Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
96308
View
463
Reply

Jom bincang..gaji( pendapatan) dan perbelanjaan korang..satu kajian !

  [Copy link]

Author: ganda23       Show all posts   Read mode

Post time 16-8-2011 11:43 AM | Show all posts
Reply  Acong

takdela aku kate awek ko debab.bese je.apsal rase mcm kenal je baju tu.ntah2 awek k ...
damiqula Post at 16-8-2011 10:45
baju mana?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 12:36 PM | Show all posts
Reply 41# Acong

oit2 sorok gmbr awek ye? :@

aku memain je la,risau nar ko neh
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 02:54 PM | Show all posts
Post Last Edit by wanitajelita at 17-8-2011 09:18

apasal aku tengok korang tulis exact figure gaji masing2? tak takot org ngorat ke? aku pon nak breakdown. suka baca korang punya

income
gaji - > 3,000
passive income - 800
support income - 1,000

necessary cost

loan kereta - 350
loan ptptn - 100
personal loan - 116
rumah sewa ajaib - 250
broadband, bil tepon, letrik - 150

living cost

fuel - 200
groceries/daily spend - 100
meal (masak) - 100

Kids

nursery - 300
insurans - 100
pampers dan susu - 200

dll
maintainance kereta - 150
entertainment dan gedik2 - 200


balance: >1,000 bayar kad kredit. hari tu swipe slimworld, svc air cond, buat gigi.. alamatnya 6 bulan la aku kena bayar easy payment ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2011 11:14 PM | Show all posts
Reply 43# wanitajelita

meal RM100 sebulan betul ke ? how much u spent per day ?

aku yg bujang ni pun bajet 600-700 utk makan saje.. sbb aku bajet 1 day i'll spending dlm RM20 (2-3x makan). bayangkan la kalu makan kat gerai jer pun nasi campur dah 5-6 hinggit sepinggan, nasi ayam dah 4-5 hinggit, mee goreng, nasi goreng pun dah 4 hinggit.  Itu baru skali makan..kalu masak pun barang2 mentah skrg pun dah mahal gak.. skali skala nk gak rasa makan sedap2 cam steak ke, lamb chop ke, western ke, etc.. tak tau aku nk bajet camne lg utk makan.. mmg tkleh nk kurang dr RM600 sebulan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 09:03 AM | Show all posts
Reply  wanitajelita

meal RM100 sebulan betul ke ? how much u spent per day ?

aku yg bujang ni ...
arwien Post at 16-8-2011 23:14

100 ringgit tu betol. itu belanja barang basah sebenarnya..



sebab aku bawak bekal tengahari pergi kerja... masak simple je. ikan goreng, sotong masak taucu, bayam rebus, peria goreng.


pagi lak 50c je beli biskut dengan air di provide by company. kadang2 makan oat.


malam pun sama.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 09:09 AM | Show all posts
nasi lemak diorg mmg sodaapppp........!!! tak pedas sgt..... cuma takde ikan bilis goreng je..... :c ...
Acong Post at 15-8-2011 20:25


alamak.. kat kedai mana ni? kecur air liur aku
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 09:42 AM | Show all posts
alamak.. kat kedai mana ni? kecur air liur aku
wanitajelita Post at 17-8-2011 09:09

kat area gold coast sepang....... bagan lalang...... kedai nie terletak kat sini......
http://maps.google.com.my/maps?q=2.609922,101.685784&hl=en&sll=2.860414,101.585608&sspn=0.623814,0.367698&num=1&t=h&vpsrc=0&z=19
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 09:43 AM | Show all posts
huh...! code jadik lintang pukang......

nie google punya koordinat 2.609922,101.685784
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 10:39 AM | Show all posts
iols nye..

pendapatan bersih: >RM3000

Expenses :

1) Sewa: RM0
2) Transportation: RM400
3) Makan: RM500
4) Family: RM500
5) Ansuran peti ais :RM300 (kekdahnye iols beli peti ais dengan mesin basuh baru utk mak...pakai CC abg ipar...so bulan2 bayar kat heols )
6) Dana wedding: RM1000
7) Berukband: RM68
8) Bil telefon: RM 200


lebih baki beberapa ratus tu perbelanjaan utk skincare, perfume dan sebagainya..tengok keperluan...

sekarang ni takleh save utk kecemasan or future lagi tunggu abis wedding..iols harap monthly saving utk wedding tuh akan dapat disimpan utk beli rumah
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 10:40 AM | Show all posts
me & hubby/married lorr/30++

total income tolak deductions RM2,650 jer
side income RM500++ (< 1K)
Grand total : RM 3,150 - 3,300 (average)

expenses:-
1) umah = RM 750
2) bil api + air = RM 150 ( nak kene kurangkan psg aircond nih!!)
3) Broadband = RM 58
4) astro = RM 42 (plg murah.. nie pong sbb channel x clear .. kalu tak malas nk subscribe)
5) yuran sek anak = RM 165
6) Babysitter = RM 450
7) susu + pampers = RM 400 ( 3 org .....fuh!)
8) Prepaid = RM 60
9) groceries + toiletries= RM 200
10) toll + fuel = RM 450
11) Meal = RM 500 (aku jrg masak coz x der mase...mon-fri(keje) sat-sun(study)
12) kutu = RM 100

Total RM 3,325

Balance =  -(RM 25)  alamak!!!!!
tapy nasib baek dh deduct ASB kat gaji... so saving (RM200)..

