|
Salam
Belajar 1 petua memasak ni dr Ig
Taknak bagi ketika menggoreng tu mercik2, taburkan sesudu tepung beras sebelum masukkan bahan nak digoreng.
Dah pernah cuba masa nak goreng ikan sardin dlm tin (nano basuh dan goreng ikan sardin dlm tin taknak rasa hanyir) berjaya.
Ada apa2 petua yg u ols guna masa memasak, meh la share...
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
I pun nak share 1 tip masak ni
dah buat pun mmg praktikal
- Lau nak goreng Ikan Keli luruih cantik CUCUKlah ngan batang lidi
Bila dah digoreng baru cabut
mmg elok luruih ja
|
|
|
|
|
|
|
|
aaah betoi. Guna lidi satay tu. memang helok je luruih cantik elok.
so Lau nak masak Lemak ikan keli tu nampak lawo handsome
|
|
|
|
|
|
|
|
Nak share jugak :-
1) Basuh ikan or daging / ayam gunalah tepung. Insya Allah ikan/ayam/daging xde berbau hanyir.
2) Nak simpan ikan/ayam garam kunyitlah dulu. Nanti ayam elok tahan lama, pejal dan ikan pun fresh je rasanya. Nak goreng keluarkan awal2 xpyh rendam2 air.
3) Nak simpan makanan laut mcm udang/sotong letak air. Kira keraskan mereka2 dengan ais batu. Insya Allah kekal fresh.
4) Kalau blend cabai kering byk2 nak buat stock, sblm simpan tu kan, letak asam keping atas dia (dapat elak cabai kering kita tu cepat berkulat)
5) sayur mayur/buah kalau xnak masak or makan terus selepas di beli, biarkan dlm plastik gitu je simpan dlm peti. Insya Allah fresh lagi utk tempoh seminggu xde lah layu sayur mayur tu.
6) Pisang jgn letak dlm peti nanti gelap hitam. Biorkan aje kat luar.
Kalau ada yg dah tau xpelah ye, sharing is caring org kata... Nanti kalau ada lagi mama share. Sbb suka je experiment dgn petua2 dan amalan ni. And yg di atas tu semua mama buat. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
boleh try petua2 ni..tq for sharing.. |
|
|
|
|
|
|
|
Meletop dak kome goreng ikan keli? hehehe
|
|
|
|
|
|
|
|
iDOK plak meletopnya elok je
agak kaki luruih tu minyak menyerap lah kut
Komer try la. Tak lah ikan keli tu merekut je
|
|
|
|
|
|
|
|
Owhh gamaknya salah satu kemenjadian ikan keli kalau cucuk ngan lidi jadi xmeletup gamaknya kome... Ok2 nanti nak try.. hahah kalau tak, mmg maleh nak goreng keli, asyik nak melompat aje koje...
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Sambal nak bagi kurang pedas, cili tu gunting kasar, pastu rendam. Biasa iols buat, sebelum tidor, rendam. Esoknya buang air tu, pastu baru
blend & masak |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Edited by dilaOHdila at 22-5-2023 08:43 AM
cucuk lidi tu kira Komer ikatlah tu pasei dia x lari. Lau tak angkat badan keli meliut ajer....
boh sambei habis tak rata. Jenuh ler dah pusin2 bagi rater.
Hah satu lagi tips
komer lau suka buat telo itik masak lemak kan
tak nak bagi telo tu pecah bersepah *letak Cuka setitik dua dalam ayor
pastu baru masukkan telo. elok membulat tapi komer jgn kaco dulu. agak lima saat tu baru
kome godek2 sikit erk
|
|
|
|
|
|
|
|
Aje beno jugek yek kome.. udah ditala ngan lidi mane mau melompat2... hahahaa ate mmg beno, tiap kali anak2 minta makan ikan keli, libang libu teman dibuatnye... berminyak2 dapo teman kesan tarian ikan keli dlm kuali... nyampah! hahahaha
Owhhh gulei telor itik teman xponah buat... teman beli aje... Sbb anak2 teman tak makan. Kalau masak karang buat penat badan teman aje...
|
|
|
|
|
|
|
|
kalau taknak letopan.. tabur dulu tepung beras sesudu beso.... in shaa Allah... letopan x berlaku
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Tabur dlm kuali masa minyak panas ke or tabur kat ikan keli bila dah masuk kuali?
Kena ajor detail, teman ni slow sikit nak paham
|
|
|
|
|
|
|
|
tabur masa minyak dh panas sblm masukkan ikan... tabur je dlm minyak tu...
pastu masukkan ikan...
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Haa baiklah nanti mama cuba... bagus juga petua gini kalau maleh nak cucuk lidi badannye kan
|
|
|
|
|
|
|
|
Tu pasei lau nak masak ikan keli ni deme prefer (ckp owg putih komer) masak cekor. Masak gulai, sedap. Janji guna Cekor komer
|
|
|
|
|
|
|
|
Aw mok kome.. cekor sedapnyaaa .. gulai pulok ikan keli salai letak cekor yek.... ate.. mertua lalu udah xnampak lantok deme
|
|
|
|
|
|
|
|
Komeee... ada lagi satu petua nak share pasal beras byk bubuk.
Kome masa letak beras dlm bekas, ce letak seketoi dua cabai kering yek. Insya Allah bubuk tu kurang atau xde terus lepas tu... Cuma nye kalau beras kome tu 3 bulan xhabis2 mau nye bubuk tidor situ ... ate, masak le hari2 nasi, xde le bubuk tu buat ghomah dlm bekas beras kome |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Penah letak cili kering, bawang putih, cengkih, semua tak menjadi.
So far iols buat, letak beras dalam bekas kecik, lebih kurang utk seminggu makan. Balance simpan dalam peti ais belah bawah. Bahagian chiller.
Dah habis dalam bekas kecik, nanti top up dari peti ais. Tapi sekali beli beras 5kg jela. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
| |
|