Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
24664
View
136
Reply

nak blaja mandarin

[Copy link]

Author: hazel_nut       Show all posts   Read mode

Post time 7-1-2012 10:03 PM | Show all posts
Post Last Edit by blackkingdom99 at 7-1-2012 22:05

sekarang dgn menggunakan karekter yg telah dipelajari dan buat istilah.


(orang) + (orang)  = (rnrn)  setiap orang

(orang) + (mulut)  = ˿ (rnku) bilangan penduduk (population)

(mulut) + ˮ (air)  = ˮ (kushu) air liur
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2012 09:57 PM | Show all posts
macam mana nak tanye ' how's your CNY celebration?' in mandarin? xie xie
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2012 05:30 PM | Show all posts
ni hau ma??
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2012 04:17 PM | Show all posts
Xie xie, blackkingdom. <-- ini je perkataan yang aku reti sebut wahahaha

Eh, kan ada sorang user forum kat sini selalu online? Nama dia Acong. Mesti dia rajin nak ajar korang, hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2012 04:18 PM | Show all posts
Ruginya la. Kenapalah mak aku tak nak masukkan aku kat sekolah Cina?
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2012 07:55 PM | Show all posts
macam mana nak tanye ' how's your CNY celebration?' in mandarin? xie xie
scania Post at 25-1-2012 21:57



? (xnnin gu de znyng?) = lit: tahun baru cina menyambut macam mana?

ú (xnnin gu de ho ma?) = lit: tahun baru cina menyambut baik tak?



(xn) = baru
(nin) = tahun
(xnnin) = tahun baru
(gu) = celebrate
(de) = verb+de (tidak ada maksud)
(zn) = bagaimana/kenapa
(yng) = rupa/style/jenis
(znyng) = bagaimana
(ho) = baik


(xnnin) ada 2 maksud, tahun baru cina atau tahun baru. jadi dgn tengok keadaan itu, orang boleh faham awak ucap xnnin yang mana satu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2012 07:59 PM | Show all posts
Xie xie, blackkingdom.
arrowtotheknee Post at 29-1-2012 16:17



   welcome arrow
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2012 03:07 PM | Show all posts
yeyeee.... untung kat board ni,dpt ler bljr mandarin.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2012 06:40 PM | Show all posts
vocabulary     #3

(ch) = makan
(h) = minum
(kn) = tengok/nampak/tonton
(tng) = dengar
(xing) = fikir
˯ (shu) = tidur
(po) = lari
(zu) = jalan
(tio) = lompat
(tu) = tolak
(l) = tarik
(du) = buang/lontar
˵ (shu) = cakap
(jing) = cakap
վ (zhn) = diri
ϴ (x) = cuci
(d) = baca
д (xi) = tulis
(hu) = lukis
(ji) = pandu
(n) = ambil
(bng) = bantu/tolong
(ki) = buka/ switch on
(gun) = tutup/ switch off
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2012 07:49 PM | Show all posts
վ (zhn) = diri = stesen
վ huo che zhan = stesen keretapi
һվ¡ xia yi zhan, ji long po = stesen berikutnya, kuala lumpur

(bng) = bantu/tolong = kumpulan samseng
xx   xx bang = gang xx
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2012 01:10 PM | Show all posts
lesson 28:  subjek+tempat+kata kerja+objek
dlm lesson ini, kita belajar ayat subject+tempat+kata kerja+objek. dlm bahasa melayu, ayat strukturnya merupakan begini:

siapa atau apa+ buat sesuatu + di sesuatu tempat


atau,


subjek + kata kerja + (objek) + tempat  (contoh: saya bekerja di china)



tetapi, dlm bahasa madarin, ayatnya mengikut formula ini:

siapa atau apa + di sesuatu tempat + buat sesuatu


atau,


subjek + tempat+ kata kerja + (objek) (contoh: saya di china bekerja)

jenis ayat macam ini selalu konfius utk orang yg sedang belajar bahasa mandarin. sebab biasanya kata kerja dan objek selalu di tengah ayat dlm bahasa mandarin dan bukannya di akhir ayat.

dlm lesson 18, kita sudah belajar (zi) dan vocab utk nama tempat. kalau sudah lupa, kamu boleh tengok balik lesson 18 di page 3.


contoh ayat:

(n zi nl zu gng) = awak berkerja di mana?
й (w zi zhnggu zu gng) = saya berkerja di china
(zu) = buat
(gng) = kerja
(zu gng) =  berkerja
й (zhnggu) = china

ڲ͹ݳԷ(n zutin zi cngun ch fn ma)= semalam awak makan di restoran?
ǣҺͼڲ͹ݳԷ(sh, w h jirn zi cngun ch fn)= ya, saya dan famili saya makan di restoran
ǣڼҳԷ(b sh, w zi ji ch fn)= tidak, saya makan di rumah.
͹ (cngun) = restoran
(ch) = makan
(fn) = nasi
Է (ch fn) = makan , atau makan nasi


