CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: maklukpenggoda

[Tempatan] Pemboikotan Starbucks, Berjaya Group catat kerugian lagi

  [Copy link]
Post time 24-2-2024 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 24-2-2024 11:29 AM
Dah boikot tu jangan pulak rasa pelik bila ekonomi negara sendiri jatuh ye...

Kenapa mesti nak hadap jugak setabak tu?

Tak sedap .. sekadar pada jenama
Kat tempat aku teramat banyak jenama lain pilihan kepada penikmat kopi

Kesilapan terbesar setabak berpunca dari owner dia sendiri yang terang2 mengeluarkan surat mengatakan menyokong israel

Takkan jatuh ekonomi setakat berapa kerat kedai setabak tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-2-2024 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Azharitubunga replied at 24-2-2024 11:41 AM
Kenapa mesti nak hadap jugak setabak tu?

Tak sedap .. sekadar pada jenama

So perang dah stop lom?
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 24-2-2024 10:39 AM
Semoga mereka yang menghasut orang memboikot ini dikembalikan musibah kepada mereka dgn kesukaran hi ...

ameennn yra
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Azharitubunga replied at 24-2-2024 11:41 AM
Kenapa mesti nak hadap jugak setabak tu?

Tak sedap .. sekadar pada jenama

tu la terpaling filistin, basic ekonomi pon tak tahu

teruskan boikot nak tengok apa akan jadi pada malaysia lepas ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau sebut pasal fb, ig..terpaling boikot nnt asyik ulang ayat ‘senjata makan tuan’..padahal bila click profile masing2 kemain update pasal forex, promote barang meniaga etc..hipokrit teruk masing2

dlm group beli apa kat guardian/watson tu siap ada yang perli2 kalau org sebut produk2 us, wipro unza..siap fitnah bersekongkol promot produk boikot. Eh kau kulit biawak mmg lah pakai produk apa pun x lut..ko ingat semua org kulit mcm ko senang2 nak tukar produk itu ini. Perangai pun mcm zionis duk fitnah2 org..

Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 04:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa awal2 kempen boikot ada lah perli hangat2 tahi ayam org malaysia ni. Bila terbukti memberi kesan, lain pulak hujah nya.

Sape yg tak nk boikot sila kan, yg boikot pun sila kan. Masing2 ade pendapat. Mcm McD dan KFC kat malaysia ni company melayu. Kalau tak boikot support bisnes melayu, kalau boikot pun utk show solidarity ape yg berlaku skrg.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-2-2024 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 23-2-2024 04:43 PM
Kakpooh tak mcm tokjiblah. Yana kata daddy suka caramel macchiato.

Alhamdolillah tak sama sis
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 01:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 25-2-2024 04:13 AM
Masa awal2 kempen boikot ada lah perli hangat2 tahi ayam org malaysia ni. Bila terbukti memberi kesa ...

memang tak bagi kesan pada us dan israel pon tapi bagi kesan pada ekonomi setempat..aigoo benda simple takkan tak faham
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-2-2024 02:04 PM | Show all posts
_kelly replied at 25-2-2024 01:29 PM
memang tak bagi kesan pada us dan israel pon tapi bagi kesan pada ekonomi setempat..aigoo benda si ...

Memang derang tak nampak tu semua, janji dapat jihad janji dapat pahala janji tak telan burger rasa anak2 palestine janji janji janji...
Masalah manusia yg kelas belakang susah nak bg faham.  Corporate tax contributor 88% to tax yg dikutip oleh Malaysian gomen, bukan acik2 punya income tax yg setakat 200-400 sebulan tolak tu, bukan.  Lagi merundum business lagi kurang tax dibayar ler.  Pastu investors pun takut nak masuk, eh eh kang aku kena boikot padahal dah invest berjuta2, baik aku gi siam ka vietnam ka china ka.  Pastu walaun dan untits meroyan Malaysian ringgit jatuh malaysian ringgit jatuh, padahal tak de pun business ke bank account ke saham ke apa ke yg in US dollar, pergi singapore pun 5 tahun sekali gamaknya.  Ujung2 trading kat kedai eco tu je hari2

