JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
202745
View
1805
Reply

Siapa Penghuni Dunia Sebelum Adam?

  [Copy link]

Author: cmf_WonBin       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-5-2011 11:12 PM | Show all posts |Read mode
Nabi Adam baru turun ke bumi kira2 20 ribu tahun lepas, manakala banjir besar Nabi Nuh pula berlaku antara 12 ribu hingga 15 ribu tahun lepas. Tetapi bukti2 arkeologi dengan jelas menunjukkan ada 'makhluk seperti manusia' telah berada di bumi lebih lama daripada 20 ribu tahun lalu. Siapa mereka?

Al-Masoudi menjelaskan bahawa
terdapat 28 umat yang telah dicipta di muka bumi sebelum Adam. Mereka terdiri daripada flora dan fauna serta Ummah yang agak menyerupai Bani Adam. Umat ini bercampur dan berinteraksi hingga membawa kepada berkembangnya mereka kepada 120 umat.

Al-Thabari juga menyatakan di dalam Tafsirnya bahawa kesemua hidupan diciptakan sebelum penciptaan Adam. Al-Maqdisi menjelaskan bahawa terdapat
3 Umat yang utama di dunia sebelum Adam iaitu dua daripadanya terdiri daripada kaum Jin. Manakala kaum yang ketiga adalah golongan yang berbeza
dari Jin kerana mereka ini berdaging dan berdarah. Golongan ketiga ini adalah mereka yang dimaksudkan sebagai man
yufsidu feehaa wa yasfiku al-dimaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 11:16 PM | Show all posts
Post Last Edit by winamp05 at 6-5-2011 09:03

- edited -
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-5-2011 11:18 PM | Show all posts
Siapakah pula Dewa Dewi?

Kenapa dalam sejarah zaman dahulukala sering wujud watak orang ghaib?

Orang yang cetek akalnya terus cakap: ini karut. Golongan ini amat bahaya kerana Allah pon kita tak nampak, nescaya suatu hari nanti mereka akan cakap Allah itu juga tak wujud sebab tak nampak dek mata kasar.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 11:29 PM | Show all posts
Cerita le lagi wonbin.Macam best jek..
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 11:55 PM | Show all posts
Sebelum ni mmg aku ingat takde makhluk sebelum adam..tapi aku rasa sebenarnya dah ade jin dan makhluk lain kat bumi ni. Yg buat kerosakan tu dinosaur.kot.


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 12:19 AM | Show all posts
tapi cm ne penemuan2 tengkorak2 jutaan tahun lepas..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 12:32 AM | Show all posts
cane plk ngn dinasour ngn nabi Adam?dinasour dl atau nabi adam yg terdahulu?

atau wujud ps ms yg sama sbb kita sedia maklum saiz Nabi Adam besar (60 hasta ke brp aku xigt) mcm kucing,gajah,harimau semut ikut nisbah ketinggian nabi Adam dan kita...

aku dh lm tertanya2 psl ni...
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 12:48 AM | Show all posts
se taw aku..hewan2 dulu badan besar sebab kandungan oksigen yg tinggi masa tuh.udara fresh lagi..tu yg buat menda2 hidup besar2.ada yg kata pepatung zaman tu sebesar helang.
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 01:14 AM | Show all posts
carbon dating ni accurate ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 08:43 AM | Show all posts
carbon dating ni accurate ke?
terung Post at 6-5-2011 01:14



    persoalan yang paling utama...
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 02:50 PM | Show all posts
Post Last Edit by hasell at 6-5-2011 14:55

thank wonbin~

permasalahan ni pernah di debatkan dlm thread aku dulu pasal penemuan rangka manusia berusian jutaan tahun di bukit bunuh (report dari kenalan aku di site).

>>> http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=528303&extra=page%3D5 <<<<(note: baca page hadapan2 jer, page belakang2 tu dah jadi medan perang)

tp akhirnya jadi thread debat, adam ni wujud tahun bila... ada 3 teori pasal adam ni:-

1- adam wujud selepas segala homo2 ni dan di iktiraf ADAM SEBAGAI MANUSIA MODERN yg muncul lebih kurang 6000 tahun dulu

2- adam wujud sebagai first human dan segala homo2 tu adalah waris/anak cucu Nabi Adam yang mengalami perubahan evolusi akibat kondisi bumi yg tak tetap (kadang2 banjir, kadang2 sejuk, kadang2 panas)

