CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 27779|Reply: 45

[Dunia] Golongan remaja kini lebih banyak menghabiskan masa bermain permainan video berbanding menonton TV

[Copy link]
Post time 26-5-2024 09:05 PM | Show all posts |Read mode

Gambar hiasan

Golongan muda Amerika semakin tertarik kepada permainan video - sehingga aktiviti ini kini mengambil tempat yang lebih besar dalam hidup mereka berbanding televisyen, menurut satu tinjauan terkini oleh YPulse. Trend ini mencerminkan perubahan dalam tabiat penggunaan media dalam kalangan remaja, yang kini lebih menggemari pengalaman interaktif dan mendalam yang ditawarkan oleh permainan video.

Lebih daripada sembilan daripada sepuluh remaja berumur 13-17 tahun bermain permainan video di konsol, komputer, atau telefon bimbit sekurang-kurangnya sekali seminggu, berbanding 86% orang dewasa berumur 18-39 tahun. Secara purata, remaja berumur 13-17 tahun bermain lebih daripada 14 jam seminggu di komputer dan konsol mereka, menurut penyelidikan oleh YPulse.

Mereka juga menghabiskan 6.5 jam seminggu bermain permainan di telefon pintar, jumlah masa yang sama yang mereka habiskan menonton rancangan TV. Filem mengambil kira 4.5 jam masa mingguan mereka. Esports juga menarik minat golongan muda, yang menonton purata 2.6 jam seminggu.

Trend ini dapat dijelaskan oleh fakta bahawa 68% golongan muda mendapati permainan video lebih menghiburkan daripada rancangan TV atau filem. "Permintaan fizikal dan mental daripada permainan lebih menghiburkan bagi minda mereka berbanding duduk dan menonton rancangan. Dan kadang-kadang, jalan cerita dalam permainan memberi inspirasi kepada jenis rancangan yang mereka tonton," jelas laporan itu.

Namun, trend ini tidak bermakna golongan muda telah sepenuhnya meninggalkan televisyen. Mereka masih menikmati menonton rancangan TV dan filem, terutamanya apabila rancangan tersebut berdasarkan permainan video popular. Menurut kajian, 48% remaja berumur 13-17 tahun lebih cenderung untuk menonton filem atau rancangan TV jika ia diadaptasi daripada permainan video.

Walau bagaimanapun, bagi golongan muda yang disurvei, skrin kecil bukan selalu merupakan aktiviti tunggal. Sebanyak 76% mengakui melakukan perkara lain semasa menonton TV, seperti melayari rangkaian sosial atau bermain permainan video kegemaran mereka.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa Hollywood kini memberi tumpuan kepada permainan video. Adaptasi Uncharted, yang dibintangi Tom Holland, dan The Super Mario Bros Movie baru-baru ini mendapat sambutan hangat di box-office. – AFP Relaxnews

Dialih bahasa oleh ChatGPT

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-5-2024 09:19 PM | Show all posts
tak ada tv di ruman pun tak apa
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2024 10:39 PM | Show all posts
Baru je layan Fallout 4 tadi. Best sgt
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2024 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Austronesian replied at 26-5-2024 10:39 PM
Baru je layan Fallout 4 tadi. Best sgt

Game pasal apa ni?game ni related dngn series Fallout tu eh?
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Bkn aje remaja, yg level bapak budak pn sama, yg kecik2 anok wekk pn sama..
Rumah iols xda tv sbb ni lh..bazir duit beli tv je
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 09:29 AM | Show all posts
ahhaha bukan bebudak saja.. orang tua pun sama. saya sekarang dah beberapa bulan focus main whiteout survival ja..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-5-2024 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau anak iols suka tg video org main game kat youtube. tak faham la ape yg suka beno tgknya. bila bapaknya balik pakat2 main game display kat tv. mmg tv beso kat umah tu utk main game je la tak pun anak yg 5thn tu buat tgk youtube kids...iols tgk muvi kat phone je la kdg2.

lagi satu rumah iols kalau internet down sememeh selebet toye je muka tu ha nak perabes satu hari.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 09:51 AM | Show all posts
aechae replied at 27-5-2024 08:53 AM
Bkn aje remaja, yg level bapak budak pn sama, yg kecik2 anok wekk pn sama..
Rumah iols xda tv sbb n ...

Sama la. TV cuma untuk tgk siaran bola Piala Dunia secara langsung dan YouTube serta Netflix. BTW, Mega Man @ Rockman dan Mega Man X @ Rockman X tetap pilihan.. Gaming laptop ada.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-5-2024 09:53 AM | Show all posts
oke je, cuma main berpada2 aja
jgn time balik kg. bwa console game, satu keje tk bantu atuk nenek,pakcik makcik, tido pukul 3,4pagi main games, bangun 12tengahari

kalau anak sedara aku, mmg aku simbah dgn air longkang aja..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 09:58 AM | Show all posts
aku pun tak layan tv sgt
tp layan yt or netflix kat fon
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
hayrin86 replied at 27-5-2024 09:51 AM
Sama la. TV cuma untuk tgk siaran bola Piala Dunia secara langsung dan YouTube serta Netflix. BTW, ...

