Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
24609
View
136
Reply

nak blaja mandarin

[Copy link]

Author: hazel_nut       Show all posts   Read mode

Post time 4-7-2011 10:31 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 4-7-2011 22:45

contoh ayat:


dari vocabulary part1 no.3 kat atas, saya bagi contoh ayat:


c.һȽϺ?  (zh g h zh g, nl y g bjio ho?) = nie ngan nie, yg mane satu lebih baik? ("this one" and"this one", which one is better?)


d.ҵ.(w de sh zh g) = yg nie aku punye (lit: aku punye ialah nie) ("this one" is mine.)


dlm contoh c dan d, ada lain skit. mesti jelas dlm bahse english baru bleh paham.  (zh g) membawa maksud "this one". "this one" the only one i point. dlm banyak benda2 kat sini, awak tunjukkan yang mana satu awak nak. pilih salah satu jer.


klu gantikan "" (zh) ke dlm contoh ayat c dan d, ayat dah jadi salah dan x natural kot.

klu xleh paham atau terlalu susah tolong bagitau ye


reference:

http://www.yoyochinese.com/which.pdf

http://www.italki.com/answers/question/54271.htm

Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2011 12:33 PM | Show all posts
lesson 11: ЩЩ ini, itu dlm plural form)
Щ (zh xi) = these
Щ (n xi) = those

klu kat belakang (zh) atau (n) tambah perkatataan Щ(xi)perkataan "ini" atau "itu" akan menjadi plural form (these, those).

vocabulary


(qng) = sila
(gi) = bagi
(kn) = tengok
Ƭ(zhopin) = foto
ˮ (shugu)= buah-buahan
(du) = semua
Ҫ(yo) = nak
(n) = ambil
ȥ(q) = pergi
(mi) = jual
(sh) = buku


contoh ayat:

ҿЩƬ(qng gi w kn n xi zhopin) = sila bagi saya tengok foto2 tu.
ЩˮҪȥ (zh xi shugu du yo n q mi de)= buah-buahan ni semua nak ambik pergi jual punya.
Щ˭? (zh xi sh sh shu de)= buku2 ni sape punya?

utk kata nama bahse melayu dlm plural form, buku jadikan buku2. buah jadikan buah-buahan. tapi utk bahse mandarin, xde pertukaran dia dlm kata nama. hanya tambah "Щ" atau "Щ" utk membuatkan singular form kpd plural form sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2011 03:54 PM | Show all posts
lajunya ...  awak post 1minggu sekali ker ?
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2011 01:04 PM | Show all posts
1 minggu update 1 atau 2 kali.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2011 01:04 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 12-7-2011 13:08

lesson 12: ߣDZ (sini, sana/situ)

/ (zh l/ zh bin) = sini
/DZ (n l/ n bin)= sana/situ

perkataan (zh) diikuti dgn perkataan (l) atau (bin) akan menjadi "sini"
perkataan (n) diikuti dgn perkataan (l) atau (bin) akan menjadi "sana/situ"

(zh l) dan (zh bin) kedua-dua istilah sama maksud iaitu "sini". begitu juga ngan (n l) dan DZ (n bin). maksudnya "sana/situ".


contoh ayat:

DZ (n bin)= sana
羰 (fngjng)= pemandangan
(hn) = sangat
(mi) = cantik
1.DZ߷羰 (n bin fngjng hn mi) = pemandangan sana sangat cantik


(zh l) = sini
(yu) = ada
(hn) = sangat
(du) = banyak
ˮ (shugu)= buah-buahan
2.кܶˮ(zh l yu hn du shugu)= sini ada banyak buah-buahan.


(qng)= sila
(gn) = ikut
(li) = mari/datang
(zh bin) = sini
һ (yxi) = sekejap
3.һ¡(qng gn w li zh bin yxi)= sila ikut saya mari sini sekejap.


