Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32613
View
176
Reply

[Edisi Math] pendpat korang mengenai matematik.

[Copy link]

Author: midory       Show all posts   Read mode

Post time 18-12-2013 10:55 PM | Show all posts
ushioz posted on 17-11-2013 07:01 PM
sampai la ni aku taktau apa punya busuk hati pencipta runge kutta menyusahkan manusia.


Runge Kutta (RK) tu numerical approximation method untuk dapat jawapan kepada ordinary differential equation (ODE)

Tak semua ODE boleh diselesaikan secara analytically.... maka ada alternatif lain, boleh guna numerical method (Euler, RK, lain-lain)

Numerical method ni pengiraannya berulang-ulang, leceh kalau nak guna tangan.... sebenarnya tak susah sangat pun. Bukan tujuan menyusahkan, sebenarnya tujuan untuk membantu selesaikan ODE yang susah... dengan cara numerical method...

Itulah kelebihan numerical method... kelemahan pula, ia hanya anggaran, ralat bergantung kepada step size....  



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2013 10:51 PM | Show all posts
ushioz posted on 17-11-2013 07:01 PM
sampai la ni aku taktau apa punya busuk hati pencipta runge kutta menyusahkan manusia.

selain runge kunta, euler method pun same gak utk dpt numerical soltn for ode ...
spt kate mm77 , mmg susah nak dptkan analytical soltn utk bbrp non-homogenous/non linear ode dlm bentuk equation yg kemas...
jadi cara2 ni cara cepat utk predict soltn bila kita dah tau boundary condtionns
Last edited by dauswq on 19-12-2013 10:53 PM

Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2013 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Hohoho aku suka sgt math... terutamanya addmath... bg aku lg susah soalan lg aku suka... kalau dpt buat soalan susah,  kepuasan bg aku.

Zaman sekolah dlu aku suka math tp aku tak reti nak explain cara pengiraan aku. Selalu klu ada kawan suh ajar aku buat jalan pengiraan pastu aku suh dia faham sendiri... hehehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2013 03:59 PM | Show all posts
aku suke numbor dan aku Xsuke membaca....
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2014 09:01 PM | Show all posts
Assalamualaikum.. Sebagar bekas pelajar bacelor matematik.. bg pendapat aku, math seronok sangat. Diakui, bidang matematik memang susah. Memerlukan pemahaman yang sangat tinggi untuk memahami sesuatu topik. Masa aku awal2 sem dulu, memang aku blur habis. Mati2 aku ingat matematik ni kira2. Sekali bila dah belajar, pelik betul. Bukan kira2 pun, rupanye banyak belajar theorem, proving dan sebagainye. Matematik yang kita belajar masa zaman sekolah tu hanya la salah satu cabang matematik iaitu aritmetik. bidang aritmetik memang kira2. Tapi bila kita dah paham apa sebenarnye matematik ni, memang syok gila belajar. bole score la tiap kali exam. kena rajin dan paham sesuatu topik baru bole jawab exam. Study hard pon belom tentu dapat B, inikan pula kalau study ala kadar je, belum tentu bole lulus. Cuma bagi aku, kalau kat malaysia ni, peluang kerjaya dalam bidang matematik (sains tulen) sangat2 kecil. Kalau kita sebut belajar matematik, mesti orang ingat kita ni bakal cikgu atau pensyarah. Hakikatnya memang itula kerjaya untuk budak matematik. Tp bagi sesiapa yang tak minat nak mengajar,kalau pandai cari peluang , bidang math boleh masuk banyak bidang,sebabnye semua bidang menggunakan matematik.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2014 09:03 PM | Show all posts
ijamartgallery posted on 27-12-2013 03:59 PM
aku suke numbor dan aku Xsuke membaca....

Erm , jika awak belajar matematik peringkat tinggi, sebenarnye matematik bukan kira2. kalau awak minat nombor, saya cadangkan awak belajar accounting. Sbb account memang kira2 dan nombor
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2014 09:06 PM | Show all posts
biozipstar posted on 10-11-2013 12:20 PM
hard core fizik ko ni....
otaiii....

hebatnye ko pandai fizik. aku sampai dah grad pun aku tetap rasa fizik susah. aku jeles kat orang yang pandai fizik, sbb aku tak pandai fizik walaupun aku suka fizik.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2014 11:25 AM | Show all posts
sofysofya posted on 17-1-2014 09:03 PM
Erm , jika awak belajar matematik peringkat tinggi, sebenarnye matematik bukan kira2. kalau awak m ...

saya rela bt kira 4helai muka surat dari membaca 2 helai...hahaha...klu peringkat tggi xtau lah sy...sy pon tgh bt deg civil eng...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2014 01:25 PM | Show all posts
math masa matrik telah memburukkan sikit pointer aku.

tapi ok la. aku pun masuk bidang yang x pakai math sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2014 11:53 PM | Show all posts
ai memang minat matematik k, tapi lepas habis spm ai belajar hotel management ajaaa. subjek yang ada math 2x jah ada. tapi dua2 kali bila time math jah ai boleh score, budak2 lain semua punya lah gigih bawa toyol bagai ai selamba aja hafal dia punya formula dan sebagainya.

pernah sekali tu lecturer bagi soalan depan papan putih dekat depan, dia suruh settlekan jua soalan tu. selagi x dapat jawab selagi tu tak boleh break gitewww. ai tunggu jah salah sorang dari 40 orang dalam kelas tu mara ke depan, alih2 sendu. sekali lecturer cakap sape dapat jawab dia suruh budak2 ni belanja orang yang dapat jawab tew. ai pun gigih lah mara ke depan dengan catwalknya lagi dengan tulisan ala2 x semegah ai terangkan dekat depan, gitewww..... malu ai bila lecturer memuji gitew
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2014 02:14 AM | Show all posts
Math best, subject paling best Algebra, sebab lecturer best, and subjek mcm memupuk kreativiti la berbanding subjek lain. Number Theory pun best. Numerical Methods...boring sebab kena kira benda sama berulang kali.Stochastic Processes bleh thn gak best. Aku baru grad, degree math. Tapi aku tak minat jadi cikgu. So skrg aku blur, tak tau nk keje ape sbnrnye
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2014 12:44 PM | Show all posts
suka math.. sebab ia mencabar....
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2014 05:57 PM | Show all posts
maths is considered as a love hate relationship to me
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2014 08:02 AM | Show all posts
i guess for those who solve third degree differentiation  and what not - well they have super sexy brain.

a  compliment.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2014 08:38 PM | Show all posts
aku suka math sampai tahap mengigau-ngigau nak cri jawapan. biasenye ape yg aku mengigau tu adalah cre yg btol untuk selesaikan masalah... tp aku hanya mampu untuk math tahap rendah jer, untuk math yg lebih tinggi mungkin aku tak mampu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2014 08:40 PM | Show all posts
ushioz posted on 17-11-2013 07:01 PM
sampai la ni aku taktau apa punya busuk hati pencipta runge kutta menyusahkan manusia.

maap komen benda yg lme tp aku nak komen jugak... aku gelak gler2 komen ko ni sebab aku pon rse mende yg sme.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2014 10:08 PM | Show all posts
Honestly sy bidang IT memang x dpt lari dari math. Tp yang paling mencabar adalah discrete math. Teori so far mmg out, so prefer math. That's y masa study subjek kira2 x de problem.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084679s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list