JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
198236
View
1802
Reply

Siapa Penghuni Dunia Sebelum Adam?

  [Copy link]

Author: cmf_WonBin       Show all posts   Read mode

Post time 5-8-2011 09:29 AM | Show all posts
Reply 116# acescripters

MENGAPA Malaysia (Nusantara) pusat ketamadunan dunia berusia 1.83 juta tahun!!! sedangkan Nabi Adam baru turun ke bumi kira2 20 ribu tahun lepas, manakala banjir besar Nabi Nuh pula berlaku antara 12 ribu hingga 15 ribu tahun lepas.  cuba ko terangkan apa yang kabur disini ... semua org nak tahu gak.
   

takpayah 1.8 juta tahun laa.. ko letak 10 juta tahun pun tak pe = and.. dorang bukan 'manusia' yg ko consider Insanniyah.. tapi monyet... - ko consider neanderthal dan homo erectus tu manusia???? : meaning that.......... Adam yang sempurna berupa seperti monyet???

jawab.. jgn malu2..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 09:39 AM | Show all posts
aku rase mamat ni pendukung konspiracy theory cabuk...

semua bende.. daripade bulan bintang.. sampai ke lady gaga dan micheal jackson sume ade kaitan dgn 'freemason'

one thing for sure ; dalam Quran hadith sume, written and recorded 1,200 years ago pun ade ckp psal orang Badwi berlumba2 buat bangunan tinggi2.... but = bile smpai bende2 yg menggugah akidah mcm 'freemason' ni.. xde pulak

yang ade.. cume petikan tabloid2 dan rujukan2 yg mengarut
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 09:46 AM | Show all posts
kenape criter pasal zionis ade dalam thread ni ?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 11:43 AM | Show all posts
takpayah 1.8 juta tahun laa.. ko letak 10 juta tahun pun tak pe = and.. dorang bukan 'manusia' yg ko consider Insanniyah.. tapi monyet... - ko consider neanderthal dan homo erectus tu manusia???? : meaning that.......... Adam yang sempurna berupa seperti monyet???

jawab.. jgn malu2..


wow! tu saya cakap ke? (ini dah kes naya) sila tunjukkan mana saya taip mcm tu ...
yg mengeluarkan idea dan menaip tu awak .. saya cakap atau awak yg cakap? awak plak jawap jgn memalu ...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 11:49 AM | Show all posts
kenape criter pasal zionis ade dalam thread ni ?
lucid_lynx Post at 5-8-2011 09:46 AM



    salam lucid_lynx ..
maklumat yg saya ada semua dah dikeluarkan..
kiranya saudara/ri ada maklumat silalah berkongsi ..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 11:53 AM | Show all posts
wow! tu saya cakap ke? (ini dah kes naya) sila tunjukkan mana saya taip mcm tu ...
yg mengelua ...
acescripters Post at 5-8-2011 11:43


come on beb.. jgn nak pusing2.. 1.8 million tamadun yg ko sangka kan 'tamadun' kebanggaan ko tu based on homo-sapien remains.. bukan manusia = so???? nabi adam mcm berok???  
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 11:53 AM | Show all posts
Reply 151# acescripters

mmg la kita tak leh amik bulat2 semua info ni..tp bg gua post2 ko ni satu pembacaan yang menarik..dah nama pon Lagenda, Mitos dan Sejarah, so terpulang pada individu la nak menganggap post2 ko ni mitos or realiti..so bg gua ko terus kan aje post2 mcm ni tp maybe dlm thread ko sendiri, kang tak pasal2 org cakap ko hijack thread orang lain..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 12:19 PM | Show all posts
come on beb.. jgn nak pusing2.. 1.8 million tamadun yg ko sangka kan 'tamadun' kebanggaan ko tu based on homo-sapien remains.. bukan manusia = so???? nabi adam mcm berok???  ...
unekspekted_XII Post at 5-8-2011 11:53 AM



    aku pusing ke? tangan aku atau ko yg menaip sekarang ... idea aku atau ko yg menaip sekarang ... kalau ko tak faham Wahdatul Wujud sila baca komen reply di Adam-adam Sebelum ADAM. Jgn buat ikut kepala sendiri lepas tu buat naya pada orang lain dengan MENUDUH macam ni. Sains itu adalah ilmu tentang Alam Semulajadi (Nature) bagi mereka yang tidak beriman, dan sebenarnya ilmu tentang Sunahtullah (cara Allah bekerja) bagi mereka yang percaya (beriman). Di dalam penciptaan langit dan bumi, pertukaran siang dan malam terdapat ayat² (tanda² adanya Allah) bagi orang² yang berfikir (Al-Bab).

aku rasa baik ko simpan duit lagi besh dari simpan dendam semalam. aku tanya ko tapi sampai sekarang ko masih belum jawap soalan aku malah jawapan yang ko berikan betul² nak inaya aku. Baguih punya perangai!

