CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: maklukpenggoda

[Tempatan] Pemboikotan Starbucks, Berjaya Group catat kerugian lagi

  [Copy link]
Post time 26-2-2024 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
saya mmg boikot dan bukan shja mcd...mana2 yg diketahui brand israel, us dan mana2 yg terlibat saya akan boikot...blh cari research sendiri mana yg terlibat, nk percaya atau x terpulang...cari bacaan dr mana2 sumber sendiri, fikir dan ambil keputusan sendiri...saya x promot kat mana2 sosial media utk boikot, atau kat sesiapa..tp utk family kecil saya sendiri, saya mmg berusaha utk boikot...sbb saya terlalu benci sgt, dgr nama israel pon benci, apatah lagi klo brand2 tu ad hubungan dengan israel...yg kena buang kerja tu, jgn totally salahkan boikot...ad byk faktor kenapa kena buang kerja...ekonomi msia pon mmg x bagus sekarang, saya pon sndri x mampu nk beli starbucks ke mcd ke...dengan boikot ni juga saya blh control.nafsu berbelanja saya...btw, saya kerja gomen tp x bermaksud saya hidup selesa,masing2 ada dugaan masing2...semua org ada dugaan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-2-2024 08:48 AM | Show all posts
aechae replied at 23-2-2024 05:52 PM
Tu uols yg rasa...so stick to yourself lah..

Mcm weols yg x boikot, xda lh smpai tahap rasa 'malu ...

Sebab x perlu angkat senjata lah maka buatlah cara yg mudah iaitu tidak mengeluarkan duit sesen pun utk beli apa2 produk dari Mc D..
Perkara x susah mana sbb akhirnya di akhirat semua ni akan ditanya Allah...
Sifat keinsanan pd saudara seislam bukan soal makanan atau minuman itu halal
Akhirat bukan semudah yg kita sangka..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
vanilacup replied at 26-2-2024 08:48 AM
Sebab x perlu angkat senjata lah maka buatlah cara yg mudah iaitu tidak mengeluarkan duit sesen pu ...

U pnah masuk mekdi, kfc, starbucks area kejiranan u tgk staf yg keja tu akak manager mekdi sarat mengandung greet customer yg masuk , budak laki OKU yg tempang dtg lap meja kt KfC, kutip tray yg org tggal, budak laki oku austim yg boleh keja kt mekdi tp sbb skang kurg customer kena dtg 3 hari je seminggu, student U yg part time cri duit extra keja kt starbucks sblum2 ni 4-5 org staf skang jd 2 org je jd penunggu.. once kita msuk dorg greet tu muka dorg senyum legaa tau..so itu sifat keinsanan sesama islam yg i rsa..dpn mata i.. semua tu pn i jwb kt akhirat jugak..

Bnda bukn nya msuk beli hari2 pn..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 10:37 AM | Show all posts
aechae replied at 26-2-2024 09:30 AM
U pnah masuk mekdi, kfc, starbucks area kejiranan u tgk staf yg keja tu akak manager mekdi sarat m ...

actually, semua ni berkait rapat dengan internal social issues juga.  Disebabkan kita sibuk nak tolong orang luar, orang dekat dgn kita yg suffer.  Memang kita tak berperang bagai, tapi bila rakyat sendiri pun tak boleh kerja disebabkan boikot2 ni, jadi social problem.  Lagi banyak kena kasi hand out.  Akan ada students drop outs, sebab parents tak mampu, kerja tak ada, jadi jadi pencuri, penyamum, drug problems etc.  Itu semua tak nampak kan sebab tak depan mata.  Tapi yg jauh dok tengok dalam berita tak kenal pun sanggup berkorban cuma jgn suruh pergi berlawan je tu tak boleh kan sebab siapa berani pun.  Remember, everytime benda ni berlaku, berjuta2 derang dapat donation. Masa perang pun boleh hantar pasukan main bola..eh eh kenapa derang boleh bersukan pula padahal negeri ramai mati?  Mana derang dapat duit? Camne derang keluar dari situ?  Yg depan mata kita ni, tak cukup makan bagai ada ke berjuta2 dapat donation? Tak la kan, katanya cacing dalam batu pun boleh hidup.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 11:36 AM | Show all posts
Samerosie replied at 26-2-2024 10:37 AM
actually, semua ni berkait rapat dengan internal social issues juga.  Disebabkan kita sibuk nak to ...

