JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
35490
View
74
Reply

Himpunan Peta-Peta Lama Semenanjung Tanah Melayu.

[Copy link]

Author: lucid_lynx       Show all posts   Read mode

Post time 5-5-2011 09:34 PM | Show all posts
mmg dulu kota A Famosa tu betul2 dkt gigi laut,,

kalau google bley tgk picture lame2, yg tunjuk a famosa tu betul2 dpn gigi laut,
sblum ni dataran pahlawan tak wujud, british tambak pada awal 1900, lepas tu kerajaan melaka tambak lg,,dkt area mahkota parade,,tahun 1980an
pastu ,kerajaan melaka tambak lg,,smpai ke pulau melaka

P:S : tak lame lagi tertambak smpai ke sumatera agaknya

contoh gambar,,kat sini
http://forum.lowyat.net/topic/1712266

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 10:57 PM | Show all posts


peta kubu portugis kat Muor

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 10:58 PM | Show all posts


Lakaran menunjukkan Kota Melaka pada zaman pemerintahan penjajah portugis. Lakaran diatas dibuat bagi merakamkan serangan Armada Acheh Darussalam ketika mengepung kota tersebut selama lebih kurang setahun. Dalam lakaran ini juga ada kelihatan sejenis senjata pelontar yang digunakan oleh tentera Acheh...http://lokalgenius.blogspot.com/ ... a-yang-sebenar.html[/url]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 08:54 AM | Show all posts
Reply 20# system_failure

menurut pandangan aku yang cetek ilmu ni...aku sokong teori no 1 ko...bg aku kota melaka ni luas sebenarnya...cuba klik yang sumber aku bg tu..die cakap kota asal melaka dah dimusnahkan dek orang british yang tinggal pon a famosa skit...kekononnya binaan dorang runtuhkan tu binaan portugis...tp tu sebenarnya binaan asal kota melaka lama...lepas tu die cakap kota asal melaka ade ditambak, dalam tanah...dalam laut...

kalo la dapat tgk kedudukan a famosa ngan sempadan laut rasanya kita bleh agak sebesar mana pelabuhan melaka ni...tgk peta lama tu aku mcm tak nmpak jek bayang2 a famosa...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 08:58 AM | Show all posts
kota a famosa lama....aku jumpa kat thread lama






sungai melaka...ni kalo tak silap mesti sungai kat kg morten tu








sumber : http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=407852&extra=&page=1




tetibe dah jadik thread melaka plak
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 10:08 AM | Show all posts
hai...iols lagik...gigih iols menggugel



peta bertarikh 1730 menunjukkan kawasan Benua Islam Nagara Kedah sebelum ia ditawan oleh puak Alaungphaya Buddha dari Burma dalam tahun 1767. peta yang tersebar ini sering dianggap negara thailand zaman dahulu. ianya tidak benar kerana orang siam bukan orang Thai. orang siam beragama islam manakala orang Thai dari bangsa sukhothai, beragama Theravarada Buddha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 10:09 AM | Show all posts
Reply 25# kikuri



waw! apekah benda yg bersambung di belakang kota famosa itew?....
rumah?
opis?
gereja?
stor?

misterious sihhhh......

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 10:23 AM | Show all posts
Reply 27# system_failure

ntah la tataw la plak iols ape kebendanya tu...cuba tgk gambo ni...takde pon ape2 bangunan kat blakang a famosa, masa aku gi melaka baru-baru ni setau aku ade tangga je nak naik ape nama tah kota satu lg kat bukit tu...porta de santiago kot namanya
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 03:06 PM | Show all posts
dua gambar sama tapi time line lain, side pun lain. so tak pasti apa benda blakang farmosa tu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 03:28 PM | Show all posts
kalo tgk gambo ni pong rasanya tade bangunan mcm gambo lama tu...baru2 ni pg melaka pon tade..kalo yg berhampiran pon kalo tak silap bangunan memorial kemerdekaan ke hape tah



yang kaler putih tu tangga nak naik kota porta de santiago kot namanya...yang ateh bukit tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 03:31 PM | Show all posts
Reply  system_failure

ntah la tataw la plak iols ape kebendanya tu...cuba tgk gambo ni...takde p ...
kikuri Post at 6-5-2011 10:23



    aku qasanya lah kn mcm gereja jah la..cuma tengok kat atas tu..mcm tempat nk letak loceng pn ada...
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 03:32 PM | Show all posts
iols yang gigih menggugel



peta tahun 1851 menunjukkan kerajaan siam, bukan thailand, kedah sebagai pusat dah ditulis sebagai quedah, dan malaya yang menjulur sehingga tenasserim (burma)

sumber : http://ikanlepu.blogspot.com/2011/03/empayar-melayu-siam-islam-kedah.html

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 03:34 PM | Show all posts
Reply 31# reflisia


mungkin jugak...kan a famosa ni portugis punya
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 11:40 PM | Show all posts
Kat atas tu gereja St Paul namanya. Porta di Santiago tu adalah A Famosa. Kat gereja tu kononnya ada terowong bawah tanah yg salah satu laluannya menghubungi ke satu bukit lagi di Ujung Pasir iaitu Bukit St John atau Bukit Senjuang. Laluan lain tak dapat dipastikan..Aku sampai dah muak tengok A Famosa ni sebab sekolah aku dekat aje kat situ. Even logo sekolah pun A Famosa..

Ehh...ni bukan thread cite pasal peta2 lama ke..??
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 11:26 AM | Show all posts
ini peta pertahanan british dekat pantai kota bharu kelantan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 11:50 AM | Show all posts
Planius 1756



dutch east indies  1710



portuguese sumatra 1550



British Royal surveyor C Walker 1844



Borneo 1625



East Indies 1598



east indies 1566



Dutch Vander 1710



Further Gangem (East Indies) 1652



East Indies 1844



Malacca 1650



Malacca 1750



Malacca 1680



Malacca 1500



Malacca 1604



Malacca 1629



Malacca 1764



Malacca 1562



Chersonese 1640



Penang 1849

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 01:14 PM | Show all posts
hambek ko, banyak peta lama timbul.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 03:16 PM | Show all posts
nah peta kejatuhan tanah melayu kepada jepang...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 03:35 PM | Show all posts
Planius 1756



dutch east indies  1710



portuguese sumatra 1550



British Royal surv ...
unekspekted_XII Post at 7-5-2011 11:50


wah..best2...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2011 01:18 PM | Show all posts
makin menarik thread nih.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053906s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list