CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: EJALTI

[Dunia] Indon diminta bawa tunai sekurang-kurangnya RM1,992 jika melawat Thailand

  [Copy link]
Post time 29-2-2024 03:53 PM | Show all posts
She-Ra replied at 29-2-2024 11:17 AM
boleh cuba try test tgk bila guna grab kita (roaming) dgn grab thai harga berbeza sb ada dpt promo ...

mmg ada price diff ke.. tak pernah beli simkad / order grab kat thai / indo. kalau sg sama je harga. tapi ntah, biasa new registered number mmg boleh pakai supersubsription tu free 30 hari. situ la kot murahnya.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-2-2024 06:29 PM | Show all posts
B40tastePosh replied at 27-2-2024 01:02 PM
Bee bread ni makanan orang Selangor.

Roti lebah, diletak atas roti makanan manusia untuk dimakan  ...

setelah mengogel baru paham bee bread ni natang apa..mula2 baca aku ingat roti sarang lebah yg boh caramel tu..jibake tul
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
epullipan replied at 29-2-2024 06:29 PM
setelah mengogel baru paham bee bread ni natang apa..mula2 baca aku ingat roti sarang lebah yg boh ...



Bee bread campur dengan air suam, elok untuk kesihatan..rasa lemak manis, kelat sikit je.
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 10:24 PM | Show all posts
Dwdrum replied at 29-2-2024 12:57 PM
Aku tidak pasti lah yang heshe maksud kan cina kaya ber cuti itu bagaimana... Sebab yang aku assum ...

Koh Phi Phi tu di daerah Krabi la. Yg u duduk 1 mlm tu Krabi town la kan... memang la nothing much pun but I suka ke Otop borong crafts, kain tenun and silk. I memang jatuh cinta dgn pulau2 di  Andaman. . Dah pergi to most of the islands there. Feel dia lain... sabai sabai hehehe.  Phang Nga Bay lagi satu yg tak jemu2. Those islands... OMG! Balik Malaysia, mesti rasa nak pergi South Thailand juga, entah kenapa, pulau2 bukit2 batu kapur dia seperti menggamit2.  Buddism ni aku pun tak berapa tau tapi aku suka jer pergi wat tgk artwork on the  buildings dan bila ada festival. Biasa pergi time songkran, habis kena siram air dan lomor tepung Terima saja in good spirit. The Thais really know how to have fun.  
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
FlexyFox replied at 29-2-2024 06:24 AM
Koh Phi Phi tu di daerah Krabi la. Yg u duduk 1 mlm tu Krabi town la kan... memang la nothing much ...

Haah thailand ini rasa vibes kampung and rustic  ... Aku ini pelik sikit lah sis... Aku tidak suka crowd but suka party...krabi town bukan my option lah... But krabi island ini salah 1 best spot aku lah tonsai/railay sebab di sana aku rasa free dengan limestone cliff sport aku di sana climb and basejump private/privacy tiada orang kacau... Selepas breakfast terus ragas cliff and jump .. hehehe

Pernah cuba lipeh?.... Aku suggest but bukan galak kan untuk pergi sebab aku rasa mesti crowd seperti phiphi don.. But beaches lagi cantik dari most islands di south region yang boleh overnight... But stunning view phiphi lah... But other island di south thai ini kena ikut season sis.....sama seperti thai gulf phangan kah apa off season memang turn off... Beaches red flags and bussiness banyak tutup during off season... Good swimmers pun tidak mahu swim.. Sea water tukar murky and choppy...
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 08:31 PM | Show all posts
Dwdrum replied at 1-3-2024 09:55 AM
Haah thailand ini rasa vibes kampung and rustic  ... Aku ini pelik sikit lah sis... Aku tidak suka ...

