CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: codenamedream

Artis terpaling parenting beraya di Kelantan tinggal bayi di KL

  [Copy link]
Post time 14-4-2024 01:09 PM | Show all posts
perbuatan fitnah dari perspektif agama Islam hukumnya haram dan ditegah kerana ia boleh menjatuhkan maruah seseorang dan seterusnya menimbulkan perpecahan, perbalahan dan kemusnahan harta serta kehilangan nyawa. Dalam Islam, fitnah adalah salah satu dari sifat terkeji dan amat dilarang. Allah SWT berfirman yang bermaksud:

“Dan bunuhlah mereka (musuh yang memerangi kamu) di mana sahaja kamu dapati mereka, dan usirlah mereka dari tempat yang mereka telah mengusir kamu; dan (ingatlah bahawa angkara) fitnah itu lebih besar bahayanya daripada pembunuhan dan janganlah kamu memerangi mereka di sekitar masjid Al-Haraam sehingga mereka memerangi kamu di situ. Oleh itu kalau mereka memerangi kamu (di situ), maka bunuhlah mereka. Demikianlah balasan bagi orang-orang yang kafir [191]”.

Surah Al-Baqarah:191.

FirmanNya lagi yang bermaksud:

“Dan janganlah engkau (berkisar dari pendirianmu yang benar, dan jangan) menurut kemahuan orang yang selalu bersumpah, lagi yang hina (pendapatnya dan amalannya) [10]. Yang suka mencaci, lagi yang suka menyebarkan fitnah hasutan (untuk memecah belahkan orang ramai) [11]”.

Surah Al-Qalam: 10-11.

Perbuatan fitnah turut dikecam keras oleh Rasulullah SAW. Baginda telah bersabda dalam hadith yang diriwayatkan oleh Huzaifah R.A yang bermaksud:

“Tidak masuk syurga orang yang menyebarkan fitnah (mengadu domba)”.

Riwayat al-Bukhari dan Muslim
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 14-4-2024 01:10 PM | Show all posts
sora13 replied at 14-4-2024 01:01 PM
Kau buka aib Faz dapat like sikit, boleh pulak. Hahaha...

Dapat like sikit, itu bukan aib.Kita hidup didunia nyata

Jangan termakan definisi AIB benak.

Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Diamondmoney replied at 14-4-2024 05:08 AM
Kt igs acik pakyu

.
.
.
nk tgk jap hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Pak.dolla replied at 14-4-2024 01:05 PM
.
.
.

Nti ada masa terluang korek2 la pakdol. Kami haters sedia menanti
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 01:11 PM | Show all posts
PENCAPAIAN NEELOFA

Beliau meraih pelbagai pencapaian sepanjang kariernya sebagai anak seni dan antara yang terbesar termasuk Pengacara TV Wanita Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-27, 28 dan 29, Bintang Paling Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-29, Top Top MeleTOP (Wanita) di Anugerah MeleTOP Era ke-4 dan ke-5 dan banyak lagi.

Sebagai usahawan, Neelofa pernah terbabit dalam pelbagai cabang perniagaan seperti kanta lekap Lofalens, produk pil penjagaan kesihatan Beautea Slim dan jenama pakaian wanita Muslimah, Naelofar Hijab. Seterusnya menjadi antara 300 individu yang tersenarai dalam Forbes 30 Under 30 Asia 2017.

Pada Disember 2017, beliau dilantik sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif di syarikat AirAsia Bhd.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 01:12 PM | Show all posts
Selebriti yang pernah terpalit dengan kontroversi membabitkan kelab malam.

Pada 19 Disember 2004, berlakunya perkelahian antara Fazura dan seorang wanita bernama Geraldine Mariana Wong. Pertelingkahan itu terjadi di Bar Luna Pacific Regency Hotel & Apartments, Kuala Lumpur.
Fazura disaman oleh Geraldine atas tuduhan mencederakan. Fazura menerusi keterangan pembelaannya, menghayun kasut kepada Geraldine selepas rambutnya ditarik kuat oleh wanita tersebut.
Perbicaraan kes ini bermula pada 2006 dengan keputusan berpihak kepada Fazura pada 2008. Dalam kes lain, Fazura juga pernah ditahan polis bersama seorang lagi pelakon, Sharifah Sofea di sebuah kelab malam di Jalan Doraisamy, Kuala Lumpur pada Februari 2006.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 14-4-2024 01:13 PM | Show all posts
hell0jennie replied at 14-4-2024 01:09 PM
perbuatan fitnah dari perspektif agama Islam hukumnya haram dan ditegah kerana ia boleh menjatuhkan  ...

Setakat copy paste
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
hell0jennie replied at 14-4-2024 01:11 PM
PENCAPAIAN NEELOFA

Beliau meraih pelbagai pencapaian sepanjang kariernya sebagai anak seni dan anta ...