ڷ (w zi fngjin d sh) = saya baca buku di bilik tidur
(fngjin) = bilik tidur
(d) = baca
(sh) = buku

ڷ (t zi fngjin tng g) = dia dengar lagu di bilik tidur.
ڷ (t b zi fngjin tng g) = dia tidak dengar lagu di bilik tidur.
(tng) = dengar
(g) = lagu

ڰ칫˯ (w zi bn'gngsh shu) = saya tidur di pejabat.
칫 (bn'gngsh) = pejabat
˯ (shu) = tidur


kalau dah lupa apa2 ke tak faham ke tolong tanya kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2012 12:14 PM | Show all posts
1 - apa beza mandarin dengan kantonis?
2 - majoriti masyaratkat cina Malaysia cakap mandarin atau kantonis?

ada kelas mengajar bahasa cina free tak?

Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2012 06:03 PM | Show all posts
shamsadis posted on 9-10-2012 12:14 PM
1 - apa beza mandarin dengan kantonis?
2 - majoriti masyaratkat cina Malaysia cakap mandarin atau k ...

hi,

madarin adalah satu bahasa yg umum. ia macam satu bahasa "kebangsaan" bagi kaum cina.
budak-budak dari sekolah cina akan mengguna mandarin sebagai bahasa perantaraan di sekolah. news reporting cina kat tv adalah menggunakan mandarin.

kantonis pula adalah satu dialek. kantonis biasanya digunakan dalam perbualan bagi kaum cina di kws klang valley&kl.
sebagai contoh, drama hongkong adalah dalam kantonis...
selain kantonis, cina adalah banyak lagi dialek. dialek ini membezakan lokasi asal moyang cina dari China. Tiap-tiap lokasi menggunakan dialek yang berlainan, tapi, yang common punya ialah, kebanyakkan akan faham mandarin.

Hope this is useful to you.




Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 08:23 AM | Show all posts
didipeinee posted on 10-10-2012 06:03 PM
hi,

madarin adalah satu bahasa yg umum. ia macam satu bahasa "kebangsaan" bagi kaum cina.


istilah 'penggunaan rasmi' tue baru aku faham...owhhhhhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 09:57 AM | Show all posts
shamsadis posted on 11-10-2012 08:23 AM
istilah 'penggunaan rasmi' tue baru aku faham...owhhhhhhhhh

hahahaa...

my bahasa... tak pass lagi...
hahaha...

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 01:42 PM | Show all posts
didipeinee posted on 11-10-2012 09:57 AM
hahahaa...

my bahasa... tak pass lagi...

maksud saya majoriti chinese guna mandarin bukan saya mempersoalkan bahasa Malaysia kamu
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 02:33 PM | Show all posts
shamsadis posted on 11-10-2012 01:42 PM
maksud saya majoriti chinese guna mandarin bukan saya mempersoalkan bahasa Malaysia kamu

oh.. cannot totally agree.

if in kl, majority chinese are using cantonese...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 04:00 PM | Show all posts
didipeinee posted on 11-10-2012 02:33 PM
oh.. cannot totally agree.

if in kl, majority chinese are using cantonese...


so i need to change my dialect?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2012 07:33 PM | Show all posts
shamsadis posted on 9-10-2012 12:14 PM
1 - apa beza mandarin dengan kantonis?
2 - majoriti masyaratkat cina Malaysia cakap mandarin atau k ...

1. beza antara mandarin dgn kantonis tu, mandarin merupakan "bahasa antarabangsa" utk org cina. jadi u pergi mana2, u pun boleh pakai bahsa antarabangsa mandarin ini utk berhubung dgn apa2 org cina. (kecuali ckp dgn org tua, kebayakan mereka xtau ckp bahasa mandarin. ) kantonis pulak tu dialek. bukan semua org tau dialek ini.


2. kalau di utara malaysia, majoriti cina ckp dialek hokkien. di malaysia tengah plak, majoriti cina ckp kantonis kecuali klang. klang ckp hokkien. klau malaysia selatan kat bandar seperti melaka, johor bahru, muar dan sebagainya, majoriti cina ckp mandarin. kat kawasan kampung plak ckp dialek sendiri. kat sarawak miri plak ckp dialek fu zhou. sabah kota kinabalu banyak ckp dialek hakka. sandakan pulak ckp kantonis. gitu byk dialek jgn takut, pakai bahasa mandarin semua org bleh faham.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2012 08:36 AM | Show all posts
blackkingdom99 posted on 24-11-2012 07:33 PM
1. beza antara mandarin dgn kantonis tu, mandarin merupakan "bahasa antarabangsa" utk org cina. ja ...


so kene belajar mandarin la nie
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084228s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list