Koh Lipe ni first time I pergi masa belum ada jln diturap. Ada pelancung tapi tak sesibuk sekarang lah. Masa tu org kampung  (org laut) kata,tahun depan u datang, tak macam ni dah. Jln semua ni akan diturap. Dia kata mereka tak suka sebab Cina Siam dari Bangkok duk masuk ambil kesempatan di sana. Kesian dengar cerita mereka. I pun rasa tak perlu pun jln berturap tu, pulau tu pun kecil sangat nak ke mana2 pun jln kaki jer. I suka Lipe or Pulau Nipis sehingga Siam pelat tergeliat lidah jadi bunjinya 'Lipe"
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-3-2024 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 1-3-2024 05:47 PM
FlexyFox replied at 1-3-2024 04:31 AM
Koh Lipe ni first time I pergi masa belum ada jln diturap. Ada pelancung tapi tak sesibuk sekarang ...


Orang laut kan ada issue dengan thai gomen kan?... Last aku dengar issue fisherman village di phuket... Siam aku sedar depa tidak boleh sebut 'R'.... Red jadi Leg.. Hehee..
Lipeh sudah sama ka.... Sebab itu aku avoid banyak places di thailand tidak macam dahulu... Hadtyai last aku pergi bukan crowd lagi sudah boleh suffocated... Tetapi 1 more tempat aku selalu pergi di samui... Area talingam... Di sana masih shiok... Beach not bad water sama seperti lipeh... Tourist tidak ke sana sebab access kena lalu coconut estate...jauh dari everything yang ada resorts and villas and small local village... Sama seperti datai langkawi but lancsape lagi cantik
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 01:59 AM | Show all posts
Edited by FlexyFox at 5-3-2024 02:01 AM


OOps.. silap, nak reply to DW, lupa ke reply.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2024 02:00 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 2-3-2024 09:41 AM
Orang laut kan ada issue dengan thai gomen kan?... Last aku dengar issue fisherman village di phuk ...

Ya..dah terlalu ramai sangat kat Lipe pun, dah la pulau kecik. Haadyai ni aku biasanya lalu saja, kurang suka. Setakat singgah makan dan beli barang ada lah. Aku tak tahan Samui, pergi sekali plan nak duk seminggu, lari terus. Tahan satu malam saja. Way too commercialized, dgn anak ayam bersepah2   Sewa motosikal ronda the islands, pergi ziarah granfather and grandmother rocks esok tu lari ke Koh Pangan. Never went back to Samui. Ni lama sangat dah belum ada anak lagi, masa tu Pangan tak ramai. Sekarang sure dah jadi macam Samui agaknya.

Suka yg islands belah Andaman coast ni la... more kids, family friendly. Lanta pun cantik dan nyaman. Ada yearly festival kat situ 3 hari 3 mlm.  Syok. Makan emping beras muda hijau dlm tempurung, org kampung dari pulau Lang buat. Live music.. raggae, ronggeng, luk tung, rambong. Orang laut main gendang nyanyi lagu Gunung Jerai seru tok nenek depa. Pendekata party sakan depa. Aku borong local arts and crafts. Tikar pandan cantik2, halus buatannya. Adang and Tarutao pun syok. Caves pun cantik2 belah selatan ni. Biasa masuk sungai dlm gua dgn sampan.  Sekarang tak berani dah hujan tak menentu bahaya.

Entahla org tak tau nak buat apa di South Thailand stetakat makan dan shopping.  Aku pergi cam tak mau balik. So much to enjoy so much to see, so much to do.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2024 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 5-3-2024 03:55 PM
FlexyFox replied at 4-3-2024 10:00 AM
Ya..dah terlalu ramai sangat kat Lipe pun, dah la pulau kecik. Haadyai ni aku biasanya lalu saja,  ...


Aku 1 saja thailand kurang suka... Few times aku kena cancelled hotel booking apabila check in sis... Depa minta untuk hold passport... Kata nya hotel policy depa insist money or CC on hold as deposit. Some both.. Ini jadi ketika aku single dahulu selalu solo... Ko bayang kan lah penat travel kena pusing cari hotel lain...sstiap kali booking boleh lupa.. Hehe... Selepas itu sebelum booking aku kena contact untuk ber tanya dahulu... Motocycle rent juga sama if hotel tidak provide perlu habis kan time begitu saja cari rental company yang terima cash deposit and copy passport... Di thailand tidak shiok naik kereta ... Hehe.. Kena motocycle but sekarang ini anak sudah banyak memang kereta lah..