Ҫ (yo) =nak
ȥ (q) = pergi
DZ (n bin) = sana
(zu) = buat
ʲô (shnme) = apa
4.ҪȥDZʲô(n yo q n bin zu shnme?)= awak nak pergi sana buat pe?
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2011 02:59 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 12-7-2011 15:02

lesson 13: nombor ( part 1)
0 = (lng)
1 = һ (y)
2 = (r)
3 = (sn)
4 = (s)
5 = (w)
6 = (lu)
7 = (q)

8 = (b)
9 = (ju)
10 = ʮ (sh)

klu sebelas, dua belas camne?  buat macam ni:

sepuluh + satu       = 11 = ʮһ (sh y)
sepuluh + dua        = 12 = ʮ (sh r)
sepuluh + tiga        = 13 = ʮ (sh sn)
sepuluh + empat    = 14 = ʮ (sh s)
sepuluh + lima       = 15 = ʮ (sh w)
.
.
sepuluh + sembilan = 19 = ʮ (sh ju)
dua + puluh            = 20 = ʮ (r sh)


dua + puluh + satu             = 21 = ʮһ (r sh y)
dua + puluh + dua              = 22 = ʮ (r sh r)
dua + puluh + tiga              = 23 =  ʮ (r sh sn)
tiga + puluh                       = 30 = ʮ (sn sh)
lima + puluh + lapan           = 58 = ʮ (w sh b)
tujuh + puluh + sembilan    = 79 = ʮ (q sh ju)
sembilan + puluh + sembilan = 99 =  ʮ (ju sh ju)

klu ada kosong di antara dua nombor, kosong itu kena disebut. contohnya kat bawah:

seratus              = 100 = һ (y bi)
seratus satu       = 101 = һһ (y bi lng y)
seratus dua        = 102 = һ (y bi lng r)
seratus tiga        = 103 = һ (y bi lng sn)
seratus sembilan = 109 = һ (y bi lng ju)

bandingkan perbezaan nombor dari 110 ke 119 dgn nombor dari 10 ke 19:

seratus + satu + puluh                = 110 = һһʮ (y bi y sh)
seratus + satu + puluh + satu     = 111 =  һһʮһ (y bi y sh y)
seratus + satu + pulut + dua       = 112 = һһʮ (y bi y sh r)
seratus + satu + puluh + tiga       = 113 = һһʮ (y bi y sh sn)
seratus + satu + puluh + empat    = 114 = һһʮ (y bi y sh s)
seratus + satu + puluh + sembilan = 119 = һһʮ (y bi y sh ju)
seratus + dua + puluh + satu        = 121 = һٶʮһ (y bi r sh y)
seratus + tiga + puluh + lima         = 135 = һʮ (y bi sn sh w)
dua ratus + lima + puluh + tiga      = 253 = ʮ ( r bi w sh sn)
lima ratus + satu + puluh + empat = 514 = һʮ (w bi y sh s)
enam ratus + tiga + puluh + tujuh = 637 = ʮ (lu bi sn sh q)
sembilan ratus + sembilan + puluh + sembilan = 999 = Űپʮ (ju bi ju sh ju)


seribu = 1000 = һǧ ( y qin)


latihan:
macam mana nak sebut nombor di bawah dlm bahse mandarin:

1) 507
2) 817
3) 613
4) 901

jawapan lain kali baru bagi.
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2011 01:40 PM | Show all posts
lesson 14: nombor (part 2)
1,000               = һǧ (y qin)
10,000             = һ (y wn)
100,000           = ʮ (sh wn)
1,000,000        = һ (y bi wn)
10,000,000      = һǧ (y qin wn)
100,000,000    = һ (y y)
1,000,000,000 = ʮ (sh y)

tidak sama dgn sistem nombor western, org cina ada unit sendiri utk nombor 10,000 () (wn). jadi, nombor 10,000 (sepuluh ribu) expressed as һ (y wn). utk 100,000 (ratus ribu) expressed as ʮ (sh wn). utk 1,000,000 expressed as (bi wn). Sistem nombor western menukar unit baru di setiap 3 decimal places. (ribu, juta, billion, trillion). utk sistem nombor cina, ia menukar unit baru utk setiap 4 decimal places ( wn, y , zho , jng). bab ni sama dgn sistem nombor jepun dan korea. dua negara ni banyak meminjam sistem nombor cina. Vietnam dulu2 pun sama pinjam sistem nombor cina, tp skrang diaorang dah pkai sistem nombor western.

