Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
24656
View
136
Reply

nak blaja mandarin

[Copy link]

Author: hazel_nut       Show all posts   Read mode

Post time 12-6-2011 10:09 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 16-6-2011 21:59

lesson 5:  penggunaan   hu & bhu

hu = reti
bhu = tak reti


hu dan bhu diguna dlm "seseorang tu tau melakukan sesuatu perkara atau tidak". so, org tu leh jalan ke, bleh renang ke, bleh masak ke, kite kena gune atau .




vocabulary

ݳ jich = pandu kereta


Ӣ yngwn = bahasa english
Ӣ yngy = bahasa english
zhngwn = bahasa cina

hny = bahasa cina


huwn = bahasa cina


huy = bahasa cina
mliwn = bahasa melayu
mliy = bahasa melayu
Ӿ yuyng = berenang
jing = cakap/kata
˵ shu = cakap/kata
chngg= nyayi
һ ydin = sikit

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2011 10:10 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 16-6-2011 22:02

Ӣ"" yng"y"dan Ӣ"" yng"wn"  adalah sama. Bahse English maksudnye korangleh interchange "" dan ""   sukahati


utk zhngwn dan hny maksudnye bahasa cina.   zhngwn lebih biasa digunakan di setiap hari.
hny merupakan official word. termni jugak jarang diguna.


huwn bermaksud bahasa cina juga. tphanya digunakan di malaysia dan singapore sajer. klu korang gi negara china ke taiwan, jgn gune term huwn. diorang xpaham apa term tu.


Di Taiwan, bahasa cina juga dipanggil guy ( bahasa kebangsaan).


jing dan ˵ shu maksud dia sama. jing lebih informal atau diguna bile casual talk la. ˵ shu lebih formal.




contoh ayat



ݳ. t bhu jich. = dia x reti bawa kete.



ὲӢ. t bhu jing yngwn= dia xtau cakap bahse english.




Ӿn hu yuyng ma?= awak reti berenang x?

һӾw hu yuyng.= aku reti berenang.




˵n hu shu huy ma? = awak tau cakap bahse cine x?

˵һ㡣hu shu ydin = tau cakap skit.




㲻ᳪn bhu chngg ma? = awak xtau nyayi ke?

Ҳᡣw bhu= aku xtau.





reference:

http://www.italki.com/answers/question/87232.htm

http://www.italki.com/answers/question/43877.htm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2011 09:09 AM | Show all posts
Reply 23# blackkingdom99


xie xie..chaiyok chaiyok

Black, apa bezanya hui ngan chidao (tahu)..
tak tau eja betul ke tak..
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2011 09:39 AM | Show all posts
bagus2  nk kene tulis dalam buku ni ...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2011 09:47 AM | Show all posts
Reply 25# outcast


betul..betul..kalu tak lupa nih..

harap2 taklah berkubur thread ni ye....
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2011 09:51 AM | Show all posts
Reply 26# bungasakura


    yup ... hopefully  mmg dalam agenda  nk learn mandarin
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2011 04:22 PM | Show all posts
Reply  hazel_nut


    Sorry ye dear..lambat reply. This is one of my problems, tak boleh bagi 1 ...
SepatuB Post at 27-4-2011 12:36



   
ank sy ada kelas pinyin ni kt sklh ..apa kelebihan dia?
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2011 09:53 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 16-6-2011 21:58
Reply  blackkingdom99


xie xie..chaiyok chaiyok

Black, apa bezanya hui ng ...
bungasakura Post at 13-6-2011 09:09



hui4 = tau buat x? ( know how to do it or not?)  

֪ zhi1 dao4 = tau sesuatu

utk contoh ayat seperti berikut:

kamu tau memasak x?
kamu tau main bola x?
kamu tau cakap bahse english x?
kamu tau pakai computer x?
kamu tau bawa kete x?


contoh ayat utk ֪ :

kamu tau skrang pukul berape?
kamu tau mana dia skrang?
kamu tau perbuatan ni sgt bahaya x?
kamu tau camne gi kedai tu x?
kamu tau maksud ni x?


klu ada org support, thread ni taklah berkubur
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2011 11:28 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 16-6-2011 23:38

lesson6:  penggunaan   b & b


b dan b mempunyai maksud yg sama. Maksudnye ialah tidak.  

dlm bahse cina, bleh mengubah tone nye mengikut keadaan.
Klu sesuatu perkataan mempunyai tone yg ke4, kita guna  b sblom perkataan tu.  
Klu sesuatu perkataan mempunyai tone yg selain drpd tone ke4, kita guna b sblom
perkataaan tu.

Contoh penggunaan b

Ҫ b yo= tak nak
b hu = tak tau
b sh = bukan
b yng = tak perlu
b du = tak betul



so gunakan b bile perkataan yg seterusnye adalah tone yg ke4. Gunakan b bile perkataan seterusnye adalah tone yg pertama, ke2 atau ke3.



Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2011 11:32 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 16-6-2011 23:37

contoh penggunaan b


b ky                     = tak boleh

b mngbi              = tak paham

b ho                          = tak baik

֪ b zhdo                 = tak tau



Utk loghat mandarin kat malaysia, diorang guna b utk semua keadaan. ( macam bsh
jadikan b sh,
b hu jadikan bhu.)


Korang hanye dpt dengar penggunaan yg berbeza b dan b dlm keadaan formal saje. (macam org bagi ceramah, host dlm tv show)


klu korang pikir nie susah nak blajar, so selalu guna b dlm semua keadaan la. Anggap nie sebagai general info jer la. Klu korang terer sgt, blajar pon x salah.



Reference:

http://www.italki.com/answers/question/93267.htm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2011 10:42 PM | Show all posts
wahh blackkingdom..best ni..

xiexie..
masalah nye kan, cmne nk sebut semua tu ngn btul..bace2 ni semua xtaula bace nye btol ke salah..
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2011 03:41 PM | Show all posts
wahh blackkingdom..best ni..

xiexie..
masalah nye kan, cmne nk sebut semua tu  ...
hazel_nut Post at 22-6-2011 22:42



   easy job ma. awak copy kan tulisan cina tu pastu paste kat google traslate jer la. tiru suara robot tu.
atau awak bleh bljar kat youtube










Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2011 11:17 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 25-6-2011 23:22

lesson 7: tanya soalan dalam bahasa cina (part 1)

korang dah blajar camne nak tanye soalan dlm bahse mandarin utk previous lesson. contohnye,


г n yu ch ma? = awak ade kete x?


so, (ma) ni maksudnye sama ngan "tak" dan "ke" dlm bahse melayu. Klu dah lupa camne nak guna perkataan (ma), sila tengok balik lesson yg seblum ni ye.


terdpt dua cara utk tanye soalan dlm bahse mandarin, mari kita tgk contoh:



1) г n yu ch ma? = awak ade kete x?
2) ûг? n yumiyu ch? = awak ade kete x?


utk contoh2 kat atas, kedua-dua ayat tu sama maksud jer. tapi, terdpt 2 cara utk tanye soalan dlm bahse mandarin.


utk contoh jenis pertama, korang hanye tambah "" (ma) kat belakang ayat.
utk contoh jenis kedua, korang buat camni " +û". (yu+miyu)


maknanye selepas (yu), tambah satu negative expression kat belakangnye, iaitu û (miyu) so become,  û(yumiyu). pastu jgn tambah lagi (ma) kat belakang ayat tu.


klu xleh paham xpe, mari kita tgk banyak lagi contoh kat bawah.


contoh ayat:


1) ˮ n yu shu ma? = awak ade air x?
2) ûˮ n yumiyu shu? = awak ade air x?


1)Ҫȥ? n yo q ma? = awak nak gi x?
2)ҪҪȥ? n yobyo q? = awak nak gi x?


1) Ҫˮn yo hshu ma? = awak nak minum air x?
2) ҪҪˮn yobyo hshu? = awak nak minum air x?


1˵n hu shu huwn ma? = awak tau cakap bahse mandarin x?
2᲻˵? n hubhu shu huwn? = awak tau cakap bahse mandarin x?


1) ݳn hu jich ma? = awak tau pandu kete x?
2᲻ݳ? n hubhu jich? = awak tau pandu kete x?


1Ali? n sh Ali ma? = awak Ali ke?
2) DzAli? n shbsh Ali? = awak Ali ke?


1) n sh rn ma? = awak manusia ke?
2) Dz? n shbsh rn? = awak manusia ke?


korang dah blajar (sh)(bsh)(hu)(bhu)Ҫ(yo)Ҫ(byo)(yu)û(miyu). klu dah lupa, sila tgk balik lesson yg sblum ni.


utk (sh), negative term ialah (bsh), so combine positive term dan negative term akan menjadi tanya soalan, (sh)+(bsh) = Dz(shbsh)?


utk (hu), negative term ialah (bhu) so combine positive term dan negative term akan menjadi tanya soalan, (hu)+(bhu) = ᲻(hubhu)?


utkҪ(yo),(yu) dan lain2, pun sama la.


dan selalu ingat, utk ayat jenis kedua, xperlu tambah lagi (ma) kat belakang ayat.
dan masih ingat lagi? klu ikut loghat mandarin kat malaysia, xperlu guna b. selalu guna b dlm ape2 keadaan. yg ajar kat sini utk formal saje.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2011 12:43 AM | Show all posts
like
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2011 08:27 PM | Show all posts
lesson 8: tanya soalan dalam bahasa mandarin (part 2)
hari ni kita blajar vocabulary yg lain.

vocabulary:

lng = sejuk
r = panas
dng = paham
i = cinta

klu tanye soalan pun same jer la ngan lesson 7. klu bleh paham lesson 7, so lesson nie pun bleh paham le. klu tanye orang sejuk x, bleh tanye camni:

n lng ma? = awak sejuk x?
䲻䣿 n lng b lng? = awak sejuk x? (terpikir mungkin bleh translate jadi camni: awak sejuk ke xsejuk? klu salah tolong betulkan aku )


dng ma? = paham x?
dng b dng? = paham ke xpaham?