Lagi satu, negeri serael tu GDP dia per capita berpuluh ribu lagi besar dari GDP malaysia per capita.  Rakyat dia tak sampai 10 juta.  Dia tak de military aid dr US pun boleh hidup.  Salah satu sebab tu ubat2 yg mak pak korang duk telan, dok operate heart semua tu equipment tu, depa pun pattern.  Selama 11-12 tahun yg acik2 dok mengaku dah boikot mekdi kfc starbucks tu gi la tengok stats aid tu menurun ke lagi menaik setahun ke setahun tu pun tak boleh fikir ke.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
pooh~key replied at 25-2-2024 08:31 AM
Alhamdolillah tak sama sis

Kakpooh coffee lover suka espresso ke?

Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 25-2-2024 03:23 PM
Kakpooh coffee lover suka espresso ke?

Yes sisssss…
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
_kelly replied at 25-2-2024 05:29 AM
memang tak bagi kesan pada us dan israel pon tapi bagi kesan pada ekonomi setempat..aigoo benda si ...

Ekonomi ikut kita spend jugak ke tak. Bukan nye boikot membeli terus. Kalau nk spend beli kat barang2 lain ekonomi still jalan still biase..Tapi kalau dah duit pun tarak..tak membeli, mmg la ekonomi efek. Simple, bukan nye boikot membeli.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku masih membeli kopi2 tapi bukan stabax. Fast food je kene kurangkan sbb doktor suruh kurangkan kolestrol
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Starbuck ni bukan benda wajib/keperluan pun. Tak mati pun kalau tak minum.
Kebanyakan Rakyat Malaysia bangsa subsidi ni marah kerajaan potong subsidi, buat cukai tapi pada masa yang sama tetap lah buat dan beli benda-benda bodoh dan tak berfaedah. Jenis mcm ni Elok mamposs jela. duit subsidi tu boleh salurkan untuk pembangunan yang lain.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 25-2-2024 06:05 PM
Ekonomi ikut kita spend jugak ke tak. Bukan nye boikot membeli terus. Kalau nk spend beli kat bara ...

lerr, simple ekonomi pon tak paham..cer baca porumer samirose explain pasal corp tax tu semua..kalau boleh faham la, kalau takleh faham teruskan boikot sampai ekonomi malaysia melingkup dek korang terpaling filistin
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 25-2-2024 02:04 PM
Memang derang tak nampak tu semua, janji dapat jihad janji dapat pahala janji tak telan burger ras ...

israel tu mmg tak perlu aid dari us ok dia boleh hidup sendiri..buktinya education dengan healthcare diorang free/murah compared to us yang semua kena bayar dan sangat mahal

mcd corp dividend pay out pon higher than last year, kalau betul terjejas company takkan boleh bayar dividend tinggi la, melingkup jadi macam asb tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-2-2024 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
_kelly replied at 25-2-2024 01:31 PM
lerr, simple ekonomi pon tak paham..cer baca porumer samirose explain pasal corp tax tu semua..kal ...

Corporate tax semua tu income government. Habis tu company yg kena boikot ni je bayar corporate tax? Company lain tak byr corporate tax? Selagi berlaku jual beli akan boost economy tak kira la company ape pun.

Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa perlu kecam org boikot atau tak boikot? Pilihan masing2.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat dulu masa kat borneo hari2 gi SF coffee utk dinner berbulan2 sampai rasa muak. Stabaks located at the other end. Tapi entah rasa tak minat. Tapi jat tempat aku skrg ni xde SF. Lama dulu mcd cafe dah lama wujud kat europe. Rasa mcm kenapalah kat tabah air xde mcd cafe ni. Beli hot coffee or tea tak terasa keluar duit banyak sebab harga dalam Euro1.00 camtu je. Pastu beli donut ke apa2 ajelah. Nilai kehidupan.

Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2024 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 24-2-2024 10:27 AM
I perfume pun dah tukar brand kayali (huda kattan beauty) & amouage (oman sultanate) only...
Sblm ...

Ohhh nice
I tgh cari perfume lain sbb i suka zara dupe hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-5-2024 06:35 AM GMT+8 , Processed in 0.094778 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list