CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: CARI-HBZ

“Patut Orang Dah Tahu, Memang Darjat Ibu Kena Lagi Tinggi Dari Sesiapa Pun” – Fizo Omar

  [Copy link]
Post time 29-2-2024 11:20 AM | Show all posts
pijo ni spesis membosankan. entah kenapa tak penah minat, maybe over?

kau jgn kawin la weh, dok je dgn mak kau tu sampai mereput.

iols spekuan je, ada krisis dgn wife kot? hr tu wife mcm ada kuarkan statement psl mertua2 ni kan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-2-2024 11:23 AM | Show all posts
matjerk replied at 29-2-2024 08:35 AM
Sebab mak2 mcm ni dah tanam dlm otak dorang masa kecik... mung nak idop berkat, mung kena letak ma ...

hahahaaa....dapat bayangkan jugakkk

Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Lelaki yg sudah berkahwin utamakan isteri dlm bab nafkah dan lain2..jaga hati isteri..doa isteri pada suami termasuk doa yg makbul dan tidak akan ditolak..ini benda ni jarang suami tahu ni..itu pasal rumah tgga skrg bnyk yg huru hara..
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 11:32 AM | Show all posts
Whitney72 replied at 28-2-2024 01:54 PM
Betol lar ko ckp Fizo...tp lbh afdalnya pemberian pd ibu dari titik peluh ko sendiri..bkn sepenuhnya ...

hahaha! ayat last tu iols terbahak
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Parents kalau terlalu sayang anak takleh lepaskan utk dia bina hidup sendiri, takyah galakkan kawin awal.
Anak pula, kalau rasa tak boleh tegas dgn pendirian, berbakti lah dulu kepada family. After sometime, family kena letgo juga utk kebahagian anak itu.

Selalu benda gini jadi dlm family yg ada sorang anak harapan. Family yg anak2 berjaya takde rasanya parents or adik beradik nak pegang lama2. Lagi digalakkan keluar berdikari dan bina keluarga sendiri cepat2. Parents and adik beradik tumpang gembira without being toxic.

Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 11:40 AM | Show all posts
Manusiabesa replied at 29-2-2024 09:42 AM
Topik ni menarik utk dikupas ya. Aku penah dduk kt kasut kau.

Masa tu laki aku yg aku baru kawen, ...

Allah...terukkk nyer keluarga mertua mcm tu...tak per...kifarah tu ada...nanti kena kat anak dier baru ada akalll
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-2-2024 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
rezaremy replied at 29-2-2024 11:40 AM
Allah...terukkk nyer keluarga mertua mcm tu...tak per...kifarah tu ada...nanti kena kat anak dier  ...

Masa baru kawen laki aku kuorkn triton tu utk aku.bmw utk besama. Dedua ni car keys kena smunyi. Time tu dia baru beli rumah 3tgkt. Mklum la pelaut gaji tebal. Nth apa angin, mil aku berangan dh seolah2 rumah tu nnt dia pindah masuk skli..dia cakap tgkt dua tu xberani kan bwa masuk kabinet besar2 tkut berat nnt rumah runtuh. Eh pehal lak ko brangan lelebih pdhl aset2 tu suami beli utk aku. Time tu mmg aku mewah la. Hntaran pun habib2 smua.... tp aku mkn hati bdn jdi kurus. Lps kawen tu bhgia kejap je. Laki turun laut trus aku kena seksa beb. Dhsyt ooo metua toksik. Kak2 ipar byk, 4 org, tp smua suh aku sabar. Hmm. Sbar aku jenis ada limit. Kitonyo baran. Mil yg pling problem tu. Fil mcm ok, cool. Yg lelain smua ok
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku sedang mengalaminya. Sekarang mmg banyak sabar sbb husband masih boleh tolerate walaupun tak tegas. Tp bila sakit hati tu datang, aku doakan semua adik dia rasa apa yg aku rasa sbb semua perempuan. Well, biasa org dah kna btg hidung sendiri baru sedar kan..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-2-2024 12:15 PM | Show all posts
payah sungguh dia ni nak faham kan tanggungjawab lelaki lepas kahwin patutnya first yang ke depan mestilah isteri dengan anak anak kau dulu pijo oiii.. pi kursus kahwin ke idok ni?
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 29-2-2024 09:05 AM
Meols ada kwn mcm ni. Dorg laki bini mmg syg menyayang (eh mcm lagi dlm citer Azura duet Jamel n Ogy ...

Hah boleh buat drama kisah ni..bg pengajaran mak mertua2 mcm tuh. Tp tak payah la nackgorund dato datin..buat org biasa2 ja..
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Manusiabesa replied at 29-2-2024 09:42 AM
Topik ni menarik utk dikupas ya. Aku penah dduk kt kasut kau.

Masa tu laki aku yg aku baru kawen, ...