3- adam manusia pertama dan segala homo2 tu makhluk lain yg menyerupai manusia dan mungkin tu adalah JAN, pioneer kepada JIN, selepas perang versus malaikat yg cam di ceritakan dlm biblical (dan ada dlm kitab2 tua)

so, it up to your self yg mana pilihan kalbu. SO, thread ni banyak membantu dlm pemilihan tu. thanks again~

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 02:56 PM | Show all posts
Reply 11# hasell

ingattak dulu ko pernah buat lakaran tentang keturunan salasilah kaum kaum di nusantara dalam bentuk grafik ? mana pergi thread tu ? lupa la nama dia.
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 02:58 PM | Show all posts
Post Last Edit by hasell at 6-5-2011 15:11

errrr. pernah. memang byk aku wat list, tp sejak aku grade ni, ntah kemana ntah research aku tu. nnt aku cari balik. tak pun kat blog aku. harap2 ada lagi. tp ia tak accurate sgt, addition research from others, mmg di perlukan untuk penambahbaikian.
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 03:03 PM | Show all posts
Reply 13# hasell


kasi la link blog
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 03:11 PM | Show all posts
Post Last Edit by hasell at 6-5-2011 15:15

ni link dia, tp aku tau, tak semua akan terima sbb dlm kajian ni, aku campurkan perihal sufistik dan beberapa kata2 dari kitab2 lama/orang tua yang mungkin tak di anggap sebagai bukti/bahan sejarah akedemik. so, it up to them~

Ia lebih kepada kajian mengenai SIAPA ITU BANGSA MIM (before it became malay).. dan ia menjawab tentang frasa hang tuah "takkan melayu hilang di dunia". Aku tak pinta korang untuk mempercayai, tp aku dah buat apa yg aku mampu untuk membantu melayu. Tapi, jgn berbangga dgn melayu, tp buatlah melayu bangga dgn anda. wallahualam

http://nusanaga.blogspot.com/2009/10/origin-of-malay-review.html

http://nusanaga.blogspot.com/2009/10/bangsa-mim-takkan-hilang-di-dunia-siri.html

http://nusanaga.blogspot.com/2009/11/bangsa-mim-tak-hilang-di-dunia-siri-2.html

http://nusanaga.blogspot.com/2009/11/bangsa-mim-tak-hilang-di-dunia-siri-3.html

http://nusanaga.blogspot.com/2009/12/bangsa-mim-tak-hilang-di-dunia-siri-4.html

http://nusanaga.blogspot.com/2009/12/bangsa-mim-tak-hilang-di-dunia-siri.html













sumber:-






- Al-quran dan Hadis
- Eden in the east, the drowned continent of Southeast Asia, Stephen Oppenheimer, 1998
- Walking with Abraham, Danial Koplan,1999 (pdf ver.)
- Malay Archipelago, Alfred russel Wallace, 1869, London (pdf ver)
- Atlantis, the lost continent finally found, Prof. Arysio Santos, 1997
- Finger print of God, Graham hancock, 1999 (pdf ver)
- A Malay site for a book of Mormon Event, Ralph Austin Olsen, 2007 (pdf ver)
- Encyclopedia of World Mythology, Arthor Cotterell, 2008 (pdf ver)
- Sulalat Sulatin (Malay annals)
- Hikayat Merong Mahawangsa
- Hikayat indraputra
- Golden Khersonese, Paul Wheatley, 1966
- A history of Southeast Asia, D.G.E Hall, 1953
- The quarterly review- Polynesian researches, William Ellis, 1830
- Mistisfiles.blogspot.com
- Forum.cari.com.my (Sejarah,legenda dan mitos)
- Forum atasbawah.com
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 03:18 PM | Show all posts
dulu kan  jin boleh dilihat tapi setelah kemunculan manusia jin ni jadi ghaib..dlm al quran ada kata kalau manusia nampak jin manusia akan ketakutan.
Persoalan - sebelum manusia ada jin boleh nampak kan.maksudnya fosil mereka pon boleh nampak,adakah fosil 'manusia' sebelum adam adalah jin? Jeng jeng
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 12:43 AM | Show all posts
mungkin ada di antara kita yg pernah mendengar kisah berikut , aku x pasti bersumber kan dari hadis or what:

kisah berkenaan ketika Allah hendak memberikan tanggungjawab menjaga Islam, apabila ditanya kepada gunung, gunung x sanggup memegang amanah tersebut....kemudian ditanya kepada beberapa makhluk lain semua x sanggup....apabila ditanya kepada manusia maka manusia sanggup utk menanggung amanah tersebut..

