CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 636|Reply: 0

Resepi Mi Segera Asam Laksa Homemade, Tak Sama Macam Biasa!

[Copy link]
Post time 30-4-2023 10:28 PM | Show all posts |Read mode
Resepi Mi Segera Asam Laksa Homemade, Tak Sama Macam Biasa!



Siapa pernah makan mi segera asam laksa tetapi tanpa menggunakan perencah yang disediakan dalam paket? Kalau anda nak tahu, boleh sahaja buat sendiri rencah tersebut seperti yang dilakukan oleh Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan.

Rasanya lebih ‘terangkat’ dan boleh mengikut cita rasa masing-masing. Nak tahu resepinya? Kena baca perkongsian di bawah. Boleh juga dijadikan menu untuk hidangan tetamu datang. Sedap!

RESEPI MI SEGERA ASAM LAKSA HOMEMADE, MEMANG TERANGKAT
Bahan-bahan:

  • 1 pek mi segera
  • 1 ekor ikan (pelaling/kembung/selar)
  • 1 tangkai daun kesum
  • 1 tangkai cili merah
  • 1 tangkai cili padi
  • 1 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 helai daun pudina
  • 1-2 keping asam keping
  • 1 sudu kecil petis/otak udang
  • Garam dan gula secukup rasa


Cara penyediaan:

1. Rebus ikan, cili merah, setengah bawang merah, dan bawang putih sampai ikan masak dan ramuan lain lembut.





2. Keluarkan ramuan yang direbus, dan kisar sehingga halus. Kalau tak nak rebus, nak kisar terus pun boleh.

3. Kisar isi ikan tetapi jangan halus sangat. Kalau halus sangat, tekstur kuah tu tak hambar. Saya juga tinggalkan ¼ isi ikan yang tak dikisar, untuk dihidang nanti.




4. Kemudian masukkan semula bahan yang telah dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi. Reneh sampai mendidih.





5. Asam keping pula habis. Terpaksa guna pes asam jawa. Bolehlah, asalkan masam dan menyengat kelenjar air liur nanti. Jangan lupa perasakan juga dengan garam dan gula.


6. Masukkan daun kesum. Kalau ada bunga kantan, masukkan sekali. Kalau tak ada daun kesum, kemungkinan besar asam laksa akan jadi tak sedap.



7. Akhir sekali, masukkan mi segera. Jangan celur sampai lembut sangat. Laksa asam ni sedap kalau mi dia masih kental.





Letak hirisan timun dan bawang, potongan cili padi, daun pudina, dan sedikit petis. Peh, memang syahdu! Terutamanya bila ada isi ikan sekeping macam tu.



Sedapnya! Selamat mencuba.

Sumber: Facebook Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan
https://siraplimau.com/mi-segera-asam-laksa-homemade/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

4-5-2024 01:57 PM GMT+8 , Processed in 0.078012 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list