Kalau pakai konsep... "mak cuma 1..." so memang akan berbilang bini lah ex husband mu tu.. sbb nak kena hidup ikut aturan mak nan satu itu...
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 12:33 PM | Show all posts
aku selalu fikir.. dah tua nanti.. mungkin kita jugak memerlukan anak utk jaga kita..
taktau la anak yg mana direzekikan untuk jaga kita..

tapi kalau dah parents salah sorang pasangan tu duduk sekali.. mcm mana dorang nak balik kampung belah isteri / suami pulak eh?
kalau mcm aku.. mmg bergilir balik kampung suami.. balik kampung aku.. raya pon mcm tu la.. bergilir..

kalau dah mertua ada duduk sekali... kenala bawak balik rumah mak kita sekali ke camne? huhu
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 12:36 PM | Show all posts
weh pijo...nanti anak2 ko dh beso..kawin plak dgn species mcm ko...baru ko tau betapa sakitnya ati tgk anak2 ko kena buli
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
matjerk replied at 29-2-2024 12:33 PM
Kalau pakai konsep... "mak cuma 1..." so memang akan berbilang bini lah ex husband mu tu.. sbb nak ...

Ya btul.. masa tu mmg deme skluarga pegang konsep bini boleh cari baru tp mak tetap ada 1 tu je. Tp alhmdlh bila aku dgr dia pun dh berprinsip skrg, mak dia dh slow down dh. Bini yg trbaru ni deme pindah dduk jauh2 asing trus. Bila kita tegas, mak kita pun xjdi mlampau sgt. Selagi dok taat sgt pada kuasa veto mak tu, lama2 mak kita xsedar, dia malfunction kuasa. Ada yg makan hati, tnpa disedari. Xleh ingt la time tu, p honeymoon CH pun mil nk ikot. Dia cakap xpe drop dia kt umh anak sulong d kl. Ye btul xde la dia ngekor smpai atas Ch but still dia nk jugak selit kehadiran dia tu di celah2.

Kt anak yg lain dia kurang ganggu.  Dkt anak yg pelaut gaji usd dolar ni je yg dia kalut sgt. Sgt2 toksik lah sbb jelas2 dia kejar usd tu. Rsau sgt tkut aku cekau sorg2
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Bambam12 replied at 29-2-2024 11:51 AM
Aku sedang mengalaminya. Sekarang mmg banyak sabar sbb husband masih boleh tolerate walaupun tak teg ...

Citer sini la sis..topik ni sgt menarik utk dikupas. Lets peel off together.
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Faham sangat lah situasi ada FIL macam hanat ni. Aku punya suami and MIL boleh je pergi ambil adik perempuan suami aku yg bk balik berpantang dekat kg, jauh di utara bawak ke negeri SSJP yer.. sedangkan isteri PJJ nye 2bulan tak balik jenguk. Umpama suami adiknye tu dah ke alam ghaib. Dalam air mata aku doakan Allah gantikan aku dengan kebahagian lain dan berikan mereka balasan didunia dan akhirat. Akhirat yg pasti tu aku nak mereka disiksa. Mak mertua memang hasut suami tak bagi pindah dekat aku.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-2-2024 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari mula kawen lagi..kalau sape2 ingat... hari kenduri tu lagi.. pijo announce akan bawak adik2 n mak tggal bersama..sbb tgjwb dia..dia kata.. padahal adik2 dia tu dah  berbulu penuh dah..
X reti2 duduk luar sewa dgn kwn2 ke? Klu mak tu,  x pe lah kot... tp x malu eh..duduk rumah menantu? Family menantu nak dtg pun mesti segan.. lps pmpuan yg sulong tu nikah, baru duduk asing.. adik yg belajar pulak, akan balik time cuti.. bukan kelik klate.. kelik rumah mawar tu jugak.. rimas weh.... pastu laki adik pijo tu mengata mawar selalu x nak join klu pegi holiday dgn sskjp.. eh hello..dah hari2 menatap puak2 sskjp... time korang holiday kot dia nak me time kat rumah sendiri kot.. ada hati mwnyindir2 mawar mekap cair tak suka panas katanya.. x sedar bini ko s3belum kawen menumpang rumah mawar
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Manusiabesa replied at 29-2-2024 12:37 PM
Ya btul.. masa tu mmg deme skluarga pegang konsep bini boleh cari baru tp mak tetap ada 1 tu je. T ...

Mmg gitu lah... kalau anak pelaut usd..harus lah jadi harapan... nak2 kalau bini x keje ke... harus disuruh cerai..takut sgt anak dia kena belanja lebih sbb bini x keje.. anak2 dia payah nak sedar sbb dibesarkan dgn ajaran mak dia gitu... bila dia kawen, pasangam kena adjust ikut cara mak dia... ikut aturan mak dia... smpai kena makam hati berulam jamtung....
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 12:46 PM | Show all posts
bakal menduda lagi ka?
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Byk nau aku typo..malas nak edit.. paham2 je lah ye
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-7-2024 03:37 AM GMT+8 , Processed in 0.080299 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list