CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 9249|Reply: 17

[Politik] Memalukan! Agong beri ‘green light’ gantung ahli parlimen biadap

[Copy link]
Post time 26-2-2024 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by pengecattaik at 26-2-2024 11:06 PM

Kuala Lumpur: Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim memberikan 'green light' atau lampu hijau kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat untuk mengambil tindakan terhadap Ahli Parlimen yang melampaui batas ketika persidangan.

Bagina bertitah, Ahli Parlimen turut boleh dikenakan penggantungan selama 14 hari jika mereka masih berdegil.

Baginda juga mengingatkan Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Dewan Negara agar menjalankan tugas dengan tegas bagi memastikan semua ahli mematuhi peraturan di sepanjang tempoh persidangan.

"Saya berikan 'green light' kepada Speaker untuk ambil tindakan kepada ahli-ahli yang melampau batas. Boleh kenakan 'banned' 14 hari jika ada yang masih degil.

"Oleh yang demikian saya harap semua ahli dewan akan tunjukkan contoh tauladan yang baik apabila berada di dewan yang mulia ini," titah baginda semasa Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Parlimen ke-15, hari ini.

Turut berangkat ke istiadat itu, Raja Permaisuri Agong, Raja Zarith Sofiah.


https://www.hmetro.com.my/amp/mutakhir/2024/02/1064371/agong-beri-green-light-kepada-speaker-gantung-14-hari-ahli-parlimen-degil


Multiple Polls: ( Max 2 choices ), Total 41 Users voted

Count down: 742 Days4 Hours46 min.

Your User group have no permission to vote

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-2-2024 10:51 PM | Show all posts
MP Hulu Langat lettu. dari PH. kihkih
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Bung cikebung?


Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Rindu pasir salak..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 11:02 PM | Show all posts
Speaker pun tegas la sikit. Cam level pengawas sekolah je.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2024 11:54 PM From the mobile phone | Show all posts
mohon yb..jgn angkut TOKMOH sekali masuk dewan yg mulia ini..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-2-2024 04:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Wakdan Kassim tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Monyet lotong yg sokmo menjerit pekek tu mesti dah termalu khann.. ke tak insaf lg betapa hena nya perangai kome.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-2-2024 09:21 AM | Show all posts
kita tengok nanti dorang behave ke tidak...
semua orang tau Tuanku Agung sekarang memang tegas orangnya..
so be prepared la.. entah apa lagi dia nak sound nanti
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 09:28 AM | Show all posts
terbaik Agong
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
talapia replied at 27-2-2024 09:21 AM
kita tengok nanti dorang behave ke tidak...
semua orang tau Tuanku Agung sekarang memang tegas orang ...

Agong bukan datang hari2 parlimen bersidang....eleh macam kita disekolah dulu ler.....cikgu takda dlm kelas tunggang langgang ler kelas....setakat monitor dlm kelas....tolak sepersalinan kain batik serta 10hengget ...settle ler
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by akusukaq at 27-2-2024 09:50 AM

Nampak nya tinggal angan angan Mat Jenin jelah  nak tebuk atap semua tu. Terpaksa la tunggu lg 4 tahun...lama lagi tu.Bertabah lah
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2024 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Tuanku patut komen jugak pasal MP yg batang idung susah nak nmpk kat parlimen tp tetap nak ambik gaji full
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Ramai la nnt saja jd beruk mintak kena saspen. Bukan pekej kene potong gaji skali.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2024 12:21 PM | Show all posts
sepanjang tempoh gantung elaun kena potong
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2024 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Thunderclouds replied at 28-2-2024 11:53 AM
Ramai la nnt saja jd beruk mintak kena saspen. Bukan pekej kene potong gaji skali.

Elaun kehadiran tak dapek le...

Mcm board sitting lah.. datang je baru dpt duit.. rm3k - 5k per board meeting..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-3-2024 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 2-3-2024 10:43 AM
Elaun kehadiran tak dapek le...

Mcm board sitting lah.. datang je baru dpt duit.. rm3k - 5k per  ...

Hooooooooo...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2024 12:22 PM | Show all posts



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 227659 Replies : 4104
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 39243 Replies : 321
Aishwarya Rai, Abhishek tidak lagi sebumbung?
mojarean_XAishwarya Rai, Abhishek tidak lagi sebum
Views : 29355 Replies : 33
Puteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah curi tumpuan netizen
YgBenarPuteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puter
Views : 41364 Replies : 69
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 6872 Replies : 21
Kena lagi episod 3:Netizen terkesima grafik atlet Malaysia yang akan ke Olimpik Paris seolah muka 'wanted'
YgBenarKena lagi episod 3:Netizen terkesima gra
Views : 53353 Replies : 20
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 114033 Replies : 2973
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92325 Replies : 1005
Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan daripada hadir sidang Dewan Rakyat. Sejurus keputusan penggantungan, semua Ahli Parlimen blok pembangkang bangun membaca doa qunut nazillah
mojarean_XWan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan d
Views : 35516 Replies : 33
Teka kerja apa
TomyamPutehTeka kerja apa
Views : 12634 Replies : 69

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-7-2024 06:19 PM GMT+8 , Processed in 0.073439 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list