Samui chawen or lamai? Aku seperti biasa masuk ke sana untuk entertainment saja... Aku siam banyak solo sebelum kahwin.. Aku jalan jalan saja lah... Perempuan tiada apa yang interesting tengok hookers if cari muslim food aku selalu cari south samui fisherman vilage (aku lupa nama) ada muslim di sana selain chaweng... But bukan fancy restaurants depa cater untuk local Muslims... Aku tidak fancy sangat tentang food apa yang ada aku makan kecuali aku craving something..

Nice! Malaysia sekarang ini juga sama if pergi penang makesure ada arts events...selalu nya di georgetown old bus station di sana banyak juga arts... But tidak banyak seperti di thailand...

Phangan ini ramai ketika pi's party saja better pergi peak season boleh buat outdoor di area bottle beach... Monsoon season area di situ di tutup.. Bukan party goers avoid tinggal party area...

South thailand banyak outdoor activity but depends jenis outdoor juga boleh jadi mahal/overprice if require rent equipments.. Instructors involved dengan sports agent/agency... Sepert scuba.. Watersports... Aku ada gears sendiri tiada cost issue cuma water transport saja lah...mahu jetski di thailand careful lah... High chance akan kena scam ter utama di phuket
Btw lanta ada national park boleh hiking ke lighthouse.. Aku jumpa biawak lebih panjang dari motocycle aku ride.. Aku speechless sekejap ... Dari main beach OTW ke fisherman village other side island di sana ada banyak muslim community masuk and lalu area depa cuba food depa cater untuk local bukan untuk tourist.. Best spot untuk leypak di monkey beach ada nice bar di sana... Monkey beach ini the only spot air elok during monsoon...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Farnor replied at 27-2-2024 03:29 AM
@trisnalovezul apa lagi ko pergi korek uang indon tukar batt.. Ko masuk sana seludup diri..biar pak  ...

Yg iri adalah wanita malaysia sama wanita Indonesia Dan Thailand kerna menjadi kegilaan laki malaysia yang kaya2 mereka tidak pandang kalian mereka memandang kami jgn terkejut nnti 10 laki malaysia nikah bersamaan 8 sama warga asing Dua aja sama wanita msia kerna permintaan kepada kami meningkat..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 03:01 AM From the mobile phone | Show all posts
trisnalovezul replied at 30-3-2024 12:22 AM
Yg iri adalah wanita malaysia sama wanita Indonesia Dan Thailand kerna menjadi kegilaan laki malay ...

Hoi betina..pelakor..dari dulu itu wanita indonesia suka aja iri sma prempuan malaysia kerna pmpuan malaysia lebih brrmaruah,masih tetap jaga ketimurannya..ngak macam lho..datang malaysia aja kononnya bujang sekali ada laki ditinggalin demi melakor suami orang padahal belum bercerai..ada pun wanita malaysia susah tapi mereka itu ngak pernah mau iri sama indosial..diem aja tapi korang punya perangai jd iblis sampai tahap melakor dan mgaku bujang menduain suami.. Grembek lho hahaja mana maruah lho..dasar bohong aja.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2024 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa payah nk pakai cash bagai kt Siam sana..

Setakat nk shopping brg2 kt 7E Thai tu dgn melepak kt Amazon Cafe..boleh je pakai TnG apps..

Tapi kene topup la ewallet TnG tu siap2..

Iols ni rakyat marhaen..takde CC...pakai TnG apps je la bila travel..Skang ni TnG ada keluarkan kad visa debit prepaid..link dgn TnG ewallet...lagi la mudah skang ni..

Kalo tak berpeluh2 jugak bila line internet takde kt negara luar..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 01:57 PM GMT+8 , Processed in 0.298546 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list