Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
150012
View
1632
Reply

Precious Metals - Gold, Silver etc.

  [Copy link]

Author: Medusa       Show all posts   Read mode

Post time 18-9-2010 12:11 PM | Show all posts
kedai pajak tu kikis sbb dia ambik serbuk emas tu buat harta sndiri....
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 12:23 PM | Show all posts
yg saya tau pasal gold saving passbook ni, tak dapat emas fizikal. klu bank collapse pulak takder insurans. huhu..ni la risiko tinggi.kalau nak pejam mata isu ni susah jugak. tgk la apa jadi kat US.seram jugak.

GIA ni yg bestnya :
1. Kos modal rendah, boleh melabur dengan kuantiti yang sedikit ( 5 gram untuk Maybank dan 20 gram untuk Public bank.

2. tak perlu risau tentang penyimpanan emas kerana transaksi jual beli direkodkan dalam buku. Kalau buku hilang pun tak kisah, boleh gi bank utk ganti.tade pening kepala takut umah kena rampok ke apa.

Yg tak best pasal GIA:

1. Kalau nak pakai duit, kena jual emas tu utk dapat cash.takleh nak gadai sebab tade emas fizikal. Kalau gi pajak emas fizikal, sebarang kenaikan harga emas akan menguntungkan kerana emas tersebut masih milik kita.

2. Takleh pegang emas fizikal

3. Transaksi belian dan jualan boleh dilakukan masa banking hours sahaja dan mesti melalui kaunter. leceh la. dah la susah nakg bank (unless klu tade keje), pastu bila pergi bank lak, skali kaunter tutup.adessss

4. Kena beli pakai cash. Kalau beli kat kedai emas, boleh pakai credit card (ni sape yg pakai cc la)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 12:26 PM | Show all posts
tapi ustaz zaharuddin kata klu beli emas, kita mesti dapat emas tu (fizikal) baru simpan dlm bank which is different concept ngan GIA. tapi setau saya, dlm Islam, penjual mesti jual benda fizikal yg ade dlm tangan dia (bukan kat tgn supplier etc). dari pihak pembeli pula, saya tak pasti. kena gali lagi ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 04:34 PM | Show all posts
Reply 76# cmf_comei

Betul tu, ni ade petikan yg saya ambil dari laman web ustaz tu. Pada pendapat saya emas hanya bole digunakan sbg alat simpanan shaja bukan utk tujuan spekulasi

Ustaz,

Dari artikel ustaz difahami bahawa emas tidak boleh dijadikan komoditi untuk mendapatkan keuntungan. Merujuk artikel http://www.zaharuddin.net/ content/view/554/63/ , kerajaan Kelantan telah mengeluarkan dinar emas. Pengeluaran dinar emas itu pula bukan untuk menggantikan sistem matawang kertas. Sudah tentu ia dijadikan cenderamata berharga dan komoditi.

Soalan:
1. Jika saya memiliki dinar emas tersebut dan bila tiba masanya saya terdesak perlukan wang tunai, maka saya tidak boleh menjualnya kerana ia akan menjadi suatu komoditi. Benarkanh begitu?

2. Jika menjadikan emas sebagai komoditi itu haram, sudah tentu tindakan kerajaan Kelantan mengeluarkan dinar emas juga salah kerana bukan bertujuan menggantikan sistem wang kertas. Bagaimana ini boleh terjadi?

Maaf ustaz, kami ingin membersihkan urusniaga kami. Harap ustaz bantu kami mencerahkan keadaan.

UZAR : dalam artikel saya, saya tidak ada kata tak bolehjual emas, BOLEH JUAL tapi ia dijual bukan kerana ingin spekualsi dan mengambil utung atas perbezaan nilainya dan dilakukan secara kerap dan menjadi sumber pendapatan.

Justeru soalan pertama sdr, ya boleh jual emas tersebut dgn syarat, transaksi itu dilakukan semerta tiada tangguh di kedua-da pihak

soalan kedua, kerajaan negeri boleh mengeluarkan dinar emas itu sbg alternatif simpanan bagi mereka yg berminat. Ia tiada salah, sama seperti menjual jongkong kpd sesiapa yang ingin membelinya krn ingin simpan untuk hari depannya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 06:49 PM | Show all posts
oh..so mmg confirmed la GIA ni haram pasal ni konvensional
wang yg digunakan tak dapat dipastikan kemana akan dilaburkan
mungkin labur kat judi, arak etc

ok, done. tenkiu.
tak jadi la buka GIA.
kekal ngan gold bar PG je lah
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 06:51 PM | Show all posts
Reply 77# aku_ker

ade link tak? saya try klik kat link kat atas tak dapat
saya masih tak berapa jelas dgn artikel ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 07:35 PM | Show all posts
Reply 77# aku_ker

klu xsilap sy artikel tue merujuk kpd segelintir org yg cuba nk manipulate dgn cr mengambil keuntungan mudah bermaksud die beli arini pastu jual balik dlm tempoh yg singkat myb contohnya mcm yg george soros bt tue kot...klu ada yg lebih tau bleh share2 kt cni...
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 07:39 PM | Show all posts
Reply 78# cmf_comei

