Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
150118
View
1632
Reply

Precious Metals - Gold, Silver etc.

  [Copy link]

Author: Medusa       Show all posts   Read mode

Post time 7-9-2010 02:49 PM | Show all posts
baru tengok public gold nye website..dia nye selling price for 1kg gold kalau convert duit singapore ...
DarkBaron Post at 7-9-2010 14:20



yes mmang ada perbezaan disitu cuma mslhnya adalah nak dapatkan emas di UOB sgt ssh, slalu abis & kite x boleh booking dlu atau order kne dtg bank beli....
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 03:05 PM | Show all posts
Reply 16# lostnfaun

are you referring to uob kl jalan raja laut?
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 07:45 PM | Show all posts
nope UOB kt tmpt lain...tp ada my fren pn ckp jgk nk beli emas kt UOB mmang ssh skit...
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 12:22 AM | Show all posts
maaf ye saya budak baru belajar

apa bezanya emas PG, kijang, maple, pamp suisse etc?
as a buyer, apa kriteria yg kita perlu amik kira utk decide nak amik jenis mana?

ok, kalau emas ni utk mid/long term investment, apa kelebihan jadi agen pula?
dapat beli 1.5% dari harga semasa sahaja kan?
tak ke lagi untung kita beli bila2 masa kita nak & berkenan dgn harga cam emas lelong ke etc?
klu amik kira byr zakat, kira untung lagi ke simpan emas?
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 12:28 AM | Show all posts
skang nk jd agen public gold cuma 20k jer tp utk tempoh masa tertentu jer...nie 2nd time publi ...
lostnfaun Post at 7-9-2010 08:33


saya dah tanya Agro bank, katanya diorg tade masalah utk terima PG
tapi Bank Rakyat mmg tak terima
alasannya diorg dapat arahan dari polis utk tidak menerima sebarang gold bar/coins sebab kes rompak kedai & curi emas, lebur emas jadi gold bar/coin.
tapi saya rasa tak logik pasal takkan la Bank Rakyat je yg dapat arahan polis, kan?
klu ikut kata officer kat Agro bank, Bank Rakyat hanya terima gold bar Poh Kong saja
sebab musababnya tidak lah diketahui

lostnfaun,
katakan kita dah dapat PO utk beli emas PG & jadi agen, tapi kita belum sign PO & belum amik emas & belum bayar. let say kita nak terminate PO, tak jadi beli, apa implikasinya pada kita? ade yg kata tak kena penalty tapi kena blacklisted. ade yg kata kena blacklist & kena byr penalty 5%-6% . kat mana boleh dapat T & C berkaitan dengan urusniaga pembelian emas PG?
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:01 AM | Show all posts
Post Last Edit by lostnfaun at 8-9-2010 10:05

setau sy yg cetek pengalaman nie yg membezakan cuma company yg keluarkan emas tue dan jgk jenis emas nya mcm PG ada kuar kn emas 999 dgn 916 yg lain2 xpasti sgt, pastu beratnya berbeza ada yg keluarkan hanya dlm berat tertentu dan ada yg keluarkan dr berat yg kecil sehingga besar...

jd ejen klu ada org nak jual emas pd kite, ia bleh beli pd harga buying price manakala bl nk jual pd org pula kite jual pd harga selling price (bleh tgk pd website public gold utk harga emas selling & buying)....

dan lg ia menguntungkan bg mereka yg aktif nk terlibat dlm jual beli emas sbb selain komisyen 1.5% kite akan dpt keuntungan dr perbezaan selling & buying price tersebut...

p/s: maaf kalu penerangan sy krg jelas....
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 10:20 AM | Show all posts
so far bank yg trima skang nie Agro bank selain tue ar-rahnu tp selected jer laa...yg psl bank rakyat plak penah tnya dlu kt staff diorg, katanya sejak kes etika emas diorg trus stop tp ada org lain ckp myb bank rakyat nk kuar kn emas die sendiri jgk die nk bt mcm kuwait finance house kot...xpasti btl ke x... cam sy skang nie pajak kt ar-rahnu jer...