klu ada kosong di antara dua nombor yg bukan kosong, kosong itu kena disebut. contohnya:

101 = һһ (y bi lng y)
102 = һ (y bi lng r)

klu ada lebih drpd 1 kosong di antara dua nombor yg bukan kosong, kosong itu hanya perlu disebut 1 kali saja. contohnya:

1,001 = һǧһ (y qin lng y)
10,001 = һһ (y wn lng y)
100,001 = ʮһ (sh wn lng y)

contoh lain utk sebutan nombor cina:

10,101 = һһһ (y wn lng y bi lng y)
101,010 = ʮһǧһʮ (sh wn lng y qin lng y sh)
1,010,101 = һһһһ (y bi wn lng y wn lng y bi lng y)
1,001,002 = һһǧ (y bi wn lng y qin lng r)


3,000,000 = (sn bi wn)
9,876,543 = Űٰʮ ǧʮ (ju bi + b sh+q wn+lu qin +w bi +s sh +sn)


selamat belajar....

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2011 02:01 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 24-7-2011 14:07

lesson 15: nombor (part 3)
dlm lesson ni, kita belajar penggunaan (r) dan (ling) yang berbeza. (r) dan (ling) mempunyai maksud yg sama. iaitu "dua". tp ada conditionnye bila mengguna kedua2 perkataan ni.


bila kita menggunakan (ling)?

gunakan (ling) bila perkataan ni diikuti dengan penjodol bilangan, kata nama atau unit, contohnya:

(ling g rn) = dua orang
(ling bn sh) = dua buku
ƻ (ling l pnggu) = dua epal
(ling g yu) = dua bulan
(ling g wnti) = dua soalan
(ling g xng q) = dua minggu
(ling tin) = dua hari
(ling nin) = dua tahun


(ling su) = dua tahun (umur)
(ling gngl) = dua kilometer
Ǯ (ling kui qin) = dua bucks (duit)

exception:
utk darjah dua, kitaorang tidak guna "꼶" (ling ninj), kitaorang guna꼶 (r nin j)



bila kita menggunakan (r)?

penggunaan pertama : gunakan (r) bila membilang sesuatu. contohnya:

satu, dua, tiga, empat....... һ....(y,r,sn,s.......)


penggunaan kedua: gunakan (r) bila nak express ia adalah yg kedua wlaupun terdapat penjodol bilangan atau kata nama di belakang dua, contohnya:

ڶ (d r) = kedua
ڶ (d r mng) = tempat kedua
ڶ (d r g rn)= orang yg kedua
ڶ (d r bn sh)= buku yg kedua
ڶƻ (d r l pnggu)= epal yg kedua
ڶ (d r g yu)= bulan yg kedua
ڶ (d r g wnt)= soalan yg kedua
ڶ (d r g xngq)= minggu yg kedua
ڶ (d r tin)= hari yg kedua
ڶ (d r nin) = tahun yg kedua

penggunaan ketiga: gunakan (r) dlm hari,bulan dan tahun , contohnya:

(r ho)= dua haribulan
(r yu)= bulan dua
ڶ (xngq r)= selasa
һžŶ (y ju ju r nin) = tahun 1992
һ (r lng y lng nin) = tahun 2010


short summary:
ڶ(d r nin)=tahun yg kedua                       ///  (ling nin) = dua tahun
(r yu)=bulan dua                                         ///  (ling g yu) = dua bulan
¥(r lu)=tingkat dua                                        ///   ¥(ling lu) = dua tingkat
ڶ(d r g xngq)=minggu yg kedua ///   (ling g xngq)=dua minggu


dah faham perbezaan di antara dan ? klu tak dapat hafalkan smua tak ape, korang hanya perlu tau ada konsep ni saja dah ok. so, bila dah lama blajar, korang akan gunakan dan dgn natural.


