CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 8166|Reply: 51

[Tempatan] Budak autism lemas dalam tasik. #44, Tiada unsur jenayah kanak-kanak autistik lemas di Taman Medan

  [Copy link]
Post time 27-2-2024 11:49 PM | Show all posts |Read mode
Edited by EJALTI at 29-2-2024 01:43 AM

Budak autism lemas dalam tasik

https://www.freemalaysiatoday.co ... -lemas-dalam-tasik/

FMT Reporters - 27 Feb 2024, 11:07pm


Gambar mangsa yang dikongsi ibunya di Facebook sebelum ditemui lemas di sebuah tasik dekat Taman Medan, hari ini. (Gambar Facebook)

Mayat kanak-kanak itu ditemui pemancing kira-kira 7 malam di sebuah tasik dekat Taman Medan, Petaling Jaya.

PETALING JAYA: Seorang kanak-kanak autism ditemui lemas di tasik dalam kejadian dekat Taman Medan, di sini, hari ini.

Ketua Polis Petaling Jaya, Shahrulnizam Jaafar@Ismail, berkata mayat kanak-kanak itu ditemui pemancing kira-kira 7 malam tadi.

Stay up-to-date by following FMT's Telegram channel
Katanya, difahamkan sebelum kejadian, bapa mangsa membuat laporan di Balai Polis Sea Park berhubung kehilangan anaknya pada 4 petang.

“Mayat mangsa dihantar ke Jabatan Perubatan Forensik Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk proses bedah siasat,” katanya ketika dihubungi, menurut Harian Metro.

Terdahulu, ibu mangsa dilihat membuat hantaran di Facebook untuk mencari anaknya berusia enam tahun yang hilang di Taman Aman sekitar 4 petang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-2-2024 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat anak to exGF husband...

Anak dia cacat 3 jenis... Autism ESD, Dyslexic...

Dah usia 14 pun cacat otak tak boleh mengira sampai 10 pun...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 03:14 AM | Show all posts
Innalillah....sedih dgr berita2 mcmni. Anak i yg Autism ni pun sejenis suka sgt main air and kurang rasa takut. Memang I xkan bawak dia pergi ke tempat yg i tau i x boleh kawal mcm lakeside, water theme park, pegi camping air terjun, apa2 aktiviti air. Dia nak sgt swim, I akan bawak staycation kat bilik yg ada private pool, yg i boleh kunci during night time. Seriau la.......
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 06:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak cuai ke ni..anak tu baru 6 tahun...cane boleh merayau sorang2 kat tasik
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts
putriTS replied at 28-2-2024 03:14 AM
Innalillah....sedih dgr berita2 mcmni. Anak i yg Autism ni pun sejenis suka sgt main air and kurang  ...

Anak iols pun sama suka benor main air. Anak autisme jugak..kalau bawak ke pool, tak nyempat2 nak turun dalam pool, kene pegang tangan kemas2 sebelum bagi dia turun. Kalau tak, menonong lari terjun masuk. Padahal baru 6 tahun. Macam dah terrer swim sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 08:05 PM | Show all posts
kotakbaju replied at 28-2-2024 07:09 PM
Anak iols pun sama suka benor main air. Anak autisme jugak..kalau bawak ke pool, tak nyempat2 nak  ...

Kan? Nak bawak klua tu, mmg mcm prepare nak pegi berperang. Kalau pegi indoor playground mcm Kidzoona tu ke, I akan bawak balik entrance form extra. Kalau nak pegi, isi siap2 kat umah, sampai sana terus pass je kat staff. Jadi, kurang masa menunggu. Kalau rasa2 x boleh nak kawal, mmg xkan klua kereta. Biar la ayah dia klua, kitorang semua tunggu dlm kete.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 28-2-2024 08:17 PM | Show all posts
Sejujur saya bertanya, anak autisme ni tak boleh ke mereka diajar berenang, masuk swimmig class. Dn di kolam air dia diberikan pelampung sambil dipantau ketat.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Dekat 1st paragraph cakap taman medan. Last paragraph cakap taman Aman. Apalah reporter ni. Ni dekat dgn rumah i je, taman aman. Even report polis kejadian ni pun dah tersebar dlm whatapp group taman i. Arwah ni kembar lelaki 2 orang, pergi taman tu dgn ayah dia. Dalam report ayah dia mengaku yg tertidur. Ntahla. Sbb agak fishy tertidur dekat taman.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-2-2024 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
So nak kena simpati kat mak ayah ke cemana ni?
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai betul kanak2 autistic sekarang. Zaman 90an dulu macam tak pernah aku dengar autism ADHD bipolar bagai ni suma.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
putriTS replied at 28-2-2024 08:05 PM
Kan? Nak bawak klua tu, mmg mcm prepare nak pegi berperang. Kalau pegi indoor playground mcm Kidzo ...

