Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
65271
View
30
Reply

Mohon Pandangan/nasihat dari Pemilik Avanza 1.5

[Copy link]

Author: huszua       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-7-2011 12:42 PM | Show all posts |Read mode
Salam Semua,

Maaf, saya masih baru kat board kereta ni dan jika daha ad topic ni, mohon Mod beri panduan dan mergekan je kalau perlu.

Saya ada perancangan nak beli 2nd Hand Toyota Avanza 1.5 G Spec Auto tahun 2006-2008
Boleh tak mohon bantuan dan pandangan dari para sifu2 yang memiliki Toyota Avanza 1.5 ni
Dari yang pernah ada pengalaman pun ok gak bagi pendapat

~ Fuel Comsumption Ok tak?
~ Maintenance Ok tak?
~ Apa masalah yang kerap berlaku?

Saya ni jenis Family type dan tak kisah bab ranggi atau lain2
Yang penting berbaloi dgn wang yang dilaburkan

P/S : Buat masa ni saya drive Toyota SEG tahun 1993.. Alhamdulillah, dah 3 tahun pakai, tak ada bagi masalah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2011 10:05 PM | Show all posts
Post Last Edit by MrsInsp at 2-7-2011 22:10

Fuel Consumption: Full Tank/RM75++/Ron95 Shell=   480KM (Highway) Avg 110-120km/h
                                                                             400KM (Dalam Bandar)

Servis kalau kat Toyota SC mmg mahal sket sbb labour charge dia agak tinggi..paling murah servis dlam RM100++...major servis paling mahal penah sampai RM600++(sekali dgn servis aircond-->aircond servis skurang2nya sekali dlm tempoh warranty 3 tahun..servis setiap 10000km)..

saya dh pakai Avanza ni sejak Jun 2007(model 1.5G Auto Full spec..masa tu harga RM71500)..25 Jun aritu genap 4 tahun pakai..latest Insurance+r/tax= RM970..NCD -45%(x penah claim).so far pakai x pernah ada problem besar..stakat batt kong sbb x tutup lampu je yg paling teruk..tayar baru tukar sekali sjk dari beli..tukar empat2 skali=RM780(tayar falken)..saya selalu travel jauh2..KL-A.star, KL-Johor..em cuma avanza ni kalau bwk laju pastu jalan cam beralun, kereta mmg senang melambung..org belakang rasa mcm naik kuda plak sbb suspension dia lembut sgt kot..avanza saya xde modified apa..standard dri awal beli..cuma tinted je..lagi satu yg saya perasan enjin avanza saya maintain smooth dan senyap sama mcm dri awal beli..pakai minyak enjin Toyota mineral oil je pun..lastly Top Speed penah bwk 165km/h..ok la kot untuk enjin 1500 cc...minyak avanza ni xde la kuat sgt n xde la jimat sgt..average je n begantung pada cara pemanduan kita..kalau selalu bawak laju mmg cepat la turun minyak tu..sama je mcm kete2 lain...untuk family size 5-6 org mmg sesuai..sekian pengalaman saya guna Avanza..harap membantu TT..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2011 05:33 AM | Show all posts
review yang best..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2011 10:46 AM | Show all posts
thanks...harap dapat bantu TT buat pilihan untuk pakai Avanza..{:1_137:}
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2011 12:23 PM | Show all posts
Sama macam Alza cuma lebih tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2011 12:40 PM | Show all posts
engin avanta x padan ngan body yg besar...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2011 12:42 PM | Show all posts
engin avanta x padan ngan body yg besar...
serulingsenja Post at 3-7-2011 12:40 PM


besar pemenda nya..kalau 1.3 ye.. kalau 1.5 adequate..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2011 12:47 PM | Show all posts
aku nak bagi review,
sebab mak aku ada avanza,
fuel consumption boleh la, very wise utk 1.5 CC,
tapi aku tak setuju kalau orang kata wira 1.3 dan avanza 1.5 jimat lagi avanza,
sebab aku dah drive dua2, even avanza ada vvti, tetap jimat wira sbb CC dia rendah,
tork dia berkuasa dan pijak sedikit dah boleh pergi,
kalau tak silap dengan guna semi-synthetic EO,
110KM/H maintain pada 3500RPM,
agak selesa la drive tapi kat belakang mmg setuju, terasa berayun,
bawak laju takde masalah cuma cornering dia tak setajam wira..
dah namanya pun MPV.. komen mak aku,
puas hati sebab dah nak dekat 1 tahun setengah,
takde problem apa2 lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2011 12:47 PM | Show all posts
Reply 7# dune1989