reference:
http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=64305&highlight=%E4%B8%A4
http://www.italki.com/answers/question/28031.htm
http://www.chinahistoryforum.com/index.php?/topic/33773-difference-between-%26%2320108%3Band-%26%2320841%3B/
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2011 07:36 PM | Show all posts
wow, menarik skalik promosi bahasa mandarin ni. nak mintak pinjam bahan dari tuan punya post2 ni ok tak? nak tolong promosikan dengan sebaranluas lagi bahasa cina
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2011 01:05 PM | Show all posts
wow, menarik skalik promosi bahasa mandarin ni. nak mintak pinjam bahan dari tuan punya post2 ni ok  ...
genot Post at 28-7-2011 19:36



   boleh. no problem. genot ambik jer la. harap dpt tlg sesiapa yg minat nk blajar bahse mandarin ni. sedangkan bahse mandarin merupakan salah satu bahsa yg banyak digunakan di muka bumi ni.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2011 02:14 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 31-7-2011 18:11

lesson 16: nombor (part 4)
dlm lesson nie, kita belajar pengguna (r) dan (ling) lagi.


utk angka yg lebih kecil drpd seratus, kita baca dan tulis   (r) utk digit 2. contohnya,


20 = ʮ(r sh)
22 = ʮ (r sh r)
72 = ʮ (q sh r)
92 = ʮ (ju sh r)

utk angka yg lebih besar drpd seratus, kita menggunakan (ling) utk digit 2. contohnya,


200 = (ling bi)
2,000 = ǧ (ling qin)
20,000 = (ling wn)


combinasi utk penggunaan (r) dan (ling) dlm satu nombor:


202 = (ling bi lng r)
2228 = ǧٶʮ (ling qin ling bi r sh b)
22,222 = ǧٶʮ (ling wn ling qin ling bi r sh r)


jadi, kita xleh sebut ʮ (ling sh) utk 20, ʮ (ling sh ling) utk 22. sbb angka 2 di sini adalah lebih kecil drpd seratus. kita hanya sebut (ling) utk angka yg lebih besar drpd seratus. utk penulisan pulak, kadang2 bleh nampak orang tulis (r) utk angka yg lebih besar drpd seratus. contohnya: 200 (r bi), 2000 ǧ (r qin).  tp orang masih baca perkataan (r) sbg (ling). sebenarnye ni tak salah. dlm penulisan, utk tulis angka yg lebih besar drpd 100, kedua2 (r) dan (ling) boleh digunakan.

klu korang takut konfius, so selalu ingat statement ni,
1) utk angka yg lebih kecil drpd seratus, gunakan (r) utk digit 2
2) utk angka yg lebih besar drpd seratus, gunakan (ling) utk digit 2

exception:
klu utk nombor 200,000 ʮ (r sh wn), nombor ni xleh dibaca atau ditulis sbg ʮ (ling sh wn). nombor ni mesti dibaca atau ditulis sbg ʮ (r sh wn). sbb bile digit 2 diikuti dgn sepuluh ʮ (sh) , 2 mesti dibaca sbg (r).
contoh lain: 2,000,000,000 ʮ (r sh y)

utk dialect lain, mereka ada penggunaan dan yg berbeza. di sini saya x ajar la. x nak konfiuskan korang. (sebenarnya saya sendiri pun x sure sgt.)
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2011 03:05 PM | Show all posts
i like u black..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2011 03:35 PM | Show all posts
lesson 17: (hn) sangat
dlm lesson ni, kita blajar penggunaan (hn). (hn) maksudnya "sangat". (hn) adalah adverb yg boleh modify kata adjektif.