So........ sesapa yg nak kawen tue jgn letak hantaran memahal... jgn nk bersanding2 bagai..siap nk pakai wedding planner lg..(x pyh x penting pun).. nak brg hantaran sampai 9 - 11 dulang...(dh ler sume kene branded..mampos)!!!..
Ape yg plg penting skang.. simpan duit utk anak2 nanti (sek,mkn,pakai dyer & etc)...

aku bkn nak promote leh tapy .. aku respek kat sis in-law aku...
dyer ader MASTER & keje lecturer... tapy time nak kawen ngan abg aku...
mas kawen senaskah Al-Quran jer.. hantaran RM4,000 jer (tahun 2004).. tue pun dyer bt simpan... skunk mas kawen pun dah beribu2.. so lu pikir la sendiri!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 11:09 AM | Show all posts
kat area gold coast sepang....... bagan lalang...... kedai nie terletak kat sini......
Acong Post at 17-8-2011 09:42



   acong, kalau tak silap gold coast ni resort atas air tu kan?
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 12:43 PM | Show all posts
sejak aku spend 25% gaji aku kt trips / travel, saving thn ni dh x sebanyak dulu..
nk tanye org2 yg dpt pasif /side income, korg wat bisnes ke or keje part time?
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 12:59 PM | Show all posts
sejak aku spend 25% gaji aku kt trips / travel, saving thn ni dh x sebanyak dulu..
nk tanye org2 y ...
chuckiey Post at 17-8-2011 12:43



buat biz...ala tak perlu banyak...dapat rm1k sebulan pun ok jika sudah ada pendapatan tetap...
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 01:41 PM | Show all posts
sejak aku spend 25% gaji aku kt trips / travel, saving thn ni dh x sebanyak dulu..
nk tanye org2 y ...
chuckiey Post at 17-8-2011 12:43


nak tolong jawab.


   passive income - dapat duit tapi tak full komitmen. cth: sewa rumah, dividen kot2 ada (aku yilek dividen )

support income/part time - kena kerja.. bisnes. so far aku part time dlm kepakaran bidang aku


aku ada dua2 tu... skrg dlm proses nak tambah satu lagi part time bisnes. nak buat blogshop. doakan ye..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 02:17 PM | Show all posts
acong, kalau tak silap gold coast ni resort atas air tu kan?
wanitajelita Post at 17-8-2011 11:09
btol laa........ hari tu ada kes bunuh tu laa.......!
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 02:20 PM | Show all posts
btol laa........ hari tu ada kes bunuh tu laa.......!
Acong Post at 17-8-2011 14:17


alamak.. sapa pulak yg membunuh kat situ?
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2011 07:01 PM | Show all posts
haku nak tgk gak xpenses aku sbnrnya brapa..

saving:
tabung haji : 150
personal : 500
study: 100

deduction:
zakat : 60
gym: 98
ptptn: 137

expenses lain:
parent : 300
kereta: 470
umah: 650 (termasuk mentenen)
cc: 750
duit utk hidup till next gaji: 200
petrol: 120 - 240
toll: 150



semput seh...seb bek gaji 2 minggu sekali
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2011 01:30 PM | Show all posts
wah... makin ramai yg update ... bagus2... boleh jadi panduan... hehe...
rata2 ramai yg gaji 3k++ ek... korang keja engineer/cikgu degree... rata2 korang dah keja baper tahun ye?
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2011 03:04 PM | Show all posts
Reply 49# siputsedut

banyaknye dana wedding uols.iols punye dana wedding bt mase ni sume dump asb,merangkap saving bulanan.thn depan mkn dibiden je wat dana wedding.harap2 dibiden banyak la.sbb iols tak amik loan asb.simpan sendiri sajork.tapi berangan nak dibiden banyak.boley?

dolu2 ade buat separate account utk dana wedding,at last terkorek gak time2 emejensi.

so skang,nak elakkan korek,sume iols dump asb.emejensi wat account lain.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2011 03:26 PM | Show all posts
Reply  siputsedut

banyaknye dana wedding uols.iols punye dana wedding bt mase ni sume dump asb,m ...
damiqula Post at 18-8-2011 15:04



kekdahnye...dolu2 duit hade tp iols berpoya2 pastuh iols wat keje giler..benti keje jap terus saving kering kontang..last2 minute baru gegeh sangat nyimpan

loan asb wat ape? bukan uols dah simpan asb?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083481s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list