Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
151195
View
1632
Reply

Precious Metals - Gold, Silver etc.

  [Copy link]

Author: Medusa       Show all posts   Read mode

Post time 17-9-2010 11:11 PM | Show all posts
Reply  lostnfaun

ada yg saya gadai kat arrahnu utk wat modal bisnes kecik saya
ade yg saya simp ...
cmf_comei Post at 17-9-2010 22:30


kira klu sy nk beli emas dgn awk bleh dpt murah skit dr pasaran la ek...hehe..

ada 1 syarikat melayu kuarkan 100% barang kemas 999...kwn sy ada tunjuk, sy tgk cam ok jer sbb die pure barang kemas 999 (zaman skang ssh nk cr brg kemas 999, yg besepah sume 916 atau campuran) + xde kos upah dan barang bleh dpt cepat...
itupun ok gak sbb senang nk pajak kt bank rakyat...
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 11:58 PM | Show all posts
Reply 54# lostnfaun

boleh..tarak hal punya

hm...apa namanya? maybe saya penah masuk blog dia gak kot
saya serik la nak beli brg kemas
cam fobia pun ya
dah terkena byk kali
kat gelang, rantai dah siap cop 999/916
siap bg loyalty card etc
alih2 bila test 835/750 jah
ade tu tak sampai 18k pun
mak serikkk!!!

dats y saya beralih arah pd gold bar
tak kisah ar org kata saya bodoh beli gold bar mahal sdgkan brg kemas lg murah (kira harga per gram)
saya dah terkena..bukan sekali, bukan 2 kali...bykkkk kali
bila org kata gitu, saya senyum je
dlm hati "korang blm tau ye?" hehe..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 01:02 AM | Show all posts
Reply 53# lostnfaun

harga saya beli 20gm 999.9 = RM2800 (RM140/gm)
nilai marhun emas (arrahnu AB) = RM148.50 x 20gm = RM2970
upah simpan (6bulan) = RM0.60 x Nilai marhun RM2970 100
                                 = RM17.82 x 6 bulan
                                 = RM106.92
                                 = 3.6%
nilai gadaian (70% dari nilai marhun) = RM2079



Entry PointRM2970
BreakEvenExit
point
y
FORMULA3.6%=(y-2970)/2970
3.6%
x 2970
=(y-2970)
106.92
=y-2970
106.92
+ 2970
=y
3076.92
=y
Entry
Point
=2970/20
=RM 148.50
Exit
Point
=3076.92 / 20
=RM 153.85
*
BreakEven
=Harga
emas per gram ialah RM 153.85


Entry Point : Hargaemas yang diguna pakai Agrobank masa tu ialah RM 148.50/gram bagiemas 999.9( 24k ). Pada waktu ini saya pajak emas saya.


3.6 % : ini adalah % kadar upah simpan Agrobank bagi tempoh 6 bulan. Kiraan ini berdasarkan emas saya gadai


Breakevent : Titik Pulang Modal. Dalam jadual di atas, memang takde titik graf.  Titik Pulang Modal ni maksudnya jika saya jual balik emas yang sayabeli hasil dari gadaian bersamaan nilai gadaian+kos upah simpan padaentry point.


Exit Point : Hargaemas yang digunapakai Agrobank dalam tempoh 6 bulan mestisekurang-kurangya RM 153.85/gram bagi emas 999 (24k) . Exit pointyang saya nyatakan di atas hanya pulang modal saja. Saya perlu pastikan harga emas arRahnu Agrobank pada nilai minimum RM153.85/gram dalam tempoh 6 bulan (bulan ke 6 sebenarnya ) untuk mendapat kembali modal saya +kossimpanan. Ketika saya menggadai emas di Agrobank tempoh hari, emaspada purity 999.9 ialah RM148.50 .


Dengan cara ni,  boleh membayarkos upah simpan tanpa mengeluarkan duit poket sendiri. Tapi ini hanya boleh jadi kalau perbezaan harga beli semasa pajak & harga jual semasa tebus sangat tinggi, sekurang2 nya melebihi RM9drp harga pajakan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 01:15 AM | Show all posts
cara pengiraan  ni saya baca dekat blog mana ntah, dah lupa.
tapi dari pengiraan ni, boleh nampak la
tak semestinya kaedah rempit emas tu menguntungkan
sebab kadar upah simpan ni tade la rendah sgt
3.6% untuk 6 bulan, kalau setahun dah 7.2%
banyak tuuu...personal loan lagi untung

dats y bila pergi gadai, make sure duit gadaian tuh bukan utk berjoli semata
invest la kat GIA ke, wat modal bisnes ke
klu tgk harga emas skang makin naik, saya rasa ade harapan utk saya dapat harga yg saya nak tu
biasala..setiap pelaburan ada risikonya
so, dengan emas ni, risikonya kena pandai tgk harga emas akan naik @ tak