kata adjectif

(ho) = baik
(hui) = buruk/jahat
(goxng) = gembira
(shngxn) = sedih
(go) = tinggi
(i) = pendek
(d) = besar
С(xio) = kecit
(kui) = cepat
(mn) = lambat/pelahan


tp (hn) kadang2 boleh membuatkan ayat menjadi lebih natural dan complete. ia xsemestinye membawak maksud "sangat". contohnya:

? (n ho ma) = apa khabar?
Һܺ (w hn ho) = saya baik

dlm contoh ni, Һܺ (w hn ho) tidak semestinya membawak maksud " saya sangat baik". kegunaan (hn) di sini utk menghubungkan kata ganti diri ngan kata adjektif. klu ckp Һ(w ho), ayat ni x complete dan x natural. utk menjadikan ayat lebih natural, penggunaan (hn) di sini adalah sangat penting.

so, ingat format ni:

adverb+kata adjektif


contoh2 ayat:

ܿ(ch hn kui) = keta cepat/keta sangat cepat
ܸ (t hn goxng) = dia gembira/ dia sangat gembira
Һܺ(w hn ho) = saya baik/ saya sangat baik
ܸ(sh hn go) = pokok tinggi/ pokok sangat tinggi

sbb (hn) tidak semestinya membawak maksud "sangat", klu betul2 nak ckap pokok "sangat" tinggi utk ayat ܸ(sh hn go), gunalah istilah ni " ĺ"(zhn de hn). contohnya:

ĺܸ (sh zhn de hn go) = pokok tinggi betul/pokok sangat tinggi
ĺܿ (ch zhn de hn kui) = keta cepat betul/keta sangat cepat
ĺܸ (t zhn de hn goxng)= dia gembira betul/dia sangat gembira
ĺܺ (w zhn de hn ho)= saya baik betul/saya sangat baik

contoh2 ayat yg tanpa ada kata nama/kata ganti diri:
С (hn xio)= kecit/ sangat kecit
(hn mn)= lambat/ sangat lambat
(hn shngxn)= sedih / sangat sedih

ĺС (zhn de hn xio)= kecit betul/ kecit sangat
ĺܸ (zhn de hn goxng)= gembira betul / gembira sangat
ĺ (zhn de hn shngxn)= sedih betul / sedih sangat
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2011 03:39 PM | Show all posts
i like u black..
plainjane Post at 31-7-2011 15:05



   thank you plainjane
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2011 09:07 PM | Show all posts
lesson 18: (zi) di
klu (zi) diikuti ngan nama tempat, maksudnya "di". (zi) jugak ada maksud lain. lain kali baru ajar.

(zi) + nama tempat

vocab

(ji)= rumah
ҽԺ (yyun)= hospital
(fngjin)= bilik tidor
칫 (bn'gngsh)= opis
԰ (gngyun)= taman
Ӿ (yuyngch)= kolam renang
͹ (cngun)= restoran

contoh ayat:

Ҳڼ (w b zi ji)= aku xde kat rumah
ҵڰ칫 (w de pngyu zi bn'gngsh)= aku punye kawan kat opis
кܶڹ԰ (yu hn du rn zi gngyun)= ada banyak orang kat taman
ҵļ˲ڲ͹ (w de jirn b zi cngun)= saya punya famili xde kat restoran

sekarang tambah istilah ni, (xinzi) (sekarang). tambah "sekarang" sebelum subject atau selepas subject. kedua2 cara pun boleh.

masa + subject + predicate   , atau
subject + masa + predicate

contohnya:

Ҳڼ (xinzi w b zi ji)= skarang aku xde kat rumah
ڲڼ (w xinzi b zi ji)= aku skrang xde kat rumah

ҵڰ칫 (xinzi w de pngyu zi bn'gngsh)= skarang aku punye kawan kat opis
ҵڰ칫 (w de pngyu xinzi zi bn'gngsh)= aku punya kawan skarang kat opis