oh ye ke?amik crv laa syok skit
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2011 12:49 PM | Show all posts
Reply  dune1989

oh ye ke?amik crv laa syok skit
serulingsenja Post at 3-7-2011 12:47 PM


haha.. CRV dah jadi SUV daa..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2011 06:05 PM | Show all posts
Reply 10# dune1989

plak daaa...eden xtaw sb eden nek kapcai buruk je
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2011 07:50 AM | Show all posts
hahaha bos gua pakai avanze 1.3 ngan rim besi berpenutup plastik.. hahaha memang lasak pasal bos aku ni bleh tahan la dia punya lenjan... jumpa bonggol tak da masa nak slow dia redah je.. sakit bontot aku isk2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2011 09:32 AM | Show all posts
Fuel Consumption: Full Tank/RM75++/Ron95 Shell=   480KM (Highway) Avg 110-120km/h
                  ...
MrsInsp Post at 2-7-2011 22:05


Review yang amat padat dan berinformasi.
Terima Kasih sangat.
Mungkin boleh digunapakai sebagai panduan kpd saya dan bakal pengguna avanza in future

Kalau ada sesiapa lagi yang nak berkongsi pengalaman pun di alu-alukan

P/S : Kalau ada forumer yang terdengar citer2 org nak jual avanza 1.5 bagitaulah saya ekk..
Dah tgk kat mudah dot my, tapi harga tak banyak beza dgn used car...
Kalau dapat atas tgn dan harga durian runtuh, nak beli cash

TQ
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2011 11:50 AM | Show all posts
aku rasa nko upgrade sikit je lagi amik exora....avanza ni kalo duduk belakang terasa membuai sgt
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2011 01:47 PM | Show all posts
Review yang amat padat dan berinformasi.
Terima Kasih sangat.
Mungkin boleh digunapakai sebaga ...
huszua Post at 4-7-2011 09:32



    yang TT tgk dekat mudah and used car, bape paling murah bleh dapat?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2011 05:55 PM | Show all posts
yang TT tgk dekat mudah and used car, bape paling murah bleh dapat?
MrsInsp Post at 4-7-2011 13:47


Setakat ni, yang PALING murah dapat lepas nego Tahun 2007 / RM45K
Selain tu ada yg Tahun 2006 / RM44K
Tahun 2008 / RM47K

Ini antara harga yang paling rendah.. selain tu harga standard RM47K/2006... RM48-RM49K / 2007... RM50-RM52K/2008

Kenapa, MrsInsp nak jual Avanza anda ke?
Hehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2011 06:02 PM | Show all posts
nak ambik cash ke.. mai la angkat innova aku.. rm80k dah le.. boleh bwk balik..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2011 06:02 PM | Show all posts
aku rasa nko upgrade sikit je lagi amik exora....avanza ni kalo duduk belakang terasa membuai sgt
pendekar_jebon Post at 4-7-2011 11:50


Pendekar Jebon, thanks atas cadangan tuan, tapi saya ni kurang minat.
Bukan tak sokong produk tempatan, tapi mmg saya ni peminat tegar Toyota.
Saya dah pakai
2006 Toyota SE Limited- Jual sbb nak upgrade SEG
2007 Upgrade Toyota Seg Black top  - Then jual sbb sedara berkenan sangat
2007 Upgrade Toyota SEG Silver top -  Jual sbb ada buyer offer harga menarik
2008 Tukar pulak SEG Standard - Ingat nak pakai kancil je. tapi hati tetap teringat kat SEG
2008 Tukar lagi SEG Standard - Pakai sampai sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2011 06:10 PM | Show all posts
Reply 16# huszua
ermmmm..mmg nk jual..sbb nk bertukar ke keta kecil sket..sbb berdua jer...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2011 08:38 AM | Show all posts
Avanza lowered, handling lagi baik cuma mantul-mantul
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088956s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list