Haha macam nak pi berperang gelak aku baca.

Ooo boleh bawak balik eh form register masuk kidzoona tu? Iols taktau pun. Selalu pi nak daftar masuk baru isi form tu. Tapi anak iols ni, minta adik iols pegangkan jap sementara nak boleh masuk.

Lepas tu leceh nak kena snap pic anak tu. Tak maunye dia menggelupur tak nyabor nak serang masuk dalam tu. Anak uols ok ke time nak ambik pic tu?
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 28-2-2024 08:28 PM
Ramai betul kanak2 autistic sekarang. Zaman 90an dulu macam tak pernah aku dengar autism ADHD bipola ...

Dulu xde kesedaran tentang penyakit ni semua.


Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 28-2-2024 08:28 PM
Ramai betul kanak2 autistic sekarang. Zaman 90an dulu macam tak pernah aku dengar autism ADHD bipola ...

Dulu2 waktu iols sekolah rendah, rasa ada sorang kawan ni tapi dia kelas2 belakang tu. Tak silap dia ada ciri2 lebih kurang macam adhd autistic tu. Cuma time tu, term autistic adhd ni tak digunakan lagi la. Dengar2 citer ada yang tak hantor anak ke sekolah juga sebab kelakuan tak sama macam budak normal yang lain.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 28-2-2024 08:28 PM
Ramai betul kanak2 autistic sekarang. Zaman 90an dulu macam tak pernah aku dengar autism ADHD bipola ...

You rasa kenapa? I tahu sebab genetik; lain lain?; sebab pemakanan ke?; makan ayam suntik; atau anak anak tidak cukup gizi pemakanan; yakni sampai umur fertile; baka tidak jadi subur dan normal; dan ya mmg merata rata budak autism; ada satu neighbour anak tiga lelaki; mak pak sihat muda; anak all boys autistic; hairan kan; pikirkan.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 28-2-2024 08:17 PM
Sejujur saya bertanya, anak autisme ni tak boleh ke mereka diajar berenang, masuk swimmig class. Dn  ...

Manale ade duit tu kan; masuk kelas renang kan ke mahal; nak beli beras or roti pun dah cukup baik dapat beli;
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 28-2-2024 08:28 PM
Ramai betul kanak2 autistic sekarang. Zaman 90an dulu macam tak pernah aku dengar autism ADHD bipola ...

ramai je dulu tp takde kesedaran nak anto anak ke spital utk di diagnose. so org sekeliling/makpak sendiri akan ckp anak tu over buas/degil/lembam/tak brp betul. pastu anak pun tak sek dibiarkan gitu je yg adhd menjadi2 la merempit jahat mcm2 la sbb depa kan sejenis takleh dok diam/tak takut (contoh je ye)

***hasil 6thn iols bergelumang buat research berkenaan special needs kids (focusing on autism)  bkn di msia je, even kat luar negara (ireland-sbb attachement kat sana) sama je.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-2-2024 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Taman medan mana ada tasik
Belakang tu sungai klang la
Tak perasan org memancing kat taman aman tu sbb airnya hijau shrek mancing apooo
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Innalillah
Taman tu ramai je org pusing exercise main playground
Camana boleh budak tu ke air takde org nampak
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 28-2-2024 08:17 PM
Sejujur saya bertanya, anak autisme ni tak boleh ke mereka diajar berenang, masuk swimmig class. Dn  ...

boleh sgt nokss..anak iols sejak 5thn bljr swimming dan alhamdulillah blh diving pun seusia 13thn lg. dah 15thn ni mcm2 blh buat tp iols tak berani jugak nak lepas sgt sbb derang ni sejenis terlalu berani.
tapi nak ajar bdk2 special needs ni memerlukan kos yg tggi sbb mostly bljr 1to1 dan cikgu pun kene yg ada basic knowledge for special needs kids bkn semua swimming coach blh ajar.
kalau dulu zaman anak i bljr swimming utk typical kids (grouping class) rm50/month (4classes) tp anak iols kene byr rm380/month (4classes). ni zaman 2013 skrg agaknya lagi dahsyat yuran.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2024 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi dalam my circle of people, selalu autism ni kena kat orang kaya2. Yang miskin2 anak main luar petang2 takde pulak. Yang kecik2 ada ipong, ada ps5, xbox semua ni yang kena.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-7-2024 10:48 PM GMT+8 , Processed in 0.092626 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list