Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
55703
View
719
Reply

Bermula Usahawan Gold Bar kpd SILVER...SILVER X KUNJUNG TIBA ??

  [Copy link]

Author: cmf_kinna       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 19-4-2011 07:48 PM | Show all posts
Oh ya TT... boleh ker saya beri satu tips mudah kepada mereka yang baru berjinak-jinak untuk membuat ...
saudagarkampong Post at 19-4-2011 19:23


bagus solan saudagar...

jawapan dia..... kita ambik cth emas 916 ( emas yg kat kedai emas )

tahun 90an ,,, rm30 utk 1gm ..... kita kata mahal...x mampu beli.....

tahun  2001...  rm46  utk 1gm ...kita pon kata mahal... x mampu beli..

tahun 2005 .. rm90 utk 1gm...kita kata mahal... x mampu beli

sekarang... tahun 2011 utk 1gm . rm162   ...makin mahal.....  bila masa emas akan murah.......??



jadi..... beli hari ini.... jgn tunggu esok....... bila semua forumer di sini dah tahu kepentingan emas... harga akan naik dgn pantas kerana permintaan semakin tinggi......


Tahun ini ramai sibuk beli emas... sbb dijangka tahun depan harga emas akan berlari dgn lebih pantas......
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2011 08:29 PM | Show all posts
aper beza beli gold bar tu jika dibandingkan dengan barang kemas?
cthnyer rantai, gelang yang kita  ...
cari_cahaya Post at 19-4-2011 17:07



    Barang kemas kalau beli kat luar harganya lebih tinggi disebabkan upah untuk membuatnya...  Itu tak termasuk susut nilainya yang banyak kalau jual kat diorang semula. Lagipun tokei kedai pun nak ambik untung juga. Sekarang banyak kat shopping compleks diorang buka kaunter untuk membeli emas-emas lama. Jangan terjual dengan harga murah sudah.

    Bak kata nenek saya, (dia ni memang dah lama main barang2 logam)... kalau nak beli barang kemas, beli yang 916 dan jangan beli yang ada batu permata. Nanti rugi dari segi berat. Bagus buat perlaburan dalam emas ni, sebab harganya stabil sejak tahun 2000 lagi malah naik sampai sekarang (kalau tak silap saya).  Dan paling bestnyer, tidak boleh dimanipulasi seperti duit sekarang.

   Daripada simpan duit, baik simpan emas. Duit hanyalah ilusi. Emas adalah berbentuk fizikal. Dari dahulu lagi ramai pemimpin Islam suruh simpan emas... tapi Yahudi yang tak nak. Sebab diorang lah yang memonopoli seluruh bank-bank di dunia nie... senang nak manipulasi.

  Orang Kelantan dah lama advance dah bab-bab nie wehhh....

Hehehe sorilah, saya bukan orang Kelantan dan dari dulu lagi tidak berkemampuan untuk membuat perlaburan emas nie walaupun dah tahu info nie sejak kerja dengan bank lagi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2011 08:38 PM | Show all posts
Post Last Edit by cmf_kinna at 20-4-2011 00:36

Reply 32# AwangAli


    kinna punya dari sri ayu....


[img][/img]
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2011 08:44 PM | Show all posts
Lagi satu info: Emas tidak boleh dicipta, ia adalah asli.
Tidak seperti duit, ia boleh dicetak berulang-ulang kali.
Dan kalau nak cetakpun, bersandarkan rizab emas.
Last info: Yang paling penting, buatlah kajian mengenai syarikat yang menawarkan skim pelaburan emas ini hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2011 08:53 PM | Show all posts
No siri dan certificate ini utk mudah kita pajak kat arrahnu..  

Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2011 08:57 PM | Show all posts
tahun 2008...1 gram RM 100 jer...la nie...1 gram 140++...40% within 3 years..

tp emas pun flunctuate ..still tak sesuai utk mereka yg nak play short term
amirul_nazri Post at 19-4-2011 09:30



    Setuju dengan yang ini, short term atau nak monthly income tak sesuailah, tapi kalau nak long term InsyaAllah boleh jana pelaburan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2011 09:02 PM | Show all posts
Reply 42# saudagarkampong


    org dulu2 mmg mahir dgn emas2 ini.. nenek2 kita..ada segengam emas...relax aje...

kita zaman sekarang.. beli rm5k gelang..halus aje dpt..mcm nak putus.....



masih belum terlambat nak mulakan dgn 20gm gold bar...

emas ini magnet duit.... dia akan tarik duit.... ada org panggil ibu duit....



Abu Bakar Ibn Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda :
Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat Manusia.Maka simpanlah Dinar dan Dirham ( untuk digunakan )
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2011 10:01 PM | Show all posts
Salam semua,

Just to share, pelaburan emas mmg menguntungkan tapi kena hati2 sbb Ada byk unsur2 penipuan yg xdisedari. Terlalu byk masa skg ni syarikat2 yg tumbUh bak cendawan menjual gold bar. Be very careful! Ada bebrp company spy vgold, etika emas suatu ketika dulu telah ceased operation kerana tidak mendpt kebenaran bank negara. Konsepnya lbihkrg sama spt pajak ke arrahnu Dan sbgnya..end up pelabur yg rugi kerana xboleh nk tebus semula emas yg dpajak..
Sekiranya mmg betul nk melabur emas, paling selamat buka akaun pelaburan emas yg dtawarkn oleh may bank, public bank (bkn public gold ye!!!) & juga Kuwait finance hse. Tanpa sebrg kegusaran, mmg mudah & selamat. Sila refer ke laman web bank2 tsbut.
Sy penah di approach oleh kwn sy utk pelaburan emas ni tp sy berasa xselamat kerana proses utk membeli gold bar ni byk meragukan. 1- pelabur kena menjadi ahli kpd persatuan emas dgn member beberapa ratus wpun xsmp 500-600 klu xsilap la.. 2-setelah menjadi ahli, pelabur dikehendaki bankin ke dlm acc syarikat mengikut jumlah harga emas yg hendak dilaburkn pd
hari itu. 3- setelah bankin duit tu, gold bar tu Akan diserahkan ke pelabur dlm tempoh 2-3hari..

Ini merupakan unsur2 yg sgt berisiko tinggi kpd pelabur sekiranya company tu tiba2 Saja ceased operation dsb...mcm Swiss cash dulu...apakah benar gold bar tu tulen? Dgn certificate yg dkeluarkn..blehkn kita mengatakn cert tu genuine dsb..allahualam...

In conclusion, better invest gold thru banks atau habib jewel, poh kong (they r selling gold bar too).Kita bayar duit, terus dpt brg on the spot. Xde unsur yg mencurigakn dan sgt mudah. Risikonya cuma kena ragut je bila kluor kedai emas..hehehe..
Sy mohon ampun & maaf sekiranya komen sy membuat agents mrhkn sy tp sy yakin agents xde sebrg niat utk menipu. Cuma sy takut syarikat menggunakan agents utk meraih keuntungan.

P/s- sy adalah penjual brg kemas 916 & byk mendpt nasihat dari supplier brg kemas yg berbangsa cina ttg pelaburan emas. Just be extra careful.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2011 10:22 PM | Show all posts
Reply 48# JR69


    salam..

alhamdulilah setahu saya,

sri ayu ini bukan sahaja syarikat pelaburan gold  tetapi adalah rangkaian Kedai Emas yg terbesar di negeri Kelantan.. 100% milik bumiputera dan beragama islam....  









mcm Poh Kong jugak.. tapi x glemer sbb x de kat KL...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 01:20 AM | Show all posts
a Acong.. ada org nak sewa mas itu.. dia bayar 70% dari harga emas..

katakan Acong ada emas bernilai rm100k...  sewa kat arrahu..dia bayar Acong rm70k..


70K tu Acong leh buat rolling busines... ( simpan kat ASB pon ok...)

after setahun cthnyer..emas rm100 k akan naik harga 30% ikut harga semasa...jadi emas tu dah berharga rm130K..  ( untung rm30k dalam masa setahun)

Acong pegi ler ambik balik emas tu kat arrahu...


