CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: maklukpenggoda

[Dunia] Resesi ekonomi telah melanda UK & Jepun, Malaysia & Thailand antara 20 negara yang berisiko

  [Copy link]
Post time 22-2-2024 02:22 PM | Show all posts
Clan204 replied at 22-2-2024 08:55 AM
relax la... gawat ke tak kita tgk bulan posa ni makanan tetap dibazirkan

Tred shopping baju raya tetap meriah kannn?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-2-2024 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 22-2-2024 08:02 AM
Nanti kita buat solat hajat di depan bangunan Bank Negara Malaysia & Bursa Malaysia.

Teringat pulak buat solat hajat dekat jambatan sebab nak elak org ramai yg terjun bunuh diri
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 04:29 PM | Show all posts
cm_vungtau replied at 22-2-2024 02:11 PM
Oh boleh ye letak duit dekat Wise?

I memang ada account Singapore sis, sebab I belajar dengan ke ...

boleh je sis... banyak2 currency boleh letak - usd, sgd, eu, yen, aud semua ada, even rupiah tak silap

then senang nak pi london, paris , nuyok , singapore  

but ada limit tu masalah jugak kalau exceed for 7 days stret tu

nanti anak sis pegi study, buat satu utk dia, dah >18 kan? sementara nak bukak student acc dekat UK for her expenses sbb for student acc dekat UK tu mintak CAS, then uni letter with her address confirmation if takde BRP lagi., so sementara tu expenses payah gak la, takkan nak kasik cash sbb uk tak sgt accept cash ni dah, most smua accept digital payment ni.. but starting 2025, BRP is digital dah if not mistaken, no physical card. BRP ni lambat gak sampai uni sana, about 2nd or 3rd week  mcm tu lepas start class.

Wise ni you nak transfer gbp to gbp pun senang , or sgd to gbp sbb almost instant dah dapat, and they use mid market rates.. even with fee still la murah dr tt kat bank then makan masa kalau tt

wise ni 4 mins jah and semua di hujung jari. wise kalo apply dr mesia dtg dr sgapore. 10 min je dah siap register and bukak account . get the physical card better dr digital card tu imho, takut phone ilang/rosak
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 04:30 PM | Show all posts
cm_vungtau replied at 22-2-2024 02:12 PM
Sis, macam mana nak simpan dalam USD? Pakai RHB multicurrency ke? My sister ada suruh simpan dalam ...

ada paypal acc sis
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 06:03 PM | Show all posts
jualan baju melayu yg harga 179 dan ke atas masih lagi berjalan lancar
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by antikorok at 22-2-2024 09:01 PM

Bila perkataan Melayu cedok daripada perkataan Konoha perosak bahasa jadik hodoh namampos.
Resesi = recession
Padahal ada jah perkataan Bahasa Melayu iaitu kemelesetan.

Sama hodoh namampos dengan perkataan parkir seperti "Dia memarkir kereta lalu disambar petir"

Tapi Konoha tak sedor dirik kutuk ummah Melayu berketuanan British padahal mereka sendirik mengKonohakan segala perkatan English jadik perkataan Konoha! Dasar!
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-2-2024 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 22-2-2024 04:29 PM
boleh je sis... banyak2 currency boleh letak - usd, sgd, eu, yen, aud semua ada, even rupiah tak s ...

Oh I selalu gak transfer duit kat anak I pakai wise. Tapi from account bank pergi account bank la. Tak tau pulak boleh simpan duit dalam tu. Tapi masalah gak tu kalau boleh 7 hari aje.

RHB ada multicurrency account sis, kita boleh pilih nak simpan dalam currency apa. Tapi I jarang lak pakai sebab selalu letak dalam account Singapore aje.

SGD dari dulu sampai sekarang stabil aje. Malaysia currency aje takde nak ikut jiran yang bawah tu, dia nak ikut jiran yang Indonesia sana gamaknya
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2024 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
antikorok replied at 22-2-2024 06:56 PM
Bila perkataan Melayu cedok daripada perkatan Konoha perosak bahasa jadik hodoh namampos.
Resesi =  ...

Konoha kuat pengaruh guna perkataan belanda. Konoha follow jugak penjajah belanda tu.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-2-2024 12:58 AM | Show all posts
cm_vungtau replied at 22-2-2024 01:36 AM
So patut letak duit dalam ASB ke patut letak dalam SGD? Aku dah cukup confuse kekadang kalau pikior  ...

Ringgit ke arah Rupiah. Rupiah yang ada sekarang ni
akibat recession 1997-1998
Tahun 1998 - Populasi indonesia -207.9 M
Tahun 1998 - Populasi Malaysia - 21.81 M
Tahun 2023 - Populasi Indonesia - 277.5M
Tahun 2023 - Populasi Malaysia - 34.3 M
Indonesia boleh absorb sebab diorang takde perlembagaan
pastu negara dan rakyat diorang ramai
Malaysia terikat dengan perlembagaan yang di buat.
pastu negara kecik & rakyat tak ramai mana.

I ramalkan Malaysia akan berpecah dalam masa 10 tahun lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2024 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 22-2-2024 08:39 AM
Kt tengah jalan ke atau kt kt parking lot?

Kalau atas jambatan boleh buat, atas jalan dan parking sudah tentu boleh.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2024 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang ada duit jangan miser untuk spend money untul bantu economy.... Japan teruk sekarang sebab depa pilih untuk jadi frugal...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2024 08:56 AM | Show all posts
Edited by Kitty_catz at 23-2-2024 09:25 AM
cm_vungtau replied at 22-2-2024 08:53 PM
Oh I selalu gak transfer duit kat anak I pakai wise. Tapi from account bank pergi account bank la. ...

yes offcouse boleh je letak dlm tu..  takde masalah. cuma if extra mmg dia suruh keluarkan itu je, so keluarkan je yg lebih2 tu, y meols suggest wise sbb senang tu je vs conventional bank via tt tu suma

but choose what is best for you sis, if you dah ada rhb... uob pun dah ada mulltiple currency account tak silap.. actually banyak la.. meols guna paypal and wise mostly sbb my customers pay via paypal & wise, besides the normal tt.

when the time comes, you know which one will be your best option..






Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 01:34 PM GMT+8 , Processed in 0.080619 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list