Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
55689
View
456
Reply

KENAPA ORANG SELALU BERPANDANGAN NEGATIF TTG MLM?

  [Copy link]

Author: jeluwi       Show all posts   Read mode

Post time 12-7-2011 05:58 PM | Show all posts
-MLM ni masa nak masuk pujuk org,berabuk.kalo boleh pujuk sampai kaki2 nak cium.tp lepas dapat duit org terus diam membisu.org yg kenal buat2 xkenal.
-kbnyakkan MLM menjadikan org yg tamak haloba sanggup nak jatuhkan bangsa sendiri,jatuh kan org lain..yg penting poket sendiri tebal.
-MLM menambahkan hutang shj.
-yg paling aku benci dekat MLM,org yg dah join ni mcm kena pukau.bila kita bgtahu tntg keburukkan,tntg syrikat ni tipu..org xkan pcaya,sampai jd musuh.sampai ckp kita dengki psl dia nak kaya..hingga tkena sdiri baru pcaya.
-PALING,PALINGGGG BENCI benci.guna slogan kalo kita xnak tolong diri kita sape lg,jgn jdkan melayu mundur.Allah pun suruh kita berusaha.dan 9/10 rezeki dr perniagaan knp kita xnak usaha.(guna benda ni sume utk tipu n perdaya org)
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2011 09:29 PM | Show all posts
aih TT...sibuk berevent sampai 2, 3 pagi ke
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2011 07:23 AM | Show all posts
Reply 54# amy777
bentuk piramid dan skim piramid berbeza...
bentuk piramid dalam kehidupan yg ko cakap, macam dalam organisasi semua tu dipanggil hierarchy...
ciri2 skim piramid ni plak ialah keuntungan dijana dari kemasukkan ahli...bukan dari penjualan produk...

pasal hukum benda ni boleh rujuk kat sini http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/hukum-pelaburan-internet-dan-skim-cepat-kaya-0

bila masuk bab halal-haram, dah tak boleh terpulang kepada individu...hukum kena ikut...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2011 10:57 AM | Show all posts
Banyak yg buruk dr yg baik.... aku pun ade experience sdiri.... ckp klu join akan ade kebebasan masela.. kewanganla... bla.. bla.. bla... BUT realitynyer mmg xde ms tuk rehat... kene g training sane sini... chit chat sampai lewat pg.... kalu x capai target lg la kepala otak x bhenti duk mikir.. so di mane adenye kebebasan itu??? and aku dgr ade gaks yg org cerai berai bpunca dr MLM.... Sib baik time join dulu aku lom kawen.... but ngah couple... so pe lg asyik2 gaduhla... puncenye.... (kuar ngan member2... g jumpe prospek la katakan)
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2011 11:35 AM | Show all posts
kebanyakan barang2 MLM yang dijual, harga melampau2 walhal kualiti tak seberapa kecuali 2 produk ni: AMWAY & AURALIFE. Harga berpatutan & terasa keberkesanannya. dua-dua jenama produk ni memang untuk kegunaan sendiri je. kalau ada yang merisik2, baru jual...

AMWAY - suka rangkaian kosmetik & suplemen
AURALIFE - suka kopi, perfume & pencuci muka
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2011 12:10 PM | Show all posts
MLM kasik kaya sama itu apek..
x caya? haha jgn buat2 x caya...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2011 03:59 PM | Show all posts
ada MLM yg katanya leader2 terdiri daripada orang Melayu, jadi tak timbul soal mengkayakan bangsa lain. tapi bila ke event tertentu tengok ramai pulak vip drp kalangan ca ya nun alif. tanpa ditanya upline tu ckp diorg ni pihak pengurusan, takde pape kaitan. kat situ dah timbul keraguan. fikir punya fikir, dioranglah yg menentukan hala tuju biz MLM tu. pendek kata dioranglah yg merangka sistem MLM company. kesian, dah kena tipu di sebalik ramai leaders yg dilahirkan terdiri daripada Melayu sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2011 04:20 PM | Show all posts
mana TT ni??? ihik...ihik...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2011 05:05 PM | Show all posts
tuan tanah dah lari kot...??
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2011 09:54 PM | Show all posts
Reply 67# amirezu
aku tak nak racist...
bagi aku, isu ni bukan masalah kaum...
tapi masalah sistem tersebut yg menzalimi mereka yg di bawah...
mmg ramai leaders....tapi untuk seorang leader naik, puluhan manusia dizalimi di bawahnya...
sebab hasil mereka adalah dari segi kemasukan ahli....
mostly sistem mereka hampir sama...cuma ubah sikit situ sini...dan auta lain sikit produknya (yg biasanya dibeli murah dari pengeluar)...jadila MLM dengan nama lain...
hakikatnya, mereka sekadar skim ponzi atau kat Malaysia glamer dengan skim pak man telo...
sama je....nama je lain...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2011 10:13 PM | Show all posts
Reply 70# Brutal