yes betul tue..byk jgk bl dh tau hal nie trus tutup akaun GIA dan cuma beli emas fizikal jer... selain emas PG bleh beli jgk emas UOB, pamp suise xterhad PG jer.. awk byk beli goldbar dr dinar ker? saya perhati emas 999 nie lg bgs dr segi nk tukar surat sbb beza harga yg ketara bl naik atau turun, klu emas 916 beza x byk sgt so klu nk tukar surat pn mcm x berbaloi jer..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 07:41 PM | Show all posts
Reply 72# cmf_comei

bank rakyat ada kikis2 ker? dlu sy gi xde plak just masuk dlm mesin yg ada air tue jer...
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 08:08 PM | Show all posts
Reply 81# lostnfaun
saya beli 999 sebab macam awak cakap tu la, harganya cepat berubah. lebih berbaloi utk simpan gold bar
tu la..saya rasa nak juga beli UOB maple leaf tu sebab spread rendah. tapi sebab takut calar ke apa, hold dulu. amik gold bar PG dulu. pasni ade duit lebih, blh la nak rembat.

saya was2 la...kijang emas & pam suisse lady fortuna tu kan ade lambang kijang & pompuan. boleh ke kita as muslim simpan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 08:17 PM | Show all posts
Reply  lostnfaun
saya beli 999 sebab macam awak cakap tu la, harganya cepat berubah. lebih berbaloi ...
cmf_comei Post at 18-9-2010 20:08



sy ada terbaca jgk emas yg yg ada simbol nie mmang x boleh beli cuma x pasti simbol apa yg x boleh tue...nk tnya skali la nape kalu kite jual emas dgn ejen die ikut harga "buying"? sy tgk harga "buying" tue lg rendah dr harga "selling" sdgkan bg org yg 1st time beli ejen akan ckp ikut harga semasa iaitu harga selling tp nape bl kite jual kt die, x ikut plak harga semasa/selling tp ikut harga buying...

sy xpham psl tue...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 09:11 PM | Show all posts
Reply 80# lostnfaun
Hi lostnfaun, ramai org yg memanipulasi harga emas, sbb tu harga die selalu berubah2 sampai ade yang sanggup meminjam duit/PL utk membeli emas dan menjadikan ia sbg sumber pendapatan seperti forex (fiat money).Saya rasa ini yg dimaksudkan ustaz tu.

Utk cmf ini link die

http://www.zaharuddin.net/content/view/908/72/
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2010 12:02 AM | Show all posts
Reply  lostnfaun

boleh..tarak hal punya

hm...apa namanya? maybe saya penah masuk blog dia gak ...
cmf_comei Post at 17-9-2010 23:58


nak tanya...

kat ner nak test sama ada emas tu 916 ke... 875 ke..

Thanx in advance

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2010 12:44 AM | Show all posts
interesting topic...ade sesape lagi nak menambah??? sharing is caring
doubleeleven Post at 9-2-2010 09:39



   
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2010 12:55 AM | Show all posts
pengecatbintang Post at 19-9-2010 00:44

By Emily Chasan and Herbert Lash




NEW YORK | Wed Sep 15, 2010 11:41pm IST



NEW YORK (Reuters) - Billionaire financier George Soros said on Wednesday that gold prices might continue to rise after hitting record highs this week but he renewed a warning that gold is the "ultimate bubble."


With economic and fiscal weakness crimping the developed world, Soros said all investments are at risk because "this is a period of great uncertainty so nothing is very safe."


On gold, he said that after asset classes set new highs there are almost always immediate reversals that disappoint investors. Soros' hedge fund, Soros Fund Management LLC, has been heavily invested in gold and gold-mining companies.


"Gold is the only actual bull market currently. It just made a new high yesterday. In the present circumstances that may continue," he said at a Thomson Reuters Newsmaker event.


"I called gold the ultimate bubble, which means it may go higher. But it's certainly not safe and it's not going to last forever," he said.


Soros in January at the World Economic Forum in Davos, Switzerland, made the ultimate bubble comment. He no longer is involved in management of his hedge fund.


( Insider video of Soros interview on gold: link.reuters.com/mav73p )


Spot gold on Tuesday hit a record $1,274.75 an ounce, and traded about $10 lower on Wednesday.


As of June 30, the Soros fund held 5.24 million shares of the SPDR Gold Trust, a stake worth about $650 million on Tuesday. Soros was the third-largest fund in the exchange-traded fund at the end of the second quarter.


The Soros fund also held equity holdings in miners of gold and other minerals worth almost $250 million on June 30.

Soros, one of the world's greatest investors, said he preferred some steady-earning blue-chip companies that throw off lots of cash over government debt.


---

mungkin soros si yahudi zionist ni tak mo orang lain pegang emas fizikal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2010 08:59 AM | Show all posts
Reply 82# lostnfaun


bnk rakyat branch yg sy buat tu ada kikis sikit...dia test kat serbuk yg dikikis tu.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2010 09:59 AM | Show all posts
Reply 86# pengecatbintang


kt kedai emas
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2010 06:00 PM | Show all posts
Reply  pengecatbintang


kt kedai emas
lostnfaun Post at 19-9-2010 09:59


Time Kasih
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2010 03:09 PM | Show all posts
saya rasa la, George Soros ni nak buat hal lagi kot
klu org mula simpan emas, susah la US etc
semua sedia maklum US punya keadaan cemana
duit kertas yg dicetak tapi xtau disandarkan pada apa...wujud ke tak pun xtau
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2010 03:11 PM | Show all posts
suami saya kata rasanya takpe simpan emas yg ade cop binatang
katanya hukum sama cam wang kertas yg ade gambar la
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082180s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list