CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 11924|Reply: 109

Masalah....

[Copy link]
Post time 21-1-2011 09:29 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by cursebreaker at 22-1-2011 13:14

Edited for protection purpose.

Last edited by cursebreaker on 16-8-2013 04:54 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-1-2011 09:57 AM | Show all posts
Bukan taboo dan bukan problem besar tinggal dengan parents.

I jumpa ramai kawan stay dengan parents mereka, lelaki mahupun perempun. Lawyer berpengalaman lagi. Mereka tidak rasa terhina pun tinggal dengan parents mereka, malah berbangga lagi. Kebanyakan yang tinggal dengan parents tu blm kahwin lagi. Ok je I tengok. Mereka happy.

Walaupun ada dikalangan umur mereka dah mencecah 40 tahun. Orang yang berpendapat, umur 30 tahun tidak layak tinggal dengan parents, adalah orang yang mengalami kecacatan otak.

Dalam bidang saya yang professional ini, tinggal dengan parents bukan isu. Tidak tahu lar jikalau orang diluar sana mempunyai pemikiran cetek sebegitu sehingga mengangap tinggal dengan parents selepas umur 30 thn adalah pantang larang, tiada kebebasan, tidak berdikari, anak manja dll. Melucukan, first time I membaca celoteh seseorang yang mempunyai daya pemikiran sebegini.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 09:59 AM | Show all posts
bagi aku benda ni terpulang...
Dalam keadaan aku sekrang, even dah kawin pun kalau boleh nak duduk ngan parent. Mungkin sekarang ni tinggal mak ngan bapak je kat rumah. Adik beradik semua dok asing2. Nak tinggalkan anak2 pun senang dan lapang hati. Daripada bagi upah kat dia org lain baik bagi duit kat parent sendirik... rumah yg aku ada sekarang boleh sewa kat org lain..

Dlm keadaan kau sekarang ada baiknya invest tuk beli rumah. Tempat tinggal takde masalah sebab mmg dah sedia ada rumah yg tak perlu nak bayar sewa sementara rumah siap. Kalau rumah dah siap pun tapi taknak duduk boleh sewa kat org lain. Boleh tolong bayar ansuran rumah walaupun tidak sepenuhnya... kalau nasib baik mungkin boleh dpt lbh tinggi dari ansuran rumah... tengah trang tang tang dan kurang tanggungjawab ni la cukup baik utk beli rumah. Kalau dah kawin nanti mmg keadaan akan jadi lain...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 10:15 AM | Show all posts
hye kekawan,

semalam aku lepak ngan kawan2 skolah..geng yg rapat lah..kira kata semua sebaya tak  ...
cursebreaker Post at 21-1-2011 09:29



    Salam cursebreaker...

   bukanlah taboo mahupun ikutan..bila mana seseorang mula duduk asing2 dari keluarga bila sudah bekerja mahupun sudah meningkat usia, bagi pandangan peribadi dinda, rata-rata mereka yang berpindah mahukan kehidupan yang lebih privacy dan cuba berdikari, klu dari segi kemampuan mungkin mereka dah start mula mengumpul harta, menguruskan segala hal sendiri, tapi dinda tak kata pula yang masih tinggal dengan org tua tu tak pandai berdikari...

ada kebaikan dan keburukkan kedua-dua situasi ini... klu curse berkampuan membeli rumah pun tp still duduk dengan kelaurga itu pun tak jd msalah, kecualilah klu curse dh khawen, u must start everything on your own.. duduk dengan keluarga ni lebih baik lah curse banyak benda yang terjaga dan terpelihara.. janganla curse fikirkan sangat pandangan kawan2 tu yer... apa pun yang curse lakukan buatlah atas dasar kemampuan sendiri... klu nak menyewa, rugi... sewa sampai bertahun2 pun bukan dapat kat curse kan... baik duit sewa tu  buat simpan atau huluq kat mak ayah.. lebih berkat...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 10:23 AM | Show all posts
Beli rumah for long term investments, ramai orang buat macam itu. Tetapi apabila tinggal dengan parents menjadi isu berat kerana dikatakan tidak berdikari, tiada privacy, anak manja dll, buat I tersenyum. Ada orang mempunyai pemikiran sebegini yer.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 10:23 AM | Show all posts
sebab tinggal dgn parents walaupun umur dah 30

1. Dekat dgn opis.
2. Boleh jaga parents. diorang xlarat buat kerja2 berat.
3. Parents takut skrg kes jenayah pecah rumah dan ragut kat KL ni tinggi. kita ada kat umah diorang rasa selamat sikit.
3. drpd membazir byr sewa baik bg duit kat parents.
4. beli rumah xde masalah.. beli je.. nak duduk ke nak bg sewa ke terpulang..
5. Bujang lagi.