㰮 n i w ma? = awak cinta saya x?
㰮? n i b i w? = awak cinta ke x cinta saya?


bile tanye soalan utk verb atau adjective yg ada dua perkataan seperti (goxng = gembira) ade lain skit. korang buat camni:


(goxng)+(b goxng) = ߲(go b goxng)


klu korang sebut ˲(goxng b goxng), orang mungkin bleh paham tapi pelik skit la sbb xde la orang sebut camtu. banyak lagi contoh kat bawah utk verb atau adjective yg ade 2 perkataan:



֪(zhdo)+֪(b zhdo) = ֪֪ (zh b zhdo) (tau ke xtau)
ϲ(xhun)+ϲ(b xhun) = ϲϲ (x b xhun) (suka ke xsuka)
(shngxn)+(b shngxn) = ˲ (shng b shngxn) (sedih ke xsedih)
(cngmng)+(b cngmng) = ϲ (cng b cngmng) (pandai ke xpandai)
(mngbi)+(b mngbi) = (mng b mngbi) (paham ke xpaham)



contoh ayat:

֪? n zhdo ma? = awak tau x?
֪֪? n zh b zhdo? = awak tau ke xtau?

ϲ? n xhun ma? = awak suka x?
ϲϲ? n x b xhun = awak suka ke xsuka?

(dng) dan (mngbi) maksudnye sama saje. suka hati la nak guna mane satu pun bleh.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2011 01:58 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 28-6-2011 14:18

lesson 9: cara tanya soalan dlm bahse mandarin (part 3)
korang dah blajar camne buat soalan jenis yes/no. contohnye,

Q: awak suka saya x?
A: yes. saya suka awak

Q: awak tau berenang x?
A: no. saya xtau berenang.

Q: awak tau maksud ayat nie x?
A: yes. saya tau.


hari nie, kita blajar buat soalan jenis 6W1H. 6W1H maknanya what,who,when,why,which,where and how.


vocabulary:

ʲô shnme =apa
˭ shi/ shi = siapa
ʲôʱ/ʱ shnme shhu(lit: apa masa)/ jsh = bila
Ϊʲôwishnme = kenapa
ĸ/һ n g/ nl y g= yang mana satu
nl = mana
znyng = bagaimana

vocabulary2:
zh = ini
g = penjodol bilangan utk manusia atau semua kata nama
Ь xiz = kasut
jz =ayat
˼ ys =maksud
mngz = nama
jio = panggil
li = datang
zho = cari
mngtin = besok
zutin = semalam
xiy = hujan
qli = bangun
de = punya atau  's dlm english
zi = di
z = perkataan
d = baca

dlm һ"" (nl y "g") punye "g", "g" adalah penjodol bilangan. korang belajar dulu penjodol bilangan nie dulu. jgn marah ya. lain kali akan ajar banyak lagi penjodol bilangan.


utk ayat jenis 6W1H, xperlu tambah lagi (ma) kat belakang ayat. sama ngan melayu xperlu tambah "tak" atau "ke" kat belakang ayat jenis nie.



contoh ayat:

Q:ʲô zh sh shnme? = ni ape?
A:Ьӡ zh sh xiz = ni kasut.

Q:ʲô˼zh g jz shnme ys? = ayat ni ape maksud? (lit: ni ayat ape maksud?)

Q:˭n sh shu? = awak sape?
A:xxx. w sh xxx = saya xxx.

Q:ʲô֣n jio shnme mngz = sape nama awak? ( lit: awak panggil apa nama?)
A:ҽxxx. w jio xxx = saya xxx   (lit: saya panggil xxx)

dlm mandarin bile tanye nama org, misti pkai term "apa nama". x sama ngan melayu la. dlm melayu pkai term "sape nama".