Well said!!!!  Rakyat dorang sendiri yang berhijarah ke negara2 lain pun, aman2 je anak2 bawah 17thn bertukar iphone saban musim, kasut2 bertukar jenama - balenciaga, gucci, nike jangan cerita la, sebagai basahan.  Itu belum lagi makan minum yang senantiasa berlebihan hingga kita rasa nak menangis. Belum masuk bab the lavish wedding events yang boleh mencecah ratusan ribu.  Kereta yang silih bertukar ganti so on and so forth.  Kita? Bukan main memboikot perniagaan di negara sendiri, membiarkan pekerja2 yang di kalangan rakyat kita, jiran kita, saudara mara kita kehilangan pekerjaan....dan amat menyedihkan kita pakat2 kata 'rezeki Allah luas' sedangkan hakikatnya bukan mudah untuk mencari pekerjaan kalau byk syarikat2 yang diboikot!  Easier said than done!

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 11:43 AM | Show all posts
asamfish replied at 26-2-2024 11:36 AM
Well said!!!!  Rakyat dorang sendiri yang berhijarah ke negara2 lain pun, aman2 je anak2 bawah 17t ...

nak jadi melayu senang kat mesia ni, when in doubt blame others or use race card.  Terbiasa sangat.  Bila kat sana tempat tu orang melarat kebulur tak makan bagai, dia tanya pula mana yb mana jkm mana zakat..tapi never take responsibility.  Bila economy negara merundum tak terfikir sebab pakat2 sendiri buat, because right now the best scapegoat in PMX kan..sikit2 pmx.  Kesian PMX dah macam vaksin covid pula, semua tak kena semua salah dia.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 26-2-2024 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 26-2-2024 10:37 AM
actually, semua ni berkait rapat dengan internal social issues juga.  Disebabkan kita sibuk nak to ...

I tulis tu apa yg i lalui sbb i pegi msuk kedai2 tu order makan… akak mekdi yg sarat mengandung tu kt mekdi tganu msa blk kg cuti thaipusam lps, my fren pnya BIL yg autism keja mekdi kt BJ, skang kena cut day dtg keja.. starbucks aeon au2 tu ada siap budak kecik kot ikut parent duk main tulis2 dlm tu dgn beg skolah.. dh xda org kn, ank pn duk lh ctu dpn mata…mna kita tau ntah2 sbb bajet parent lari sbb issue ni nk byr taska…
Starbucks mmg skang 2 org je staff yg ada tu pn jd penunggu duk kt meja dpn tu.. bila kita msuk mmg nmpk muka lega dorg senyum..
I pn xlah mampu nk msuk beli hari2, tp klu laki iols ada balik or cuti mmg dia duk buka laptop kt starbucks sbb dh kosong xda org, smbil tggu pkul 6 nk amek i hbs keja
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 03:22 PM | Show all posts
Espresso shots diluted.
Mesin coffee tak boujee mcm dulu, La Marzocco.
Susu makin cair.
Margin 1 cup XX. Jual harga XXX.
Barista deknon kekwat.

Itu pun nak gaslight. Nanti ada org tak dapat kelek Birkin naik jet.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-2-2024 03:37 PM | Show all posts
sepanjang umo ni dah 30yo memang 3x je minum stabak..hrap mhal je lebih
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 09:09 AM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok replied at 22-2-2024 10:33 AM
alhamdulillah sempat merasa posperity burger

Makan prosperity mcming je...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 26-2-2024 11:52 AM
I tulis tu apa yg i lalui sbb i pegi msuk kedai2 tu order makan… akak mekdi yg sarat mengandung t ...

Anak jiran.iols keje part time MCD dah kena brenti ..
Huhu ..
Now ngah Cari keje part time lain sebab nak kena jaga Anak..dalam masa yang Sama nak Cari duit lebih..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 27-2-2024 10:29 AM
Anak jiran.iols keje part time MCD dah kena brenti ..
Huhu ..
Now ngah Cari keje part time lain se ...


bak kata acik porum terpaling filistin..kedai diy eco semua banyak kerja kosong, g la apply situ

nanti acik porum terpaling filistin g trading kat kedai eco diy untuk membantu ekonomi negara..aagiteww
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 27-2-2024 10:29 AM
Anak jiran.iols keje part time MCD dah kena brenti ..
Huhu ..
Now ngah Cari keje part time lain se ...

Klu yg keja2 part time tu kdg mmg pilih area yg dkt2 dgn rumah ke skolah anak ke, yg bleh pilih timing yg sesuai..dh klu outlet ctu xperlukn n xnk ambik org dh, xkn nk g cari yg jauh2? Org tu pn ada faktor sndri yg sbb kn dia plh keja kt ctu kn…
Kita sdp je ckp cari keja lain, cari lain..

