Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
76527
View
68
Reply

Prosedur Inspection PUSPAKOM

[Copy link]

Author: hardeyboyz       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 11-3-2011 04:32 PM | Show all posts
Reply  hardeyboyz
dia hanya cek no engine dan chasis shj kan.,.
AHMADVW Post at 11-3-2011 02:31 PM


bende dia cek..

1) no engin dan chasis
2) tingkap tinted ( ketembusan cahaya)... dia guna alat ape tah tekap kat tingkap nak dptkan bacaan...
3) pillar ( abih semua getah pintu dia bukak nak cek ada kesan sambung ke tak
4) lampu kesemua menyala dengan sempurna ( brek, lampu depan, tail light)

mana mana keta yg dok modify tu(kancil tukar modeno, wira tukar mitsubishi).. semua gagal free2 jek..

pastu kene lalukan kereta ( kat tmpt orang selalu cek balancing ngan alignment tu kot.. then amik report..abisss
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2011 04:35 PM | Show all posts
Reply 41# hardeyboyz

pg ni I tuggu dlm sejam jer, tunggu 6 keta saje, kat puspakom tmn bolton,,,
rm30 utk pemeriksaaan tukar hakmilik, kbtulan tak ramai,  penghulu sgla hari, hri ni, thanks God
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2011 11:24 PM | Show all posts
Salam.. hope valid lg topic ni.. takut kena mrh pulak di UP kan topic ni.

Sy ada kemusykilan.. ok let say sy nak hantar keta ke puspakom,
then tiba2 no. casis kat enjin tak sama (sy pernah tukar enjin 2007 dulu).

So cemana ek?
Sy kena denda / saman?
Risau lah pulak.. ada sapa2 blh tlg explain kat saya?  ><
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2011 08:28 AM | Show all posts
Salam.. hope valid lg topic ni.. takut kena mrh pulak di UP kan topic ni.

Sy ada kemusykilan.. ok ...
gepren Post at 11-4-2011 11:24 PM



   tukar enjin tahun 2007 dulu tu dah diendorsed by JPJ blom? gi puspakom atas tujuan apa? nak tukar nama keta jugak ka?
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2011 10:04 AM | Show all posts
tukar enjin tahun 2007 dulu tu dah diendorsed by JPJ blom? gi puspakom atas tujuan apa? nak ...
hardeyboyz Post at 12-4-2011 08:28 AM


Tak endorse sbb masa tu aku lurus bendul gile gi percaya ckp org woksyop tu.
Aku tanya dia 'cemana nak declare enjin baru ni?' Pastu dia ckp "takyah, takpe tak declare pun, xde apa2"
so setelah sekian lama, aku buat tak tahu je la.. resit pun entah mana aku campak
Aku tukar enjin psl aku eksiden dulu.

Puspakom nak tukar nama.

Cemana ek?  Aku risau nih!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2011 10:13 AM | Show all posts
Tak endorse sbb masa tu aku lurus bendul gile gi percaya ckp org woksyop tu.
Aku tanya dia 'cem ...
gepren Post at 12-4-2011 10:04 AM


kene endorsed kan dulu enjin .. pastu baru dia akan voidkan no chasis lama kat geran tu kasi sama ngan no chasis enjin yg baru. mujo la keta tak kena tahan selama ko pakai enjin x declare nih..


so setelkan dulu endorsed tu.. baru bleh tukar nama.. gi je JPJ berdekatan.. tanya prosedur cemana... nak tanya orang puspakom, depa bz cek kenderaan.. tapi rasanya memang kene cek kat puspakom jugak untuk pengesahan..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2011 10:34 AM | Show all posts
kene endorsed kan dulu enjin .. pastu baru dia akan voidkan no chasis lama kat geran tu kasi sam ...
hardeyboyz Post at 12-4-2011 10:13 AM


Tu le psl.. apesal la aku pening2 lalat time tu.
kalau aku nak endorse kat JPJ, mesti la aku kena bersoal jwb dgn dorg pastu mesti aku kena marah,
nape setelah 4thn baru nak endorse?  Agak2 lps ke x or else aku kena denda / saman?
Jgn kena sita sudah!
Apa aku nak jwb?  
Aku pun tak ingt woksyop tu kat mana sbb kwn aku yg bawakkan.