кܶڹ԰ (xinzi yu hn du rn zi gngyun)= skarang ade banyak orang kat taman
кܶڹ԰ (yu hn du rn xinzi zi gngyun)= ada banyak orang skrang kat taman

selamat belajar...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 04:27 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 16-8-2011 16:28

lesson 19: (de) punya
dlm lesson ni, kita blajar penggunaan (de). kita dah blajar (de) utk maksud "punya" atau 's dlm bahse english.

contohnya:

kata ganti diri + (de) + kata nama

ҵ (w de sh)= saya punya buku/ buku saya
ij (n de ch)= awak punya kereta/ kereta awak
ĵ (t de dinno)= dia punya komputer / komputer dia

selain itu, (de) jugak bleh menghubungkan kata nama ngan kata nama.

kata nama + (de)+ kata nama


ĵ (ch de dng)= keta punya lampu/lampu keta
(fngjin de mn)= bilik tidur punya pintu/ pintu bilik tidur
ѧʦ (zhngxu de losh)= sekolah menengah punya cikgu/ cikgu sekolah menengah
ǵĹ (mlixy de guq)= malaysia punya bendera / bendara malaysia
͹ݵĻ (cngun de hunjng)= restoran punya suasana/ suasana restoran


utk kes hubungan ngan seseorang, (de) mau pkai atau x mau pkai pun boleh.

kata ganti diri + orang     , atau
kata ganti diri + (de) + orang


ҵ (w de mma) / (w mma) = saya punya emak/ emak saya
Ů (n de npngyu) / Ů ( n npngyu) = awak punya gf/ gf awak
(t de lop) / (t lop) = dia punya bini/ bini dia
ҵʦ (w de losh) / ʦ (w losh) = saya punya cikgu / cikgu dia


(de) jugak digunakan utk menghubungkan kata adjektif ngan kata nama.

kata adjektif + (de) + kata nama


ɫ (lns de sh)= biru punya buku/ buku yang biru
˵С (goxng de xiohi)= gembira punya budak / budak yg gembira
ɾķ (gnjng de fngjin)= bersih punya bilik / bilik yang bersih
ķ (ngzng de fngjin)= kotor punya bilik / bilik yang kotor
ķ羰 (mil de fngjng)= cantik punya pemandangan / pemandangan yang cantik

contoh ayat:

ϲɾķ (w xhun gnjng de fngjin)= aku suka bilik yang bersih
ϲ (xhun)= suka

ɫ (w yu lns de sh)= aku ada buku biru
(yu)= ada

Ǹ˵Сʮ (n g goxng de xiohi ci sh su)= itu budak yg gembira baru umur 10 tahun
Ǹ (n g)= itu
(ci)= baru saja
ʮ (sh su)= umur 10 tahun
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2011 03:52 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 24-8-2011 13:27

lesson 20: masa
(din) = pukul
(fn) = minit
(mio) = saat

bila nak cakap pukul 1, selalu sebut nombor dulu pastu baru sebut "pukul". contohnya pukul 1 = һ (yi din)

һ (y din) = pukul 1
(ling din) = pukul 2
(sn din) = pukul 3
ĵ (s din) = pukul 4
(w din) = pukul 5
(lu din) = pukul 6
ߵ (q din) = pukul 7
˵ (b din) = pukul 8
ŵ (ju din) = pukul 9
ʮ (sh din) = pukul 10
ʮһ (sh y din) = pukul 11
ʮ (sh r din) = pukul 12
(j din) = pukul berapa

tgk penggunaan (r) dan (ling) di sini, bila "sepuluh" itu sblum atau selepas dia ada "dua", kita pakai "" (r). contohnya, ʮ (sh r din). bila xde "sepuluh", kita pakai (ling).

contoh ayat:

A:ڼ㣿(xinzi j din) = sekarang pukul brapa?
B:һ㡣(y din) = pukul 1.


