sbb masa tuh teller tak reti camna nak topup kekdahnya..

pastu trus mcm mls mo pegi topup..hampir2 terlupa ada duit kat situ..
ritu tgk lam maybank tetiba ada 19 hengget...yg before2 this tak check pun sbb akaun saving tuh pun dah lama peram tak sentuh2..berguna bila siblings nak bankin duit jah akaun maybank tuh


Last edited by baby_pingu on 30-11-2012 09:02 PM

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2012 09:03 PM | Show all posts
19 hengget ka 14 hengget..tapi mmg bawah doploh
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2012 11:13 PM | Show all posts
baby_pingu posted on 30-11-2012 09:03 PM
19 hengget ka 14 hengget..tapi mmg bawah doploh

Jgn lupa, kalau invest ahb ni guna akaun 1 kwsp, any dividen yg diterima akan masuk akaun 1 kwsp ye...bukan masuk akaun maybank...hihi
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2012 10:43 AM | Show all posts
yus262 posted on 30-11-2012 11:13 PM
Jgn lupa, kalau invest ahb ni guna akaun 1 kwsp, any dividen yg diterima akan masuk akaun 1 kwsp y ...

yerker...aritu org maybank tuh cakap..dividen trus masuk dalam akaun maybank kita..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2012 12:43 PM | Show all posts
termignoni posted on 1-12-2012 10:43 AM
yerker...aritu org maybank tuh cakap..dividen trus masuk dalam akaun maybank kita..

tapi kalo dia kata procedure sama cam unit trust...duit tuh masuk kat kwsp balik la kan?
lgpun kena bukak spearate account dr yg bankin cash..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2012 03:36 PM | Show all posts
baby_pingu posted on 1-12-2012 12:43 PM
tapi kalo dia kata procedure sama cam unit trust...duit tuh masuk kat kwsp balik la kan?
lgpun ke ...

yup duit yg kita invest tuh jerk yg akan masuk balik dalam kwsp kalau kita nak jual unit saham kita beli tuh..tp dividen akan masuk trus dalam akaun bank kita
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2012 03:52 PM | Show all posts
termignoni posted on 1-12-2012 03:36 PM
yup duit yg kita invest tuh jerk yg akan masuk balik dalam kwsp kalau kita nak jual unit saham kit ...

sekarang nih kalo nak topup kena bawak form yg masa mula2 bukak akaun dulu ka?

or just memadai tjk IC
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2012 05:36 PM | Show all posts
errr... nak confirmation.
kalu invest dari kwsp, betul ke dividen masuk account maybank bukan account kwsp?
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2012 10:14 AM | Show all posts
hujan posted on 7-12-2012 05:36 PM
errr... nak confirmation.
kalu invest dari kwsp, betul ke dividen masuk account maybank bukan accou ...

kalau base ngn apa yg org maybank tuh explain kat aku..dier ckp trus masuk akaun maybank kita..duit kwsp tuh yg kita takleh usik..if kita nak jual balik saham..duit tuh masuk dalam akaun 1 balik ..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2012 10:15 AM | Show all posts
baby_pingu posted on 1-12-2012 03:52 PM
sekarang nih kalo nak topup kena bawak form yg masa mula2 bukak akaun dulu ka?

or just memadai  ...

kat kaunter maybank ..ada borang ko kena isi..ala mcm ko nak masukkan duit dalam asb...kalau melalui kwsp plak..every 3 month..ko gi laa maybank gitau ko nak invest..yg ni kena bawak ko nyer kwsp punyer penyata laa kot
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2013 02:52 PM | Show all posts
Dah beli dah, tapi kan bagus interest di tambah dalam unit kita ada lg best
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 12:34 PM | Show all posts
Salam uolss,

Sorry buka topik lama. Nak tanya, so far macam mana eyh prestasi AHB nie?
Iols ada buka account tp rasa mcm nk tutup je, sb tak nampak pun profit nya.. dah lama juga iols beli fund nie, mau bertahun2.. huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 12:57 PM | Show all posts
termignoni replied at 29-11-2012 11:25 PM
aku br jerk buat...boleh jerk..tp dier ada laa limit nak kuar kan dr kwsp akaun 1 ..konsep dier mc ...

kwsp ni leh ke keluarkan utk bayar hutang lain...?

xpenah usik and tak tau berapa daah caruman ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 01:02 PM | Show all posts
sphinx replied at 12-8-2019 04:34 AM
Salam uolss,

Sorry buka topik lama. Nak tanya, so far macam mana eyh prestasi AHB nie?

wassalam

i tak pasti, tapi kalau ada modal knp tak bukak FD lebih benefit in my own opinion...lagi besar amoun lagi besarla faedahnya. But you kenalah survey bank mana menawarkan faedah paling tinggi.

But make sure duit ni mmg u dah sedia ada utk savings so xlah u asyik duk pikir nak withdraw.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084398s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list