( konsep dia pajak di arrahu..... )
cmf_kinna Post at 19-4-2011 10:22
kalu aku ada RM100k, aku dah boleh beli 5 biji apartment rega RM150k.

katakan sewa bodo2 pung RM600 sebulan, 5 biji dah RM3000. setahun dah RM36000.... bla.... bla..... gi kira sendiri......
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 01:22 AM | Show all posts
Salam semua,

Just to share, pelaburan emas mmg menguntungkan tapi kena hati2 sbb Ada byk unsur2 p ...
JR69 Post at 19-4-2011 22:01
kalu tak silap aku, pelaburan emas dlm BANK pung tak dilindungi skim PIDM
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 01:24 AM | Show all posts
daripada 30K yg acong dapat atas kenaikkan harga pasaran emas...

dia boleh buat duit mu ...
cmf_kinna Post at 19-4-2011 10:28
kenaikan bererti inflasi makin meningkat & matawang makin jatuh..... masa nak jual emas tu rega umah pung dah naik.........
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 01:26 AM | Show all posts
harga tanah dan rumah kat kg baru millions...tp area cam setinggan..ada ke org nak beli ??

bila la malaysia nak kena subprime...org buy property at high price, sell lagi la nak higher price...at the end, takde buyer..
amirul_nazri Post at 19-4-2011 10:31



aku tak target high end property........

aku beli utk simpan, bukan utk jual......... skrg sewa umah teres setingkat kos rendah area KL (10km dari KLCC) pung dah cecah RM1,100 sebulan.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 01:29 AM | Show all posts
kena tengok realiti..
aku cukup yakin..ramai org berminat utk melabur dlm bidang hartanah..
tapi ...
AwangAli Post at 19-4-2011 12:28
target je umah kos rendah..... carik bawah RM60k punya....... sewa sekurang2nya RM450 kalu di selangor........ tapi jgn beli tingkat atas skali laa, bukan ada lift.......
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 01:31 AM | Show all posts
setuju sangat!! my sis pun ada buat rumah sewa2 ni..makin pening kepala... bukan untung rugi lg ada... so pelaburan hartanah utk pada masa kini sukar nak ramalkan... ingat nk beli rumah lain jual n dpt untung sikit2 tp prosedur dia boleh tahan lama jgk. So now ramai yg cari alternatif lain...cuma pelaburan emas ni sya kurang arif sbb ada baca lam paper tp x ambil serius.
hafiza Post at 19-4-2011 15:33
brape lama? freehold atau leasehold? jual kat malay atau non-malay?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 02:21 AM | Show all posts
Namapun investment... return tak tentu. Banyak ker sikit ker.. apa-apa hal kena cek betul-betul background company dulu. Emas dan property... kedua-duanya mengambil jangka masa yang panjang dan melibatkan pelaburan yang tinggi  malah kedua-duanya adalah rendah risiko. Sesuai sangat untuk mereka-mereka yang mempunyai banyak duit dan duit tu tak tahu nak buat apa. Kepada sesiapa yang nak melibatkan diri dalam kedua-dua pelaburan nie, pastikan yang diri anda dan keluarga anda dilindungi terlebih dahulu... huhhu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 09:07 AM | Show all posts
brape lama? freehold atau leasehold? jual kat malay atau non-malay?
Acong Post at 20-4-2011 01:31



nk jual rmh?..x nak jual lg... simpan dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 09:56 AM | Show all posts
saya mcm berminat gak pelaburan emas ni...
walaupun sebenarnya saya tak berapa minat pakai barang kemas..
....
betul mcm miss kinna cakap, daripada duit simpan dlm bank,
lebih baik saya buat pelaburan dengan duit tu...
ada cadangan mana2 bank yang lebih baik untuk dapatkan gold bar ni?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2011 09:59 AM | Show all posts
anyway, miss kinna ni usahawan emas ker..?
boleh la saya menuntut ilmu....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2011 01:57 PM | Show all posts
Reply 58# cari_cahaya


    bank tak jual gold bar ...

gold bar beli kat kedai emas atau agent kedai emas mcm kinna....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087510s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list