JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
35528
View
74
Reply

Himpunan Peta-Peta Lama Semenanjung Tanah Melayu.

[Copy link]

Author: lucid_lynx       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-5-2011 05:10 PM | Show all posts |Read mode
Hi All,

Kat sini aku buka khas untuk semua org kongsi peta peta lama yang pernah di print atau dilukis berkenaan dengan tanah melayu. tak kira daerah mana, negeri mana, kampung mana. nyatakan tahun dan dilukis oleh siapa. kalau tak tau sapa yg lukis pun tak apa. selain seronok kita layan gambar lama, kita boleh jadikan ianya sebagai bahan rujukan kelak. orang johor mesti banyak kan peta sekitar johor lama lama. lagi lama peta korang lagi best. kalau yang ada dalam simpanan korang, jangan la segan nak scan masuk kedalam ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 10:54 AM | Show all posts
Thread ko ni menarik, tapi apa kata ko yang letak dulu baru orang lain leh follow. ;)
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 10:55 AM | Show all posts
unek pon musti banyak peta lama yg masih disorok dalam gobok dia tu. kasi kluarkan la.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 10:58 AM | Show all posts
unek pon musti banyak peta lama yg masih disorok dalam gobok dia tu. kasi kluarkan la.
winamp05 Post at 5-5-2011 10:55


aku sorok peta aku kt bantal jer
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 11:17 AM | Show all posts
Reply 4# unekspekted_XII


    ada peta macam tanah melayu tak? ha scan la cepat
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 11:18 AM | Show all posts
Reply 4# unekspekted_XII


tu bukan sorok, tu buat peta
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 11:30 AM | Show all posts
bod lawak ker nih
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 11:43 AM | Show all posts
Reply 5# putput

takde. peta pulau banyak
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 12:24 PM | Show all posts
Reply 8# unekspekted_XII


    lawak2
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 12:29 PM | Show all posts
hasilan gugel boleh...?



Aurea Chersonesus = semenanjung emas

peta tahun 1765




K bermaksud kingdom = kingdom of malacca

menurut sumber peta atas ni dikeluarkan setelah kejatuhan melaka...

melaka jatuh 1511, peta dilukis pada 1747....


rujuk sumber untuk maklumat lanjut : http://4thinktank.wordpress.com/2009/06/15/permata-yang-hilang-bahagian-1/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 12:30 PM | Show all posts
peta lama johor, sumber pakcit gugel

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 12:52 PM | Show all posts
dlu sumatera dgn semananjung ni..cantum kan?
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 01:58 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 02:00 PM | Show all posts
dlu sumatera dgn semananjung ni..cantum kan?
volumeMewah Post at 5-5-2011 12:52


dulu dikenali sebagai pentas sunda..sebelum tu plat2 bumi byk berubah map yg ada skang xsama ngan map 100 ribu thn dulu.

contoh cuba tgk benua afrika ngan benua amerika.dulu memang bercantum..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-5-2011 02:41 PM | Show all posts
wah dah banyak reply
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 03:11 PM | Show all posts
Thread ko ni menarik, tapi apa kata ko yang letak dulu baru orang lain leh follow.
winamp05 Post at 5-5-2011 10:54



    lucid bukak kan benang aje.... dia tak kata dia ada peta...

menarik...menarik....gigih cari peta lama la ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 04:41 PM | Show all posts
hah lagik peta



sumber : britishempire.co.uk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 04:42 PM | Show all posts
TT ni bukak benang sesaje...cer gigih sket mencarik peta tu
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 04:50 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 08:15 PM | Show all posts
Reply 19# kikuri

peta kota famosa tu aku suke

dulu kan pernah kecoh diaworang terjumpa dinding kota lama kat sekitar pintu gerbang famosa...
masa tu kalau tak silap tgh cari gali utk buat shopping mall kat dataran pahlawan...
baru persatuan sejarah terhegeh2 buat pemetaan semula keluasan sebenar famosa...

cuma persoalan yg masih blum terjwb..
kalau ikutkan peta dari portugis, kota tu terletak ditebing laut...
tapi kota yg dijumpai agak jauh sikit dari tebing laut..
means samada,
- masih wujud rangkaian dinding tembok kota yg lebih panjang mengelilingi banda hilir tetapi terbenam di dasar....
ataupun
- jarak zaman yg jauh telah melebarkan jarak pantai (suatu ketika dahulu) tetapi kini adalah darat...

aku percaya teori 1.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088172s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list