CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 8336|Reply: 74

[Tempatan] TAK BERBALOI kerja di Dubai!

  [Copy link]
Post time 29-11-2023 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode


Pernah saya terjumpa orang Malaysia di sini kerja sebagai cikgu/guru. Tapi kat sini kena mengajar di private school la. Saya tanya, berapa depa bayar gaji?

Katanya dalam RM12,000-RM13,000.

Soalan kedua, saya tanya, boleh save ke?

Jawapannya boleh sangattt. Kalau hidup sederhana. Bukan la hidup macam orang Dubai bling-bling. Kalau nak hidup camtu, RM100k pun tak cukup!

Bagi kita orang Malaysia, kita ni pandai berjimat cermat. So, bila gaji RM10k atau 15k di Dubai, banyak boleh simpan. Silap2 boleh simpan 5-10k sebulan!

Ramai yang tanya saya...

"Bang, boleh tak tolong dapat kerja kat Dubai. Jadi cleaner... kerja kilang pun takpe"

Jawapan saya, kalau kerja cleaner, kilang, gardener, buruh am... jangan cari kat Dubai. Sebab gaji rendah dan TAK BERBALOI.

Sini tak macam Singapore dan Australia. DI SANA, dengar cerita gaji cleaner, kerja kilang atau buruh am, masih tinggi. Betul ke?

DI SINI jurang kekayaan sangat jauh. Gaji seperti ini dalam RM2,000-RM3,000 memang susah lah nak hidup di Dubai. So memang tak berbaloi.

Sebab cost of living di sini bagi orang bujang, apartment sendiri, ada kereta, makan minum tak ikat perut, semuanya dalam 3k-4k. Kira sangat selesa la ni. Ada apartment sendiri pulak tu... bukan kongsi rumah! Kalau kongsi rumah lagi la murah.

So, nasihat saya, kalau kerja di Timur Tengah, sebagai orang Malaysia, lebih baik bidang profesional. Yang Gaji RM10,000 keatas.... macam guru, jururawat, kerja bank, sales, dan banyakkk lagi.

Jadi CEO syarikat lagi la masyuk... RM100,000 ke atas!

Sumber

-ik
dubai

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2023 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Jd cikgu dpt rm10k- rm12k kat dubai, baik lah jd cikgu kat sek keb, dpt rm6k- rm7k....
Hidup aman²....keja setengah hari
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat dubai hd cleaner kena bersaing dgn pino & indon....sbb tu msian akn rasa payah sikit....dorang ni kuat bodek boss terutama pinoy
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 07:00 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 29-11-2023 06:46 PM
Jd cikgu dpt rm10k- rm12k kat dubai, baik lah jd cikgu kat sek keb, dpt rm6k- rm7k....
Hidup aman². ...

betol ke gaji guru sekolah kebangsaan sampai 6-7k?

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Sepupu perempuan aku kerja kat dubai juga as jururawat.
Bercerai bawa diri kerja sana, tapi tinggalkan anak2 kat parents jaga.
Anak2 pun tak kenal n rapat dgn ibu depa dah..nak balik jenguk anak2 pun payah.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
ardent91 replied at 29-11-2023 07:00 PM
betol ke gaji guru sekolah kebangsaan sampai 6-7k?

Yg umor 40an....
Starting rm3k (termasuk segala elaun, kola gitu gini)...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-11-2023 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Ketahian apa aku baca ni? Motif menda yang (suma) orang tahu (gaji kuli propesenel lebih banyak dari kuli non propesenel) boleh diangkat jadik artikel?
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
ardent91 replied at 29-11-2023 11:00 AM
betol ke gaji guru sekolah kebangsaan sampai 6-7k?

Iya.

Tadak beda gaji guru SK dan SMK. Sama saja. Cuma sekarang, graduan IPGM saja boleh masuk SK (dengan bachelor's degree) tak silap aku la. Graduan IPTA/IPTS boleh juga masuk tapi lambat posting. Biasanya guna kabel baru senang laluan masuk ngajo di SK, gitu aku memfitnah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2023 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Guru sek ade yg level 54, jusa ye kalau dorg masuk jadi cekgu dgn degree. Gaji sah2 la min 10k. Cukup tempoh tahun berkhidmat, naik gred.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah stop over kat dubai. Mcm susah nak jumpa local arab. Lagi banyak warga asing. Pernah naik lrt dorg dari dubai mall ke epot masa peak hours. Lrt penuh indian, pinoy. Kat mall of dubai shop assistants, waiter, cleaner almost semua warga asing. Shop assistant yg muka ala2 melayu pun ade
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Gaji cikgu Malaysia pun rm10k-12k dik tapi selepas berbelas tahun ngajar la..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Best jugal gaji gitu takde tax
Dalam simpan 5-10k sebulan kira besar rahmat dah

Aku rasa Kat msia gaji 12k Di lembah kelang or sabah/sarawak kene tolak cukai, bayar ittew ini, insuran tak ciumlah nak simpan 5k sebulan
Ke dapat? Ni kalau rumah, kete abes bayar boleh ka?

PS: camne nak apply cekgu kat dubai nun? I minat sis cekgu chazey job kita apply kat dubai/Bahrain/Kuwait jom
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
kak sepupu pencen skolah rendah. bulan2 $4800. gratuti lebih $250k.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
zehra2 replied at 29-11-2023 08:25 PM
kak sepupu pencen skolah rendah. bulan2 $4800. gratuti lebih $250k.

Wahhh untung jua jadi cikgu ye
Rezeki gitu
Uols yg jadi cekgu ni moga2 bertahan sampai pencen ye despite perangai bebudak/parent zaman la ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
kakak sedara dulu keje nurse kat riyard hampir 17 tahun gaji dlm 25k pastu pindah Dubai da hampir 5 tahun gaji rm36k pangkat pun Naik gaji pun Naik based of experience...masyuk ooo rezeki ank beranak haku jugak memacam die lanje maklum la die single
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
ardent91 replied at 29-11-2023 07:00 PM
betol ke gaji guru sekolah kebangsaan sampai 6-7k?

Betul. Cikgu berijazah keje 15 taun gaji basic + elaun dh cecah 7k lps tolak cukai. Taun ke 16 naik gred n naik gaji lg
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2023 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
ardent91 replied at 29-11-2023 07:00 PM
betol ke gaji guru sekolah kebangsaan sampai 6-7k?

Btol la. sbb tu org kelantam bersepah nk kerja gomen.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
acikhan replied at 29-11-2023 08:54 PM
kakak sedara dulu keje nurse kat riyard hampir 17 tahun gaji dlm 25k pastu pindah Dubai da hampir 5  ...

Dolu2 makcik iols yg keje misi pun dok habaq2 pasai kengkawan dia yg pi middle east keje.. gaji lumayan, teruih bleh beli umah keta bagai kat mesia..

Tapi dia tak buat..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ntah camna lah budak kat Dubai tuh ... Orang kayakan.

Kat cni yg taraf b40 anak punya lah hamput sangat, aduiii tak lalu nak hadap anak zaman lar nih
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2023 09:08 PM | Show all posts
penmerah replied at 29-11-2023 08:47 PM
Wahhh untung jua jadi cikgu ye
Rezeki gitu
Uols yg jadi cekgu ni moga2 bertahan sampai pencen ye d ...

cikgu ramai succumbed to mental illness dek kerna KPM adalah kementerian paling toksik dalam negara.. so tak la best sangat berbanding risiko kehilangan kewarasan fikiran, kemurungan ataupun anxiety disorder
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-2-2024 06:26 PM GMT+8 , Processed in 0.074460 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list