Kena bercuti la kaedahnya nih.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2011 09:39 AM | Show all posts
Dah call org puspakom td,
dia kata takpe lah berapa2 lama pun tp make sure ada resit &
pergi lah mana2 woksyop minta buat resit mengatakan enjin tu ditukar.

Dlm masa sehari blh lah siap kat puspakom.
Around RM60katanya.

Lega rasa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2011 10:25 AM | Show all posts
Dah call org puspakom td,
dia kata takpe lah berapa2 lama pun tp make sure ada resit &
pergi lah m ...
gepren Post at 13-4-2011 09:39 AM



    new info..gud gud.. learn from experience..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2011 12:08 PM | Show all posts
new info..gud gud.. learn from experience..
hardeyboyz Post at 13-4-2011 10:25 AM


Hahah ye lah inchek hardey.. lps ni kena blajar lbh psl keta
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2011 05:50 PM | Show all posts
nak tukar nama kalu keta belum habis loan lagi...bole ka...??
pehtu...kalu nak buat inspection kat puspakom sbb rdtax n insuran mati lama dh 2/3 tahun..sama juga ka procedurnya ..??
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2011 09:53 AM | Show all posts
kalau kereta blm abis byr, blh ke tukar name?
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2011 06:24 PM | Show all posts
Reply 52# im_cyclist
kene bayar habis loan ,batal hakmilik, baru leh tukar nama
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2011 06:54 PM | Show all posts
Reply  im_cyclist
kene bayar habis loan ,batal hakmilik, baru leh tukar nama
AHMADVW Post at 28-5-2011 18:24



yahuuu!!!tq!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 02:08 PM | Show all posts
puspakom inspection : brek dan meter table ada check tak?
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 11:17 AM | Show all posts
tumpang tanya....

  kalau nak pi cek kat puspakom ...kete wira 1.5 m ...enjin manual masa beli dulu tp tukar auto .....macamana ada maslaah tak puspakom ?
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 11:51 AM | Show all posts
tumpang tanya....

  kalau nak pi cek kat puspakom ...kete wira 1.5 m ...enjin manual masa beli du ...
ainnazimah Post at 14-10-2011 11:17



   masalah per?nk cek untuk per kena tau gak
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 11:54 AM | Show all posts
Reply 57# otomen_taro


     nak tuko nama pemilik kete ..kete tu tuan dulu dh meninggal...dah siap semua urusan sijil faraid - amanah raya - geran pun dh ada kt tangan ....so skrng nak pi puspakom je...cuma wira tu dulu masa beli 1.5 manual ....pah tu saya tuko jadi auto...nti kalau pi puspakom - ada masalah tak kalau dulu kete tu enjin manual  skrng jd auto....?
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 11:57 AM | Show all posts
tumpang tanya....

  kalau nak pi cek kat puspakom ...kete wira 1.5 m ...enjin manual masa beli du ...
ainnazimah Post at 14-10-2011 12:17 PM


ada masalah kalau masa tukar dulu tak buat pemeriksaan puspakom untuk kelulusan
tiada masalah, kalau tukar manual ke auto telah pun mendapat kelulusan







masalahnya enjin manual tu macamana, adakah sama dengan transmisi manual
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2011 11:59 AM | Show all posts
Reply  otomen_taro


     nak tuko nama pemilik kete ..kete tu tuan dulu dh meninggal...dah siap ...
ainnazimah Post at 14-10-2011 11:54



xder masalah..cuma  pastikan manual kdp auto da diendose kan..lau x kena la endose skali ngn tkr nama
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082586s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list