Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
74513
View
280
Reply

Forte 2.0 vs Inspira 2.0

  [Copy link]

Author: koben19       Show all posts   Read mode

Post time 17-12-2010 03:45 PM | Show all posts
Singgit??Tu dah kira book value....(ROI) keta jadik singgit jer..
Kat tempat kerja aku nie,semua keta company nissan sentra tahun 2005 value pun memang jatuh singgit jer...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2010 04:35 PM | Show all posts
forte mendahului inspira setakat ini..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2010 03:40 PM | Show all posts
inspira tuh brand mitsubshi....naza forte pula KIA.....aku ambil inspira la...KIA x ok mana..harga jatuh merudum utu 2nd hand..spare part pula mahal..hahha i vote inspira coz 90% from mitsubshi k
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2010 03:42 PM | Show all posts
brand naza from Kia or hyundai x kemana pun....made in korea...suck
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2010 05:59 PM | Show all posts
setakat ini forte masih menjadi pilihan berbanding inspira
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2010 06:48 PM | Show all posts
kalo dr segi umum org kata keta konti atau korean harga merudum...
Tetapi jikalau ikut fakta ekonomi...jika demand terlalu rendah depreciate value adalah tinggi...
jika demand terlalu tinggi..depreciate value adalah rendah...contohnyer dlm byk2 VW model...beatles, passat, polo dan golf...pengilangan dan pengeluaran adalah sama...tapi di mesia yg boleh maintain value adalah golf berbanding model yg lain coz demand masih tinggi lagi...sama juga seperti keta tempatan (mesia)...dlm byk2 model proton mana yg paling cepat jatuh value...Juwara dan Tiara...
kesimpulannya benda ni kiter tak tahu sejauh manakah forte boleh pergi..jikalau demand mcm goreng pisang panas (demand terlalu tinggi) maka depreciate value juga makin rendah...
Bagi pendapat haku..haku lagi prefer kereta yg ada benchmark sendiri berbanding copycat...contohnya logo merz bmw ke honda ke toyota ke dr zaman tok kaduk sampai sekrg tak pernah tukar...semata2 nak menjaga quality service assurance diorang...yg kedua...proton mungkin lebih maju kalo nak mantapkan RND diorang dgn euroncap...selalu kuar berita pasal eksiden lebih 90% proton sesaja...org luar dr negara maju akan mengata..disebabkan proton boleh mengurangkan populasi malaysia...org kita plak..apa nak buat...dah ajal...bila masuk kes polis...kenapa eksiden? oh sebab bawak laju mengantuk tu yg langgar keta parking kat emergency lane...tutup kes :p ... jikalau org jepun kaa mat salleh kaa...data tu diorang ambil then bawak ke opis utk root cause analysis dan apa solutionnyer lepas eksiden...haku jenis suka berfikir drpd terima pendpt ramai org...pendpt ramai org tak semestinya 100% lebih2 lagi pendpt drpd org2 kiter...selagi takda fakta...selagi tu laah takleh buat keputusan har har
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2010 12:13 AM | Show all posts
kalo aku pilih forte......aku baru terai neo cps bapak aku.....so plastic la dalamnya.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2010 01:36 PM | Show all posts
forte...forte...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2010 01:54 PM | Show all posts
vote for inspira...
aku dah tgk dah forte ni.
x de la cun mana.
lebih2 lg bonet depan dia bentuk mcm semi bulat.
oh huduhnya....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-12-2010 04:28 PM | Show all posts
setakat ini forte masih menjadi pilihan berbanding inspira
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2010 10:05 PM | Show all posts
thn depan ada 2 jenis forte baru nak masok kot
forte 6 speed & forte koup....
sobs3....aku punya 4 speed jahhh
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2010 11:18 PM | Show all posts
hidup mivec rb10
takat forte tu,,muahaha celah gg
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 12:45 AM | Show all posts
kalo aku pilih forte......aku baru terai neo cps bapak aku.....so plastic la dalamnya.....
iza_yuss Post at 19-12-2010 00:13



    setuju..kadang2 interior pon kene sedap mata memandang gak sebab driver banyak dok di dalam..inspira ok diluar x ok didalam.sorry ye,pendapat aku je.
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 12:48 AM | Show all posts
inspira la weiiii!!! oder skang!.. 1st 5000 unit CBU japan weiii!!! ada bau amoi jepun!!! hahahah!!
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 09:42 AM | Show all posts
inspiraaaaa! buleh jadi ebo teng

tapi, forte pon best jugak
kete tu mmg ade kualiti dan personaliti

mmg payah jugak nak pilih ni

tapi kalau refer pada 2nd hand value
kompom pasti yakin la Inspira menangg... hehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 11:13 AM | Show all posts
Kalau nak senang bela kemudian hari dah tentu Inspira laaa beb...5 tahun - 10 tahun mendatang sparepart masih senang nak cari dan harga lebih berpatutan, nak modi tentu lebih banyak pilihan dan cara, maklum laa org melesia nie suka main2 keta ubah mcm2 supaya lebih ranggi pd mata diaorang. Lagipun model nie dah tentu lebih senang jual balik.....Kalau ada duit lebih nak main2 keta atau cuba2 utk rasa2 jer boleh la main2....Sy sendiri pun ambik MPV korean tp Hyundai laa punya pengalaman yg lebih lama berbanding KIA. Bg saya kualiti pun bagus setakat nie ok jer kalau ada problem pun tak seberapa sangat senang settle setakat nie...
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 01:36 PM | Show all posts
vote for forte..review forte vs lancer pon forte menang..
lagikan forte vs inspira..proton lost thier identity..semua ciplak..
starting 2011..kereta potong xleh masuk lagi..nak modified apa nye..
spare part proton..murah..tapi setahun 3 kali kena tukar..
baik beli barang mahal..tapi reliable..3 tahun pon xyah tukar lagi...

strongly agreed ngan mrsakit..price is depending on demand..sebagai contoh..
sebelum negara kita femes ngan kereta2 jepun..dulu semua kereta2 conti jer yang masuk malaysia..zaman2 filem itam putih...tapi masa mula2 kereta jepun masuk..semua takut xde harga..xreliable..n memang masa mula2 kereta jepun masuk market pon..benda tu terjadi..
but diorang keep improving..with latest technology and design..and that happen to korea now..

plus..suzuki swift masa mula2 masuk pon jadi kes yang sama..people dont trust suzuki for their vitara n swift old model..afraid that swift baru xkan ada harga..but see what happen now??swift is one of the top demand car..harga x jatuh..second hand car susah nak cari..
xde orang nak trade swift ngan keter lain..that y klu ada orang nak trade in..harga swift still mahal..cos of the demand..n for info..barang suzuki pon bleh tahan mahal..but still..it's worth it than buy a local protong car..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 02:46 PM | Show all posts
kete ako spectra... nk jual hege murah... loan bank ader 40K lg...
klu jual br hege 28K jer.
Projek_Luar Post at 16-12-2010 08:43


Untuk Spectra, itu dah kira tinggi tu.
Usedcar amik Spectra 2004 dalam rm11k - rm12k camtu jer.

Usedcar kalau dengar kereta KIA, selalunya diaorang memang reject atau amik harga yang terlalu rendah.
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 03:40 PM | Show all posts
Reply 31# hantamal


    samo la kito takkan nak upgrade baru jer ambik forte
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 05:00 PM | Show all posts
Reply 38# bro_kr


    sedihnyer ako.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.104729s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list