Q:㼸ʱңn jsh li zho w? = awak bile datang cari aku?
A: mng tin = besok

Q:Ϊʲôûwishnme zutin miyu li?= nape semalam xdatang? (lit: nape semalam tidak ada datang?)
A:Ϊꡣynwi xiy= sebab hujan

Q:һģnl y g sh n de? = mana satu awak punye? (lit: mana satu ialah awak punya?)
A:ҵġzh g sh w de = ni aku punye ( lit: ni ialah aku punye)

Q:? n zi nl? = awak kat mana?
A:ڷ. w zi fngjin. = aku kat bilik tidor

Q:Ҫ֣ yo znyng d zh g z? = camne nak baca perkataan ni? (nak camne baca perkataan ni?)


susunan structure ayat sangat flexible dlm bahse mandarin. asalkan leh buat org paham dan maksud jgn salah dah okay. that's y grammar mandarin sgt senang le.
klu xpaham susunan ayat dlm mandarin skrang xpe, lain kali akan ajar lagi. dont worry.


bahse pasar utk ʲô( shnme = apa) baca sbg "snmk"
bahse pasar utk Ϊʲô (wishnme = why) baca sbg " wisnmk" atau ô(zu mk)
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2011 10:55 AM | Show all posts
belajar hanyu pinyin click link nie ( with audio) :
http://lost-theory.org/chinese/phonetics/


Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2011 10:11 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 4-7-2011 22:39

lesson 10: ini, itu (⣬ǣǸ


vocabulary 1

1. (zh)= ini

2. (zh g)= ini (lit: ini + penjodol bilangan )

3. (zh g)= this one

4. (n)= itu

5.Ǹ (n g)=itu (lit: itu + penjodol bilangan )

6.Ǹ (n g)= That one

7. (g)=penjodol bilangan utk orang atau apa2 kata nama ( universal )

8. (bn)=penjodol bilangan utk buku, majalah, kamus and etc.


dlm bahse mandarin, (zh) ialah "ini". klu (zh) diikuti ngan ""(g), dia ada 2 maksud, "ini+penjodol bilangan (g)"atau "this one". (g) ialah penjodol bilangan. bentuk tulisan ni macam anak panah yg tunjuk ke atas.


(g) ialah penjodol bilangan yg sgt powerful. bleh diguna utk ape2 noun. tp klu korang dah blajar penjodol bilangan lain seperti "" (bn), (bn) ialah penjodol bilangan utk buku. so bile dah blajar, jgn la pkai penjodol bilangan (g) lagi utk buku. sbb bile orang dengar akan rasa pelik skit, tp org masih leh paham la. utk setakat nie korang hanya blajar dua penjodol bilangan saja. lain kali akan ajar yg lain.

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2011 10:22 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 4-7-2011 22:36

vocabulary 2:


9. (rn) = orang

10.(hn) = sangat

11. (ho) = baik

12. ʶ(rnsh) = kenal

13. Ů(nshng) = perempuan

14.(mi)= cantik

15.ֵ(zdin)= kamus

16(sh)= buku

17.ÿ(ho kn)= menarik(lit: baik tengok)

18.(sh) = (ialah)

19. ʲô(shnme) = apa

20. ˭(shu) = siapa

21. (de) = punya atau 's dlm bahse english

22. (zrn) = tanggungjawab

23. Ƚ(bjio) = lebih/banding/compare


contoh ayat:


dari vocabulary part1 kat atas, saya compare kan perbezaan vocabulary no.1 dan no.2:


a.˺ܺ. ( zh rn hn ho)= orang nie sangat baik.

b.˺ܺ. (zh g rn hn ho)= orang nie sangat baik.

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2011 10:25 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 4-7-2011 22:35

a.Ů. (zh nshng hn mi) = pompuan ni sgt cantik.

b.Ů. (zh g nshng hn mi) = pompuan nie sgt cantik.


a.ֵ˭? (zh zdin sh shu de?) = kamus nie sape punye?

b.Ȿֵ˭? (zh bn zdin sh shu de?)= kamus nie sape punye?


a.ܺÿ. (zh sh hn ho kn)= buku nie sgt menarik. (lit: buku nie sangat baik tengok)

b.Ȿܺÿ. (zh bn sh hn ho kn)= buku nie sgt menarik.


a.ʲô? (zh sh shnme?)= nie ape?

b.ʲô? (zh g sh shnme?)= nie ape?


a.ҵ. (zh sh w de zrn)= nie tanggungjawab aku.

b.ҵ. (zh g sh w de zrn) = nie tanggungjawab aku. (this one is my resposibility)


dari contoh2 kat atas, contoh ayat jenis a xde penjodol bilangan. contoh ayat jenis b ade penggunaan penjodol bilangan. dari sini, kita boleh lihat dlm ayat mandarin, selepas perkataan (zh) dan(n) boleh tambah lagi penjodol bilangan. bab ni xsama ngan melayu. sebenarnye, tambah penjodol bilangan selepas (zh) dan (n)pun xde beza kot.


dlm experience saya bile dengar org2 cakap, saya terasa ayat contoh jenis b lebih biasa digunakan.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.118195s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list