CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 23918|Reply: 33

Editor Sarawak Report, Rewcastle-Brown Dipenjara 2 Tahun Fitnah Sultanah Terengganu

[Copy link]
Post time 7-2-2024 11:14 PM | Show all posts |Read mode




KUALA TERENGGANU – Mahkamah Majistret di sini hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun ke atas editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown.


Majistret Nik Mohd. Tarmizie Nik Mohd. Shukri memerintahkan demikian selepas tertuduh didapati bersalah memfitnah Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah.


Beliau mengarahkan Rewcastle-Brown, 65, menjalani hukuman penjara dua tahun tersebut bermula tarikh sabit kesalahan iaitu hari ini.


Mahkamah sebelum ini mengeluarkan waran tangkap terhadap wanita Britain tersebut kerana gagal menghadirkan diri untuk dituduh dalam kes berkenaan.


Prosiding perbicaraan kes semalam dijalankan secara ‘in absentia’ atau tanpa kehadiran di bawah Seksyen 425A Kanun Tatacara Jenayah.


Rewcastle-Brown berdepan pertuduhan mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah melalui buku ‘The Sarawak Report-The Inside Story of the 1MDB Expose’ mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan.


Sultanah Nur Zahirah sebelum ini memfailkan saman fitnah terhadap wanita berkenaan berhubung fitnah dalam buku tersebut selain menuntut ganti rugi am RM100 juta.


Pada 23 September 2021, Rewcastle-Brown didakwa di Mahkamah Majistret di sini tanpa kehadirannya sebelum dia memohon untuk memindahkan kes itu ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.


Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, K. Muniandy bagaimanapun menolak permohonan berkenaan pada 21 Jun tahun lalu.


Sumber – KOSMO! ONLINE
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-2-2024 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
X paham aku status mat salleh ni? Rakyat msia ke apa? Rakyat msia ada org putih ker?
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Malas nak komen kalau ada Sulatanah dan Sultaneh ni
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 01:06 AM | Show all posts
But bukan haritu mahkamah tinggi tolak saman sulatanah ke?

Ke U turn lepas tukar hakim?

Di Msia ini, anything can fly...semua boleh jadi

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 01:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Mat salleh ni dok uk kan...bertuah le dia nak datang msia semata2 nak serve her jail sentence....
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 03:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Bersalah so mmg editor ni mempitenah la ke?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-2-2024 06:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah 1 hal pulak rakyat nak menanggung makan minum kincin vera free dia ni

Suruh bayar denda, banned dia dari masuk malaysia dah la. Ini nak penjarakan dia. Banyak cantik
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 06:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Binodino replied at 8-2-2024 06:18 AM
Dah 1 hal pulak rakyat nak menanggung makan minum kincin vera free dia ni

Suruh bayar d ...

Tak perlu risau minah salleh ni tak lah  bodoh  nak serah diri. Setakat jatuhkan hukum je mahkamah kita mampu. Sajat yg dhaif pun tak mampu nak dicari , usah mimpi lah nak cekop  Jho lo semua tu....shok sendiri boleh le
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-2-2024 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Mesti dia ketawa baca berita ni di kejauhan.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 09:32 AM | Show all posts
apakah yang dipitnahkan tu ?
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Omputih pun membawang. Hal sultanah pun dia amiktau.. klo aku xkose.

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 01:45 PM | Show all posts
dia nak ke beli tiket flite ke msia semata2 utk dipenjara 2 tahun ? ermmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia fitnah apa?
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 02:03 PM | Show all posts
dia antara yg bnyk share psl dalaman 1mdb
dlm netflix man on the run tu pun bnyk interview part die

btw umur 65 gmbr ats tu nmpk muda dia
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia ni jenis hati kering. Petang semalam rilek2 je dia komen panjang lebar pasal harta family taib & si ragdoll
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 03:26 PM | Show all posts

pasal related dgn IMDB juga...tak silap la kalau kes ni sama
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-2-2024 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari zaman penjajah sampai lah dah merdeka nak harap omputih juga tolong jaga malaysia ni. Orang sendiri sibuk apa?
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Makcik ni sewel.ko gaduh dngn PAS tetiba petik nama queen penyu.mendapat la kau.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Yestana hantu. Membazir berbilion.




Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Takde ke gosip kuda putih dari alam sebelah tu puan brown?


Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 10:54 PM GMT+8 , Processed in 0.855732 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list