PO tue purchase order ker?

utk soalan awk tue sy x pasti sbb sy pn blom jd ejen lg xpe nnti sy try tnya dgn kwn ek...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2010 09:01 PM | Show all posts
aku still x paham macammana nak untung dlm pembelian gold ni melainkan menjadi agent di mana kiter mendapat komisen dgn menjual kpd pembeli lain dan dpt membeli gold dgn harga diskaun, ni dah sama macam MLM. Kite juga kena tau gold yg bukan dipakai utk perhiasan diwajibkan zakat dan kalo dicagarkan ke ar-rahnu merekan hanya beri 70% dari nilai gold disamping dikenakan upah simpan.Pada aku harga gold skg terlalu tinggi utk dijadikan investment baik beli barang kemas gold
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 11:25 AM | Show all posts
zakat mmang wajib utk setiap gold atau brg kemas yg tidak dipakai, begitu jgk dgn duit asb ke duit simpanan ada zakatnya jugak dan kite sebagai orang islam rasanya tak perlu nak berkira dr segi zakat yang perlu dikeluarkan kerana itupn utk orang islam jgk...pd saya zakat tidak menjadi masalah yang penting kite kene tau keluarkan zakat bl cukup haul nyer... klu bab cagaran pula saya rasa ar-rahnu yang berteraskan konsep islam lg bagus dari cagaran2 lain yg digunapakai, di ar-rahnu kite cuma perlu byr wang yang dipinjam beserta upah simpanan itu saje, dan wlwpn ar-rahnu hanya memberikan 70% tp ia lebih mudah dari cagaran lain yang mana wlwpn diberi sampai 80-90% kita harus tunggu lama... pd saya ar-rahnu cukup membantu bg mereka yang memerlukan wang dlm tempoh yang singkat & cepat dan tidak menekan peminjam/pencagar jika dibandingkan dengan ah long....

jika kite membandingkan dulu dgn sekarang mmang akan nmpk mahal tetapi klu kite bandingkan masa sekarang dengan masa yang akan datang mungkin masa tue baru kite berkata " ruginya aku tak beli masa tue" ia hakikat yang harus kite terima bkn saje pd emas tp pd benda2 lain mcm rumah, kereta, tanah dan sbgnya...

rasanya harga barang kemas pun berpandukan kepada harga emas semasa bkn berlainan harga...jika kite nak membeli barang kemas xde masalah tapi pastikan barang kemas tersebut mempunyai ketulenan yang betul? kemudian berapa pula upah yang dikenakan? jika kite tau kedai emas yang menjual barang kemas tulen kite boleh beli sbg add on kepada gold bar yang kite ada... saya mengatakan begitu kerana terdapat segelintir kedai emas yang menipu dari segi ketulenan dan jgk menipu dari segi berat brg kemas tersebut sbg conth jika kite membeli brg kemas yang mempunyai berlian atau permata pihak kedai akan mengira berat keseluruhan brg kemas tersebut mengikut harga emas sedangkan cara tersebut salah dan berunsur penipuan...dan bl kite nak pajak atau jual barang emas die akan asingkan brg kemas dgn berlian atau permata tersebut jd die hanya memberi nilai hanya pada berat emas itu dan bkn pd keseluruhan barang kemas tue...maka berhati2 ketika hendak membeli barang kemas...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 01:12 PM | Show all posts
thanks lostnfaun for the explanation.so basically kiter beli emas utk disimpan la, dgn harapan harganye naik tapi harga emas pun ade naik dan turun jugak bukanye sentiasa naik. Pada aku still better beli barang kemas (dgn cert) sbb senang nak dicagarkan compare to gold bar dan bole dijadikan perhiasan. Tapi kalo nak jadi agent that is whole different story.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 01:57 PM | Show all posts
thanks lostnfaun
saya dah abis study b4 raya
skg, saya dah jadi agen dengan jayanya.