A:㼸ȥѧУ(n j din q xuxio) = awak pukul brapa gi sekolah?
B:ߵ (q din) = pukul 7.
ȥ (q)= pergi
ѧУ (xuxio)= sekolah


A:? (j din qli)= pukul brapa bangun?
B: (w din)= pukul 5.
(qli)= bangun

begitu juga minit dan saat, sebut nombor dulu pastu sebut minit/saat. contoh:

ʮ (sn sh fn )= 30 minit
ʮ (r sh mio )= 20 saat
(bn)= setengah

contoh ayat:


A:ڼ㣿(xinzi j din)= sekarang pukul brapa?
B:һʮ (y din sh w fn)= 1 15 minit


A:㼸ȥѧУ(n j din q xuxio)= awak pukul brapa gi sekolah?
B:ߵʮ (q din r sh fn)= pukul 7 20 minit


A:(j din q li) = pukul brapa bangun?
B: (w din bn)= lima setengah

sekarang tambah dengan detail lagi, pagi, tengah hari, petang, malam, tengah malam

(zoshng)= pagi
(zhngw)= tengah hari
(xiw) = petang
(wnshng) = malam
ҹ (bny) = tengah malam

A:ڼ㣿 (xinzi j din) = sekarang pukul brapa?
B:һʮ֡(xiw y din sh w fn) = petang 1 15 minit


A:㼸ȥѧУ(n j din q xuxio) = awak pukul brapa gi sekolah?
B:ߵʮ (zoshng q din r sh fn) = pagi 7 20 minit


A:Է(j din ch fn) = pukul brapa makan nasi?
B:ߵ (wnshng q din bn) = malam 7 setengah

bila "minit" itu kurang drpd 10 minit, kena tambah "kosong" "" (lng) di depan nombor itu. contoh:

1:02pm  =  һ (y din lng r fn)
1:05pm = һ (y din lng w fn)
3:09pm = ŷ (sn din lng ju fn)




Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2011 08:48 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 27-8-2011 20:56

lesson 21: hari

vocabulary
1.ǰ (qintin) = the day before yesterday
2. (zutin) = semalam
3. (jntin) = hari ini
4. (mngtin) = besok
5. (hutin) = the day after tomorrow
6.ʱ (j sh) = bila (lit: berapa masa)


tolong ingat struktur ni:


struktur A: subject + masa + predicate
struktur B: masa + subject + predicate


utk struktur A, x ada masalah. senang nak pakai.
utk struktur B : " masa + subject + predicate ", bukan semua istilah " masa" boleh digantikan ke dlm formula B. hanya sesetengah istilah utk "masa" boleh digantikan ke dlm formula B. so, ada complicated skit. contoh istilah "masa" yang boleh digantikan ke dlm formula B ialah 5 vocab yang pertama kat atas. so, for safety now, selalu pkai struktur A, " subject + masa + predicate ". tp kena juga tau anggap ini general info. lain kali orang pkai struktur B, baru boleh paham.


semua contoh kat bawah ikut struktur A.


A: 㼸ʱ? (n j sh li zho w) = awak bila datang cari saya?
B: . (mngtin) = esok
(li) = datang
(zho) = cari


A: Ϊʲôû? (wishnme zutin miyu li zho w) = kenapa semalam tak ada cari aku
B: . (w zutin shngbng) = aku semalam sakit


A: ڼʱ? (n de shngr zi j sh) = awak punya birthday bila?
B: (hutin) = the day after tomorrow
(shngr) = birthday


A: ϼ(n jntin zoshng j din qli) = kau hari ni pagi pukul berapa bangun?
B: ߵ (q din) = pukul 7


A: ȥ? (n mngtin xiw q nl) = awak besok petang pergi mana?
B: ȥ (q mi dngx) = pergi beli barang
(mi) = beli
(dngx) = benda/barang


A: ϼԷ? (n jntin wnshng j din ch fn) = awak hari ni malam pukul berapa makan nasi?
B: ߵ (q din bn) = pukul 7 setengah


Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2011 03:06 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 16-9-2011 09:00

lesson 22: hari dalam seminggu
dlm lesson ni, kita blajar hari isnin sampai hari ahad.

