CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3998|Reply: 12

Buat jambatan sendiri atas tanah rezab kerajaan

  [Copy link]
Anonymous
Anonymous  Post time 21-11-2023 11:16 AM |Read mode


Assalamualaikum sahabat sekalian


Saya ada tanah pusaka seluas 3 ekar di seberang sungai bersebelahan sebuah kebun. Saya ingin membuat rumah di tanah tersebut dan saya perlu melalui jambatan yg dibuat oleh pemilik kebun itu utk memasukkan lori ke tanah saya untuk tujuan pembinaan rumah.


Jambatan tu dibuat oleh pemilik kebun tersebut dan dibuat atas tanah rezab kerajaan dan bukan tanah miliknya.Masalah timbul apabila saya tidak dibenarkan untuk melalui jambatan tersebut kerana tuan kebun tidak membenarkan saya menggunakan jambatan itu. Dan tuan kebun itu sudah berniat lama untuk membeli tanah saya dan menawarkan harga yang murah. Saya sudah cadangkan untuk membeli jambatan itu atau membayar separuh2 untuk kegunaan bersama. Tetapi tuan kebun itu menolak tawaran dan dia sememangnya hendak membeli tanah saya dan tidak membenarkan saya melalui melalui jambatan tersebut.Apakah patut saya lakukan?


Saya sememangnya memerlukan tanah tersebut untuk kegunaan keluarga. SOALAN UTAMAAdakah tuan kebun tersebut berhak untuk menghalang saya daripada menggunakan jambatan itu walaupun ia dibina atas TANAH REZAB KERAJAAN ?


SOLUSI


Jika tuan kebun masih tidak membenarkan saya menggunakan jambatan beliau, bolehkah saya membuat jambatan atas tanah rezab kerajaan?
Apakah syarat2 yang perlu saya patuhi untuk membina jambatan itu.


Terima kasih sahabat2 semua.




Gambar sekadar hiasan


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-11-2023 12:24 PM | Show all posts
soalan2 camni x tau nak jawab...  pi la pbt tanya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2023 01:18 PM | Show all posts
report la kt pejabat tanah. cakap ada org ceroboh tanah kerajaan. kalau pejbt tanah taknak respon, ko report masuk SISPAA atau biro pengaduan awam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2023 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Wassalam,

Chek dgn pejabat tanah dulu. Hire lawyer & mintak nasihat guaman cara yg terbaik untuk selesaikan masalah ini. Jangan jual tanah TT dengan harga yang rendah. Kalau tanah rezab kerajaan, bolehlah report pada pejabat yang berkenaan.

Semuga dipermudahkan urusan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2023 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Gilalah. I kenal orang mcm ni.
Main psychology. Lebih kurang MO.
Dia pegi bercucuk tanam buat gazebo atas tanah sebelah, with consent.
Dalam hati mengharapkan nanti dia dapat beli tanah tu one day. Bila tuan tanah jual kat orang lain yg offer lagi tinggi, nak guilt trip pula. Tuan tanah bagi you tumpang sebab you beria cakap ‘nak cucuk tanam je’. Bukan utk you dapat first right of refusal bila dia nak jual. Feeling entitled pula
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2023 11:35 AM | Show all posts
annehuda replied at 21-11-2023 01:18 PM
report la kt pejabat tanah. cakap ada org ceroboh tanah kerajaan. kalau pejbt tanah taknak respon, k ...

setuju gaiss.
sebab ni isu yg berkaitan dgn harta kerajaan, tanah kerajaan so kena tanya kerajaan. kami ni bukan yg pakar mengenainya.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-11-2023 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagi satu TT yg bleh ko buat, permohonan lalu lalang
https://www.studocu.com/my/document/universiti-malaya/land-law-i/risalah-hak-lalu-lalang/45888297

Kirenye ko dptkan arahan pentadbir tanah utk lalu tanah dia. Boleh tapi ongkos dia ko keluar skit la. Lagi satu ko mintakla mana2 konsultan utk dptkan penilaian tanah ko berapa sbnrnye.

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2023 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Pergi pejabat tanah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2023 03:47 PM | Show all posts
eh boleh ya buat jambatan atas rizab kerajaan tapi tak bagi orang lain lalu
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2023 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Pandai² je buat binaan atas tanah gomen
Ada kebenaran ke tu?
Tanah² ni bukan patut ada akses road ke?
P tny pej tanah dulu dan jkr daerah
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2023 09:19 AM | Show all posts
pegi pbt buat permohonan untuk cadangan binaan struktur kekal atas tanah rizab kerajaan. Ada dlm akta tanah tapi aku tak ingat akta berapa.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2024 04:29 AM | Show all posts
kiranya tanah TT lapisan kedua lepas tanah dia ke?
masalah laluan ni macam dah common takkan pejabat tanah takde undang2 khas untuk rezab laluan ye? kesian dekat org yg takde duit nak hire lawyer....
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2024 11:50 AM | Show all posts
kalau kau report kau naya la, buat tak tau je. Rilek la orang lain buat kebun, buat rumah atas tanah kerajaan berpuluh tahun pun xde masalah. Diam diam sudah.

Nak lagi best, cuba tengok bawah pencawang TNB diaorang buat apa? padahal situ terang terang haram untuk bercucuk tanam.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-7-2024 05:39 PM GMT+8 , Processed in 0.059424 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list