CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Bukan isu Alif Teega:Wee Ka Siong terkejut ‘dimarahi’ Menteri Pendidikan yang kelihatan beremosi di Dewan Rakyat

  [Copy link]
Post time 1-12-2023 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Jiddin replied at 1-12-2023 09:19 PM
Mungkin ini sebabnya?

Takkan la..sbb iols rs sebelum2 ni montri ni agak meghoyan je...
Cikgu cikgi ni buka  bilangannya byk ke?tp tu la..dlm ramai tu baper % yg effectively mengajar?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2023 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Jiddin replied at 1-12-2023 01:19 PM
Mungkin ini sebabnya?

Va va vaaaahhhh panasnya teh!
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin malam sebelum tu laki dia pancut awal
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
hmm.. buat payah skrg ni sistem nk ambik guru pun. byk2 guru2 yg berkelayakan yg berpengalaman nk masuk sistem persekolahan ni. tp kpm punya sistem punyala teruk siap nk bg status kontrak je kat deme2 ni. siap kena exam n interview byk kali walaupun dah ada education cert n dah bertaun2  mengajar.  kalau betul kekurangan, mudahkan la utk cikgu2 ni masuk ke dalam sistem. nk tunggu fresh grad from ipg semua tu lambat la lg nk bg cukup
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 1-12-2023 01:47 PM
Sebenarnya kalau korang baca thread sebelum ni, sekolah vernakular ni nk guru yg boleh berbahasa buk ...

Betul tu. Mereka nk guru boleh berbahasa cina utk mengajar pelbagai subjek di sekolah. Bukan guru mengajar bahasa cina. Tak pasti la isu di kpm ni sama ke ngan kkm yg catu perjawatan. Kalau ya, nmpak nya depa nk push la jawatan utk geng2 dia.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Bekas Menteri paling bahalol. Ka Siong....lu bolih berambus la.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-12-2023 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 1-12-2023 09:47 PM
Sebenarnya kalau korang baca thread sebelum ni, sekolah vernakular ni nk guru yg boleh berbahasa buk ...

Kata ramai org cina x minat kerja gomen
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 12:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 1-12-2023 11:09 PM
Betul tu. Mereka nk guru boleh berbahasa cina utk mengajar pelbagai subjek di sekolah. Bukan guru  ...

Dua2 kementerian ni byk songeh. Sbb kena jaga dua hati staff dan klient. KKM kena jaga hati doktor KPM kena jaga hati cikgu. Tp staff KPM yg byk songeh mak bapak pelajar dgn cikgu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2023 12:06 AM From the mobile phone | Show all posts
ladybugz replied at 1-12-2023 10:27 PM
hmm.. buat payah skrg ni sistem nk ambik guru pun. byk2 guru2 yg berkelayakan yg berpengalaman nk ma ...

Kalau kontrak knp ?
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Ramai pula acik forum melayu sokong cina dlm hal ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 01:29 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 1-12-2023 09:47 PM
Sebenarnya kalau korang baca thread sebelum ni, sekolah vernakular ni nk guru yg boleh berbahasa buk ...

Sekolah anak iolss guru beso dia siap tanye srh cikgu kelas tanye sape yg ade kenalan yg dah abis belajo university yg tgh menganggur leh apply jd cikgu sandaran..ramai gak yg bukan Cina awal2 jd cikgu sandaran,paling ramai cikgu melayu..skrg dah dpt tetap dah..anak iolss ckp cikgu melayu tu pun pandai ckp cina..student situ gak dl... ade cikgu India awal2 x reti ckp cina..lama2 belajo gan cikgu2 situ..mslh cikgu kelas anak iolss ckp skrg ni start dr thn 2020 anak2 cina ramai yg x reti berckp b.cina ... Kat rumah parent speaking b.i..jd kalo mengajo kn guna 3 bahasa baru anak2 murid faham...yg batch kakak anak iolss cikgu ckp last sekolah dia yg anak murid fasih b.cina dan mengajo b.cina kecuali subjek b.i,agama...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 05:21 AM | Show all posts
honeybee1802 replied at 1-12-2023 09:53 PM
Takkan la..sbb iols rs sebelum2 ni montri ni agak meghoyan je...
Cikgu cikgi ni buka  bilangannya  ...

Byk meroyan eh dia ni? Tak perasan pula.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 06:44 AM From the mobile phone | Show all posts
ladybugz replied at 1-12-2023 10:27 PM
hmm.. buat payah skrg ni sistem nk ambik guru pun. byk2 guru2 yg berkelayakan yg berpengalaman nk ma ...

Bagi iols tak pe pun bagi status kontrak tu, sebabnye kene ingat gak bebanan kerajaan skrang ni adalah pencen. Ramai tetap di masa akan dtg lagi byk pencennye. Pencen ni bukan bleh sesuka ati nk mansuhkan sebab ada akta. Iols setuju jah kalau kontrak, depa kontrak pun dpt jugak epf. Kontrak pun dpt gaji sama byk jugak dgn cikgu tetap, kenaikan gaji pun tetap dpt gak, cuma pencen je takde. Dari pandangan mata marhaen mcm iols ok jah kontrak ni,lg jimat duit pembayar cukai. Also cikgu once tetap confirm la motivasi keje tu akan menurun yelah sbb dh tetap kan watpe nk keje beriya-iya sgt
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 08:22 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 1-12-2023 09:39 PM
Haha. Contestant America's Got Talent. Aiol pon dah lupa nama heols. Memang body sedap gagah perka ...







Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Intonasi menteri pendidikan ni tune nya sentiasa meninggi..apalagi jika sedang beremosi. Kena belajar bagaimana menyampaikan speech
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Fadhlina ni emo lah..kdg2 malu tgk dia jawab..relaks la bro...kat rumah pun camni ke..professional lah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2023 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Fadlina ni teruskan cakap walaupun wee ka siong still bertanya.agak rude n emo
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Jiddin replied at 1-12-2023 09:19 PM
Mungkin ini sebabnya?

Dua2 perempuan kan.  Kena tukar dgn lelaki ke.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
jari10 replied at 2-12-2023 04:32 PM
Intonasi menteri pendidikan ni tune nya sentiasa meninggi..apalagi jika sedang beremosi. Kena belaja ...

Sebab dia lawyer mgkin?
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 2-12-2023 06:44 AM
Bagi iols tak pe pun bagi status kontrak tu, sebabnye kene ingat gak bebanan kerajaan skrang ni ad ...

oh im talking abt cikgu yg berpengalman luas yg mmg nk masuk semata2 mmg nk curahkan pengalaman kat sana pulak. bukan budak2 hingusan ni. so mudahkanlah diorg nk curahkan bakti yg sungguh2 nk mendidik. kontrak 2 tahun takkan la tu nilai diorg? baik diorg stay kerja yg ada tu. sepatutnya yg fresh grad tu buat kontrak dulu. sbb ramai ja yg berenti, takleh nk cope.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-7-2024 09:13 AM GMT+8 , Processed in 0.070694 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list