Berapa banyak aku nak jawap soalan ko sedang ko masih belum menyempurnakan soalan aku...

MENGAPA Malaysia (Nusantara) pusat ketamadunan dunia berusia 1.83 juta tahun!!! sedangkan Nabi Adam baru turun ke bumi kira² 20 ribu tahun lepas, manakala banjir besar Nabi Nuh pula berlaku antara 12 ribu hingga 15 ribu tahun lepas.  cuba ko terangkan apa yang kabur disini ... semua org nak tahu gak.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 12:25 PM | Show all posts
Reply 165# acescripters

senang je.. jika ade Adam2... tentu ade Muhammad2.. so.. klu mcm tu.. Muhammad nabi kita bukanlah yang terakhir.. ade lagi Muhammad yg lahir lepas Adam yang akan datang.

Pehhhhhh... sampai mcm tu skali
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 12:32 PM | Show all posts
Reply  acescripters

mmg la kita tak leh amik bulat2 semua info ni..tp bg gua post2 ko ni satu pe ...
guablur7 Post at 5-8-2011 11:53 AM

so bg gua ko terus kan aje post2 mcm ni tp maybe dlm thread ko sendiri, kang tak pasal2 org cakap ko hijack thread orang lain..


Salam guablur ... hijack thread orang lain? err .. maksud saudara saya kena bukak thread baru la .. (maaf saya budak baru belajar)


so terpulang pada individu la nak menganggap post2 ko ni mitos or realiti.


Back to Basic

* 1 Rukun Iman
o 1.1 Percaya kepada Allah
o 1.2 Percaya kepada Para Malaikat
o 1.3 Percaya kepada Kitab-Kitab Allah
o 1.4 Percaya kepada Nabi dan Rasul
o 1.5 Percaya kepada Hari Akhirat
o 1.6 Percaya kepada Qada' dan Qadar (yang nie ramai suka cakap kebetulan walhal semuanya telah tertulis sejak azali.)

Saya ada satu soalan pada guablur andai anda tak keberatan. Ini adalah soalan cepu emas. soalan yang memantapkan lagi keimanan pada yang sudi membaca thread ini. Soalan saya ... apa jadi pada seorang yang sudah beragama islam apabila dia engkar (tidak percaya) pada salah satu dari 6 Rukun Iman ini?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 12:37 PM | Show all posts
Reply 167# acescripters

oalan yang memantapkan lagi keimanan pada yang sudi membaca thread ini.

    takdenye mantap iman bile ade orang datang dgn idea "Nabi Adam ade ramai" = maknenye jugak, bukan sekali "Adam" kene buang dari Syurga sebab melanggar perintah Allah, dah banyak kali kene humban pegi Bumi..

makin bercelaru akidah ade laaa
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 12:37 PM | Show all posts
Reply  acescripters

senang je.. jika ade Adam2... tentu ade Muhammad2.. so.. klu mcm tu.. Muhammad nabi kita bukanlah yang terakhir.. ade lagi Muhammad yg lahir lepas Adam yang akan datang.

Pehhhhhh... sampai mcm tu skali
unekspekted_XII Post at 5-8-2011 12:25 PM



    INCIKKK!!! baca dan fahamkan ... tolong jgn buat citarasa sendiri, incik sendiri yg susah nanti. buangkan EGO tu.. kita nie hamba berlakon la sebagai hamba. berlakon la dengan sebaik baik kejadian.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 12:39 PM | Show all posts
INCIKKK!!! baca dan fahamkan ... tolong jgn buat citarasa sendiri, incik sendiri yg susah  ...
acescripters Post at 5-8-2011 12:37


tak payah nak pusing lagi.. = ko dah berpegang ade "banyak Adam" pernah jadi Nabi sebelum ni

dah terang2 pade aku sesat
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 12:42 PM | Show all posts
Reply  acescripters


     takdenye mantap iman bile ade orang datang dgn idea "Nabi Adam ade ramai" = maknenye jugak, bukan sekali "Adam" kene buang dari Syurga sebab melanggar perintah Allah, dah banyak kali kene humban pegi Bumi..