Yang dah kawin pun ada tinggal dgn parents.. inikan pula bujang..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-1-2011 10:45 AM | Show all posts
besa je....watpe beli umh slg kalo perlu berhutg smpai 20-30 thn ..wahahaha
'elok sewa jer smbil mengupmpul duit untuk membeli property sndiri ...lgpun duk ngn parents x pyh pening fikir psl nk byr sewa etc ..kumpul aje duit lama2 dh byk ...beli umh ....umh br byk belanja ...bkn sikit.....................
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 11:51 AM | Show all posts
x payah ler...duk ngan mak pak lagik best!...dia orang jelez jer tue tak dapat duk wah ketiak mak...wat jer aper yg ko pikir baik tuk diri sendirik...orang cumer tau cakap jer!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-1-2011 12:24 PM | Show all posts
aku sker dodok ngan parents aku...sbb seme mende tersedia!!~ walaupon mak bising2 membebel..ok jeh!!~ takdak hal..

yg penting makan pakai aku..takyah pepening lalat bagai macam duk sendri...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 12:56 PM | Show all posts
kalau aku kerja kat kpg, aku pun mesti nak dok ngan parents gak...
cos bleh tgk2kan depa...tuh kalo still bujang lah..
kalo kawen better dok asing2..tp dekat2..


tapi..apakan daya....
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 02:24 PM | Show all posts
Reply 10# baby_pingu


    me too...i rasa selamat duk dengan parents dari duk dengan kawan2 kat umah sewa. boleh elak fitnah
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 02:34 PM | Show all posts
ape de hal dok ngn mak pak.....atleast xde ler buat bende bukan2..dorg dpt tgk kita.....kite jage dorg..dorg peratikan kita... lantak la org nk ckp pe....ckp pandai laa..bg duit tgk?!! puihhhh!

xde malunye dok ngn parents... dorg nk malu2 nk kecoh2 apehal ?... sundri pilih la nk duduk mana...ingt kalo dok berasing tu kire stylo la..kire indipendent la? cehh akai setitik betui....

dah la...malas aku...

"makkkkkk...buatkan ai ns gorengg...laparrrrrrrrrrrrr "
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 03:23 PM | Show all posts
bofren ai masih duduk dgn parents walau umo dah 30. ok jahh.. ai mmg lagi suka dia duduk dgn parents. sekurang2nya ai tau dia kat mana, dan i tau dia tidak melilau tak ketahuan kalau hari cuti (pak dia garang ohh). weekend kena bawak mak pi pasar. hari2 kena siram pokok, basuh pinggan, sidai kain dll. bertanggungjawab gitu. sok2 kalu ai kawin dgn dia, senang dah ai. hihihi..
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 03:24 PM | Show all posts
OK dok dengan parents sebab makan minum ada orang jaga dan juga boleh jaga orang tua ... but at the same time buat persiapan gak untuk beli rumah unless ko anak tunggal dan rumah parents akan dapat kat ko gak nanti.

Cakap kawan-kawan ko tu ada kebenaran. Doesn't mean kalau ada rumah sendiri kau tak boleh duduk dengan parents .... ko boleh sewakan rumah tu kalau tak nak duduk, or kau boleh simpan naik value then jual (baca = pelaburan).
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 03:27 PM | Show all posts
ok jer duk ngan parents.. member aku lelaki gak, pun dah 30.. still duk ngan parents...
dekat n senang nk jg parents... me n adik badik pun duk ngan parents sampai kawen br pindah... x de masaalah...
dowang ckp mcm tu sbb dowang dah ada umah... lagi pun gj beso...
>$7k.... byk gilo
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 03:38 PM | Show all posts
I still dok gan my parent walau pun dah beranak pinak. so far no hal. Of course rumah adalah my own house , just my parent nak duk dgn I.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-1-2011 03:52 PM | Show all posts
byk eh gaji > 7k ... ... mesti semua keje best2 ...

ok lah dok ngan parent ....
end of the month ... tak payah sibuk pikir nak bayar duit sewa (wat sapa yg menyewa), nak bayor segala bil2 (air, lektrik, internet, phone, ASTRO ...) , tak perlu pikir nak masak / beli makanan (dah ada mak tolong sediakan makanan), nak basuh baju (mak dah tolong masukkan mesin basuh ) .. baju tolong lipatkan ... bilik pon dia dah tolong kemaskan .. .. semua dah ada org bereskan ...

hujung bulan cuma bg duit kat parent ... duit lebihan lain leh save utk beli rumah, saving, investment, melancong, shopping ...

nanti kau dah kahwin .. cariklah rumah lain ... mungkin utk lebih privacy and independent...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 03:57 PM | Show all posts
dapat housemet yg liat bayor sewa lagi ... pening2 ...
suka menyepahkan barang2 ... tak reti kemas rumah , tak reti nak basuh pinggan mangkuk .. pemalas ... tau makan aja ...
tu lom campur lagi yg perangai tak elok ... slalu wat maksiat kat rumah ...
sentiasa bukak aurat, tak solat  ...
in the end kita dapat syer dosa skali ....

kalau nak try dok rumah sewa ... kau dok la mana bilik kosong kawan ..
try dok 2-3 minggu ...@ sebulan ...
ada beza dak ? ... pastu compare2 dok ngan famili ... mana lagi best ...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2011 01:06 AM | Show all posts
xde masalah pon
every now and then aku suka duduk rumah parents aku coz sama dekat ngan ofis aku
makan tersedia, meriah and feels something to go home to kalo at work tu
ini duk sorang-sorang nyewa or umah sendiri watpe?
gunakan kesempatan ni untuk ko save for your own home
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2011 01:19 AM | Show all posts
westerners ja kot yang ada big issue dengan hal ni.

pada aku, takda masalah apa pun tinggal dengan parents (btw, early 30s kawan ko kata tua bangka? kejam. ) walau dah kerja, umur dah meningkat, apa suma... why trouble yourself when you have a better option?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 01:19 PM GMT+8 , Processed in 0.115633 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list