Pencapaian cemerlang jah mcm tersekat di thn 2017 tuuu jerrrr.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-4-2024 01:14 PM | Show all posts
Neelofa menang Anugerah Usahawan di Monaco

PENGACARA, pelakon dan usahawan terkenal, Noor Neelofa Mohd Noor berjaya menggondol Anugerah Usahawan di Influencer Awards 2019 yang berlangsung di Monte Carlo, Monaco semalam.

Neelofa berkata, beliau berasa sangat teruja diiktiraf menerusi anugerah berkenaan memandangkan setiap pemenang telah dipilih oleh juri dan calon-calon setiap kategori daripada seluruh dunia.

“Alhamdulillah, saya berasa sangat bersyukur dan teruja menerima anugerah ini.

“Memandangkan pemilihan setiap penerima anugerah dibuat berdasarkan penilaian juri dari New York, Los Angeles, Perancis dan negara Timur Tengah, ia membuatkan anugerah ini bertambah istimewa,” katanya.

Menurut Neelofa, bisnes hijab, Naelofar yang diusahakan sejak 2014 dan keutamaannya terhadap modest fashion telah membuka peluang untuknya mengembara dan memperkenalkan Malaysia ke persada dunia.

“Saya sendiri tidak sangka diberikan pengiktirafan sebegini rupa. Bermula dengan perniagaan kasut secara kecil-kecilan di rumah membawa kepada kewujudan jenama Naelofar, pengiktirafan ini merupakan titik tertinggi dalam karier bisnes saya setakat ini.

“Sejujurnya saya berasa sangat bertuah memandangkan bisnes hijab ini mampu menjadi platform buat saya memperkenalkan negara kita dan modest fashion kepada orang luar,” ujarnya

Influencer Awards 2019 Monaco merupakan penganjuran kedua selepas diadakan dengan jayanya pada tahun lalu. Lebih 100 influencer media sosial seluruh dunia dijemput, bukan sahaja kalangan influencer fesyen, malah mereka yang dikenali ramai dalam bidang keusahawanan, penjenamaan dan selebriti.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
hell0jennie replied at 14-4-2024 01:08 PM
like sikit tu aib ke bongok ? like sikit tu menunjukkan idolat kau SENDU XDE SAPE KESAH DAH KETING ...

Aib ke xpakai purdah? Bkn ko kata purdah xwajib ke? yg mana satu ni? Hahahahah Lol
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 01:15 PM | Show all posts
Kerana Salah Faham “KimK”, Nur Fazura Malukan Peminat

Oh,oh,oh. Untuk seseorang yang fazbulous seperti Fazura, kesalahan memahami maksud “kimK” yang ditulis oleh seorang peminatnya agak sukar difahami. Abang Nara yang tak berapa urban ini pun boleh memahami bahawa “kimK” tersebut merujuk kepada Kim Kardashian, bukannya kim*ak seperti yang dianggap oleh Fazura. Namun salah faham sebegini memang boleh terjadi. Biasalah, tulisan dekat-dekat dan short form ini memang boleh salah dibaca.

fazura kimK

Advertisement
Apa yang lebih menyedihkan ialah Fazura telah memalukan peminat yang menulis perkataan “kimK” itu menerusi akaun Instagramnya. Tambah menambahkan kebengangan peminat ialah apabila Fazura menggunakan ayat muslim “mother” yang bertudung. Untuk makluman, perkataan “kimK” tersebut telah digunakan untuk menggambarkan kawan Fazura. Walaupun telah membuang gambar di atas, Fazura tidak meminta maaf sebaliknya membuat penjelasan panjang lebar.

Salam. Selama mempunyai social media, saya sering cuba berdiam diri setiap kali ada tohmahan, kutukan dan kata kata jahat yg ditulis oleh segelintir manusia yg bersikap riak terhadap my loved ones. Saya akan delete atau blocked sahaja kerana tidak mahu melayan walaupun ada segelintir kata kata itu membuat teman teman dan peminat saya terkesan dan bersedih. Sudah lama saya melalui perkara yg sama setiap kali saya upload foto mereka. As a human being, sedikit sebanyak saya akan marah dan malu dengan bahasa melukakan yg kebanyakan dikeluarkan dalam Bahasa Melayu. Sebelum ini banyak kata2 yg digunakan hanya menggunakan short-forms dan double-meaning. Bila saya tegur, buat tak tahu dan mereka bergaduh pula dgn peminat saya yg lain. Why do we always have to make others think or live like us? Why are we so worried? Biarlah saya, kamu atau teman-teman saya hidup dengan cara masing masing. Kemudian, jika ada pendapat atau komen, perlukah guna perkataan, frasa atau slanga dengan double-meaning? Mengundang rasa kurang senang banyak pihak? Hanya ALLAH saja yg tahu. This goes to me and everyone. May we learn from our mistakes and please, if kita tak mahu cakap nice things.. Just don’t comment anything at all. Itu lebih baik. Sending love always
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 01:16 PM | Show all posts
Selfie Dengan Anjing, Nur Fazura Dikritik Peminat

Anjing dan umat Islam terutamanya di Malaysia adalah satu perkara taboo. Sebelum ini beberapa kontroversi seperti kempen ‘I want to touch a dog‘ dan aksi beberapa selebriti lain memegang anjing telah menjadi topik perbualan hangat. Terbaru, Nur Fazura turut sama dihimpit kontroversi gara-gara gambar selfienya dengan seekor anjing yang bernama ‘Kuning’.

