JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123
Return to list New
35017
View
74
Reply

Himpunan Peta-Peta Lama Semenanjung Tanah Melayu.

[Copy link]

Author: lucid_lynx       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 20-5-2011 02:52 PM | Show all posts
mekasih mod tolong bagikan kredit pada yg tepek peta. bertambah la ramai org masuk sini nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2011 08:15 PM | Show all posts
bersama-sama ini saya sertakan peta lama yang dilampirkan bersama Protokol sempadan Perjanjian Bangkok 1909 yang menentukan garis sempadan Malaysia Thailand hingga ke hari ini
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2011 08:15 PM | Show all posts
apasal tx keluar lak peta ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2011 08:28 PM | Show all posts
peta tahun 1300 an (Majapahit)

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2011 11:32 PM | Show all posts
bersama-sama ini saya sertakan peta lama yang dilampirkan bersama Protokol sempadan Perjanjian Bangk ...
starscream Post at 21-5-2011 08:15 PM


gambar tak kluar la ... try upload skali lg.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 04:33 PM | Show all posts
mcm mana nk upload...dah berkali2 cuba tak dpt..peta ni lah dijadikan panduan delimitation batas sempadan kita dengan thai..hingga hari ni masih ada pertikaian sempadan dekat bukit jeli yang gagal selesai sejak tahun 1912
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 04:35 PM | Show all posts
Reply 56# starscream

ko bg link gambar tu biar aku letakkan, nnti aku kasik kedit kat ko.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 04:41 PM | Show all posts
Reply 57# winamp05


  aku tx ambik dlm internet..aku scan peta ni masa aku pi libarary university prince of songkhla..ada dlm hardisk
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 04:45 PM | Show all posts
Reply 58# starscream

ooo gitu kekdahnyer.... ko kene upload dulu ke internet dan copy dia punya link. kalau susah sngt, ko e-mail kat aku aku uploadkan dan tempekkan kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 04:50 PM | Show all posts
kasi email ko
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 04:55 PM | Show all posts
Reply 60# starscream

winamp05@gmail.com
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 05:01 PM | Show all posts
dah sent..ko tolong upload utk tatapan semua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 05:26 PM | Show all posts
nk tgk peta tuh.mesti menarik..
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2011 08:52 AM | Show all posts
dah sent..ko tolong upload utk tatapan semua
starscream Post at 23-5-2011 05:01 PM


Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2011 08:52 AM | Show all posts
Click Images to view full size.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2011 01:37 AM | Show all posts
Peta "The World as Known to the Ancients" (Dunia seperti yang diketahui oleh orang zaman dahulu)



Peta ini dilukis pada tahun 1844. Menunjukkan nama-nama tempat yang hanya diketahui oleh orang-orang Greek pada zaman Alexander.

1. Orang-orang Greek hanya mengetahui Afrika sampai Ethopia sahaja. Dunia lebih daripada Ethopia, mereka tidak tahu.

2. Begitu juga utara Rusia, mereka hanya tahu sampai lebih sedikit daripada kawasan Steepe. Lebih daripada tu, mereka tidak tahu.

3. Kawasan kita (Asia Tenggara) dinamakan "India Extra Gangem" (India beyong the Ganges / India sebelah sana Sungai Gangga).

4. Benua Amerika mereka langsung tidak tahu. Kita pun tak tau sebelum Columbus sampai

5. Ada peta kecil sebelah kanan bawah. Itu peta yang dilukis Ptolemy. Orang Greek percaya bahawa hujung Afrika bersambung dengan hujung Asia, dan Lautan Hindi adalah tasik yang sangat luas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2011 01:59 AM | Show all posts
1. Peta Kelantan pada 1905, terdapat sedikit bahagian di utara Sungai Golok termasuk di dalam kawasan Kelantan sebelum perjanjian Bangkok 1909


2. Peta Tome Pires menunjukkan kawasan di antara Rembau dengan Tanjung Tuan


3. Peta Perak yang dilukis oleh Pihak British

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2011 09:12 AM | Show all posts
bertambah lagi peta dalam nih..... jadikan koleksi. kita digest kan thread ni nanti. meh lagi sapa nak tampal peta. yeayyy
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2011 07:58 PM | Show all posts
Ada lagi tak peta lain??
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2013 10:04 PM | Show all posts
up.....................

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 02:58 PM | Show all posts
starscream replied at 21-5-2011 12:15 PM
bersama-sama ini saya sertakan peta lama yang dilampirkan bersama Protokol sempadan Perjanjian Bangk ...

mana petanya ?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 02:59 PM | Show all posts
banyak peta peta yang dah hilang dari host. sayangnya
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Kagum dgn org yg lukis peta..dgn ikut laluan laut...pastu eksplorasi atas darat...tahu bentuk peta...

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 03:02 PM | Show all posts
raihaneem replied at 10-2-2019 03:06 AM
Kagum dgn org yg lukis peta..dgn ikut laluan laut...pastu eksplorasi atas darat...tahu bentuk peta.. ...

nak kene belajar ni cara lukih peta
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 08:36 PM | Show all posts
Upppp thread best ini
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065737s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list