aku pun tak nak racist.
cuma terkesan dgn sikap upline yg tak jujur.
terlalu banyak nipunye semata2 nak bg kita tak fikir -ve.
ketelusan tu takde, itu yg ramai org tak suka MLM.
lagi satu, cara invite pun dah guna cara menipu.
alasan diorg, kalau tak tipu takkan nak dtg utk mengubah hidup ke arah lebih baik.
matlamat tak menghalalkan cara, betul tak?
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2011 01:02 AM | Show all posts
aku pun tak nak racist.
cuma terkesan dgn sikap upline yg tak jujur.
terlalu banyak nipunye semata2 nak bg kita tak fikir -ve.
ketelusan tu takde, itu yg ramai org tak suka MLM.
lagi satu, cara invite pun dah guna cara menipu.
alasan diorg, kalau tak tipu takkan nak dtg utk mengubah hidup ke arah lebih baik.
matlamat tak menghalalkan cara, betul tak?
amirezu Post at 13-7-2011 22:13


betul...betul...aku setuju sesangat...matlamat mmg tak pernah dan tak akan menghalalkan cara...

nak mengubah hidup ke arah yg lebih baik? sebenarnya bukan nak tolong downline untuk ubah hidup..
tetapi nak ambik duit downline untuk mengubah hidup diorang...
downline nak ubah hidup, kena la tiru diorang...tipu orang lain untuk jadi downline kepada si downline ni....

jujur? satu benda yg amat payah nak jumpa dalam MLM skim ponzi ni...
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2011 01:42 PM | Show all posts
Rasa rasanya.. Affiliate Marketing lebih bermakna... salah satu contoh yang baik ada disini..
golgota18 Post at 12-7-2011 16:48


hahaha wadefakkk..

golgota, cuba hang terang skit model bisnes kelab jutawan hang ni? apa aku nmpk dr luaran mmg sebijik skim piramid ala2 headhunting. nampak plak website tu ada slash username ko. so kalo join bwh ko, ko dpt komisyen la ni? yabebadbeduu..
kayo hang x lama lg..
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2011 11:48 PM | Show all posts
member2 ak tgh taksub ngan menda nie......naseb baik ak masih lg kuat.....xmo la menda2 gini.....ak rs da cukop da apa yg ak ada...
yg xthn tu diorg sindirla yg xmo join ni sbnrnya ego.....xnak cuba buat perubahan.....suka ati akula duit ak...mengong jah....semoga kwn2 ak yg join ni x ditimpa masalah la kan....dan ak dikuatkan semangat utk tolak menda ni jauh2....amin
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2011 03:09 PM | Show all posts
malas nak join sebab kena banyak menipu dalam percakapan kekadang lebih pandai dari doktor kalau jual ubat kesihatan
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2011 07:40 PM | Show all posts
Reply 72# Brutal

betul tu Brutal. nak jadi berjaya macam diorang kenalah pandai menipu macam diorang gak.
kalau ajak secara jujur pun, sekiranya bakal downline tu sudi join, tapi kitarannya tetap sama...
ajak..ajak..ajak..

kat mana sumbangan ke arah ekonomi negara agaknya? ada upline2 yg ckp camtu
"biz kita ni tahun lepas dpt keuntungan sekian sekian. kita antara penyumbang ekonomi negara terbanyak".
nak tipu org bukan background ekonomi senanglah.
yg join MLM pun rata2 bukanlah ada background bisnes, betul tak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2011 09:02 PM | Show all posts
MLM nie mengarut jer. yang mula2 masuk memang masyuk, tapi x lama sebab bila org dah x nak joint x der la msyuk tu.

satu lagi MLM nie ader unsur penipuan, menzalimi ke atas org lain. berdosa janji itu ini tapi org x dapat
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2011 10:54 AM | Show all posts
yg join MLM pun rata2 bukanlah ada background bisnes, betul tak?
amirezu Post at 15-7-2011 19:40

yg ada background bisnes mungkin ada...tapi diorang tak masuk la MLM yg dah lama...
diorang masuk MLM baru supaya diorang boleh dok atas dan memperbodohkan mereka yg di bawah...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2011 01:28 PM | Show all posts
Post Last Edit by Alt-F4 at 17-7-2011 13:31

mana2 mlmers yg dok kondem kerja org lain tu.. elok la pegi dengar ceramah dr asri..


dlm dunia ni duit bukan segala2nya.. duit tu salah satu faktor.. tapi bukan faktor mutlak..

faktor mutlak adalah ketenangan jiwa.. sesuatu perasaan yg tidak boleh dibeli dengan jutaan ringgit pun.. apatah lagi jutaan rupiah..


org kaya jiwa tenang ke?? sapa cakap tenang.. lagi kaya kebanyakan lagi serabut kepala otak..  
kalo dah serabut kepala otak.. campak la 10juta pun.. bukan boleh selesai masalah..

lebih baik syukur kepada allah apa yg dikurniakan oleh allah pada kita hari ni.. insyaallah allah akan murah dan berkati rezeki kita lagi..



ps: statement ni aku merujuk pd mlmers yg suka kondem keja org lain..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2011 03:49 PM | Show all posts
Reply 79# Alt-F4

aku nak like sejuta kali
MLMers mcm tu mmg mata duitan... materialistik... plastik...
bila dah jadi hamba duit mcm tu le kekdahnya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076923s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list