aku selalu tertanya2 dgn satu persoalan : siapakah manusia berkenaan??adakah Nabi Adam???wallahualam....
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 05:59 AM | Show all posts
Reply 1# cmf_WonBin


    jadi, betulke wujud makhluk separa human...separa monkey tu? which is before Adam?
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 03:21 AM | Show all posts
cane plk ngn dinasour ngn nabi Adam?dinasour dl atau nabi adam yg terdahulu?

atau wujud ps ms yg sama sbb kita sedia maklum saiz Nabi Adam besar (60 hasta ke brp aku xigt) mcm kucing,gajah,harimau semut ikut nisbah ketinggian nabi Adam dan kita...
plasterhati Post at 6-5-2011 00:32


Berdasarkan kepada salsilah Adam as - Idris as - Noh as - Ibrahim as - Musa as - Isa as - Muhammad saw, usia turunnya umat manusia yang ada di dunia kini, tidak lebih dari 100 ribu tahun (kita amik yang seiring dengan penemuan dan kajian saintifik seperti DNA, penemuan rangka manusia etc)


Dinasour, mengikut kajian saintifik, wujud dan pupus ratusan dan puluhan juta tahun yang dahulu (bergantung kepada spesies).

By the time Adam diturunkan ke bumi ini, dinasour berpuluh-puluh dan beratus-ratus juta tahun sudah lama pupus.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2011 11:08 AM | Show all posts
AMARAN : Ini aku rembat dalam sebah blog, untuk bacaan bersama. Aku tidak bertanggungjawab jika ada percanggahan pendapat kerana, bagi aku sendiri, artikel di bawah hanyalah sesuai untuk dibaca bagi menambahkan pengetahuan, bukan unutk dijadikan kepercayaan.



Wasiat ilmu ADAM yang di turunkan kepada anak cucu baginda lantas menjadikan mereka itu sebagai dewa. Tugas mereka adalah untuk mengurus, bukannya untuk di sembah. Tapi, akibat kebodohan manusia yang tidak mahu mengikut, mereka ini menyembah-yembah manusia dewa ini dan jadikan mereka ini tuhan. Akibatnya, mereka di musnahkan atau di hapuskan terus dari permukaan bumi. kenapa harus mereka menyembah tuhan manusia sedangkan ALLAH itu selayaknya di sembah kerena DIAlah zat maha segala.


Sebelum kita masuk lebih dalam lagi, saya ingin menerangkan tentang ADAM sebelum ADAM. Hal ini memang memeningkan. Tambahan lagi jika muslim itu tidak mahu open-mind. Saya hairan kenapa muslim kini suka melemahkan kekuasaan ALLAH?! Maksud saya ialah, andai kata seseorang saintis itu mengkaji sesuatu di luar adat, lantas mereka kata mereka mahu mencabar tuhan. Sebenarnya, mampukah kita mencabar tuhan sedangkan DIA laisakamislihi syaiun yakni tidak menyerupai mana satu pun mahupun pemikiran.

Maksud sebenar ALLAH maha besar ialah, sehebat mana ciptaan manusia sekali pun atau sepelik mana sekali pun sesuatu perkara itu, sesungguhnya itu adalah dari keizinanNYA. Tiada pernah manusia mencabar DIA dan menghampiri kekuasaanNYA kerana DIA melebihi segala. Andai kata saintis kini sedang mengkaji god particle, apakah itu tuhan. Sudah tentu tidak. Kerana DIA tidak menyerupai mana-mana pun. Kemudiannya, muslim pula bising-bising menyatakan jangan cabar tuhan. Apakah muslim mengerti apa yang mereka katakana itu. Siapa yang pernah mencabar tuhan. Sesungguhnya manusialah yang mencabar diri mereka sendiri.

Daripada itu, cukuplah mengata orang lain sebagai karut, khurafat, syirik, mencabar tuhan dan sebagainya kerana sifat-sifat inilah yang menjatuhkan umat islam secara umumnya. Merekalah yang merendah-rendahkan kekuasaanNYA yang maha luas. Andai kita dapat membina teknologi yang mampu pergi ke penjuru angkas sekali pun, tidak pernah mampu kita untuk mencapai tahap kekuasaanNYA. Itulah di namakan KEIZINAN DARINYA.


p/s :~ bersambung
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051375s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list