Ktorg sukan2 tu pn xlayann..terminate hbs dh astro 2-3 tahun lps.. netflix laki i layan kt ipad je..

Incase nk follow jugak isu hot, kt fon i ada astro go gna acc my sister..so if ada bnda menarik je mcm nk follow result PRU lps haa jenguk lh kt awani
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Tv kt kmpung pn bernyawa bila budak2 blk je kmpung je contohnya mggu ni… my sis on tv kt rumah kg rupanya astro x byr
Nmpk sgt abah iols pn x cara dh tv tu..org2 tua pencen ni pesen layan youtube kt hp masing2 je..

Kini, tv bkn lg keperluan okehhh…
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-5-2024 10:41 AM | Show all posts
aechae replied at 27-5-2024 10:38 AM
Tv kt kmpung pn bernyawa bila budak2 blk je kmpung je contohnya mggu ni… my sis on tv kt rumah kg r ...

Rumah saya pun tak ada tv. Tak tahu bila nak pakai. Banyak layan netflix dan youtube depan pc aje. Tgh fikir nak beli tv atau tak. Skrg ni tv pun dah makin murah berbanding 10 tahun lepas.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 27-5-2024 10:41 AM
Rumah saya pun tak ada tv. Tak tahu bila nak pakai. Banyak layan netflix dan youtube depan pc aje. ...

I mmg xnk beli tv, rumah iols rak tv pn xda lg ni. Duk kt sofa mmg tgk jelah dinding tu…laki iols tnya nk beli x, i jwb xpayah. Rumah dia kt JB pn xda tv jugak boleh je hidup kn?
Tp sbb rumah iols dual key dgn my sis pnya studio, so kt side dia, dia beli lh tv. Anak2 sedara dtg tido, mndi kolam ke kt rumah i, tnya nape xda tv? Iols suh dia pegi pintu sebelah (my sister) if nk tgk tv.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
boringnya main game
takde real life
tak pandai nak bersosial
baik kumpul gf lg best
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Generasi taguna. Hidup mengabiskan beras je. Bila dewasa kerja satu apa tak reti
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-5-2024 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Disiplin je nyahhhhh... itu je cara didik anak2.. mmg laa jadi mak lampir ke kakponti ke.. anak menangis ke.. nnti besor dia paham le disiplin.. mula2 je kena berkeras aikit... pastu dia enjoy je youth
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Tp anak aku & anak2 sedara aku kasi je main game weekends... tp time makan, time family outing.. strictly NO GADGET yaaa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-5-2024 05:04 PM | Show all posts
aechae replied at 27-5-2024 11:18 AM
I mmg xnk beli tv, rumah iols rak tv pn xda lg ni. Duk kt sofa mmg tgk jelah dinding tu…laki io ...

Orang muda tengok gadget. Tapi org tua masih layan tv. Tgk drama melayu dlm astro.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2024 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols sekadar kulur kilir bawak laptop msi fefeeling gamer..

Jarang2 tgk tv..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Tyra
aaanf14Tyra
Views : 8766 Replies : 72
????????แทงบอลเว็บไหนดี????(Line: @222c) ????แทงบอลยูโรออนไลน์ UFABET222 ????????
Pimpilai????????แทงบอลเว็บไหนดี??
Views : 0 Replies : 0
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 220043 Replies : 5385
Bertambah kaya...Emas Dan Logam Berharga RM1.25 Trilion Ditemui Di Sarawak
YgBenarBertambah kaya...Emas Dan Logam Berharga
Views : 3149 Replies : 44
Masak guna ajinomoto
budi_jentayuMasak guna ajinomoto
Views : 17231 Replies : 82
Teka Teki Teka Tekok
FARRAZOOLTeka Teki Teka Tekok
Views : 27313 Replies : 110
Hati-Hati Ketika BerSELFIE ~~~
lucky_peaceHati-Hati Ketika BerSELFIE ~~~
Views : 45737 Replies : 134
Teka teki botol
syidapink88Teka teki botol
Views : 73826 Replies : 327
Peti Ais Baru
vanilla_vellPeti Ais Baru
Views : 19858 Replies : 103
iols Busy....uols Busy Tak?
Ximiols Busy....uols Busy Tak?
Views : 15577 Replies : 70

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-6-2024 02:38 AM GMT+8 , Processed in 0.068062 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list