CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 10581|Reply: 50

"Bagi Pasangan Yang Diputuskan Sah Oleh Mahkamah Tetap Berdosa" – Ustaz Azhar Idrus Ulas Isu Kahwin Lari Di Thailand

  [Copy link]
Post time 8-2-2024 09:53 PM | Show all posts |Read mode






Tindakan bernikah di Thailand merupakan antara cara yang dilakukan oleh banyak pasangan di negara ini yang rata-rata hubungan mereka tidak mendapat persetujuan atau restu daripada keluarga.


Menerusi video yang dimuat naik di TikTok, pendakwah bebas Ustaz Azhar Idrus mengulas tentang isu berkenaan.


Menurutnya, mahkamah di Malaysia adalah badan yang bertanggungjawab untuk memutuskan kesahan perkahwinan yang dilaksanakan di Thailand.


"ernikahan di Thailand saya tak boleh beri keputusan. Ada yang sah, ada yang tak sah. Sebab itulah pasangan yang bernikah lari di Thailand kena balik daftar perkahwinan itu.


"Mahkamah akan periksa, siapa walinya..wali hakimnya, siapa yang jadi saksinya, bagaimana ijab kabul dijalankan dan sebagainya".


Justeru itu, pendaftaran perkahwinan di Malaysia amatlah digalakkan supaya dapat terhindar daripada sebarang masalah kelak.


"Sebab itu bila balik daftar di sini ada pasangan yang diputuskan sah perkahwinannya. Ada pasangan yang diputuskan tidak. Saya tak boleh jawab, mahkamah yang akan putuskan".


Walau bagaimanapun. dalam nada tegas Ustaz Azhar menekankan bahawa tindakan berkahwin tanpa pengetahuan ibu bapa adalah berdosa kerana menyakiti hati mereka.


"Bagi pasangan yang diputuskan sah oleh mahkamah tetap berdosa. Kerana mereka melakukan tiga kesalahan besar kepada ibu bapa. Mereka menyakitkan hati ibu bapa, mengaibkan ibu bapa dan membuat mereka bersedih. Haram dan dosa besar".





Sementara itu, pendakwah tersebut juga sempat menitipkan nasihat untuk setiap bakal pengantin supaya mendapatkan restu ibu bapa terlebih dahulu sebelum mendirikan rumah tangga.


"Nak nikah tak perlu lari-lari. tak setuju kita pujuk dulu ibu bapa kita. Kadang-kadang yang dia tak setuju itu betul".




Sumber: TikTok/OhBulan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-2-2024 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
"Bagi pasangan yang diputuskan sah oleh mahkamah tetap berdosa. Kerana mereka melakukan tiga kesalahan besar kepada ibu bapa. Mereka menyakitkan hati ibu bapa, mengaibkan ibu bapa dan membuat mereka bersedih. Haram dan dosa besar".

ini betul uai cakap
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2024 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
"Bagi pasangan yang diputuskan sah oleh mahkamah tetap berdosa. Kerana mereka melakukan tiga kesalahan besar kepada ibu bapa. Mereka menyakitkan hati ibu bapa, mengaibkan ibu bapa dan membuat mereka bersedih. Haram dan dosa besar".

ini betul uai cakap
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 08:56 AM | Show all posts
"Bagi pasangan yang diputuskan sah oleh mahkamah tetap berdosa. Kerana mereka melakukan tiga kesalahan besar kepada ibu bapa. Mereka menyakitkan hati ibu bapa, mengaibkan ibu bapa dan membuat mereka bersedih. Haram dan dosa besar".

ini betul uai cakap
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 09:05 AM | Show all posts
Masalahnya, mak bapak dia pun hujung2 back-up si markisa tu....maybe sebab bakalan lubuk duit...betina viral kan...nanti mesti ada brand2 amik lagi jadi model/duta atas kontroversi ni, silap2 ada yang taja kawin budak betina ni..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Deme apa kisah..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-2-2024 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Kawen kat Thai je ke bersalah? Abes kalo kawen kat Singapore ka, Brunei ka, Indonesia la x bersalah ke mcm mn?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 09:24 AM | Show all posts
Melayu....kawin, poligami, tudung, pukul bini, dadah, rasuah.....

ULANG!!!!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-2-2024 10:28 AM | Show all posts
otai_g replied at 9-2-2024 09:21 AM
Kawen kat Thai je ke bersalah? Abes kalo kawen kat Singapore ka, Brunei ka, Indonesia la x bersalah  ...

kalau kau kahwin di dasar laut segitiga bermuda pun akan sah kalau ikut syarat2 sah nikah. perempuan kena  ada wali atau kalau jauh guna wali hakim. wali pun ada surat utk bagi kebenaran pada wali hakim. bukan suka2 cakap kat wali hakim, eh kau jadi wali hakim utk anak aku nak nikah ye.. tak bley..tak bley...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 10:30 AM | Show all posts
die ni sbnrnye ahli mufti ke? bab halal haram suma dok ikut cakap die.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Berdosa dengan mahkamah bayar ja denda. Ampun terus.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 10:51 AM | Show all posts
begitulah...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 11:34 AM | Show all posts
annehuda replied at 9-2-2024 10:30 AM
die ni sbnrnye ahli mufti ke? bab halal haram suma dok ikut cakap die.

dia bukan mufti.. tapi ramai ustaz2 yang regard UAI as pakar Feqah..
Kalau nak tunggu mufti keluar fatwa, ada banyak processes, dan red tape yang diorang kena ikut..
and at the end, most of the time hukum dia sama je..

So far aku takde lah nampak mana2 hukum hakam yang UAI kongsikan yang terang2 bertentangan dengan pendapat ulamak2 lain..
Pada aku boleh diguna pakai.. sebab dia orang berilmu dan hukum hakam yang dia terangkan bersanad jelas..
WAllahua'lam
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 12:05 PM | Show all posts
boikot thailand

- Cari Auta

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 12:18 PM | Show all posts
entah kenapa meols teringat kat ritrud tiberrr
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 12:23 PM | Show all posts
annehuda replied at 9-2-2024 10:30 AM
die ni sbnrnye ahli mufti ke? bab halal haram suma dok ikut cakap die.

die blaja feqah la bongok...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-2-2024 12:38 PM | Show all posts
Buat anak2 gadis, kalau bakalan laki kamu ajak kawen kat siam, maka bolehlah diputuskan bahawa he is not man enough to marry you.

Jangan jadi bodoh hanya kerna secebis micropen ya.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 12:40 PM | Show all posts
Yang part, kalau mak bapak tak setuju tu biasanya betul, aku setuju. Biasanya mak bapak dah nampak red flag.

Contohnya, bakal suami laki orang.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
tompie replied at 9-2-2024 11:34 AM
dia bukan mufti.. tapi ramai ustaz2 yang regard UAI as pakar Feqah..
Kalau nak tunggu mufti keluar ...

Sape yg iktiraf dia jadi ahli feqah tu? Ustaz mana? Yg aku tau dia suka ceramah buat lawak bodoh selit lucah-lucah skit. Lelaki suka la style mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2024 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
tompie replied at 9-2-2024 11:34 AM
dia bukan mufti.. tapi ramai ustaz2 yang regard UAI as pakar Feqah..
Kalau nak tunggu mufti keluar ...

Lg plak dia tak kata sah ke tak sah perkahwinan....hok berkahwin tu la kena la pi rujuk mahkamah syariah sini...daftar pekahwinan...kang beranak-pinak..kematian..penceraian kang masalah plak bukan pada dia je kang..family sekali..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 10:17 PM GMT+8 , Processed in 0.086868 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list