CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 18011|Reply: 29

[Tempatan] Ada yang dah beranak, graduan kecewa konvokesyen ditangguh lagi

[Copy link]
Post time 12-4-2024 11:02 AM | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR: Graduan Universiti Teknologi Mara (UiTM) kecewa apabila Istiadat Konvokesyen Ke-99 ditangguhkan buat kali kedua.

Istiadat Konvokesyen itu yang dijadualkan berlangsung pada Mei ini selepas ditangguhkan pada Disember tahun lalu sekali lagi ditangguhkan dan dijangka diadakan pada September ini.

Ini menjadikan graduan yang menamatkan pengajian pada Februari 2023 terpaksa menunggu hampir dua tahun untuk menerima skrol.

Graduan dari Fakulti Kejuruteraan yang mahu dikenali sebagai Kamal, 25, menyifatkan penangguhan istiadat itu menunjukkan kelemahan pengurusan universiti.
"Bayangkan graduan sudah menunggu lama ada yang dari bujang dan kini sudah mempunyai anak.

"Konvokesyen adalah untuk meraikan bersama keluarga namun selepas beberapa kali penangguhan mungkin 'mood' untuk berkonvo sudah tidak ada lagi.

"Ini bukan kali pertama penangguhan Istiadat Konvokesyen UiTM, malah ketika COVID-19 dahulu sudah beberapa kali ia ditangguhkan namun kini penangguhan dibuat tanpa sebarang alasan munasabah," katanya.

Sementara itu, seorang graduan dari Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, Nur Afifah, 24, memohon jasa baik Tuanku Canselor UiTM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Universiti yang menentukan kekerapan dan tarikh bagi mengadakan konvokesyen untuk mengkaji semula penangguhan konvokesyen berkenaan.

"Jika konvokesyen diadakan pada September tahun ini, ia genap 20 bulan kami menamatkan pengajian. Bayangkan graduan lain yang akan berkonvo pada Istiadat Konvokesyen ke-100 dan seterusnya, bila mereka akan berkonvo?

"Pemakluman penangguhan yang dimuat naik di media sosial tanpa sebarang alasan itu menjadikan graduan sebagai mangsa dan terpaksa menunggu lama. Jika dahulu kita faham kerana negara dalam keadaan pandemik.

"Para cendekiawan universiti sepatutnya sudah mempunyai perancangan dan bukannya menjadikan graduan sebagai mangsa keadaan," katanya.

Sebelum ini, beberapa kali Istiadat Konvokesyen UiTM ditangguhkan susulan peningkatan kes jangkitan harian COVID-19 pada 2 hingga 23 Mac 2022.

Lazimnya, Istiadat Konvokesyen sepatutnya dilangsungkan enam bulan selepas tamat pengajian.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-4-2024 11:26 AM | Show all posts
Konvo ni syarat ja la bengap oi, habis belajar kluar result , habis praktikal apa semua , transkrip dah ada, cgpa dah ada,. boleh ja kan mtk reja?.. hang ingat future majikan nak tgk gambaq konvo hang kaa?
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
ChildrenOfBodom replied at 12-4-2024 11:26 AM
Konvo ni syarat ja la bengap oi, habis belajar kluar result , habis praktikal apa semua , transkrip  ...

Sgt setuju..i x de ambil gambar konvo.post graduate tapi dpt je keje based on results...sijil tu dpt je x pyh pun nak konvo bagai..uitm tangguh komvo ni sbb bajet kot
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
konvo kensel banjir. Pulang jubah, dapat scrol. Nak konvo 2nd round bayar extra.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
naper nk pening psl konvo..fikirla acaner nk idup ngn ijazah tu nt.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala korang ni..depa nk gak ada gambo baling2 mortar board tu bagai nak pegang bunga + patung po-oh yg ada bunga tu......org lain ada..takkan depa takde kan
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-4-2024 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Itu last jumpa member sblm korang bawa halatuju dunia baru
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 03:22 PM | Show all posts
korang kena paham
depa nak juga gantung frame kat umah parents
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-4-2024 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Sini je kan konvo2 tu.. negara lain takat pakai jubah ambik gambar je kan.. ke iols salah
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
ChildrenOfBodom replied at 12-4-2024 11:26 AM
Konvo ni syarat ja la bengap oi, habis belajar kluar result , habis praktikal apa semua , transkrip  ...

Transcript tu dapat masa konvo...selagi x konvo mereka mana dapat...tu sb depa susah nk mintak kerja dan sambung degree..ni anak akak sendiri la pengalaman mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 07:57 PM | Show all posts
noor2 replied at 12-4-2024 07:44 PM
Transcript tu dapat masa konvo...selagi x konvo mereka mana dapat...tu sb depa susah nk mintak ker ...

ekceli kalau kes tangguh2 ni, kita boleh je mintak skrol tu kat pihak uni, meols penah je buat, tapi lupa kena bayar ke idok, rasanya bayar certain amaun la macam RM50 camtu. Boleh request ambik byhand atau pos, kalau pos ada caj pos la.
So, konvo ke tak konvo ka, boleh sajork dapat skrol awal katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
majlis convo tk penting pun... ape la bbnu ni... yg penting overall cgpa 4.00 yer
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Macik taknak gaduh pasal gambau ke
Pasal transkrip ke
Iv keje ke
Baling mortar fotoshoot jubah ke

Sekarang nak tahu
Kenapa tunda?!

Sekian soalan macik
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
hyie replied at 12-4-2024 07:57 PM
ekceli kalau kes tangguh2 ni, kita boleh je mintak skrol tu kat pihak uni, meols penah je buat, ta ...

Ohhhh..betul ke...kalau tahu dah lama budak ni mintak sambung degree...tu la bila x bertanya2 ni..adoiii...

Tq info hyie...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 12-4-2024 12:51 PM
naper nk pening psl konvo..fikirla acaner nk idup ngn ijazah tu nt.

Agreeeee!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2024 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
she replied at 12-4-2024 08:04 PM
Macik taknak gaduh pasal gambau ke
Pasal transkrip ke
Iv keje ke

iols pun nak tau jugak...kalau dulu sbb covid skrg knp??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-4-2024 09:08 PM | Show all posts
noor2 replied at 12-4-2024 07:44 PM
Transcript tu dapat masa konvo...selagi x konvo mereka mana dapat...tu sb depa susah nk mintak ker ...

transkrip boleh mintak dekat Jabatan Hal Ehwal Akademik lepaih habis belajaq tak payah tunggu lepas konvo pon.. konvo ni just majlis simbolik habis belajar (graduasi) semata2...takdak kaitan dengan keputusan akademik....once senat dah  bermesyuarat kata bdk tu boleh grad thats it.
selalunya bdk2 lps majlis konvo tu la depa p pjbt HEA amik transkrip... kalau bdk yg tak datang konvo depa boleh suruh pejabat HEA post...kena laa bayar kalau x silap. cth kalau bdk tu kalut nk p inteview dia perlu transkrip bagai sblm konvo boleh jaa depa mintak once dh kluar result sem last..

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2024 01:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Sbb masa covid dah tangguh so yg next2 lg lambat.
Mcm spm la kot
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2024 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 12-4-2024 07:44 PM
Transcript tu dapat masa konvo...selagi x konvo mereka mana dapat...tu sb depa susah nk mintak ker ...

Konvo tu majlis saja.. rasa byk Uni bagi je if nak scroll or transcript... Lagi2 kalau asyik postpont.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2024 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok ok...tq info @ COB dan Piramida...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-5-2024 02:13 PM GMT+8 , Processed in 0.103640 second(s), 53 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list