makin bercelaru akidah ade laaa
unekspekted_XII Post at 5-8-2011 12:37 PM



    tu makanya aku suruh ko baca Wajatul Wujud dari Ustaz Sharudin kat komen reply ni. ko perlukan buku panduan utk rujukan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 12:43 PM | Show all posts
orang kelantan berusia 60ribu tahun p rilek je
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 12:58 PM | Show all posts
tak payah nak pusing lagi.. = ko dah berpegang ade "banyak Adam" pernah jadi Nabi sebelum ni

dah terang2 pade aku sesat
unekspekted_XII Post at 5-8-2011 12:39 PM



    ko cakap aku sesat sebab menyentuh kisah Adam-adam Sebelum ADAM yang dibawa oleh Ulama Islam pada 10 kurun lepas  sebelum ia diperkatakan di Eropah. ko bukan takat tuduh aku sahaja .. tuduhan ko tempias pada ulama² islam juga. GUNAKANLAH AKAL YANG DI JUNJUNG KESANA KEMARI.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 02:39 PM | Show all posts
Reply 173# acescripters

1.  Yang petame skali = hadith ayat quran alim ulama sume ko sebut.. dah pukul 1 ni.. ko tak sembayang jumaat ker???


2.  ko punye reply :

    ko cakap aku sesat sebab menyentuh kisah Adam-adam Sebelum ADAM yang dibawa oleh Ulama Islam pada 10 kurun lepas  sebelum ia diperkatakan di Eropah. ko bukan takat tuduh aku sahaja .. tuduhan ko tempias pada ulama2 islam juga. GUNAKANLAH AKAL YANG DI JUNJUNG KESANA KEMARI.
   


biar aku recap balik :

Al-Masoudi menjelaskan bahawa terdapat 28 umat yang telah dicipta di muka bumi sebelum Adam. Mereka terdiri daripada flora dan fauna serta Ummah yang agak menyerupai Bani Adam. Umat  ini bercampur dan berinteraksi hingga membawa kepada berkembangnya mereka kepada 120 umat.

Al-Thabari juga menyatakan di dalam Tafsirnya bahawa kesemua hidupan diciptakan sebelum penciptaan Adam.

Al-Maqdisi menjelaskan bahawa terdapat 3 Umat yang utama di dunia sebelum Adam iaitu dua daripadanya terdiri daripada kaum Jin. Manakala kaum yang ketiga adalah golongan yang berbeza dari Jin kerana mereka ini berdaging dan berdarah. Golongan ketiga ini adalah mereka yang dimaksudkan sebagai man yufsidu feehaa wa yasfiku al-dimaa: golongan yang membuat kerosakan dan menumpahkan darah seperti yang diulas oleh Malaikat di dalam ayat al-Quran 2: 30.


Biar aku kenalkan ko dengan dorang :

Al-Masoudi.. dia bukan "Ulama" hukum Fiqh ataupun undang2 Islam ataupun Ahli Tasawwuf... dia = Historia dan Geographer bangsa Parsi.. kemungkinan dia ni Syiah..

Al-Thabari pulak ..... same jugak... +++ dia ni terkenal sebagai perawi Hadith yang meragukan kerana merawikan hadith dusta



Al-Maqdisi pulak.. historian jugak.. same mcm Masoudi... kerja tangannya banyak berpandukan tanah palestin dan syam.


So.. "Ulamak" yg ko sangka tu.. name je mcm arab ko mesti ingat dorang alim kan??? by modern standard.. dorang mcm scholar... dan termasuk jugak orang yang tak reliable mcm At-Tabari ko jadikan pedoman.

Nampak sangat ko cume cut and paste ntah dari mane. asal bunyiknye sedap ade ala2 islamic sket tanpe gune kepalotak


and... yang last :


  tu makanya aku suruh ko baca Wajatul Wujud dari Ustaz Sharudin kat komen reply ni. ko perlukan buku panduan utk rujukan
.


orang mcm ko ni dah banyak aku jumpe dlm Forum ni... berpegang pd something yg korang tak faham.. lepas tu buat2 faham and master tentang tu.. hehee.. anyway.. pegangan ko dah tertulis kt sini :





So.. kembalilah ke pangkal jalan sebelum jadi sesat dan menyesatkan orang lain
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 02:45 PM | Show all posts
Yang petame skali = hadith ayat quran alim ulama sume ko sebut.. dah pukul 1 ni.. ko tak sembayang jumaat ker???


masjid sebelah ni jea .. lepas reply aku kuar
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 02:49 PM | Show all posts
masjid sebelah ni jea .. lepas reply aku kuar
acescripters Post at 5-8-2011 14:45


Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 02:52 PM | Show all posts
typical melayu.. nampak je name ARAB.. disangka sume "Ulamak" :.. rupe2 orang sesat 2lol:
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 03:01 PM | Show all posts
Reply 167# acescripters

1) itu terpulang pada ko..sbb TT bt thread menghala ke satu arah, sumber2 yg ko post bagi gua ada yg tiada kaitan ngn tajuk thread ni..tp if TT ok ngn ko nak kongsi info kt sini then proceed je.