saya pun menggali ilmu lagi ni..newbie katakan
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 08:36 AM | Show all posts
Reply 57# cmf_comei

owhh..agrobank bg rm0.60 ek, upah simpan tue x sume ar-rahnu sama kn? tp formula tue bleh still boleh digunakan utk forecast bg 6bln yg akn dtg...terima kasih bg formula tue sy pn x tau camne nk kira breakeven die yg tau just tgk harga segram emas semasa dh lbh dr harga emas segram ms beli means dh boleh tukar surat la...hehe

mana akaun GIA yg bagi rate bagus? aritu ada sembang dgn org Alliance bank die ada mention psl GIA nie, bank die offer 2.78% per month means kalu kite simpan dlm 5k ke bleh la tiap2 bln dpt lbh krg rm100++ ,,

awak ada bt biznes apa lg?
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 08:38 AM | Show all posts
Reply 55# cmf_comei

betul tue zaman skang nie mmang kene hati2 bl beli barang kemas,, senang sgt kne tipu jgn ckp kt kedai emas biasa je kdg2 kedai emas yg ada nama pn sama jer...rsnya klu nk beli brg kemas jgk bleh tp kne bwk alat utk tester gred emas tue...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 09:21 AM | Show all posts
Reply 58# lostnfaun

Agrobank buat promosi tu sampai 15/11 ni.

GIA saya xnah buka lagi
tgh study jugak ni
share2 la info kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 09:26 AM | Show all posts
Reply 59# lostnfaun

itu la...rasa cam kena bawa tester emas klu nakg beli brg kemas..huhu
saya buat bisnes kecik je, home based bisnes
saya focus pada brgn ibu & anak, husband lak jual bata block phrasan, design umah & buat umah
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 09:54 AM | Show all posts
hm...apa namanya? maybe saya penah masuk blog dia gak kot
saya serik la nak beli brg kemas
cam fobia pun ya
dah terkena byk kali
kat gelang, rantai dah siap cop 999/916
siap bg loyalty card etc
alih2 bila test 835/750 jah
ade tu tak sampai 18k pun
mak serikkk!!!

cmf_comei Post at 17-9-2010 23:58


sy penah buat gadaian ar rahnu kat agrobank juga bank rakyat...kat agrobank dorg xde tester emas tu.....juz tgk berdasarkan label 916 kat brg kemas tu je....tp bank rakyat ada tester (cecair). dorg akan test kat cangkuk/kancing brg kemas tu...mmg kancing xkan guna emas 916 sbb senang patah/bengkok...dorg guna emas 835....so nilai gadaian adalah berdasarkan emas 835 la wlpun smua part lain adalah emas 916.....aritu buat sbb nak settle hutg cc....dh tebus balik pon.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 10:27 AM | Show all posts
sy penah buat gadaian ar rahnu kat agrobank juga bank rakyat...kat agrobank dorg xde tester emas ...
220796 Post at 18-9-2010 09:54


saya pun penah buat gadaian di bank rakyat. rantai saya ade tulis 916 kat cangkuk, bila Bank Rakyat test (timbang & celup air tu), dia just bagi 750. dari sini la saya tak puas ati. saya test lagi beberapa barang kemas (mostly rantai & gelang), tade satu pun yg capai 916.paling tinggi pun 853. sebab tu saya mula cari alternatif lain.masa tu tak tau lagi pasal Agrobank.

then saya jumpa pasal GIA & Gold bar. nakg bank mmg tak sempat. nak beli online, was2 lagi pasal tak tau org yg jual ni blh caya ke tak. tambah lak isu etika emas tgh hot.then, my friend beli kijang emas kat maybank.minat saya kembali untuk menggali pasal ni.saya test beli 1 x 20gm gold bar PG & hantar ke Agrobank. Agrobank sini pakai mesin test yg sama cam Bank Rakyat juga, timbang & celup2 air. saya test juga brg kemas yg saya penah letak kat bank rakyat sebelum ni. rantai 916 yg Bank Rakyat bagi 750, Agrobank tak terima pasal tak cecah 18k pun.huhu..bayangkan betapa terkejutnya saya.:@

tapi bila saya tunjuk 20gm PG tu officer tu tak cakap byk, tade celup2 air, tade gunting plastik, just timbang je.pastu terus dapat max pinjaman 70% walaupun saya baru 1st time pergi. katanya dah ade 2-3 org yg selalu dok gadai gold bar PG kat situ, mmg tak penah xbetul. saya borak2 dgn officer tu puas2 pasal emas. balik umah study sket lagi & terus beli gold bar PG yg lain.

