CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: CARI-HBZ

Bekas Madu Miera Liyana Puas Hati Menang Kes Nusyuz - "Bila Sudah Ditolak Ini Membuktikan Adibah Bukan Isteri Derhaka"

  [Copy link]
Post time 6-3-2024 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Tuntut kak jangan tak tuntut. Nafkah anak, harta sepencarian. Padan muka dia yg buat hal bini pula yang dikata nusyuz
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-3-2024 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
azimodin replied at 5-3-2024 12:56 PM
Cakap pasal hakin ni kan ada jugak jantan2 yang persoalkan kuasa hakim, especially bila berkait nu ...

Penganut agama melayu, gitu la ajarannya.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2024 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerja apa skrg laki mira liyana ni...serba dinamik dah bertukar jd serba tak kena dah
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2024 06:09 PM | Show all posts
tay22 replied at 5-3-2024 03:05 PM
Selain tu, masih lagi ada yg tak tahu pasal payung emas tu hadis palsu.
Ni sbb i ada ternampak kom ...

Ramai lelaki y x sedar jugak poligami hanya utk lelaki mampu. Meaning klu setakat berjantina lelaki dan beragama Islam belum cukup syarat utk poligami. Kalau buat jugak boleh jadi hukum haram sebab lelaki tak mampu tak mungkin boleh berlaku adil.
Kalau nafkah utk isteri pertama pun cukup2, x mungkin boleh adil nafkah zahir sbb suami tak boleh ambik portion nafkah isteri pertama untuk diberi kepada isteri kedua. Dalam poligami, nafkah untuk isteri pertama x boleh kurang dari sebelum suami berpoligami. Ramai y fail pasal y ni.

Poligami hanya dibenarkan tapi tak digalakkan dalam Islam. Lelaki sekarang ramai yang ingat poligami tu sunnah. Padahal hukum asas hanya dibenarkan. Jadi sunnah kalau berkahwin dengan balu atau utk dapatkan anak disebabkan pasangan mandul. Tapi situasi tu pun masih kena wajib mampu berlaku adil baru boleh poligami.




Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2024 06:12 PM | Show all posts
kepompong replied at 5-3-2024 03:12 PM
kesian org yg percaya pasal payung emas ni... esp yg pompuan diperbodohkan kalau mengalah aje , ke ...

aa btl chuols, emas jadah apa nk guna kat sorga. hidup2 ni org nk guna buat beli brg keperluan. dah 2024 pun masih ada nk menunggang lg
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2024 06:14 PM | Show all posts
tahniahh kak deeb. lepas ni mil landak kena tido depan puntu bilin nantu plak ke cemana? takut reta berkurang seposen
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-3-2024 06:19 PM | Show all posts
sementara itu Adibah enjoy bercuti di Guangzhou
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2024 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Jantan2 yg gigih nk poligami ni , 5waktu solat jemaah kat mesejid ke idokkk??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-3-2024 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
ye ke dah miskin pakcik roslan ni? bukan ke apak ML business partner dengan heols dan dari situ la bermula aktiviti sondolan ML ngan restu mak pak sheols?
dah tu takkan mak pak ML tak payung menantu/business partner
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2024 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Noraniza_Iblis replied at 1-3-2024 02:49 PM
dlm byk2 kes penyondol... yg ni je yg iollss sokong & kesian...
yg lain tu mmg iolss rase mcm selaya ...

Ko kesian kat ML?
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2024 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Berapa umur si jate kertu ni?
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2024 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Padan muka. Useless man, miera and mak mertua kerepot..padan muka korang.
Harap lepas mil still mengekor lah ke mahkamah.
Tahniah kak deeb. Tuntut jgn bg chance wpun seposen. No mercy. Ingat balik bila bunch of clowns ni tuduh akak nusyuz semua. Maruah tercalar.

Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2024 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
terbaik kak Deeb!
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2024 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah Tahniah Kak Deeb
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2024 10:04 AM | Show all posts
jebatmaspunyer replied at 6-3-2024 06:09 PM
Ramai lelaki y x sedar jugak poligami hanya utk lelaki mampu. Meaning klu setakat berjantina lelak ...

sebenarnya bukan sunat muakad pun, wajib jauh skali..lelaki2 malaysia dgn ppuan2 sundal penyundul mmg suka up2 kan hal poligami ni mcm watu kewajipan, nk takut2kan ppuan bini no 1. kalo tolak jd murtad katanya. pala nenet dia ajor ayat poligami tu pun ada satu je dlm quran tu (depa bukan tau pun, mengaji pun tak, dia tau nk beromen je) ..cer pikir dah la satu ayat, tak wajib siap mention kalau mampu buat, kalo tak mampu jgn buat. rileks2 sudah..siti khadijah pun tak bermadu. jadi ahli syurga jugak. nabi pun tak paksa sahabat2 suh poligami, tak wajibkan pun. jd ppuan pun ada hak nk terima atau tak. ustaz2 tak penah nk up pasal ni sbb masing2 ada personal interest. menunggang selagi boleh
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2024 10:05 AM | Show all posts
miss_strangers replied at 6-3-2024 07:44 PM
Jantan2 yg gigih nk poligami ni , 5waktu solat jemaah kat mesejid ke idokkk??

depa cuma hapal ayat2 nk beromen je dlm quran tu, hadis malam jemahat...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2024 10:21 AM | Show all posts
IzzahF replied at 7-3-2024 10:04 AM
sebenarnya bukan sunat muakad pun, wajib jauh skali..lelaki2 malaysia dgn ppuan2 sundal penyundul m ...

Tak dinafikan geng ustaz ramai y menangkan golongan lelaki y nak poligami. Ustaz Azhar Idrus dulu ceramah2 dia agak kasar kpd wanita tapi skrg ni lebih berlembut & dia pun x encourage berpoligami. Dia dah rasa macammana.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2024 10:23 AM | Show all posts
IzzahF replied at 7-3-2024 10:04 AM
sebenarnya bukan sunat muakad pun, wajib jauh skali..lelaki2 malaysia dgn ppuan2 sundal penyundul m ...

Lagi satu, nampak macam masyarakat dah jadikan kebiasaan dengan norma "suami check-in dengan penyondol" or "buat project dalam kereta then kantoi dengan sd cam kereta". Macam, tak urut dada ke baca that part?
Maybe atas sebab " Tak pa, sbb kahwin juga even senyap2 belakang isteri. Tak pa, sbb dijadikan isteri kedua = berpoligami sunnah agama."

Part berzina dan buat benda menghampiri zina ni, laki or ustaz2 ni tak bising pula. Part bini tak redha dan bising (bersebab) tu yg dihighlight.


Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2024 10:29 AM | Show all posts
jebatmaspunyer replied at 7-3-2024 10:21 AM
Tak dinafikan geng ustaz ramai y menangkan golongan lelaki y nak poligami. Ustaz Azhar Idrus dulu  ...

dorang tak penah sebut pun yg ayat tu ada 1 je pastu tak wajib. tak tau kenapa..takut bini kat rumah jadi pandai kot
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2024 10:31 AM | Show all posts
tay22 replied at 7-3-2024 10:23 AM
Lagi satu, nampak macam masyarakat dah jadikan kebiasaan dengan norma "suami check-in dengan penyo ...

itulah aiols curious ustaz2 malaysia kenapa bab ni depa senyap ja? depa btl2 muslim yg tunduk dan patuh ke? atau sebenarnya jadi ustaz tu sbb kerjaya ja. apa sebenarnya pegangan dorang ni bab zina, bab nafkah..bab kekurangan ilmu utk jantan2 kat malaysia ni dorang tutup mata je. dorang main2 kan agama sebenarnya. agama utk kepentingan sndiri semata2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-5-2024 01:09 PM GMT+8 , Processed in 0.317861 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list