Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
150011
View
1632
Reply

Precious Metals - Gold, Silver etc.

  [Copy link]

Author: Medusa       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-1-2010 06:22 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by hafizuka at 4-11-2010 20:57

nak tanya ..public gold tu ok ke tak?
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2010 03:01 PM | Show all posts
nak tanya ..public gold tu ok ke tak?
Medusa Post at 27-1-2010 18:22


so far ok jer. ada masalah investment ke?
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2010 01:12 PM | Show all posts
boleh ceritakan benda tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2010 04:51 PM | Show all posts
1# Medusa

pada aku tak ok...koz itu bukan under public bank mcm public mutual tu...
ko jadik agen PG lebey untung dari invest kat PG tu seniri...ala2 mlm gak ni..sistem dia
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2010 01:44 AM | Show all posts
ok dan untung kalo jadi agen PG, sbb bole beli emas harga diskaun and dapat komisyen, tapi nak jadi agent kene ade 40k...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2010 07:57 AM | Show all posts
1# Medusa

pada aku tak ok...koz itu bukan under public bank mcm public mutual tu...
ko jadik agen PG lebey untung dari invest kat PG tu seniri...ala2 mlm gak ni..sistem dia
koko2 Post at 1-2-2010 16:51


aku penah pegi sekali seminar publicgold nih. pada aku ok je nak join diorang ni takde masalah. tapi aku tak terfikir pulak jadik ejen diorang ni lagi untung dari invest beli emas. akak koko buleh wat calculation skit tak
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2010 10:02 AM | Show all posts
boleh ceritakan benda tu
zoy123 Post at 1-2-2010 13:12


saya bukan agen pg so leh rujuk pada agen pg kat sini kalu ada.
selagi dia bukan skim labu peram (bagi dividen tetap setiap bulan), ok aper.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2010 03:38 PM | Show all posts
mana nak carik infor lebih abt public gold ni yer ?
bende ni under public bank ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 09:53 AM | Show all posts
8# Calla lily

public gold ni bukan under public bank. kau buka website ni http://publicgold.com.my
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2010 09:39 AM | Show all posts
interesting topic...ade sesape lagi nak menambah??? sharing is caring
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2010 11:43 AM | Show all posts
rupanya ramai nak tau pasal public gold nih. kalu nak serius nak invest kena lar baca banyak skit pasal pelaburan emas nih. kena ingat, emas salah satu pelaburan yg berisiko tinggi. jgn tengok 10tahun lalu jer performance dia macam yg selalu agen PG tunjuk.

pi sini kalu masih sanggup tanggung risiko http://jutawanemas.com/v1/
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 11:15 AM | Show all posts

barang kemas - gadai

saya ada beberapa brg kemas.. amat jarang pakai. in total dlm rm10k
rasa mcm nak invest. ada tak cara?
pastu kalo masuk skim ahrahnu. duit tu masuk buat invest.
rugi tak?
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 10:29 PM | Show all posts
meh sy tlg jwb soklan awk nie ek...

klu ada emas yg byk camtu better g pajak kt ar-rahnu pastu duit tue beli lg emas atau pn invest di tmpt lain yg dirasakan sesuai... x rugi msk ar-rahnu sbb selain selamat kite jgk bleh gunakan duit utk dilaburkan ke tempat lain, bermaksud dr emas tue kite bt die bekerja utk kite... biasanya tempoh pajak kt ar-rahnu nie setiap 6 bln jd klu dlm tempoh tue harga emas kite meningkat naik jd kite bleh refinance emas utk dptkn duit (setelah ditolak dengan pinjaman yg diberikan sebelumnya) utk dilaburkan dimana2 semula atau labur kembali dengan membeli emas...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 11:41 AM | Show all posts
ooo ni la yang Agro bank terangkan smlm.
smlm ada call diorang.

tapi ... jika upah simpanan kata lah 12% setahun.

dan ASB simpanan rm10k dpt cuma 10% .. tak ke rugi?
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 11:57 AM | Show all posts
3# mix_chinese

myb tgk bank jgk kot...klu bank rakyat ke atau ar-rahnu lain myb berbeza2 rate die...

klu awk msk kt asb pn bleh jgk xde mslh janji duit tue bekerja utk kite..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 01:01 PM | Show all posts

Mana kat malaysia ada jual silver coins?

Mana kat malaysia ada jual silver coins for examples silver american eagles or silver canadian maples etc?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 03:46 AM | Show all posts
Reply 11# putragold

putragold, boleh explain lagi tak?
saya dah jenguk kat link tu tapi masih tak faham maksud statement putragold ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 08:33 AM | Show all posts
ok dan untung kalo jadi agen PG, sbb bole beli emas harga diskaun and dapat komisyen, tapi nak jadi  ...
aku_ker Post at 2-2-2010 01:44



skang nk jd agen public gold cuma 20k jer tp utk tempoh masa tertentu jer...nie 2nd time public gold bt promosi jd agen hanya dgn 20k... bgs nya join masa promosi nie cuma 20k sahaja pastu kite akan diberi sama ada dinar emas 916 atau goldbar 999, terpulang pd kite nk yg mana janji sama dgn nilai 20k tue dan nilai emas tue akan ikut harga semasa myb xbleh dpt exact 20k myb 20k ++ skit la... klu sesapa nk jd agen ms nie la ms yg sesuai sbb klu dh abis tempoh promosi nie die akn back to normal iaitu 40k... pastu klu dh beli emas tue jgn risau takut x bleh jual ker apa, bleh pajak atau simpan dlu kt ar-rahnu (xsemua ar-rahnu ambk dinar & gold bar, kene tnya dlu) then bl org nk beli ke br tebus blk....
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 08:40 AM | Show all posts
Reply  putragold

putragold, boleh explain lagi tak?
saya dah jenguk kat link tu tapi masih tak  ...
cmf_comei Post at 7-9-2010 03:46



sy rs mksd putragold tue klu kite beli emas pastu jual semula dlm tempoh terdekat..emas nie harga die turun naik tp utk mid to long term harga die akan terus naik n yg tue pasti...lgpn klu x salah sy kite xbleh memanipulasi emas, dlm islam cr tue salah sy dpt bl baca dr website ustaz zaharuddin..klu ada sesapa yg lebih tau tentang hukum nie bleh betulkan jika salah... emas nie menguntungkan bl kite beli tp lebih untung jika kite menjadi penjual emas...
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 02:20 PM | Show all posts
Post Last Edit by DarkBaron at 7-9-2010 14:38

baru tengok public gold nye website..dia nye selling price for 1kg gold kalau convert duit singapore dah 61k plus plus SGD mahal benar. UOB singapore jual 1kg baru 58k SGD all costs in and after paying you can bring the gold bar home. tu 3k plus sgd in difference gue boleh beli lagi approximated 2 ounces of 999 gold maples or eagles. harga selling public gold tak berbaloi pada gua..cos dorang amek too much over spot.

https://uniservices1.uobgroup.com/secure/online_rates/gold.jsp?TB_iframe=true&height=480&width=560

kalau bual pasal silver pulak...kira yang 1kg nye silver public gold selling gue convert at 1SGD - 2.32Rm 1 gram silver public gold selling at 1.15 SGD/gram. This company which i regularly buy from http://www.silverbullion.com.sg/BrowseProducts.aspx?DepID=6
selling a 10 ounce bar at 1.12 SGD per gram inclusive of government tax or GST.

Kalau bual pasal bullion the bigger the denomination the lower the spread.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092192s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list