|
Pulau Pinang terkenal dengan makanan yang kaya dengan rasa dan tradisi kulinari yang unik. Berikut adalah 5 pilihan makan pagi (sarapan) terbaik di Pulau Pinang yang wajib cuba:
1. Nasi Kandar
Jangan tak tahu ya, orang Penang memang makan nasi pagi-pagi. Kalau tidak, takkan lah kedai nasi kandar tak beratur panjang pagi-pagi. Sebab nasi Kandar adalah salah satu makanan paling ikonik di Pulau Pinang. Sarapan di sini sering terdiri daripada nasi dengan pelbagai jenis lauk pauk.
2. Char Keow Teow
Char Kway Teow adalah salah satu hidangan sarapan yang terkenal di Pulau Pinang, terdiri daripada keow teow goreng dengan udang, kerang, telur, taugeh, dan bahan lain. Apa yang membuatkan char keow teow special di sini adalah ianya dimasak dengan api besar, memberi rasa yang smoky dan pedas.
3. Roti Canai
Roti canai sinonim dengan sarapan pagi di Penang. Banyak kedai-kedai famous yang jual roti canai di sini. Roti canai biasanya dimakan bersama kuah kari atau kuah dhal.
4. Penang Hokkien Mee
Hokkien Mee atau Prawn Mee adalah mi sup dengan kuah berasaskan udang, disajikan dengan mi kuning, udang, telur rebus, dan sambal. Kuah udangnya yang kaya dan pedas, bersama mi yang kenyal, menjadikannya pilihan sarapan yang sangat digemari di Pulau Pinang. Sekarang dah ramai orang kita yang jual Hokkien Mee. Certified halalan toyyiban dan boleh makan tanpa rasa was-was.
5. Kopi Dan Kaya Toast
Kaya toast dan kopi adalah sarapan klasik yang menjadi kegemaran setiap orang. Ianya tidak lengkap tanpa telur rebus separa masak.
Kesimpulan
Pulau Pinang sememangnya meriah dengan makanan. Setiap tempat menawarkan pengalaman sarapan yang unik dengan cita rasa lokal yang pasti menggoda selera!
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
Rate
-
1
View Rating Log
-
|