CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 8518|Reply: 8

[Dunia] Lion Air masuk lagi senarai arlines paling hauk 2024

  [Copy link]
Post time 20-1-2024 10:01 AM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 23-1-2024 01:25 AM

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, industri penerbangan telah melihat trend yang membimbangkan dalam kekerapan dan kecelakaan  pesawat.

Bencana berprofil tinggi seperti Penerbangan Malaysia Airlines 370, tragedi AirAsia 2014, nahas Boeing 737 MAX pada 2019 dan 2020 telah menjadi tumpuan mengenai isu keselamatan syarikat penerbangan.

Lazimnyua, kejadian ini berpunca daripada prosedur pematuhan keselamatan yang kurang, pengawasan kawal selia yang lemah dan latihan yang tidak mencukupi.

Sebilangan besar syarikat penerbangan, terutamanya yang dilarang beroperasi di ruang udara A.S. atau Eropah telah mempamerkan sikap tidak acuh tentang protokol keselamatan yang membimbangkan.

AirlineRatings.com menyediakan sistem penarafan tujuh bintang untuk syarikat penerbangan bagi menilai tahap keselamatan mereka.

Kriteria termasuk sejarah kemalangan dan kematian yang dikaitkan dengan syarikat penerbangan, pematuhan kepada senarai hitam khusus negara dan pematuhan piawaian Audit Keselamatan Operasi Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IOSA).

Syarikat penerbangan yang dibincangkan di bawah ini telah mendapat markah yang membimbangkan di bawah 3 daripada 7 bintang dalam sistem penilaian ini.

Lion Air

Lion Air Indonesia, syarikat penerbangan tambang murah utama, mengendalikan penerbangan dari Australia ke pelbagai destinasi di Indonesia, Asia dan Timur Tengah. Untuk sebahagian besar sejarahnya, Lion Air dilarang daripada terbang ke Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat kerana kebimbangan isu keselamatan yang berterusan. Rekod syarikat penerbangan itu dicemari oleh 15 kemalangan serius, beberapa maut dan yang lain yang mengakibatkan kerosakan pesawat yang tidak boleh diperbaiki. Walaupun terdapat usaha untuk meningkatkan keselamatan, termasuk mendapatkan pensijilan Agensi Keselamatan Penerbangan Eropah (EASA), isu mengenai keselamatan Lion Air masih berterusan.

Insiden ketara pada 2018 melibatkan pesawat Boeing 737 MAX Lion Air terhempas ke Laut Jawa, mengorbankan kesemua 189 di dalamnya.
Siasatan menunjukkan kelemahan reka bentuk dan penyelenggaraan pesawat yang ketara, latihan juruterbang dan anak kapal yang tidak mencukupi dan pengawasan yang lemah oleh pengawal selia Indonesia. Operasi Lion Air di laluan tanpa kebenaran rasmi kerajaan menekankan lagi kelemahan tentang tahap keselamatannya.

Syarikat Penerbangan Yeti

Beroperasi di Nepal, Yeti Airlines menghadapi cabaran unik untuk terbang di rantau yang terkenal dengan cuaca berbahaya dan keadaan penerbangan yang berbahaya, termasuk terletaknya di Himalaya. Walaupun prestasi keselamatan penerbangan Nepal secara keseluruhan melebihi tahap purata, Yeti Airlines telah terlibat dalam pelbagai kemalangan maut yang menimbulkan kebimbangan serius. Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) telah mengenal pasti jurang dalam piawaian keselamatan penerbangan Nepal, mendorong gesaan untuk meningkatkan lagi keselamatan perjalanan udara di negara itu.

PNG Air

Di Papua New Guinea, perjalanan udara adalah penting kerana cabaran geografi terutama di rantau ini. PNG Air, sebelum ini dikenali sebagai Milne Bay Air dan Airlines PNG, dijenamakan semula pada 2015 berikutan beberapa siri kemalangan maut. Sejarah kemalangan syarikat penerbangan itu, digabungkan dengan ketiadaan pensijilan Audit Keselamatan Operasi (IOSA) IATA dan kebimbangan ICAO tentang keselamatan dan peraturan penerbangan tempatan, menggambarkan kurannya komitmen terhadap tahap keselamatan penumpang.

Penemuan ini, terutamanya penarafan keselamatan yang terendah yang diberikan oleh AirlineRatings.com, menyerlahkan lagi keperluan kritikal bagi penumpang supaya berhati-hati dan mengutamakan keselamatan apabila memilih syarikat penerbangan, terutamanya di kawasan yang kondisi penerbangan agak mencabar dan pengawasan kawal selia yang tidak konsisten.

https://tickernews.co/worst-airlines-to-avoid-in-2024/


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-1-2024 10:14 AM | Show all posts
tambang murah

kahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2024 09:17 PM | Show all posts
Selayaknya... Indon kan?
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 12:21 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 12:22 AM | Show all posts
@nusaraya
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 06:49 AM | Show all posts
Edited by nusaraya at 24-4-2024 07:04 AM

Jika begitu bukankah TLDM menjadi the worst  navy in the world ....

Mengapa paling hauk ?  

2 heli TLDM crash ketika tahap latihan  dengan 10 kurban maut .... maka X terbayangkan apa jadinya ketika mereka berperang (misalkan lawan Singapore) maka akan habislah mereka semua  dalam waktu 24 jam saja .....

Ingat ini bukan kata saya ... tetapi kata orang Singapura ....  Hehehehe


Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-4-2024 07:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Never flew on garuda nor lion (or any indo airlines).  Ngeri siut org indon sendiri pun kalau boleh avoid juga fly on these.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 07:15 AM | Show all posts
Samerosie replied at 24-4-2024 07:01 AM
Never flew on garuda nor lion (or any indo airlines).  Ngeri siut org indon sendiri pun kalau boleh  ...

Apa kabarnya MH 370 ?  


Disarankan .. janganlah anda menganjurkan anak cucu anda nak masuk menjadi tentera atau naik MAS   ... bisa-bisa mereka mati atau maut dalam tahap awal latihan atau hilang X tahu rimbanya .. Hehehehe

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-4-2024 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
nusaraya replied at 24-4-2024 07:15 AM
Apa kabarnya MH 370 ?  



Koser nak layan indon tu every other year ada je commerical plane crash. Tak yah ketawakan orang la negeri awak tu pun tahun lepas ada je military plane crash during exercise.  Malas nak tepek nanti adalah forumer rajin dia akan tepekkan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-5-2024 04:57 AM GMT+8 , Processed in 0.060009 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list