2)
apa jadi pada seorang yang sudah beragama islam apabila dia engkar (tidak percaya) pada salah satu dari 6 Rukun Iman ini?

   
bagi gua akan membuatkan individu meragui kebesaran & kekuasaan Allah dan mengakibatkan terbatal iman (betulkan gua kalo salah la).
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 03:24 PM | Show all posts
Assalamualaikum ... sape name .. unekspekted_XII ..

Al-Masoudi.. dia bukan "Ulama" hukum Fiqh ataupun undang2 Islam ataupun Ahli Tasawwuf... dia = Historia dan Geographer bangsa Parsi.. kemungkinan dia ni Syiah..

Al-Thabari pulak ..... same jugak... +++ dia ni terkenal sebagai perawi Hadith yang meragukan kerana merawikan hadith dusta



Al-Maqdisi pulak.. historian jugak.. same mcm Masoudi... kerja tangannya banyak berpandukan tanah palestin dan syam.


yea mereka² ini telah mengkaji terlebih dahulu pada kurun ke 10 ...
semua ini di ambil untuk rujukan ...

ahli sejarah Islam yang awal seperti al-Masoudi, al-Maqdisi, malah al-Thabari telah pun membahaskan tentang hal ehwal pra sejarah, walaupun tidak dinafikan perbahasan mereka mengalami banyak kesulitan sebab pada zaman itu kemajuan sains dan teknologi untuk mencari jawapan, belum ada. Jika mereka hidup di zaman ini, saya yakin mereka akan memanfaatkan ilmu Biologi untuk tujuan yang sama.

Ulama seawal mereka, sudah pun berusaha untuk mengenal pasti apakah adanya kehidupan manusia atau semi manusia sebelum Adam. Pelbagai tafsiran telah mereka kemukakan dan ini membantu kita untuk berasa lega bahawa Islam memberi ruang untuk soalan-soalan pra sejarah ini dikaji dan jika ada perbahasan di dalam ilmu biologi dan kejuruteraan genetik boleh menjelaskan beberapa perkara, maka janganlah terasa bersalah untuk mempelajarinya.

semua ini di ambil sebagai rujukan malah citer Sebuah legenda telah diceritakan secara turun temurun di Amerika Tengah. Baik suku Maya dan suku Aztec percaya bahwa dunia telah dihancurkan sebanyak 4 kali dan yang kita tempati sekarang adalah dibawah Generasi ke 5. Raksasa (dinasor) hidup dibawah Generasi pertama, dunia mereka telah dihancurkan oleh air. Generasi kedua menyaksikan naga dari udara menghancurkan dunia dan orang-orang diubah menjadi kera, hanya seorang pemuda dan seorang wanita yang diselamatkan. Generasi ketiga telah dihancurkan oleh api syurga (meteor), manusia pada masa itu hanya makan buah-buahan

Pada masa Generasi ke 4, manusia telah mati karena kelaparan, yang diikuti dengan banjir api dan darah. Diperkirakan akhir dari Generasi dunia ke 5 telah tiba kerana Bumi telah bergetar (kemungkinan akan terjadinya pembalikan kutub magnet Bumi). Kemudian semua kehidupan akan lenyap. (kiamat)

ini semua di ambil untuk RUJUKAN.

mengenai Wajatul Wujud itu pun sebagai RUJUKAN (betul atau tidak Allah lebih Mengetahui).


Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 03:30 PM | Show all posts
Post Last Edit by acescripters at 5-8-2011 15:39
Reply  acescripters

1) itu terpulang pada ko..sbb TT bt thread menghala ke satu arah, sumber2 yg ...
guablur7 Post at 5-8-2011 03:01 PM



   bagi gua akan membuatkan individu meragui kebesaran & kekuasaan Allah dan mengakibatkan terbatal iman (betulkan gua kalo salah la).

so terpulang pada individu la nak menganggap post2 ko ni mitos or realiti.


terima kasih .. betul cadangan anda bab lain jgn amik bebulat ..

P/s: TT tu sapa?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 03:45 PM | Show all posts
Assalamualaikum ... sape name .. unekspekted_XII ..



yea mereka2 ini telah mengkaji terle ...
acescripters Post at 5-8-2011 15:24


rujukan.. bukan pegangan.. tapi.. ko cube stresskan sebagai 'pegangan' atas alasan mereka 'ulamak2' yang benar.. last2 kantul yg dorang tu cume historian dan perawi hadis penipu
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2011 03:46 PM | Show all posts
Reply 179# acescripters

so... ko setuju yang dorang bukan "Ulamak".. tapi cume scholar.. sebaris dengan ibnu rush dan al razi???

tadi.. ko beriye2 kate dorang tu "Ulamak"     
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047078s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list