Klu kt area belah2 wgsa maju tu dr dlu fast foods ctu bleh tau students kolej/U mna buat keja cri duit lebih..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 27-2-2024 10:49 AM
Klu yg keja2 part time tu kdg mmg pilih area yg dkt2 dgn rumah ke skolah anak ke, yg bleh pilih ti ...

Haah sebab Anak jiran iols neh Suri Rumah...
Nak Cari duit lebih..keje part time kat MCD
Sebab MCD sini terima dia untuk keje petang after office hour...
Tapi tu la...kesian juga.
Orang senang la ckp Jadi pengasuh la..jual kuih la..
Sini pengasuh dah ramai sangat
Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 12:09 AM | Show all posts
yg rugi tetap palestin
rafah bakal hancur
gaza bakal lenyap
tebing barat pun akan senasib
walaupun bangkrap mcd starbuck
sebab dana israel yg besar bukan dari mcd starbuck
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 26-2-2024 11:43 AM
nak jadi melayu senang kat mesia ni, when in doubt blame others or use race card.  Terbiasa sangat ...

Betul sangat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-2-2024 01:14 AM From the mobile phone | Show all posts
asamfish replied at 26-2-2024 11:36 AM
Well said!!!!  Rakyat dorang sendiri yang berhijarah ke negara2 lain pun, aman2 je anak2 bawah 17t ...

Kalau company atau product tu bagus, boikot takkan lama pun sebab barang diperlukan. Kalau mcd dengan Starbucks bungkus, nampak sangat benda ni bukan necessities pun in the first place. Kalau benda tu a necessity, orang boikot pun takde hal, last2 cari balik. Contohnya milo etc. Tak mungkin orang boikot lama2.

Kalau mcd dan Starbucks kena boikot, shouldn’t be a big deal. Semua orang pun jaga dompet masing2.
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 01:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cm_vungtau at 29-2-2024 07:47 AM
aechae replied at 27-2-2024 10:49 AM
Klu yg keja2 part time tu kdg mmg pilih area yg dkt2 dgn rumah ke skolah anak ke, yg bleh pilih ti ...


Part timer memang antara pekerjaan yang goyah. Because it does not make economical sense untuk bayar per hour banding dengan full timer. Lepas tu kalau part timer kadang2 hanya boleh kerja sekian sekian masa. Ikut masa anak balik sekolah la. So secara logiknya memang kerjaya dia agak goyah from the beginning.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2024 04:46 PM | Show all posts
Vincent Tan urges Malaysians to end the Starbucks Malaysia boycott

OKINAWA: Berjaya Corp Bhd founder and advisor Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun urges Malaysians to end the Starbucks Malaysia boycott, clarifying that the franchise is locally owned by Berjaya Food Bhd (BFood), with an all-Malaysian workforce in both the head office and stores.

“I think all those who are boycotting should know that Starbucks Malaysia is owned by BFood, which is a Malaysian company. We don’t even have one foreigner working in head office or stores. So, I think this boycott doesn’t benefit anyone,” he told the media during a press conference held in conjunction with the groundbreaking ceremony for the Four Seasons Resort & Private Residences Okinawa (Four Seasons Okinawa).

He added that close to 85% of the staff at Starbucks Malaysia stores are muslim workers.

However, Tan said there is a shift in the situation, with some improvements in sales as people are becoming more “realistic”.

“This [Starbucks Malaysia] is just a franchise and it is not owned by Americans, so it is an unnecessary boycott and we believe it will go away. Maybe in some countries Starbucks America got shares, but they have no shares in Starbucks Malaysia,” he reaffirmed.

He emphasised that whether liked or not, many American products are used around the world, citing Apple as an example

“So, message to our Malaysian friends, there is no need to boycott. If you want to boycott, there are many things that we need to boycott,” he said.

Looking ahead, Tan said the group expects improvement in sales for the third quarter ending March 31, 2024 (3Q24) due to the changing consumer attitudes.

For 2Q24, BFood saw its revenue plunging by about 38% year-on-year to RM182.55mil, and it recorded a net loss of RM42.58mil compared to a net profit of RM35.49mil in 2Q23.

This significant downturn is primarily attributed to the impact of the boycott.

Source : https://www.thestar.com.my/busin ... ks-malaysia-boycott

YEAH, kami pilih untuk boikot bizniz starbucks hang lahhh..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2024 01:24 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-5-2024 05:38 AM GMT+8 , Processed in 0.492162 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list