Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
96365
View
463
Reply

Jom bincang..gaji( pendapatan) dan perbelanjaan korang..satu kajian !

  [Copy link]

Author: ganda23       Show all posts   Read mode

Post time 18-8-2011 03:26 PM | Show all posts
yg penting, abis blaja..jgn lupa byr utang PTPN..kalu idak, tak merasa la ke luar negara..huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2011 04:17 PM | Show all posts
wah... makin ramai yg update ... bagus2... boleh jadi panduan... hehe...
rata2 ramai yg gaji 3k++ e ...
heidi04 Post at 18-8-2011 13:30


lecturer master...baru 2 thn setgh...

cepat la 3 thn...nak duit kwsp....
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2011 04:37 PM | Show all posts
Reply 60# siputsedut

iols simpan sndri asb.harapkan dibiden yang cipot tu la wat dana wedding

nak harap duit hantaran full mane nak cukup.jaman skang nak kawen,bukan laki je yg kene kumpul duit.pompuan pun kene tau.

lain la mak ayah kaye raye leh sponsor sume mende
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2011 05:08 PM | Show all posts
gaji 3k kalau takda hutang2 Pl/cc rasanya okla kot... kira cukup leh belanja keperluan asas (makan minum/rumah/keta) sebulan...
kalau ada personal loan/cc tertunggak tu yg semput sampai hujung bulan...
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 01:26 AM | Show all posts
ini tak semestinya untuk orang yang dah kerja kan? aku masih belajar, under biasiswa. (so kira ada pendapatan la ye dokk sebab macam gaji jugak).

F/22/

aku belajar kat obersi, so ni kira convert ini RM
biasiswa = 3250
kerja part time (average) = 2000
duit masuk = 5250

kira2 untuk sebulan:

sewa bilik (bkn rumah) = 1500
bil air + sewarage = 35
elektrik + gas = 75
internet + tv licence + astro = 95
makan = 400 (ini masak sendiri and nasib baik barang murah kat sini)
shopping (memang tak boleh lari) = 400 ( ini average, sometimes sikit je belanja, sometimes over the budget)
travelling = 1000 - 3000 (tapi ambil 1000 je sebab kdg2 jalan,kdg2 tak)
total = 3505

5250-3505 = 1745 (nak ikotkan macam banyak lebih tapi aku pun tak tau kemana menghilangnya) lagi2 member lain selalu sesak, sebagai rakan tak kan nak buat bodoh je, ye dok? sama2 merantau gituh.

saving asb : RM25K (thank you kepada emak aku yg rajin bagi support utk kami adik beradik menabung sambil emak kaaaching sikit dalam tu)

saving kat bank sini  : RM15K (ini penat aku bekerja part time, nak harap duit biasiswa makan maggi lah aku sebab tempat aku accommodation mahal)

lagi 2 tahun aku habis belajar, aim dalam bank time tu RM50k. sebenarnya bukan byk rm50k zaman sekarang ni (lagi2 kat malaysia). tapi itulah yang aku try buat. takkan aku kawen nanti nak harap husband and family tanggung, ye dokk? kenalah labur duit jugak.

doakan aku mencapai impian aku tu yee. taknak semput2 hal duit bila dah bekerja nanti. (sekarang belum bekerja pon dah semput fikir hal kewangan-everything kena urus sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 11:34 AM | Show all posts
duk obersi tuh kena target wat balik kurang2 RM30k.. mana tau lps abes bljr esok, gatai nak kawen ke apa.. nak harapkan gaji keje mesia ni, fresh grad jgn harap nk kumpul puluh ribuan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 12:56 PM | Show all posts
Post Last Edit by wanitajelita at 22-8-2011 13:16
wah... makin ramai yg update ... bagus2... boleh jadi panduan... hehe...
rata2 ramai yg gaji 3k++ e ...
heidi04 Post at 18-8-2011 13:30



   ko tanya aku ke? hehe... aku junior exec je dan baru keja 3 tahun itupon berlubang2 sebanyak 10 bulan sebab menganggur.

yg penting kita peka market kita camane... makin luas market dan makin sikit orang adalah terbaekk


market aku sempit, dan orang pon sikit... OK jew... rezeki ada di mana2... janji resume menarik dan pandai cakap masa interview. kena pandai trick sikit lah, agak2 takde calon lain, ko letak je harga tinggi.... confirm dapat, nak tak nak diorang terpaksa jugak terima sebab takde calon dah... kikiki.. itulah cara aku baru-baru ni. tricky tak??
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 02:20 PM | Show all posts
Post Last Edit by baby_pingu at 22-8-2011 19:10