һ (xngq y) = isnin
ڶ (xngq r) = selasa
(xngq sn) = rabu
(xngq s) = khamis
(xngq w) = jumaat
(xngq lu) = sabtu
(xngq r) / (xngq tin )= ahad
ڼ (xngq j) = hari apa?

bahasa pasar:

һ (bi y) = isnin
ݶ (bi r) = selasa
(bi sn) = rabu
(bi s) = khamis
(bi w) = jumaat
(bi lu) = sabtu
(l bi) / (l bi tin) = ahad
ݼ (bi j) = hari apa?


ingat tak ada (xngq q) dan (bi q) istilah ni. dan struktur ayat juga sama, pakai struktur A atau struktur B pun boleh. klu dah lupa, tolong tengok balik lesson 21. tapi semua contoh ayat di bawah ikut struktur A.


susunan masa dlm satu ayat ikut susunan "besar sampai kecil"

tahun>bulan>hari>pagi/petang/malam >jam>minute>saat

contoh ayat:

A:ϰ˵Ҫȥ? (n xngq lu zoshng b din yo q nl?) = awak hari sabtu pagi pukul lapan mau gi mane?
B:ȥɲ(q bsh) = gi pasar

A:ап(ynhng bi lu yu ki ma?) = bank hari sabtu ada buka tak?
B:ûС(mi yu) = tak de
(ynhng) = bank
(ki) = buka

A:ݼ? (jntin bi j) = hari ni hari apa?
B:һ(jntin bi y) = hari ni hari isnin.

A:ݰ˵ڼ? (zh g lbi b din yu zi ji ma) = ini hari ahad pukul 8 ada kat rumah tak?
B:ϻϣ(zoshng hish wnshng) = pagi atau malam?
A:ϡ(wnshng) = malam
B:ûڼңȥѡ(mi yu zi ji, q zho pngyu) = takde kat rumah, gi cari kawan.
(hish) = atau
(zho) = cari

2008888088뿪ʼӪҵ(zh jin din zi r lng lng b nin b yu b ho wnshng b din lng b fn b mio kish yngy)= kedai ini pada tahun 2008 bulan 8, 8 haribulan malam pukul 8 8 minit 8 saat start operasi.
(jin) = penjodol bilangan utk rumah,kedai,unit bangunan, bilik dan sebagainya
(din) = kedai
(zi) = pada
(nin) = tahun
(yu) = bulan
(ho) = haribulan
ʼ (kish) = mula
Ӫҵ (yngy) = operasi/ buka kedai/kedai waktu kerja





Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2011 01:24 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 16-9-2011 09:01

lesson 23: tarikh
utk sebut tahun dlm bahse mandarin, sebut satu nombor dengan satu nombor. contoh,

2011 (r lng y y nin) = tahun 2011
2010 (r lng y lng nin) = tahun 2010
1990 (y ju ju lng nin) = tahun 1990

klu tak tau sebut nombor cina, tolong tengok balik lesson 13.

sebutan bulan pun senang. macam dlm bahse pasar melayu.

1 (y yu) = bulan 1
2 (r yu) = bulan 2
3 (sn yu) = bulan 3
12 (sh r yu) = bulan 12

sebutan haribulan pun senang. tak ada irregular form dan tak ada exception.

1 (y ho) = 1 hb
2 (r ho) = 2 hb
3 (sn ho) = 3 hb
4 (s ho) = 4 hb
31 (sn sh y ho) = 31hb

kadang2 boleh jumpa karekter ini: (r). dlm bahse klasik mandarin, (r) maksudnya matahari, hari atau haribulan. kadang2 boleh jumpa orang gantikan karekter (ho) dengan (r). tapi (r) hanya digunakan dlm penulisan. klu cakap tak de orang cakap macam tu. utk cakap guna (ho).

susunan tarikh adalah ikut susunan "besar sampai kecil".

tahun> bulan > haribulan

contoh tarikh hari ni: 201196 (r lng y y nin ju yu lu r) atau 201196 (r lng y y nin ju yu lu ho)

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101981s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list