Gambar ini telah dimuatnaik oleh Fazura ketika menghadiri satu majlis amal untuk mengutip dana untuk Furry Friends Farm, sebuah badan yang menjaga kebajikan haiwan. Seperti biasa apabila ternampak anjing, maka muncullah komen-komen yang mengkritik dan mempersoalkan tindakan Fazura. Ada yang mempersoalkan ‘kenapa nak kena selfie dengan anjing?’, ‘saja nak kena bash ke?’ dan ‘tak elok dipandang dan boleh timbulkan fitnah’.fazura anjingfazura anjing

Bagi Abang Nara tak salah pun nak selfie dengan anjing. Memang jelas tak ada pegang apa pun. Lagipun anjing boleh dipegang jika kering. Malah memang event yang dihadiri oleh Fazura berkaitan dengan haiwan. Fazura juga ada jawapannya untuk peminat yang mempersoalkan tindakannya itu.

Namun sebenarnya hanya segelintir/seorang dua sahaja peminat yang mempersoalkan tindakan selfie Fazura ini. Kebanyakan yang lain menyokong Fazura. Malah ramai yang mengkritik salah faham para peminat yang mempersoalkan tindakan Fazura.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-4-2024 01:17 PM | Show all posts
Ada bau hangit tak kat sini?


Jennie needs a hug

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambil selit hadis...sambil share aib lama org...muahhahaaaaa...jenie lembam sudah sewel....
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
hell0jennie replied at 14-4-2024 01:16 PM
Selfie Dengan Anjing, Nur Fazura Dikritik Peminat

Anjing dan umat Islam terutamanya di Malaysia ada ...

Gosip terkini xde ke? Mcm gosip smlm yg jah terbang niqab tu? Stkt gosip 10-15 tahun lepas xde kesan pn
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 01:18 PM | Show all posts
EDISI TERPALING SYOK SENDIRI

Shaheizy Sam Nafikan Pernah Bercinta Dengan Fazura


Jika sebelum ini, Fazura mendakwa pernah bercinta dengan Shaheizy Sam di dalam rancangan Facing Up to Fazura, kali ini giliran Sam pula untuk menafikan perkara tersebut melalui rancangan Melodi pada hujung minggu lalu di TV3.

BACA: Fazura Dedah Pernah Bercinta Sekejap Dengan Shaheizy Sam

Sam dikatakan berdiam diri dan tidak mempedulikan perkara itu namun dia menafikannya dengan alasan penat bekerja malah turut menafikan bahawa Fazura bertepuk sebelah tangan disebabkan sikap Sam sendiri yang memberi bayangan seolah-olah itu sebenarnya yang berlaku.

“Tak adalah, orang cantik seperti itu takkanlah bertepuk sebelah tangan. Cuma bila tiba masanya untuk saya bercerita nanti barulah saya akan bercerita”

“Ia lebih kepada hubungan kawan di mana kami bekerja secara profesional bersama-sama. Bagi orang yang tidak kenal mungkin berasa tidak selesa dengan dia tetapi saya selesa dengan dia dan masih berkawan dengan dia,” katanya.

Masih lagi mahu berteka-teki, kita tunggu saja apa kata pelakon ini yang pernah mengakui dia sering keluar bersama Fazura, apabila dia sudah bersedia nanti.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-4-2024 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
kepanasan menggelupur si lembam...katanya fitnah aib bagai
padahal makci fakyu kau yg sebarkan aib tuan sembahan kau dulu kini selamanya....buduh
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Diamondmoney replied at 14-4-2024 05:10 AM
Nti ada masa terluang korek2 la pakdol. Kami haters sedia menanti

.
.
.
hahahaha...siap
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Masukkeluar replied at 14-4-2024 01:18 PM
Gosip terkini xde ke? Mcm gosip smlm yg jah terbang niqab tu? Stkt gosip 10-15 tahun lepas xde kes ...

Aku tgh tggu pencapaian cemerlang jah thn 2020 ke atas....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-4-2024 01:19 PM | Show all posts
hell0jennie replied at 14-4-2024 01:18 PM
EDISI TERPALING SYOK SENDIRI

Shaheizy Sam Nafikan Pernah Bercinta Dengan Fazura


Lagiiii
Lagiiiii
We want moree
Pastu bolehlah kau apply Hadis copy paste Kau tu

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-7-2024 12:16 PM GMT+8 , Processed in 0.322526 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list