Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
11310
View
61
Reply

Kualiti DIESEL di Malaysia

[Copy link]

Author: wirazam       Show all posts   Read mode

Post time 9-12-2010 08:08 PM | Show all posts
Reply 20# wirazam


saya rasa P******* lah kot, kira mcm inilah, dah kentut dalam lif pastu komplen busuk, tapi tak nak mengaku
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-12-2010 08:22 PM | Show all posts
Post Last Edit by wirazam at 9-12-2010 20:25
Reply  wirazam


saya rasa P******* lah kot, kira mcm inilah, dah kentut dalam lif pastu komple ...
batu_bergolek Post at 9-12-2010 20:08



    rasa kalau retailer D (sulfur plg rendah) tu mcm tak betul kot..kalau  diaorg..tentu dah kepoh buat iklan segah sepenjuru alam...lebih bersih katanya hik hik..

batu bergolek teka p******* tu utk retailer apa? A ke B ke C ke??
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2010 08:23 PM | Show all posts
brg kat malaysia quality brg selalu bermutu rendah, kat europe mercedes kurang dpt sakit berkaitan diesel ni, kat malaysia model CDI selalu having problem with injector due diesel grade berkualiti sampah,, penat engineer merc dr german melawat cycle carriage buat research and troubleshoot, , rupa2nya  grade diesel bermutu rendah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-12-2010 08:27 PM | Show all posts
brg kat malaysia quality brg selalu bermutu rendah, kat europe mercedes kurang dpt sakit berkaitan d ...
AHMADVW Post at 9-12-2010 20:23



  {:1_146:} {:1_146:} buat malu je dekat researcher german tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2010 08:34 PM | Show all posts
Reply 22# wirazam

Utk A yg paling banyak sulphur
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2010 08:35 PM | Show all posts
Reply 24# wirazam
rakyat didahulukan pencapaian diutamakan
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2010 08:35 PM | Show all posts
Tiada pilihan lain...
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2010 08:43 PM | Show all posts
Reply 23# AHMADVW

masa diorang launch c-class baru w204  tak salah diorang bawak gak versi diesel C250CDI utk di test drive oleh local car critics walaupun tak jual kat sini, tapi siap bawa sekali ngan minyak diesel Euro 4 dalam tong lagi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-12-2010 08:48 PM | Show all posts
Reply  AHMADVW

masa diorang launch c-class baru w204  tak salah diorang bawak gak versi diesel C ...
batu_bergolek Post at 9-12-2010 20:43



    adakah diesel euro 4M tidak dipasarkan adalah satu usaha menyelamatkan pasaran keter P1 dan P2?? kalau diesel euro 4M masuk..market kereta akan rosak kot..rakyat2 yg didunggukan ini akan prefer beli keter diesel yg dpt lebih jauh kilometer
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2010 08:48 PM | Show all posts
Reply  AHMADVW

masa diorang launch c-class baru w204  tak salah diorang bawak gak versi diesel C ...
batu_bergolek Post at 9-12-2010 20:43

latest diesel engine from merc. mne ade asap hitam mcm thn2 gajah dulu
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 12:10 AM | Show all posts
kalau nak Euro 4M boleh... tapi giant car makers mcm Mercedes, BMW, Audi, Volvo, Mitsubishi, Toyota kena hantar memo ke kerajaan sbb kereta2 diesel diaorg mmg bagus, tapi service cost tinggi bila pakai Diesel 2M...

sebabkan service/maintenance cost tinggi, consumers tak berani beli dan pakai.. jadi giant car makers tak boleh jual diesel cars / SUVs byk kat Malaysia..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 12:14 AM | Show all posts
btw, aku baru nak angkat Pajero Sport GS ni...

tapi sebelum beli, aku dah risau dgn Diesel 2M lepas baca topic ni.. apa akan jadi kat Common-Rail DID tu nanti? huhuuu

patutlah Mitsubishi bagi 2 Years Free Maintenance and 3 Years Warranty...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 12:37 AM | Show all posts
Post Last Edit by batu_bergolek at 10-12-2010 00:50

Reply 32# BSundayB

kalo dah nak beli nak risau buat aper   enjoy it.
selalunya kalo injector sumbat, dan warranty still ada, diorang tukar jerlah injector tuh. boleh gak try injector cleaner, tapi injector cleaner lebih kpd preventif maintenance, bila dah sumbat tak banyak pilihan. ader sesetenga workshop ader alat yg boleh cuci injector itu pun belum tentu gak, tapi bila dah injector failure, mmg the best option tukar injector baru.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 01:24 AM | Show all posts
Reply 29# wirazam

boleh jadi gak, sbg "Delaying Act" mcm kes hybrid selama ni Gov buat bodoh jer, tapi bila proton start develop model hybrid dan range extender baru start bagi mcm mcm insentive of kereta2 baka gitu.

baca kat paul tan, proton dlm proses nak cari partner utk provide diorang ngan enjin diesel, agak-agak saya, nanti bila proton dah settle MOU dengan partner tu tak lama lps tu mungkin goverment akan upgrade diesel kat malaysia nih.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 08:35 AM | Show all posts
aku harap nanti malaysia ada 2 types of diesel jual kt petrol station... 2M dan 4M... ala macam Ron 95 dan Ron 97 sekarang ni...

2M utk lori2 yg angkut sayur dan makanan, bas2 express, etc... kekal kan harga diesel 2M supaya harga makanan dan tambang bas express tak naik..

dan lagi satu 4M, utk kegunaan kenderaan diesel yg baru...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 11:18 AM | Show all posts
Reply 35# BSundayB

dulu, gov ada plan nak buat 5% bioblend diesel, dgn pakai minyak kelapa sawit, pastu skrg delay rasanya, sbb harga minyak kelapa sawit dah naik lapulak. rasanya sekarang lebih kurang RM 3500.00 per ton.  tauke kelapa sawit suka lah
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 11:57 AM | Show all posts
Reply 36# batu_bergolek

thanks for the info bro...

but at the moment, let's forget about bio-diesel... yg tu stage lain pulak...

now it's the matter of 2M, 4M and even 5M.. just pure diesel fuel, bro..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 01:29 PM | Show all posts
diesel yg kita guna beli dari negara luar kan??
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 09:55 AM | Show all posts
ada tak artikel mana2 sebut what is the minimum sulfur ppm needed to maintain lubrication properties at the optimum?

just to recap previous comments pasal kelebihan disel:
pound for pound, diesel as a fuel is much more economical dan less c02 emission berbanding petrol.

kat malaysia neh stigma pasal disel salah gomen jugak, dok sebok nak benarkan metrobus pakai low grade (high sulfur) disel yg berkepuk2 asap itam.

europeans dah lama pakai disel engines even for compact cars, dan malaysia sendiri (i.e. proton, perodua) apsal tak ikut cth turbo disel engines mcm bmw or merc?

juga: pengguna malaysia harus di ajar cara betol penggunaan kenderaan berenjin diesel (fat torque band at low revs) dan jgn di ikut pangai pengor2 bwk metrobus yg bakar minyak for no reason.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 10:32 AM | Show all posts
btw, aku baru nak angkat Pajero Sport GS ni...

tapi sebelum beli, aku dah risau dgn Diesel 2M lep ...
BSundayB Post at 10-12-2010 01:14 AM


aku tak risau sgt pasal diesel 2m tu...tapi lebih risau kalau Pajero sport GS tu kena rebadge
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.119219s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list