saya dah serik beli brg kemas
dah beli kat wah chan pun bley tertipu juga
habib jewel pun sama
kata emas 916 tp bila check, haprak!
klu tak 835, 750 je
sia2 jek rasa
sebab tu saya beralih arah pd builion bar
lgpun bukan boleh pakai pun brg kemas
nature of work tak mengizinkan
saya pun tak suka, asyik kena rentap ngan anak je
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 04:10 PM | Show all posts
Reply 1# Medusa


    Mcm tak okey... invest Ikan Patin cepat dapat duit..kenyang pun kenyang...gold mana boley makan kan??
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 07:04 PM | Show all posts
Reply 26# cmf_comei
Cite la sikit pengalaman jadi agent. Bape modal permulaan, ade untung x jual jongkong emas kat org lain?
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 07:36 PM | Show all posts
Reply 28# aku_ker

erm...baru je jadi agen.
skang ade promosi, belian lebih 20k layak jadi agen
so, alang2 i nak beli 20k, jadi agen terus la
klu takde promosi, syaratnya 40k klu tak silap

klu jadi normal dealer, dapat komisyen 1.5% utk setiap jualan gold buillion @ gold coins
tade lah tinggi mana pun tapi ok la, alang2 i beli emas utk diri sendiri
klu beli masa harga emas naik pun, tade rasa ralat sebab tau dpt less 1.5%

tadi i gi arrahnu agrobank, borak2 dgn officer situ
katanya 2 hari lps, ade org dtg nak gadai 6 ketul kijang emas (maybank)
tp bila ditimbang & ditest, berat & mutu emas lain, tak capai 999 spt Public Gold punya
marah kat officer tu kata tipu tapi officer tu boleh buat apa?
test & timbang pun depan mata
sib baik i tak jadi beli kijang emas ari tu..
klu tak, mesti jadi cam brg kemas yg i beli kat wah chan etc tu. selamatttttt!!!:@

nak share pengalaman? er...i baru lagi jd agen
tp dah ade buyer la ari jumaat ni
my mom pun beli Public Gold mcm i cos rasa tertipu beli gelang emas ade tulis 916 tp bila test 750 sajork
duit raya my doter pun i buat beli gold coins

bayangkan, a week before raya i beli 20gm gold buillion dgn harga RM2800
nilai marhun di arrahnu agrobank jadi RM2970 (RM148x20gm)
untung kan?
i tgk kat kedai emas di kb 2 days ago, harga emas 999 = RM157/gm
gold buillion poh kong pun mahal, 20gm dah over 3k++
hohoho...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 07:41 PM | Show all posts
Reply 27# perang_sivil

hehe..ade gold ape nak pening2?
klu nak guna duit, pi gadai la
dapat duit, tade pening2 nak byr interest cam cc tu
upah simpan 60sen/100gm saja
pastu byr la every month utk tebus balik gold yg digadai
cukup 6 bulan, dpt blk emas tu
klu tak sempat tebus, sambung lagi upah simpan
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 08:15 PM | Show all posts
UOB?
Public Gold pun ade jual silver coins

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 10:50 PM | Show all posts
saya rasa upah simpan is 0.60 sen/ rm100 harga emas betul x? And skg ni hanya agrobank yg terima pajakan gold coin and gold bar, kalo salah tolong betulkan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2010 12:49 AM | Show all posts
Reply 29# cmf_comei

Are you saying that kijang emas minted by royal mint of malaysia and issued by bnm and guaranteed to have a purity of 9999 is not what it seems to be? If that is so..there must be a complaint lodged against BNM!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Kijang_Emas
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2010 02:07 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2010 02:52 AM | Show all posts
Reply 32# DarkBaron


   
kijang emas tu bnm yg kuarkan kan?
bank mane skalipun yg menjual, for sure gold purity dia sepatutnya 99.9%

kalau less than that... maybe ada penipuan oleh bank yg menjualnya or machine failure?

boleh jadik kes beso nihh....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077892s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list