Reply 58# heidi04


    aku bkn engineer, bkn jugak cikgu..
tp gaji 3K dpt pun lps 4 tahun bekerja
setahun yg pertama gaji underpaid sbg seorang graduan..cewah
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2011 10:35 AM | Show all posts
Reply 66# lamka_13

setuju sgt2
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2011 07:18 PM | Show all posts
babypingu... betul ke gaji 3K? kalau kira total expenses tu dah nak cecah 4K
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2011 09:05 PM | Show all posts
saya pulok, pas tolak personal loan, gaji saya rm2729.
sebab sambung belajar dapat rm900 sebulan (dibayar 3bulan sekali:rm2700)


duit elaun selang 3 bulan: rm2700
rm150 -- broadband bayar untuk 3bulan
rm500 -- bayar ptptn
rm2000 -- simpan asb

rm50 -- beli alat tulis / alat belajar

duit gaji tiap2 bulan rm2729
rm300 -- tabung haji
rm500 -- asb
rm200 -- bilik sewa
rm50 -- bill air, letrik
rm300 -- bonda
rm510 -- keta
rm300 -- ptptn
rm240 -- duit train minggu2 ulang alik Kl-Penang sebab bljr d KL, suami di Penang
rm329 -- belanja makan

saya pompuan, umo 28, berkahwin.
belanja makan rm329 tu bukan cukop pon.. suami saya bagi duit makan.
ikut keperluan. kadang2 rm400, kadang2 1k.. ikutlah bape nak bagi.. saya terima
bill telefon, touch n go, duit minyak.. suami..

total saving setahun
2k x 4 =8k
800 x 12 = 9.6k
rm17600 -- saya rasa ni dah habis berjimat dah. tu pon ada orang cakap sikit jumlah saya simpan

tahun 2012, suami akan pindah keja di KL. insyaAllah, kos ulang alik KL-Penang dah xda,
dan saya xperlu bayar bil letrik/air sendiri dan sewa rumah. kat situ saya leh saving rm490 lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2011 09:08 PM | Show all posts
ptptn ada lagi 8 tahun.. huu
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2011 09:13 PM | Show all posts
next year suami datang KL, saya nak buat parttime ngajar kat kolej.
rm100 sejam. satu kali 2 jam. satu minggu at least 2kali.
sebulan dapat dalam rm1600..
haish... cepatlah datang tahun depan...huu
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2011 06:49 PM | Show all posts
saya pun nak join...
f/26

Gaji bersih tolak2 epf
Rm3000
pasif - 300

kete - 533
tenet - 40
tepon - 70
kutu - 200
hutang mak ayah - 1000
makan - 250
sewa -300
ptptn - 0
zakat - xbyr lg (sedih) - cover balik slalu sedekah kat org2x susah
minyak balik kg - 250

total = rm2600. ada saving dalam 600 masuk ASB.. tp kdg2 tbabas blanje or shopping tinggal sket je msuk ASB.

Rasa nak masuk Unit trust, tapi xabes2 lagi baca n nk fahamkan.. takut rugi pun ada...
Syoknye klu gaji 10k... xyah nk budget2 tiap bulan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2011 11:03 AM | Show all posts
Reply 71# jepp

dah kawin senang sikit nak menyimpan lebih.kalau pompuan bujang mcm sy ni sume mende nak kene sendiri.tapi tengokkan kemampuan u,kalau boleh beli rumah lagi bagus.

tapi kagum juga gaji 2700 leh simpan 800 per month.chaiyok!
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2011 11:21 AM | Show all posts
Reply 74# advice90

ish salah tu.xkirela org tu gaji 10k ke,100k ke...tetap kene budget every month

lebih kaye org yg gaji 1k tapi gune 0.5k(save 500rm) berbanding org yg gaji 10k tapi gune 20k(defisit 10k)
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2011 11:52 AM | Show all posts
Reply 70# avagoddess


    3K tuh lps 4 tahun bekerja...
sekarang nih dah 5 tahun bekerja
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2011 08:08 PM | Show all posts
M/28/s

Income:3500 lepas tolak epf bagai
ASB : 1500
sewa rumah : 150
Bills : 100
Iphone : 150
Kereta : 300
Minyak : 100
Groceries : 200
Mkn. 2 kat luar : 200
Prudential : 150
Installment lcd : 150
Travelling ; 500


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2011 02:25 PM | Show all posts
Reply  jepp

dah kawin senang sikit nak menyimpan lebih.kalau pompuan bujang mcm sy ni sume mende ...
damiqula Post at 26-8-2011 11:03

saya sekarang sedang sambung phd.
kat Uni area KL. pastu saya nak kena balik kerja ke tempat kerja yang sponsor study saya.
so after complete phd nanti, insyaAllah, tahun 2013, saya memang nak beli rumah..
sekarang tengah mencari2 baru. baru nak decide kat kawasan mana nak duduk..
camtu..

tentang dah kawin atau bujang, bagi saya, jmlah yang saya simpan sama saja.
dulu bill telefon dan belanja makan diri saya, saya bayar sendiri.
sekarang yang itu semua suami tanggung.

tapi dulu x perlu spend duit untuk ulang-alik penang-KL.
tapi sekarang perlu.

so, bagi saya, jumlah menabung saya samada masa bujang atau lepas kawen, sama saja..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2011 02:32 PM | Show all posts
F/Solo

Pendapatan:
Gaji + elauan : RM 3300
pendapatan pasif : RM 700 ( tak tentu)
Total : RM4k

Perbelanjaan :
kereta : RM400
PTPTN : RM150
ASTRO : RM 150
Sewa rumah : RM 300
Kutu : RM 50
Parent: RM350
Petrol : RM200
Bill HP : RM 100.00
internet : RM60
makan/minum : RM300
barang toiletris : RM80


Total :  RM 2140

Savings :

Insurance : RM 120
P.Mutual : monthly RM 100
Tabung Haji : RM 500

Total : RM720

Baki : RM 1140 (Balance ni, aku selalu buat duit tabung utk g jejalan)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081509s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list