saya xpilih GIA pasal saya punya keperluan: nak ade saving+modal bisnes. klu GIA, savings saja. kalau saya nak guna duit wat modal bisnes, saya kena jual emas tu.so, better saya amik emas fizikal. klu nak pakai duit utk modal bisnes, saya gadaikan di arrahnu. duit gadaian wat modal bisnes. cukup tempoh matang, saya boleh tebus balik & emas saya dapat balik dgn keadaan yg baik.konpem emas saya tak kena kikis.

so, saya rasa sebelum kita beli emas, kena tanya diri sendiri dulu, apa tujuan kita beli emas? klu nak savings semata, better amik GIA. klu rasa takmo pakai CC tapi nak beli barang, better amik emas fizikal.klu rasa nak ade savings minimum (saya kata minimum pasal susah sgt nak cari barang kemas yg betul2 999 @ 916) & bley tayang kat org (tambah risiko kena ragut), boleh amik barang kemas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 10:28 AM | Show all posts
Reply 60# cmf_comei

insyallah...sy pn ada terbaca psl agro nie tp x sume bank die ada bt ar-rahnu just selected jer tue yg ssh skit nk grab offer nie..

kira satu family bt bisnes tue...caiyo2..

ada website ker? leh tgk2...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 10:32 AM | Show all posts
Reply 63# cmf_comei


sib baik rantai leher beli dgn duit emas kwen bila test body dia mmg 916...tp kancing 835 je......so kirenye tak tertipu le....
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 10:34 AM | Show all posts
Reply 64# lostnfaun

itu la...saya pun baru tau Agrobank ade buat arrahnu
selama dok ingat bank rakyat je

blog url kat signature saya tu
tapi e-store yg proper dlm proses
doa2kan saya berjaya buat home based business ni

saya berminat juga nak buka GIA utk anak
utk savings dia
tapi tak sempat nak pergi bank untuk tanya lebih details
setau saya, Maybank & Public Bank je yg offer Gold Saving ni
apa caj yg ade terlibat klu buka GIA ni eh?
minimum 5gm kan utk buka account tapi ade annual fee klu simpanan below 10gm, betul?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 10:36 AM | Show all posts
Reply 65# 220796

nasib baik la tu, syukur
katne beli boleh share2 info
klu confirm body 916, boleh juga nak usya
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 10:37 AM | Show all posts
saya pun penah buat gadaian di bank rakyat. rantai saya ade tulis 916 kat cangkuk, bila Bank Rak ...
cmf_comei Post at 18-9-2010 10:27


kira awk pn dh mahir skit2 selok belok emas la ek even br je join club emas...hehe...emas nie x kisah la utk investment ke saving ke sama2 bagus sebab tinggi nilai & darjat emas nie... Tuhan pn sendiri bg emas pd kite nanti terutama pada lelaki sbb kt dunia nie kn lelaki x boleh pkai brg kemas & sutera...

silver/dirham pn nnti makin lama makin ada value mcm emas cuma ambk masa skit...skang pn dh rmai yg kumpul dirham skit2 sbb harga mmang tgh murah giler...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 10:40 AM | Show all posts
Reply 66# cmf_comei

sory, x nmpk pn signature awk kt bwh tue...

GIA yg awk  ckp nie General Investment akaun ke bkn? atau klu utk gold saving die guna nama GIA jgk ker? sy x sure sgt tntng term2 nie...

gold saving nie kurang digalakkan skit, klu awk nk penerangan lanjut try baca blog jutawanemas...
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 10:50 AM | Show all posts
Reply 67# cmf_comei

sy biasa beli kat kedai emas dekat ipoh ni.....mmg kat bank rakyat dia kikis sikit kat body & cgkuk test emas tu.......rantai sy tu tulisan 916 dia dh padam...so nak buat ar rahnu kat agrobank tak boleh sbb dorg xde tester.....aritu gi ikut adik beli cincin tuk bertunang...segram rm139.....cincin berat 3gram ++ harga rm450++.....dok usya gelang tgn nak buat aset (pakai)...berat 28gram...tp mahal wooo....mau 4k++.......
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 12:04 PM | Show all posts
Reply 69# lostnfaun

eh, tadelah mahir pun
masih menggali ilmu lagi ni
yg saya tau, boleh la saya share sini
n harap2 yg lain pun sama la

saya dah baca blog jutawanemas tu
tapi tade pun kata Gold saving xelok ke saya terlepas pandang?
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 12:06 PM | Show all posts
Reply 70# 220796

isk..ipoh la pula.jauh.
setiap bank berbeza kot. pelik jugak klu tade mesin test
eh..bank rakyat memang kikis ke?
saya tak tau pula
saya ingatkan kedai pajak biasa buat gitu
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 12:10 PM | Show all posts
Reply 72# cmf_comei

kikis sbb nak test...kikis sikit je.....if dia buh trs liquid tu kat rantai tu habis la.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099008s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list